Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šéf místní policie Martin Brody společně s policistou Hendricksenem na pláži objeví hlavu a část ženského trupu. Lékař je přesvědčen, že žena byla napadena žralokem. Brody si uvědomuje nebezpečí a chce nechat zavřít pláže, což se ovšem nelíbí starostovi. Městečko, zcela závislé na krátké turistické sezóně, si podle něj nemůže dovolit takový luxus. O pár dní později se další obětí stane šestiletý chlapec. Přestože starosta stále odmítá vydat zákaz koupání, zpráva pomalu prosakuje na veřejnost. Do pátrání se zapojí nejen policie a ichtyolog Matt Hooper, ale také desítky amatérských lovců, kteří se do městečka sjeli pod vidinou odměny, kterou za dopadení žraloka nabídla matka zabitého chlapce. Teprve když je přímo před očima stovek turistů v mělké zátoce napaden další muž, je starosta přinucen přiznat vážnost situace a pod nátlakem Brodyho najmout profesionálního lovce Quinta. Společně s ním se na moře vydává i Hooper a přes svůj strach z moře i Brody. Když se jim konečně podaří žraloka přilákat, jsou šokováni jeho velikostí? (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (915)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Stařec a moře: Advanced mode.... Spielberg se podíval na stav filmovýho průmyslu, řekl si "I'm about to destroy this man's whole career." a vplul do tohoto rybníku jak velkej žralok. Když máte ale tu možnost vidět tenhle kult na velkym plátně, uvědomíte si, jak geniálně pracuje se strachem. Skutečně prvotřídní letní blockbuster, který redefinoval pojem terryfing. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Co můžu napsat nového k takovému kultu, jakými Čelisti nepochybně jsou? Jen si vemte, kolik filmů tento snímek vykradlo, zparodovalo… to bude minimálně v řádu stovek. Je mi líto, ale nechci se tu rozepisovat, když to zde udělali jiní, vše co můžu říct je fakt, že i dnes film má pár skvělých scén, nějakou tu lekačku a hlavně hutnou atmosféru dokreslenou skvělou hudbou. A vsadím se s kýmkoliv, že kdyby nebylo jednoho Čecha, tak by tento snímek proměnil i tu čtvrtou nominaci. 100 %. ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Na mě to na rozdíl od některých pořád funguje. Možná proto, že Čelisti byly pro mě (stejně jako pro celý svět) prvním filmem tohoto druhu, a že jsem je viděl v raném mládí v kině, a že už budu navždy poměřovat každou napodobeninu tímhle originálem. A z těch se působivosti a kvalitám The Jaws přiblížila snad jedině skvělá Kosatka Michaela Andersona. V půli 70. let se Steven Spielberg ještě nerozpakoval zabít ve svém filmu malého chlapce - to byla krásná doba. Je tu i jedna z prvních slavných "lekaček" v historii filmového horroru. Ten moment pod vodou: jako jeden muž vyletěl tenkrát celý sál ze svých křesel. Ultimátní, nezapomenutelný, výborně natočený a velice vlivný film. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Mé tři hvězdičky film dostal za režii, napětí a herecké obsazení. Zbývající hvězdičky v mém hodnocení chybí, protože nejsem příznivcem hororů a také se mi nelíbil děj, který je trochu víc přitažen za vlasy. Tak jak je žralok bílý v tomto filmu vyobrazen neodpovídá skutečnosti, podle toho co jsem stačila z dokumentů o přírodě pochytit. :-) Ale když tak nad tím přemýšlím, plný počet bych dala v případě, že by v popisu filmu bylo připsáno "sci-fi" nebo "fantasy" to by bylo něco jiného ;-) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Řada Spielbergových projektů, které režiséra proslavily, ve mně už dnes nadšení nevyvolává, ale pokud bych měl jmenovat titul, který v jeho raném tvůrčím období považuju za zásadní, byly by to právě Čelisti. Spielberg se tady projevil jako skvělý vypravěč, který dokázal mistrovsky pracovat s napětím a lidským strachem z neznáma. Na v podstatě velmi jednoduchém půdorysu natočil strhující žánrovku, která by se mohla stát učebnicí pro začínající filmaře a dodnes udivuje působivostí a filmařskou chytrostí řady scén. Za obzvlášť vymazlené považuju podmořské scény snímané z pohledu žraloka nebo pohled na rybáře na utrženém molu, který si během okamžiku vyzkouší proměnu postavení z lovce na štvanou kořist. Celkový dojem: 90 %. ()

Galerie (216)

Zajímavosti (233)

  • 26. července 1974 byla v pobřežních dunách u malého města Provincetown ve státě Massachusetts nalezena mrtvola neznámé ženy. Její identitu ani jejího vraha se dodnes nepodařilo odhalit. Tato žena je známá pod přezdívkou „Lady of the Dunes“ („Paní z dun“). V průběhu let se objevilo několik teorií, kdo by to mohl být, ale ani jedna teorie nebyla správná. V roce 2015 si Joseph Hillström King (syn spisovatele Stephena Kinga píšící pod literárním pseudonymem Joe Hill) přečetl knihu o amatérských detektivech, kteří se zabývají odloženými případy. V srpnu 2015 upozornil policii, že Lady of the Dunes mohla být komparzistkou ve filmu Čelisti z roku 1975, který se natáčel mezi květnem a říjnem 1974 na ostrově Martha's Vineyard. Tento ostrov se nachází asi 160 km jižně od Provincetownu. Při sledování plážové scény oslav Dne nezávislosti si Hill všiml v davu ženy v modrém šátku a džínách, podobných těm, které byly nalezeny u těla Lady of the Dunes. Ačkoli hlavní vyšetřovatel zaznamenal zájem o tuto stopu, ostatní ji označili za „přitaženou za vlasy“ a „divokou spekulaci“. (Rollo_Tomasi)

Související novinky

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (více)

Čelisti se 23. ledna vrátí na velké plátno

Čelisti se 23. ledna vrátí na velké plátno

16.01.2019

Kultovní Čelisti se 23. ledna vrátí na jediný den na velké filmové plátno. Díky projektu Symphonic Cinema se uskuteční projekce tohoto oscarového filmu Stevena Spielberga za doprovodu živé hudby… (více)

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

10.03.2018

Český národní symfonický orchestr 3. dubna v pražském Obecním domě zahraje hudbu z filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Koncertem s filmovou projekcí začíná mezinárodní projekt Symphonic… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Reklama

Reklama