Reklama

Reklama

Minority Report

  • USA Minority Report (více)
Trailer
Sci-Fi / Akční / Thriller / Mysteriózní
USA, 2002, 145 min (Alternativní 140 min)

Předloha:

Philip K. Dick (povídka)

Scénář:

Scott Frank, Jon Cohen

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Colin Farrell, Samantha Morton, Max von Sydow, Patrick Kilpatrick, Kathryn Morris, Lois Smith, Peter Stormare, Jessica Capshaw, Tim Blake Nelson (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V nedaleké budoucnosti ve Washingtonu D. C. byl spuštěn program PreCrime, který byl založen na tom, že tři tak zvaní tušitelé předpovídali vraždy, které se měly stát v nejbližších dnech. Policie pak vrahy zatkla dříve, než mohli vraždu uskutečnit. Tušitelé byli sourozenci. Děvče se jmenovalo Agáta a dvojčata Artur a Dash. Vědci přišli na to, že vidí vraždy v okruhu 160 kilometrů několik dní před tím, než se mají stát. Po dobu programu byli naloženi v mléčné lázni a za tuto dobu si nic nepamatují. Po skončení programu byli tušitelé přesunuti na ostrov, kde měli v klidu žít. Dash se ale nesmířil s tím, že by nemohl díky svým vizím pomáhat, a tak se vrátil do Washingtonu D. C. a snaží se zabránit vraždám. Sám má ale jen malé útržky. Agáta toho viděla o mnoho více a Artur zase předvídá jména. Říkalo se, že Dash byl z nich nejslabší, viděl jen detaily vraždy. Dash se nyní snaží zabránit vraždě, vidí, že je nějaká žena vyhozena z okna. Podle nápisu na budově zjistí, kde to je, a jede tam, ale už je pozdě. Žena právě vypadává z budovy. Na místo přijíždí policistka jménem Vega. Ta rekonstruuje čin a přitom najde pod kuchyňskou linkou schovanou dceru zavražděné. Dash chce pomoct s vraždou a vyhledá Vegu. V uličce jí předá identikit pachatele, který nakreslil, a nato zmizí. Vega se poté baví se svým šéfem Blakem. Moc s ním nechce spolupracovat, protože byl povýšen na její úkor. Blake jí řekne, že oběť byla sestra v zařízení pro bývalé vězně PreCrimu. Ti mají často poškozený mozek a jsou ve speciálním zařízení. Počítač najde Dashův identikit. Vrah je Sam Adrangi. Pracuje v ocelárně a detektivové ho jdou zatknout. Když to zjistí, zabije se dřív, než z něj něco dostanou. Dash mluví po telefonu s Agátou a ta mu jeho aktivity vytýká. Vegová a Blake neví, jak dál. Vegová si najde podle fotky z budovy Dashe a vyhledá, kde se nyní pohybuje. Když ho najde, chce vědět víc. Dash se přizná, že je tušitel, pak vidí další vraždu. Podle obrázku pozná, že obětí je žena kandidáta na starostu Petera Van Eycka. Van Eyck byl zástupce šéfa PreCrimu a má nepřátele mezi bývalými vězni. Vegová a Dash pak mluví s Van Eyckem. Ten jim řekne, že chystá nový systém předcházení zločinů založený na predikci počítačů, který se jmenuje Hawkeye. Vedle Adrangiho postele leží jiný muž jménem Rutledge, který na střeše ovládá holuby pomocí mozkových implantátů. Za Rutledgem dochází jeho dcera Liz, ta vezme Dashe a Vegu na střechu. Vega na něj zatlačí a Rutledge uteče. Dash pak jde na návštěvu k Veze. Dash a Vega potřebují pomoc, a proto jdou za Wallym, který se staral o tušitele, když byli v PreCrimu. Wally má zařízení, pomocí kterého přehraje Dashovu vizi do počítače. Ale ani to nepomůže. Dash jde proto za bratrem Arturem... (TV Prima)

(více)

