Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šéf místní policie Martin Brody společně s policistou Hendricksenem na pláži objeví hlavu a část ženského trupu. Lékař je přesvědčen, že žena byla napadena žralokem. Brody si uvědomuje nebezpečí a chce nechat zavřít pláže, což se ovšem nelíbí starostovi. Městečko, zcela závislé na krátké turistické sezóně, si podle něj nemůže dovolit takový luxus. O pár dní později se další obětí stane šestiletý chlapec. Přestože starosta stále odmítá vydat zákaz koupání, zpráva pomalu prosakuje na veřejnost. Do pátrání se zapojí nejen policie a ichtyolog Matt Hooper, ale také desítky amatérských lovců, kteří se do městečka sjeli pod vidinou odměny, kterou za dopadení žraloka nabídla matka zabitého chlapce. Teprve když je přímo před očima stovek turistů v mělké zátoce napaden další muž, je starosta přinucen přiznat vážnost situace a pod nátlakem Brodyho najmout profesionálního lovce Quinta. Společně s ním se na moře vydává i Hooper a přes svůj strach z moře i Brody. Když se jim konečně podaří žraloka přilákat, jsou šokováni jeho velikostí? (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (915)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nerovný souboj lošťomilé paryby se zlými savci, kteří okupují jeho do té doby poklidný domov. Naštěstí se náš kafkovsky bezejmenný hrdina nevzdává a s vypětím všech sil brání své svaté právo na svobodu potažmo život vůbec. Sžití s tímto sympaťákem je až neuvěřitelně sugestivní a v nespočtu infarktových momentů se o něj budete bát jako sami o sebe. Po tomhle snímku prostě již nikdy nebudete chtít zpět z vody ven mezi tu bezcharakterní lidskou chamraď. Shame on us! ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Takovej terminátor! Ten příběh je vlastně dost pitomej, ale je vidět, že Spielberg je skutečný mistr. Na to, jak strašně nezábavné mi to téma přijde, mě film vtáhl poměrně rychle. Očekával jsem také, že to nebude strašidelné, ale hlavně ke konci tam bylo několik skutečně napínavých scén! Takže jsem byl příjemně překvapen. Mohlo to být kratší, takhle dlouhé blockbustery už dneska "neletí" :D Jedním z největších záporů je - překvapivě - hudba Johna Williamse. Jakkoliv ho mám rád například za Star Wars, a ačkoliv vím, že téma z Čelistí je proslavené, tak mi sem jeho "hudbička" absolutně nesedla. Kdyby tam byl nějaký pochmurný doprovod, tak by to asi dost změnilo vyznění těch scén, ale ta hudba co tam je, se hodí spíš ke Goonies nebo podobnému rodinnému filmu. Takové rozjuchané melodie při lovu na žraloka? To nechápu... No takže celkově příjemné překvapení, které je ale po dějové stránce tak přímočaré, že si ho asi hned tak nezopakuji. ()

