Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za vědcem, doktorem Grantem přiletí milionář John Hammond. Řekne jemu a jeho kolegyni, vědkyni Ellie, že má pronajatý ostrov, kde má biologickou rezidenci, kam by mohli jezdit lidé. Ellie a Grant hledají vykopávky koster dinosaurů, jsou to paleontologové. Hammond potřebuje, aby mu někdo udělal posudek. Chce proto po Ellie a Grantovi, aby schválili, že jeho Jurský park je v pořádku. Hammond by jim za to podporoval jejich vykopávky po dobu tří let. Ellie a Grant nejdříve nechtějí, ale nakonec souhlasí. Neznámý muž mezitím přijde za Dennisem, zaměstnancem Hammonda. Nabídne mu mnoho peníz, pokud mu přinese embrya dinosaurů, ale Hammond se to nesmí nikdy dozvědět. Ellie a Grant s kolegou Ianem, Hammondem a dalšími společníky doletí tryskáčem na ostrov. Když projíždí Jurským parkem, Grant ani Ellie nevěří vlastním očím. Jsou tam živí dinosauři. Lidí se nebojí a žijí ve stádech volně v přírodě v parku. Hammond jim pak všem ukáže, že mají i muzeum. Díky videa jim ukáže, že dinosaury rozmnožili. Vzali komáry, kteří byli zatvrdnutí v pryskyřici z přírody před mnoha lety a zkoumali jejich krev. Někteří v sobě měli krev dinosaurů, jelikož jí vysáli. Vědcům se pak podařilo z D.NA. vytvořit dinosaury, jelikož k tomu použili i žabí D.N.A. Následně pak dinosaury rozmnožili. Vědci pak Grantovi oznámí, že volně se dinosauři nerozmnožují, jelikož mají jen samice a řídí jejich chromozomy. Jsou nebezpeční, ale v parku jsou udělaná opatření a mají elektrický plot. Kolegové Granta však budování parku neschvalují. I samotnému Grantovi dochází, že spojování lidí a dinosaurů může být nebezpečné. Hammonda pak přijedou navštívit vnoučata, děti Tim a Lex. Hammondovi je oznámeno, že se blíží bouře. Grant se svým týmem a s vnoučaty mezitím odjede na vyhlídkovou jízdu. Všichni jedou auty, které nemusí nikdo řídit, řídí je počítač. Tým pak řekne Hammondovi, že mají v parku spoustu problémů. Dennis by je měl vyřešit, ale nechce se mu. Pořád Hammondovi říká, že dostává málo peněz. Auto dojede k výběhu s tyranosaurem, ale on se neukáže. Dají mu tam i kozu, kdyby ji chtěl sežrat, ale nepomůže to. Grant následně z auta vyskočí a rozhodne se jít po svých. Ellie vystoupí taky a jdou i vnoučata. Po cestě potkají dinosaura, který leží, je nemocný. Ellie zjistí, že se otrávil, ale musí zjistit přesně čím. Najednou začne bouře, ale Ellie chce dál zkoumat otráveného dinosaura. Zůstane tedy na místě a ostatní jedou pryč. Dennis mezitím Hammondovi a jeho týmu řekne, že vylepšil telefonní síť, takže je možné, že na chvilku vypadne systém. On ho přitom záměrně vypl a jde si pro embrya dinosaurů, ale ostatním řekl, že jde do automatu. Potřebuje se dostat přes elektrickou bránu, ale nesmí se to nikdo dozvědět. Dennis ukradl několik embryí, ale kvůli vypnutému systému se zastavilo auto a přestávají fungovat elektrické ploty. Nefungují ani telefony, takže se s ostatními nemá Grant jak spojit. Dennis mezitím dojde k bráně... