Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za vědcem, doktorem Grantem přiletí milionář John Hammond. Řekne jemu a jeho kolegyni, vědkyni Ellie, že má pronajatý ostrov, kde má biologickou rezidenci, kam by mohli jezdit lidé. Ellie a Grant hledají vykopávky koster dinosaurů, jsou to paleontologové. Hammond potřebuje, aby mu někdo udělal posudek. Chce proto po Ellie a Grantovi, aby schválili, že jeho Jurský park je v pořádku. Hammond by jim za to podporoval jejich vykopávky po dobu tří let. Ellie a Grant nejdříve nechtějí, ale nakonec souhlasí. Neznámý muž mezitím přijde za Dennisem, zaměstnancem Hammonda. Nabídne mu mnoho peníz, pokud mu přinese embrya dinosaurů, ale Hammond se to nesmí nikdy dozvědět. Ellie a Grant s kolegou Ianem, Hammondem a dalšími společníky doletí tryskáčem na ostrov. Když projíždí Jurským parkem, Grant ani Ellie nevěří vlastním očím. Jsou tam živí dinosauři. Lidí se nebojí a žijí ve stádech volně v přírodě v parku. Hammond jim pak všem ukáže, že mají i muzeum. Díky videa jim ukáže, že dinosaury rozmnožili. Vzali komáry, kteří byli zatvrdnutí v pryskyřici z přírody před mnoha lety a zkoumali jejich krev. Někteří v sobě měli krev dinosaurů, jelikož jí vysáli. Vědcům se pak podařilo z D.NA. vytvořit dinosaury, jelikož k tomu použili i žabí D.N.A. Následně pak dinosaury rozmnožili. Vědci pak Grantovi oznámí, že volně se dinosauři nerozmnožují, jelikož mají jen samice a řídí jejich chromozomy. Jsou nebezpeční, ale v parku jsou udělaná opatření a mají elektrický plot. Kolegové Granta však budování parku neschvalují. I samotnému Grantovi dochází, že spojování lidí a dinosaurů může být nebezpečné. Hammonda pak přijedou navštívit vnoučata, děti Tim a Lex. Hammondovi je oznámeno, že se blíží bouře. Grant se svým týmem a s vnoučaty mezitím odjede na vyhlídkovou jízdu. Všichni jedou auty, které nemusí nikdo řídit, řídí je počítač. Tým pak řekne Hammondovi, že mají v parku spoustu problémů. Dennis by je měl vyřešit, ale nechce se mu. Pořád Hammondovi říká, že dostává málo peněz. Auto dojede k výběhu s tyranosaurem, ale on se neukáže. Dají mu tam i kozu, kdyby ji chtěl sežrat, ale nepomůže to. Grant následně z auta vyskočí a rozhodne se jít po svých. Ellie vystoupí taky a jdou i vnoučata. Po cestě potkají dinosaura, který leží, je nemocný. Ellie zjistí, že se otrávil, ale musí zjistit přesně čím. Najednou začne bouře, ale Ellie chce dál zkoumat otráveného dinosaura. Zůstane tedy na místě a ostatní jedou pryč. Dennis mezitím Hammondovi a jeho týmu řekne, že vylepšil telefonní síť, takže je možné, že na chvilku vypadne systém. On ho přitom záměrně vypl a jde si pro embrya dinosaurů, ale ostatním řekl, že jde do automatu. Potřebuje se dostat přes elektrickou bránu, ale nesmí se to nikdo dozvědět. Dennis ukradl několik embryí, ale kvůli vypnutému systému se zastavilo auto a přestávají fungovat elektrické ploty. Nefungují ani telefony, takže se s ostatními nemá Grant jak spojit. Dennis mezitím dojde k bráně... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 347)