Reklama

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Místo machrování s děsivým predátorem se divák bojí především neviděného a za pomoci legendární melodie z pera Johna Williamse si kouše nehty při pohledu na rozvlněnou hladinu. Moje nejoblíbenější scéna? Kupodivu to není nějaká povedená lekačka nebo naháněčka se žralokem. Kdepak, nejraději si pustím hororovou historku vyprávěnou kapitánem Quintem. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg natočil prvý letný Blockbaster a veľký hit 70-rokov, vďaka ktorému vznikol medzi ľuďmi obrovský strach z vody, v podstate vďaka filmu spravil zo žraloka strašidelné monštrum, aké nemalo v tej dobe obstojného konkurenta a dodnes ani nemá. Film má už svoj vek - vyše 30rokov ale stále ma v sebe zafixovaný už povestný strach z nevideného blížiaceho sa nebezpečenstva (asi možno prvý krát použitého vo filme). Obsadenie v podaní výborného tria Roy Scheider, Richard Dreyfuss a Robert Shaw je také trio statočných mušketierov postavených pred ozrutu - nevyspytateľného protivníka, no žraločí thriller ako sa patrí s niekoľkými výborne vykreslenými postavami. Nervy drásajúcu hudbu stvoril John Williams ocenený za tento počin aj Oscarom, je priam zimomriavkový, v momente upúta vašu pozornosť a dokonale precítite strach z blížiaceho sa nebezpečenstva. ║Rozpočet $7miliónovTržby USA $260,000,000Tržby Celosvetovo $470,653,000║ Poznámka: Asi tak v mojich 10rokoch sme si na škole písali do zošitov čím chceme byť(zamestnanie) je som túžil byť potápačom- "haha", ale to by som nemohol v prvom rade vidieť film Čeľuste, tým sa uzatvorila v momente moja kapitola z vodou, doteraz neviem plávať a ani neplánujem!!! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Dlouhá léta jsem film znal jen z vyprávění rodičů. Pak jsem viděl celkem nemastný druhý díl. No a pak jednou konečně ty pravé Čelisti. Trochu dlouho možná trvá, než se film pořádně rozběhne, ale od vyplutí moře v rybářské lodi je to parádní souboj 3 mužů s přírodou, zastoupenou zde - modří už vědí - gigantickým žralokem. Spielberg tu kouzlí atmosféru prakticky ze všeho, zpocená a zarostlá trojka mužů: policajt, potapěč a rybář si vyměňuje historky a připravuje se na boj svého života (a o život). P.S. Perlička: Rybář tu vypráví skutečný příběh potopení křižníku Indianapolis japonskou ponorkou a smrti většiny jeho posádky, jednu z nejdrsnějších událostí války v Tichomoří. Když Čelisti nedávno shlédl jeden jedenáctiletý chlapec, událost ho natolik zaujala, že vymohl nové šetření a zrušení rozsudku nad kapitánem McVayem, nespravedlivě odsouzeným za ztrátu lodi. A pak že horory mají špatný vliv na lidi. ()

Galerie (216)

Zajímavosti (232)

  • Poté, co Brody (Roy Scheider) prvně uvidí žraloka a zděšený sdělí, že potřebují větší loď, vyjde Quint (Robert Shaw) z kajuty a všichni sledují, jak se k nim žralok blíží. Během toho je vidět, jak je chvílemi ploutev nad hladinou a chvílemi pod hladinou. Scéna dokazuje, že zvěsti okolo problémového modelu žraloka, který se například samovolně potápěl, jsou pravdivé. (Armin82)
  • Střihačka filmu Verna Fields byla štábem pojmenována "Matka střihačka" pro její střihačské schopnosti a způsob, jakým o štáb pečovala. (KevinLock)
  • Ve filmu popisuje lovec Quint (Robert Shaw), jak přežil útoky žraloků po torpédování USS Indianapolis. Jedná se o fiktivní verzi skutečné události, která byla zfilmována ve snímku Operace Žralok (1991). Z posádky čítající 1 196 členů na palubě, přežilo pouze 316 osob, zatímco při potápění zemřelo 300 a dalších 579 zemřelo v důsledku dehydratace, pití slané vody a někteří po útocích žraloků. Většinu dialogů ve filmu napsal Robert Shaw. Největší rozdíl mezi Quintovým příběhem a skutečnou událostí byl datum potopení (uvedený ve filmu 29. červen 1945), zatímco loď se ve skutečnosti potopila o měsíc později, 30. července. (Žralok)

Související novinky

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (více)

Čelisti se 23. ledna vrátí na velké plátno

Čelisti se 23. ledna vrátí na velké plátno

16.01.2019

Kultovní Čelisti se 23. ledna vrátí na jediný den na velké filmové plátno. Díky projektu Symphonic Cinema se uskuteční projekce tohoto oscarového filmu Stevena Spielberga za doprovodu živé hudby… (více)

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

10.03.2018

Český národní symfonický orchestr 3. dubna v pražském Obecním domě zahraje hudbu z filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Koncertem s filmovou projekcí začíná mezinárodní projekt Symphonic… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Reklama

Reklama