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 347)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Toto je film, na ktorý som sa vo svojom živote tešil ako na žiadny iný. 6 rokov bol v mojom rebríčku filmov na prvom mieste a ešte dnes 10 rokov after sa drží na popredných miestach. Pre mňa film mojej puberty a nostalgia, ktorá stále funguje a v žánri dinofilmov neprekonaná (asi ešte nadlho). A to vtedy boli Windows 3.11 ! ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že, nějaký ten milník filmové historie jsem si prožil na vlastní kůži. Přeci jen, tomu zážitku "poprvé" se málo co vyrovná. S léty postupně uvadají výhrady k příběhu i hercům. Potěšení, s jakým se k filmu stále vracím, usvědčuje z toho, že film je dalece přesahuje. A schválně, kdo si vzpomene na nějakou masivnější kampaň, než jaká provázela tenhle film? Těch dokumentů o dinosaurech, těch filmů z natáčení, člověk věděl o Jurském parku ještě před zhlédnutím málem první poslední, znal spoustu scén i pozpátku a možná i to na prvním dojmu leccos ubralo. I po pětadvaceti letech bych ale Jurský park pouštěl dokola všem, co nepochopili, jak zacházet s filmovými triky. Navíc to byl první film, který dal skutečně výrazný impulz odvětví soundtracků. Zvedám nekompromisně do plných. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Jsem shovívavá,proto 4 hvězdičky.Je tomu již dávno co jsem Jurský park shlédla naposled,ba dokonce jsem si na něj ani nevzpomněla.. ale na dovolené mě malý bratránek přemluvil,ať se s ním mrknu.Ve snaze udělat mu radost jsem teda obětovala volnou chvilku o dovolené.. a vlastně mě to bavilo.Je tam možná pár vleklejších okamžiků,nebo dost neuvěřitelné výkony dětských herců,ale zaujme to.A navíc ta pěkná zvířata,pro která mám tak trochu slabost.Příběh je vcelku originální,dinosauři mě baví.. a vlastně i doktor Grant je sympaťák.Takže 4*,ale spíše se přikláním ke třem. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Fantasticky namíchaný mix dobrodružství, výtečné popkornové akce a sympatických hlavních hrdinů. Spielberg jednoduše ví, jak pobavit lidi a tady to do puntíku předvádí. Komerční úspěch je proto naprosto pochopitelný a nutno podotknout, že naprosto zasloužený. Jurský park s největší pravděpodobností skutečně je nejlepší dobrodružný film všech dob a ani napodesáté z něj člověk neodtrhne oči. Už jen scéna příletu na ostrov je naprosto dech beroucí záležitost a to i bez přítomnosti jediného dinosaura. Nelze s jistotou řici, jestli by to Kaminski nasnímal lépe, avšak kamera je zde famózní, stejně tak vizuální efekty. Vše tak podtrhuje jedinečný John Williams, který si ten rok zasloužil Oscary dva. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jako malej jsem na Jurskej park koukal pořád a pořád dokola a doslova hltal každou scénu s dinosaury. Letos je tomu právě 20 let a Jurský park neztratil nic na své výjimečnosti. Stále se jedná o prvotřídní film, jeden z nejlepších, co kdy Steven Spielberg natočil. Naposledy jsem film, před tímto komentářem, viděl tak před pěti lety a kdy jindy si ho zopáknout, než právě na dvacetiny. I dnes má Jurassic Park co nabídnout a je plný kultovních scén, které viděl snad každý civilizovaný člověk. A ten soundtrack, i teď mě to uzemní...100% ()