kamigava 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, jak jsem si jako malý nahrával Jurský park na starou VHS kazetu. Ten film jsem měl prostě rád a stále mám. Po zhlédnutí nového Jurského světa v IMAXu je pro mě jednička stále nejlepším dílem série. Líbí se mi, jak je temná a dinosauři opravdu budí respekt. To bohužel nemůžu říct o JS, protože ten na mě působil víc "dětsky" a "světle". Budovaná atmosféra není vůbec temná a to je kámen úrazu JS. Tvůrci ho asi chtěli trochu odlišit od originálu. Speciální efekty v jedničce se velmi povedly. Jsou totiž chytře "zamaskované" v temných scénách. Možná v závěrečné scéně, jak T-Rex rozcupuje raptory, jsou už vidět nedostatky, ale to filmu odpustíte. Na tu dobu to musel být neuvěřitelný pokrok. Samozřejmě nesmím zapomenout na krásnou hudbu Johna Williamse a herce, kteří byli sympatičtí až na otravná děcka. Mám na ně stejný názor jako archeolog Sam Neill. :-D Nejvíce mě dostala hláška Jeffa Goldbluma: "Co tam schovávají, King Konga?". Příjemný zážitek. ()

ASSBURGER 

všechny recenze uživatele

Dobrodružstvo v tomto filme naozaj nechýba, proste žiariací fenomén ktorý ma niečo do seba. Steven Spielberg je bohom sveta dobrodružstiev ako napr. Indiana Jones, E.T, Chyť ma ak to dokážeš.... Niekedy som obdivoval dinosaurov lebo mi prišli za najlepšie a najsilnejšie zvieratá a Steven ich oživil v tomto legendárnom filme. V porovnaní s novím remakom je tento jasným víťazom nie že by sa my remake nepáčil, proste táto časť bola lepšia aspoň z môjho pohľadu. Musím pochváliť hudbu kôli ktorej to bolo ako akčnejšie tak aj dobrodružnejšie. Tu je menšia ukážka jeho diela : https://www.youtube.com/watch?v=zHalXjs0cDA . Proste tetnto film ma od začiatku bavil nič proti sPielbergovi nemám je to perfektný režisér a má naozaj perfektné diela bez ktorých by sme nepoznali Indiana Jonesa, Schindlerov zoznam .... Proste 5/5 kôli hudbe (John Williams) , režisérovi (Steven Spielberg), perfektnému deju, kôli efektnom ktoré boli neskutočné, a nakoniec kôli tomu že som to pozeral plynulo bez nejakého zívania alebo únavy proste ma to dostalo na toľko že som sa nemohol hýbať. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Nádherný snímek, jenž po svém uvedení do kin ohromil celý svět. Zcela přepsal historii filmových efektů a změnil směr kam se filmy s tímto tématem ubíraly. Dnes už kultovní klasika, ke které není co dodat. Snad jen, že se pak dětem fakt těžko vysvětluje, že dinosauři už opravdu vyhynuli. Za mne 200%. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Legendární Spielbergův film z počátku 90. let, který ovlivnil nejednu generaci a jisto jistě nepřímo ovlivní i ty další, které teprve přijdou. Spielberg tímto filmem stvořil obrovskou fascinaci po dinosaurech. Každý v tu dobu chtěl mít nějakého dinosaura, nejlépe tyranosaura. Ne že by dinosauři netáhli už dříve, ale od Jurského parku jsou takovým přitažlivým magnetem. Do roku 1993 se nikomu nepovedlo udělat tak skvělý film o těchto pravěkých zvířatech. Ty filmové triky a vizuální zpracování je na nejvyšší úrovni i dnes po čtvrtstoletí. V rámci svého žánru je to film číslo jedna. [60921. hodnocení, 1237. komentář, 86%, 185. nejlepší film, 134. nejoblíbenější film] ()

TORTERAjirka 

všechny recenze uživatele

Jurský park není vůbec špatná kniha, vlastně je to skvělá kniha. Jen málokdy se však podaří koncept skvělé knihy povýšit na úžasný filmový zážitek. Přesně to se však povedlo. Krásná vizuální prezentace doplněná zajímavými postavami a dobrým příběhem. Ano, scénář mohl být ještě trošku lepší, ale dojem z filmu mi to nezkazilo. Ráda se do Jurského parku kdykoliv vrátím, protože i opakovaně jde o kouzelný zážitek. ()

