Reklama

Reklama

Minority Report

  • USA Minority Report (více)
Trailer
Sci-Fi / Akční / Thriller / Mysteriózní
USA, 2002, 145 min (Alternativní 140 min)

Předloha:

Philip K. Dick (povídka)

Scénář:

Scott Frank, Jon Cohen

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Colin Farrell, Samantha Morton, Max von Sydow, Patrick Kilpatrick, Kathryn Morris, Lois Smith, Peter Stormare, Jessica Capshaw, Tim Blake Nelson (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V nedaleké budoucnosti ve Washingtonu D. C. byl spuštěn program PreCrime, který byl založen na tom, že tři tak zvaní tušitelé předpovídali vraždy, které se měly stát v nejbližších dnech. Policie pak vrahy zatkla dříve, než mohli vraždu uskutečnit. Tušitelé byli sourozenci. Děvče se jmenovalo Agáta a dvojčata Artur a Dash. Vědci přišli na to, že vidí vraždy v okruhu 160 kilometrů několik dní před tím, než se mají stát. Po dobu programu byli naloženi v mléčné lázni a za tuto dobu si nic nepamatují. Po skončení programu byli tušitelé přesunuti na ostrov, kde měli v klidu žít. Dash se ale nesmířil s tím, že by nemohl díky svým vizím pomáhat, a tak se vrátil do Washingtonu D. C. a snaží se zabránit vraždám. Sám má ale jen malé útržky. Agáta toho viděla o mnoho více a Artur zase předvídá jména. Říkalo se, že Dash byl z nich nejslabší, viděl jen detaily vraždy. Dash se nyní snaží zabránit vraždě, vidí, že je nějaká žena vyhozena z okna. Podle nápisu na budově zjistí, kde to je, a jede tam, ale už je pozdě. Žena právě vypadává z budovy. Na místo přijíždí policistka jménem Vega. Ta rekonstruuje čin a přitom najde pod kuchyňskou linkou schovanou dceru zavražděné. Dash chce pomoct s vraždou a vyhledá Vegu. V uličce jí předá identikit pachatele, který nakreslil, a nato zmizí. Vega se poté baví se svým šéfem Blakem. Moc s ním nechce spolupracovat, protože byl povýšen na její úkor. Blake jí řekne, že oběť byla sestra v zařízení pro bývalé vězně PreCrimu. Ti mají často poškozený mozek a jsou ve speciálním zařízení. Počítač najde Dashův identikit. Vrah je Sam Adrangi. Pracuje v ocelárně a detektivové ho jdou zatknout. Když to zjistí, zabije se dřív, než z něj něco dostanou. Dash mluví po telefonu s Agátou a ta mu jeho aktivity vytýká. Vegová a Blake neví, jak dál. Vegová si najde podle fotky z budovy Dashe a vyhledá, kde se nyní pohybuje. Když ho najde, chce vědět víc. Dash se přizná, že je tušitel, pak vidí další vraždu. Podle obrázku pozná, že obětí je žena kandidáta na starostu Petera Van Eycka. Van Eyck byl zástupce šéfa PreCrimu a má nepřátele mezi bývalými vězni. Vegová a Dash pak mluví s Van Eyckem. Ten jim řekne, že chystá nový systém předcházení zločinů založený na predikci počítačů, který se jmenuje Hawkeye. Vedle Adrangiho postele leží jiný muž jménem Rutledge, který na střeše ovládá holuby pomocí mozkových implantátů. Za Rutledgem dochází jeho dcera Liz, ta vezme Dashe a Vegu na střechu. Vega na něj zatlačí a Rutledge uteče. Dash pak jde na návštěvu k Veze. Dash a Vega potřebují pomoc, a proto jdou za Wallym, který se staral o tušitele, když byli v PreCrimu. Wally má zařízení, pomocí kterého přehraje Dashovu vizi do počítače. Ale ani to nepomůže. Dash jde proto za bratrem Arturem... (TV Prima)

(více)