sud 

všechny recenze uživatele

S odstupem času je potřeba říci, že tenhle film stojí a padá na trikové stránce. Většinu filmu se nic neděje a probíhá seznamování s Jurským parkem, až napínavá závěrečná půlhodina tomu dává šťávu. Sam Neill byl skvělý a dětští herci také, ostatní herci mnoho prostoru neměli. Není to sice film mého srdce a neřadím jej ani mezi nejlepší Spielbergovy filmy, je to ale klasika a kult - a to mu nikdo neodpáře. 70%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Dobrodružné, na svou dobu rozhodně přelomové, slušně obsazené, ale hlavně prvotřídní zábava. Nechybí mu napětí ani humor, "main theme" po příletu na ostrov je k zasmání a ten tlusťoch vám hne žlučí kdykoliv se objeví na obrazovce. Ale jo, Steven uměl a umí. A na Park se jednou i víckrát za rok podívám opravdu s chutí. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Ve své době revoluční,a to se cení.Jinak příběh je opravdu ve stylu "kdo přežije" a nic objevného nepřináší.Po řemeslné stránce velice kvalitní,myšlenkově chabé ( i když ta hlavní a jediná je vyřčena nahlas -"Život si vždy najde cestu bla bla bla..." ).Aby to nevypadalo,že na Jurský park házím jen špínu,musím říct,že i dnes se u tohoto snímku pobavím.Ne jako když jsem ho viděl poprvé v kině v 10 letech...To jsem z něho nic neměl,poněvadž jsem si pořád zakrýval oči :-). ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jurskému parku jsem se vyhýbala řadu let, když koukám na rok natočení, zvládla jsem se tomu vyhýbat celých dvacet let, jsem vážně dobrá. V lednu, kdy jsem čekala, co muž mé topky č. 1 napíše k Lincolnovi, abych se rozhodla, zda má význam se na ten film dívat, mezi námi proběhla následující korespondence: "A dokoukej už toho Lincolna, ať si můžu přečíst koment." "Myslíš toho Spielbergova? Na toho čekám do kina." "Však já si počkám. A hned pak se překonám a podívám se na Jurský park." "To jsi ještě neviděla? Ach, jak nešťastná musíš být." "Když ty ještěři jsou tak velký a škaredý, nikdy jsem dinosaury neměla ráda, dokud je Haribo nezačalo vyrábět jako bonbony (a žížaly a třešňový jsou beztak lepší)." "To nemáš ráda ani Cestu do pravěku?" "Tu jo, ale to jsou český ještěři, ty jsou hezký přeci." Je to jenom náhoda, ale Lincolna jsem viděla dnes ráno a hned pak, tedy večer, jsem se překonala, a když mi to dávali v televizi, koukla jsem se na ty ještěry. Takže - ty ještěři jsou velký a škaredý, nikdy jsem je neměla ráda a i mezi bonbony Haribo jsou lepší modely než dinosauři, třeba žížaly a třešně. S Cestou do pravěku, kde jsou čeští ještěři, kteří nad jiné vynikají nesporným půvabem, se tohle vážně nedá srovnávat. Když park tak bez ještěrů. Ta doba, kdy jsem se tomuhle filmu vyhýbala, bylo vcelku šťastných, saurů prostých, dvacet let. A to ještě mám kliku, že jsem nečetla knihu, z které je čerpaný námět, to bych asi byla už vyloženě otrávená. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Chytré hlavy, miliony dolarů, opuštěný ostrov a zakódovaný vzorec pro zvířátka, díky kterým se země začne pořádně otřásat. Oživlá prehistorie, která se vymkla kontrole, fascinovala Stevena Spielberga hned dvakrát. Poprvé to byl geniální tah a triková revoluce, na kterou byly zvědavé masy diváků, podruhé to dřelo hlavně v bodě, který divák u jedničky tak nějak přešel – scénář. O filmová práva se sice velké produkční společnosti rvaly, látka Michaela Crichtona ale po příběhové stránce nezaujme (také se scénář nejednou přepisoval – Spielberg byl spokojený až s verzí, do které zasáhl David Koepp). Kdykoliv tak slezou na tu dobu vymazlení dinosauři ze scény, nastává problém. Je možná fajn, že do herců Spielberg nemusel, jak sám říkal, investovat miliony, ale typově se mi do látky moc nehodí a hrají skrz naskrz průměrně. Možná proto, že Jurský park (po vystřízlivění z oněch přelomových triků) nebaví a nestrhává s takovou lehkostí, jako třeba ve své době trikově rovněž přelomový druhý Terminátor á la kouzelník Stan Winston se vyznamenal, si plné hodnocení nezaslouží. Tržby závratné, tu ještěří mánii okolo si docela dobře vybavuju!! ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Po trikové stránce už Spielberg dosáhl naprosté dokonalosti, ovšem stále je zde cítit ještě taková ta jeho osobitá hravost, kterou se prezentoval v 70. a 80. letech, což je pro film veliké plus. Viděl jsem tento snímek již několikrát, ale při každé další projekci stále zírám s otevřenou pusou a po většinu stopáže napětím tajím dech. To je myslím výmluvná poklona pro Jurský park, který je dnes opěrným sloupem filmových 90. let a jedním z nejklasičtějších článků světové kinematografie vůbec. Steven Spielberg prostě ví, jak zapůsobit na diváky, je to génius svého oboru a zde to opět v plné síle dokazuje. Jeden z nejslavnějších filmů všech dob, o hodnocení není nejmenších pochyb. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Keby bol "Jurský Park" natočený v dnešných časoch, asi by nikoho nejak výraznejšie nenadchol. Avšak v roku 1993 to bol totálny trhák. Filmové postupy pri animácii dinosaurov, ktoré sa tu použili, boli do tej doby nevídané. Steven Spielberg tým položil ďalší míľnik hollywoodskej produkcie. Myslím, že si bol vedomí toho, že tvorí klasiku. S takým očarujúcim trikovým prevedením sa nedalo neuspieť. **** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jurský park, dvě hodiny trvající NĚCO, co mi pravděpodobně změnilo život. Dokonalý film po všech stránkách. Ať si říká kdo chce, co chce, triky jsou i dnes bezkonkurenční. Nevím, jak je to možné, ale když se dívám na obrovského brachiosaura, mám pocit, že je živý. Stejně tak nahání hrůzu i T-Rex nebo raptoři v kuchyni. Jurský park mě přivedl k filmům - od té doby miluji stříbrné plátno. Naučil mě také vnímat a oceňovat filmovou hudbu a dal mi důvod zbožňovat Johna Williamse. Že je Spielbergova režie bezkonkurenční, o tom asi nemá cenu mluvit, stejně jako o výkonech všech herců. Zkrátka filmařský zázrak. Znáte ho nazpaměť, ale stejně se na něj vždycky rádi znovu podíváte.___P.S. Crichtonova kniha je lepší, ale v tomhle případě se podle mě srovnávání předloha-adaptace nehodí. Je třeba brát to tak, že se Crichton a Spielberg podívali na stejnou věc, ovšem každý svýma očima. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se na to také znovu koukl (asi po stopadesáté) a rozhodl jsem se navíc napsat i komentář, je jich tu totiž málo... Předně bych chtěl říci, že 4 hvězdy se nyní neotřásají jenom v základech (což jsou ty dva cípy dole), ale i v té nástavbě. Technické zpracování je brilantní a zastávám názor, že v tomto filmu dosáhlo dokonalosti a jsem přesvědčen, že dnes ty efekty rozhodně nejsou lepší. To, co ale tento film sráží, jsou neskutečně nepříjemné postavy - téměř všechny. A především v tom, jak jsou neuvěřitelné hloupé po té intelektuální rovině (svícení baterkou apod.). Logické a vědecké chyby jsou na denním pořádku. Absence čichového ústrojí tyranousaura, hledání "souboru" hloupoučké blonďaté dívčiny v programu, který hrozně moc dobře zná, míchání DNA s žabí (proč proboha míchali s obojživelníkem a ne s plazem? Anebo tvůrci nevědí, do jaké třídy spadá žába?), to jsou jen vrcholky. Naštěstí ale Jurský park není brán až tak vážně. Všudypřítomné legrácky spolehlivě rozveselí. Dále je tu po Hvězdných válkách snad nejhitovější hudba Johna Williamse a je to už ohromná klasika, čtyři zůstávají. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalá ukázka toho, jak má vypadat popkornová zábava pro celou rodinu, která opravdu bohatě pobaví každého. Jednoduchý scénář a vnitřně nevyrovnané postavy jsou sice zápory, ale jsou to ve výsledku zápory vleice malicherné, neb se zcela vytrácí díky výtečnému tempu, promakané výpravě (všudypřítomné merchadisingové předměty jen dotváří dokonalou celistvost a promakanost světa JP) a naprosto špičkové Spielbergově režii, která mě dostává i po mnoha letech a reprízách. V Jurském Parku Steven naplno dokázal jak bezkonkurenčně dovede pracovat s fimovými triky - samotné triky už sice zestárly, ale ve Spielbergově jedinečném podání dovedou dinosauři v Jurském parku ohromit diváky i po mnoha letech. ()