Aurus 

všechny recenze uživatele

5,5/10. Jen dodám že mám rád dinosaury a fakt miluju trilogii Jurský svět a jelikož jsem nikdy neviděl ani jeden díl Jurského parku tak sem se rozhodl že se na to kouknu a první díl který se považuje za nejlepší je pro mě fakt velké sklamání. Za mě zatím nejhorší díl z dinosauří série. A taky dodám že v celé sérii Jurský svět jsem měl strach o postavy ale v tomto dílu jsem strach o postavy ani na sekundu neměl, mě by bylo úplně jedno kdyby zemřeli. Příběh je docela fajn, postavy jsou docela nesympatické a hlavně ta holka která je pro mě fakt otravná, hudba je docela dobrá, atmosféru tento film má docela dobrou, napětí zde docela neexistuje, akce tu ujde, lokace jsou docela zajímavé a kamera filmu je docela ok. Za mě velké sklamání. ()

mls 

všechny recenze uživatele

Keď som to videl nedávno, tak ma uchvátila viacej hudba ako film. V telke je tento film však úplne niečím iným, dokonca je trochu nudný. V kine bol pre mňa zážitkom na ktorý som dlho nezabudol a tak by som sa mohol rozhodovať, či dať filmu *****, ktoré by som mu určite pred 8 rokmi dal, alebo ***, ktoré by som dal teraz. V súvislosti z inými mojimi hodnoteniami by bolo nespravodlivé zvoliť prvú možnosť, či dokonca aj kompromis. ()

tragos 

všechny recenze uživatele

Jedna z prvních vlaštovek počítačové revoluce ve filmu a Spielbergův (bohužel ne první ani poslední) krok stranou. Příběh je zajímavý snad jen v první části, pak se zcela utápí v klasické vyvražďovačce. 7/10 spíše z nostalgie ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem to samozřejmě strašně žral. Naprostá klasika. - - - Laura Dern coby vědkyně se několikrát objeví ve spojných brýlích (!!). ()

Rannveig 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg má neuvěřitelnou schopnost natočit jeden vynikající film a pak deset sraček a znova, to samé, jeden a deset, jeden a deset... a právě Park je jedním... z těch desíti!!! Tedy dávám alespoň tři... ale jen za Sam Neilla a Johna Williamse!-) ()

film-fancz 

všechny recenze uživatele

Zatim jsem nevidel lepsi film o dinosaurech jako je Jursky park. A ze je to uz docela stary film. Efekty, ke kterym neni co vytknout na tu dobu a hudba, radost poslouchat. ()

bulbasaur 

všechny recenze uživatele

jeden z naj filmov 90tych rokov... revolučné triky, skvela výprava a dobrodrúžstvo na n-tú. Vtedy ako dieťa som s nadšením hltal každé sústo tohto filmu. Spielberg patrí právom k najlepším režisérom. A po 15tich rokoch má film stále co povedat a neuveritelné je ze tie triky sú stále vynikajúce. ()

Krchy 

všechny recenze uživatele

Hm, tehdy jsem byl snad ve třetí či čtvrté třídě a všichni jsme šíleně žrali dinosaury, takže jsem to během dvou let viděl snad dvacetkrát. A kupodivu mě to stále bavilo. Jenže jak šel čas, tak už mě dinosauři neberou, taky jsem si přečetl knižní předlohu a musím trošku slevit, na pět to není. ()

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

25.03.2024

Čas neúprosně kvapí a nadcházející přírůstek do dinosauří rodinky je blíž a blíž. Další díl Jurského parku nás totiž oficiálně stále čeká už příští rok 2. července, přičemž doposud nevíme nic… (více)

Další Jurský svět natočí David Leitch

Další Jurský svět natočí David Leitch

06.02.2024

Deset let uplyne letos od té chvíle, co původem kaskadéři Chad Stahelski a David Leitch udělali obří díru do akčního světa snímkem John Wick. Ukázali, že s jednoduchým scénářem, nikterak obřím… (více)

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Reklama

Reklama