Recenze (922)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Pro mě 1 z těch lepších filmů, kde se objevil Tom Cruise (proč tam je taky Farrell?). Navíc pod taktovkou Spielberga, který mě také příjemně překvapil, poněvadž poslední dobou od něho nevidím nic extra. Slušný příběh, dobré efekty a ne zas tak špatně vyřešený konec. Film o člověku, který málem doletěl na systém, který sám vytvořil (chyba v systému, kde jen jsem to viděl? ;-). 4*, klidně se na to ještě někdy podívám. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tři tušitelé v nálevu tuší zločin, jméno oběti i vraha se vykutálí a byť jen náznak ctění presumpce neviny jde do míst, kde slunce nesvítí. Teď je třeba zatýkat, biliár si zahrajeme až po pracovní době! Vskutku velmi volná inspirace povídkou Dicka, zajímavá kombinace futuristické i dnešní architektury a překvapivý nedostatek Spielbergovy tak typické dětinskosti. Točil to vůbec on? Na druhé straně neodpustitelné "plot holes" (oči stíhaného v pytlíčku jako klíč ke všem dveřím, ignorace alibi u druhé vraždy) či v slepých uličkách rozmělněná gradace poslední půlhodiny. Ptám se znova, točil tenhle průmyslový produkt vůbec on? Točil a jaksi pozapomněl, že noir sci-fi se neudělá jen stáhnutím kontrastu barev.. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Díky duu Spielberg/Cruise jsem měl možnost vidět strhující sci-fi film noir. Když ještě připočtu výkony pánů Farrella a von Sydowa, vychází mi z toho dokonalá podívaná. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Spielberg sci-fi umí, zvláště když v něm hraje Cruise. Vynikající jak po zvukové, tak obrazové, tak herecké stránce. Vize budoucnosti je opravdu originální a vůbec bych se nezlobil, kdyby tak opravdu vypadala. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

další úchvatné scifi od jeho otce Spielberga. Se všemi parametry, které z něho dělají velmi koukatelný film. Skvělá atmosféra navozená namodralými filtry, snad pro ukázku té chladné, přetechnizované a odtažité budoucnosti, která je sice momentálně bez zločinu, ale má to svou cenu. A i problémy a cenu. Úžasný Tom Cruise, z něhož sympatičnost jenom sálá a je to opravdu dobrý výběr pro roli takto zkoušeného muže na útěku. Farrell mu skvěle sekunduje jako agent ministerstva, jehož pravé záměry nejsou tak úplně jasné. A i všichni ostatní herci nezaostávají. Co, dělá film zvláštní, je samozřejmě předloha Philipa K. Dicka, která je sice dost přetvořena a pro hollywoodské poměry vylepšena, ale stále si nechává tu mnohovrstevnatost a hlavně spletitost a inteligenci, takže příběh je opravdu kvalitní a dává plně zabrat hlavám diváků. A někdy stejně nestíhají. Já sem se parkrát už téměř úplně zapletl a nevěděl jsem, co se to sakra děje, nebo co se stane, no naštěstí je na konci vše vysvětleno jak pro blbce, což tak ani nevypadá, protože to do děje skvěle pasuje (pamatujete na Holmese atd...). Spielberg nezapomíná ani na vizuál jako takový a ten je opravdu výborný. jak jsem už psal, přetechnizovanost je sice trochu děsivá, ale takové počítače či nájezdy až do baráku bych chtěl taky.. Na druhou stranu je tam skvělá ukázka naprosté nadvlády systému a ztráta jakékoliv svobody - ať už těmi všudypřítomnými eyeskenery nebo ve scéně prohlídky starého domu (špipavouci jsou ale pěkné potvory, a ta scéna je spolu s hlavní akční scénou a scénou v obchodním domě nejlepší scéna filmu).. Vše je opravdu skvělé, patřičně tajemné, opatřené mnoha útržky obrazů a vlastně i takových flashbacků a nechybí ani zajimavý humor, takže jsem nadmíru spokojen. Tentokrát mi ani moc nevadil, ten Spielbergovsky závěr (narozdíl od strašného závěru ve Válce světů), ale je pravda, že se to tady příliš nehodilo. Pak to dává do tehdy výjimečnému filmu zase takový feeling, že pod slupkou inteligentních smyček s zajimavým poselstvím je jen upgradovaná hollywoodská zábava. Ale to samozřejmě neznamená, že to přestanu mít rád. Jako pořádný scifi thriller to funguje stejně jako Já, robot. PS: soundtrack solidní, ale Williams už měl i mnohem lepší kousky. Neal McDonough je strašný sympaťák, skoro je mi líto, že hraje tak často záporáky ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Presne takto si predstavujem (bohužial) rok 2054, keď poviem svojej rúre, aby pripravila pizzu, a podplatenému doktorovi, aby mi vybavil očnú operáciu pravideľne každý mesiac, podľa toho, aký veľký mám práve malér. Čoraz modernejší a digitalizovanejší svet nás obere aj o tú poslednú slobodnú vôľu: Pomstiť sa. Každopádne ma desí myšlienka, že namiesto toho, aby mi policajti v piatok večer na námestí zobrali občiansky, na mňa pošlú hnusné digitálne trojnožky. Príval týchto myšlienok znamená, že prevedenie filmu do danej doby je podarený, škoda len tej poslednej tretiny z dejovej stránky. Štvrtú hviezdičku pridáva Peter Stormare ako priateľský vymieňač očí s kvalitnou ambulanciou a chladničkou plnú lahôdok :) ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