Janchor 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě nezapomenu, jak se mě spolužák ptal Kde sebrali ty dinosaury?, ale po letech je z toho jen vybělená, extrémně skřípající kostra. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Hrozně mě štve, že mám pořád pravdu."                                                                                                                                        Nechci se nikterak dotknout ctitelů Spielberga. Co se týče filmařských postupů, je všechno natočeno dokonale, prefektně zahráno, masky i animace skvělé, je přesně zvládnuté, kdy se co má stát a jak natahovat diváka, aby strachy cvrkal do textilu ... pokud tedy nejde o tak zvrhlého jedince, že to panu režisérovi nezbaští a na celé se dívá jako na dobře natočenou komedii. Přesně to se mi totiž stalo. Dívala jsem se s takovým odstupem, jako bych byla někde za sklem. Přesně jsem věděla, co asi bude následovat, odhadovala délku scény, kochala se vyděšeným výrazem dětí, nalíčenými jizvami ... o nikoho jsem se nebála, nikomu jsem nefandila. Něco prostě fungovalo jinak, než bylo zamýšleno. I když musím ocenit, že na rozdíl od jiných sci-fi to mělo aspoň nějakou logickou zápletku. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný zážitek, když jsem viděl film poprvé, Jurský park plný různých dinosaurů, které oživili díky fantastickému nálezu D.N.A. a jenž celý plán podporuje milionář John Hammond, prostě si chce otevřít takovou ¨malou¨ Zoo, kromě zvířat zde pobíhají Tyrannosaurus, Triceratops, Velociraptor, Brachiosaurus, Dilophosaurus, Gallimimus a Parasaurolophus atd.. A co se může stát, když přijde na ostrov bouře a některé ploty pod elektrikou nejdou. ( Hodnocení: 10/10 ) ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak po nepodařeným Jurským světu jsem dostal chuť si zopakovat tuhle starou klasiku a rozhodně toho nelituji. Ano pravda ta nezbytná dávka patosu a duo malých parchantů který holt musí přežít se tu najde taky, ale jsou tu i hrdinové kterým se dá fandit. Navíc zatím co v dnešní době už gigantické digitální efekty za stovky miliónů nikoho neoslní, protože už jaksi patří k věci, tak tohle byla ve své době naprosto bombastická, atmosférická a vizuální pecka. A nutno podotknout že to spolehlivě funguje i dneska.90% ()

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

25.03.2024

Čas neúprosně kvapí a nadcházející přírůstek do dinosauří rodinky je blíž a blíž. Další díl Jurského parku nás totiž oficiálně stále čeká už příští rok 2. července, přičemž doposud nevíme nic… (více)

Další Jurský svět natočí David Leitch

Další Jurský svět natočí David Leitch

06.02.2024

Deset let uplyne letos od té chvíle, co původem kaskadéři Chad Stahelski a David Leitch udělali obří díru do akčního světa snímkem John Wick. Ukázali, že s jednoduchým scénářem, nikterak obřím… (více)

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Reklama

Reklama