**** a půl. Minority Report je futuristická, vizuální a trikově efektní exploze. Steven Spielberg bezesporu patří mezi jedny z nejlepších režisérských "vizualistů" a "futuristů" filmového plátna:) Již námět je sám o sobě zajímavý, ale zpracování světa budoucnosti je naprosto fascinující a maximálně originální. Precizní scénář, svižný děj, perfektní akční scény, dějový spád, návaznost scén a postupné objasňování skutečností. Jediné, co zde Stevenovi nevyšlo, bylo pár patetických, citově umělých scén. Zvláště ta závěrečná, láskyplné objetí, jako vystřižené z červené knihovny. Vůbec nezapadala do celkového pojetí filmu. Mám dojem, že ve stránce lidských emocí a projevů není Spielberg příliš zkušený. Je to vizuální bohém s talentem pro precizní a vyšperkovaný příběh, ale pokud do svých filmů vkládá lidskou stránku, často vyzní až příliš na efekt. Takže nebýt těchto, pro někoho možná pár drobných detailů, hodnotila bych rozhodně plným počtem. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Čím ďalej filmov s inteligentnou sci-fi zábavu, ktoré diváci priam žerú. Peckovo natočený snímok, ktorému po grafickej a vizuálnej stránke možno len aplaudovať a to isté si zaslúži akcia. Navyše ma strhol veľmi premyslený scenár a to hneď od začiatku až do úplného ozaj zbesilého a neohraného konca. Pre mňa totálny film. 100%. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vynikající sci-fi detektivka, která ukazuje, že Steven Spielberg je v lepší formě, než kdy dřív a Tom Cruise je na tom stejně. Dechberoucí akční scény zabalené v příběhu, který vás nutí uvažovat a sledovat děj se zatajeným dechem. Akční scény jsou naprosto špičkové. Část s pronásledováním Johna Andertona v továrně na automobily patří k tomu nejlepšímu, co kdy v rámci žánru vzniklo. Samozřejmě nechybí ani Spielbergův typický nadhled a jemná ironie místy hraničící až s temně černým humorem. Vize roku 2054 je na jedné straně úchvatná a na té druhé zároveň i deprimující a hrozivá. Postupná ztráta svobody, reklamy co oslovující procházejícího jménem, oční scannery všude kam se podíváš. MINORITY REPORT je mistrovské dílo s úžasnou vizuální stránkou (Kaminski je génius), skvělou hudbou (Williams), brilantní režií (Spielberg) a výbornými hereckými výkony (Cruise, Sydow, Farrell). Jediná věc, která se dá MINORITY REPORT vytknout, je asi posledních pět minut, kdy děj zaškobrtne a pomalu došmajdá až k titulkům. 9/10 ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Strhujúci film ktorý ma po druhom pozretí presvedčil o jasných 5-tich hviezdičkách. Inteligentné, technický brilantné a hlavne bez zbytočných klišé. Jedno z najlepších sci-fi vôbec. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Temná a vizuálně úchvatná pecka, která naprosto zaslouženě patří k tomu nejlepšímu, co v roce 2002 vzniklo. Mistr se předvedl v plné formě a potvrdil tak svou pověst jednoho z nejlepších režisérů všech dob. Minority Report je inteligentní a chytrý film, opírající se především o výtečný scénář, který spolu s neskutečně propracovanou výpravou a skvělým Cruisem dávají zapomenout na občasné lehce sentimentální vložky, které jsou u Stevena na denním pořádku. Vizuální efekty jsou dechberoucí, stejně jako Samantha Morton v roli tušitelky. Scény s ní berou dech a za svůj projev se rozhodně nemusí stydět ani veterán Max von Sydow. K tomu připočtěme jedinečný vizuál, nádherně bělavé kamerové filtry a strhující akci. Spielberg stále na vrcholu. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Výborné Spielbergovské sci-fi a jedno z mnoha, které tento mistr v oboru natočil. Náměty si vždycky vybírat uměl, ovšem důležitější je, že prvotřídní práci vždycky odvede za kamerou. Duo Spielberg-Cruise je ve sci-fi zkrátka jistota. Už tehdy lidi museli zírat, jaké triky film předvedl a o to potěšující je, že i dnes a nejen v této oblasti rozhodně má Minority Report co nabídnout...90% ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Od doby, kdy se po bok Johna Williamse jako pevný spolupracovník (doufejme, že natrvalo) zařadil Janusz Kaminski, lze od Spielberga předvídat jediné - že bude neomylný. V minoritách i majoritách. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Konečně někoho po dlouhé době napadlo netočit vylízané a úplně tupé akční sci-fi typu "Bojiště země" nebo popcornové scifárny a natočit kvalitní depresivní a inteligentní sci-fi. Chopil se toho režisérský mág Steven Spielberg a převedl povídku P.K.Dicka na filmové plátno. A vyšlo mu to znamenitě. Výprava přetechnizovaného světa je jedinečná a Janusz Kaminski za kamerou opravdu kouzlí (takováto práce se světlem a stínem nemá jen tak obdoby). Tom Cruise se s věkem naučil pořádně hrát a je velice přesvědčivý. Zaujal mě také Colin Farrell svoji rozporuplnou postavou a Max Von Sydow dokázal, že nepatří do starého železa. "Minority report" je film ve velkém stylu, ale zároveň se vám dostaví něco opravdu velikého. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Od filmů Stevena Spielberga už vážně nebudu nic očekávat..."Minority Report" je pro mě zosobněním naprostého průměru - sice s velmi zajímavou zápletkou, ale celkový dojem je jen šeď. A přitom úvodních deset minut má vpravdě strhující tempo a naznačuje, jak by mohl celý film vypadat. S postupem času jsem ale začínal odhalovat ze „spletitého“ děje čím dál tím víc – až pro mě konec nebyl žádným překvapením. Samotné spiknutí a následné zúčtování s hlavním manipulátorem je čitelné a vcelku trapné. Bohužel, nic nezachraňují ani herecké výkony. Tom Cruise předvádí jinde mnohem víc, Colin Farrell jakbysmet. Spielbergovi se podařilo vybudovat patřičně napínavou atmosféru honu na nevinného(?) člověka snad jen ve dvou scénách – u „lékaře“ a při scéně, kdy...ale ne, to už bych vyzradil i to málo, co si může člověk v „Minority Report“ opravdu užít. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Tak to byl jednou zase velice dobrý film! Ze začátku to vypadalo všelijak, ale poté se to rozjelo a jak je Spielbergovím zvykem, vždy na konec je to nejlepší! Prostě dobrý film. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Moc mě bavilo, jak si Spielberg hraje s různými alternativními možnostmi vývoje své plnohodnotné detektivky. Ta je dostatečně temná, syrová a vizuálně naprosto vymydlená, může se opřít o výborný scénář, propracovanou výpravu nebo kameru Janusze Kaminského (pět nominací na Oscara, včetně cen za Schindlerův seznam a Zachraňte vojína Ryana). Cruise, který trestá zločiny, ke kterým ještě nedošlo a kterého systém, kterému bezvýhradně věřil, označí za vraha, je taktéž skvělou volbou. Navíc nebyl by to Cruise, kdyby neměl občas v rozhodujících situacích větší štěstí než lidé okolo. Velmi potěší i Peter Stormare, Max von Sydow a zejména Samantha Morton. Spielberg je pak samostatnou kapitolou. Lpí na detailech, nebojí se ironického nadhledu, dokonale buduje noirovou atmosféru a překvapuje snad každou druhou scénou. A ty triky (naháněná u požárního schodiště, hbití špivouci a zavázané oči Toma Cruise...). Třetí shlédnutí deset let od premiéry, smekám a zvedám na plný počet!! ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Když Steven Spielberg šlápne na půdu sci-fi, tak to pokaždé stojí za to, protože tento žánr mu prostě sedí. Tentokráte se nejedná o mimozemšťany, jde o příběh z budoucnosti, která je zde vykreslena naprosto skvěle. Uchvátili mě některé výdobytky doby, jako scanner očí, auta budoucnosti či letouny, kterými se Cruise a spol. přesouvali na záchranné akce. Ale je toho víc, vůbec celá myšlenka PreCrimu je zajímavá. Důležitý je příběh. Minority Report není pouze hezká slupka s prázdným obsahem - dějová linka je zde neméně důležitá a také povedená. Nemám filmu moc co vytknout, ani těch zhruba 140 minut nebylo příliš, protože film pěkně utíká. Takže spokojenost, jak už to u mě se Spielbergem bývá. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Ano, kniha je jiná... Ale koho to zajímá. Inteligentní scénář, dobrá atmosféra, Spielbergova blockbusterová akčnost a tvorba napětí člověka zpočátku příjemně pohltí. Bohužel, nemožná poslední čtvrthodina a vtipné odlehčující scény posílající jinak skvělou atmosféru do háje. Po dokonalých trailerech a slibném rozjezdu trochu zklamání, takže "jen" za čtyři. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Tak pan Spielberg se nám v poslední době pěkně rozjíždí a já jenom doufám, že jeho současná forma bude vrcholit při tvorbě čtvrtého Jonese. A.I. bylo skvělé, MR je ještě o kousek lepší. První polovina filmu se skutečně může hrdě postavit vedle takových velikánu, jako třeba Blade Runner. Hutná atmosféra, strhující tempo, fůra nápadů( doprava ve městě, reklamy, fantastická honička). Druhá půlka už je pozvolnější, přesto dobrá. Herci byli vybráni přesně, Cruise mě v poslední době jen utvrzuje v tom, že je vynikající v jakékoliv roli (a to jsem ho dřív fakt neměl rád). Jen tak dál Stevene, ale prosim tě, toč už jenom Indyho nebo Sci-fi. ()

Související novinky

Další těla pod Neesonovy náhrobky

Další těla pod Neesonovy náhrobky

19.02.2013

Březnový start natáčení se blíží a krimi-thriller A Walk Among the Tombstones rychle nabírá obsazení. Ale nejdříve stručně o projektu: film je adaptací jednoho ze sedmnácti románů, které uznávaný… (více)

Spielberg plánuje válku s roboty

Spielberg plánuje válku s roboty

14.01.2012

„Vládce snů“ je právě uprostřed natáčení historického životopisného dramatu Lincoln s Danielem Day-Lewisem v hlavní roli, ale už ví, na co se vrhne pak. Jeho dalším filmem bude adaptace románu… (více)

Worthingtonův poslední zločin

Worthingtonův poslední zločin

14.05.2011

Zhruba před rokem byl Sam Worthington spojován snad s každým chystaným blockbusterem. Dnes jako by se na něj Hollywood snažil zapomenout. Ano, právě v těchto dnech natáčí pokračování starořecké… (více)

Reklama

Reklama