Recenze (922)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Ano....další ze sci-fi filmů, který má bohužel pravdu. Podobně to tu bude vypadat. Každého z nás budou mít pod kontrolou a my za pocit bezpečí odevzádme vše ze své svobody. Už teď je to patrné. Průkazy, které nahradí všechny ostatní, jsou jen začátek. Z filmu jsem měl ale i přes jeho velkou kvalitu celou dobu pocit, že prostě sleduji mírně nadprůměrný díl Krajních mezí. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Po první zhlédnutí jsem měl chuť jít si koupit klobouk, abych ho mohl před tvůrci smeknout. Skvělý námět scénář zpracovává na jedničku a herci hrají jako o život (Tom Cruise opět dokazuje, že není jen sympatickým manekýnem a Colin Farrel je prostě geniální). Nejvíc zásluh si ale opět odnáší dvojka Spileberg a Kaminski. V perfetkních obrazech dovedou vždy okamžitě a účinně vytvořit potřebnou náladu a napěchovat diváka emocemi. Nesledujeme jen nějaká postavy naplátně - jsme tam s nimi, vžíváme se do nich. Několik dějových škobrtnutí, pár nelogičností (ač je Anderton hledaný jako vrah, na své původní oči pronikne do centrále PreCrime atd.) a mírně zvrznutý závěr nemohou neskutečnou krásu Minority report nijak významně pošpinit. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Klasický kriminálny príbeh zasadený avšak do dejovej línie budúcnosti o 50 rokov. Ničím zvláštnym nevybočuje z priemeru a podľa mňa, niekedy to množstvo efektov až vyložene vadilo. Prepáč, Steven, ale dnes len za 3* ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Parádní futuristická jízda s promakaným scénářem! Cruise zvládnul hlavní roli vážně na jedničku, a palec nahoru zvedám i za chirurga Petera Stormare , ten sednul. Spielberg sice platí za jedničku a čekat od něj něco jiného než pecku je zbytečné, ale tady fakt překvapil nad rámec svých možností, zdá se mi. Film má perfektní úvod. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Snad to nejlepší co, kdy v žánru sci-fi vzniklo!Četl jsem i povídku, od které se film docela liší, ale to kupodivu nevadí.Spielberg je prostě bůh a Cruise pod jeho vedením taky nehraje vůbec špatně..100% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Na základě krátké povídky P.K. Dicka vzniklo velice pozoruhodné a nezaměnitelé sci-fíčko. Netřeba se snad rozepisovat že podobným filmům je věnována obrovská dávka pečlivosti a tedy vše sedí přesně tak jak má. Když je navíc do hlavní role obsazen Tom Cruise výsledek prostě musí být perfektní. Zcela určitě doporučuji nakoukat k filmu bonusy. Nejlepší scéna: špivouci hledají Johna Andertona a následně kontrolují. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Minority Report matně připomíná nádhernou audiovizuální orgii, Blade Runnera, ale opravdu jen matně. Spielberg zajímavě vykreslil svět bez vražd a Tom Cruise se v něm stylově pohyboval, spousta režisérských kulišáren a nápadů. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Při shlédnutí Minority Report si člověk uvědomí, jak žalostně na tom žánr sci-fi momentálně je. Opravdu dobrých sci-fi snímků je pomálu. O to víc si musí člověk vážt, že se občas objeví něco velmi nadstandartního. Všechny tři Spielbergvo sc-fi natočené po roce 2000 patří k tomu nejlepšímu co v této době v žánru vzniklo. Technická stránka je bezchybná, příběh se omezil na obyčejný thriller, což mi zpočátku vadilo, ale vzhledem ke stavu sci-fi dnes musím dát plný počet. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Další Spielbergův hit. Ten chlápek prostě umí. Výborný příběh z budoucnosti. Cruise nemusím, ale tady mi vůbec nevadil. Některé scény opravdu stojí za to. 90% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Sci-fi pecka do nepohody.!! Skoro bych až řekl, že čím je pan Spielberg starší-zkušenější, tím více točí lepší snímky, skoro jako za jeho úplných začátků... :-)) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Originální sci-fi příběh, který ani po 12 letech neztrácí nic ze svého zpracování, ale také poutavosti. Minority Report mě chvílemi nebavil, ale převážná část filmu si mě značně získala a ke konci byl snímek i poměrně napínavý. Tom Cruise a Colin Farrell potěšili. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že k tomuto filmu ma zlákal jedine úžasný Tom Cruise a ním som teda rozhodne sklamaný nebol. Autori už nevedeli, kam pre nápad. No áno, sú tu síce dokonalé digitálne triky, ale tie ma vôbec neuchvátili. Nech mi to zástancovia tohto režiséra nemajú prosím za zlé, ale ja si o tomto filme nemyslím veľa dobrého a vždy, keď je tento film v televízií, vyhýbam sa mu širokým oblúkom. Inak mám režiséra a jeho filmy rád. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

Skvěléééé, jeden z nejlepších akčních filmů, skvěle napsané, skvěle udělané, vypointované, tenhle film mě baví!!!! ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg je v sci-fi žánri ako ryba vo vode. Skvelý dej, ktorý ma grády, ktorý postupne graduje, a ktorý je zaujímavý až dokonca. Taktiež skvelý vizuál na ktorý sme si u Stevena už zvykli. Filmu stačí len prvých desať minút na rozbeh a potom je to už len akčná sci-fi krimi jazda, ktorá sa nie a nie zastaviť. Tom Cruis beží o život tuším ešte viac ako v Misssion Impossible. Už tak skvelý film doplňuje ešte Williamsova hudba, ktorá pridáva akčným scénam na dramatičnosti. Skratka dokonalý film po všetkých stránkach. Škoda len tej vysokej stopáži, ale inak sa jedná o skvelú sci-fi, ktorá ma super akcie, premyslený dej a kde nápady neostali len na papieri. 90% - 5* ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Víc než zajímavá vize budoucnosti Stevena Spielberga, v níž (pomyslně) vymizely veškeré vraždy, zaobalená do tuctový detektivky, kdy je sám "detektiv" zároveň "zločincem". Parádní scífko. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, příběh solidně propracovaný, skvělá vize budoucnosti. Někteří herci mi sice ke svým postavám tak úplně neseděli, ale to se dá přejít. A po formální stránce se jedná po vynikající sci-fi. Celkově zdařilý snímek, který sice občas škobrtne, ale zaujme. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Někdy má jistý filmař ve své nabídce tolik kvalitních zářezů, že může být někdy klidně těžké vyjmenovat je všechny. Jedním z takových filmařů je jistě i čerstvě 77-letý Steven Spielberg. Ten již od 70. let do konce 20. století servíroval jednu klasiku za druhou. Čelisti, Blízká setkání třetího druhu, E. T. Mimozemšťan, původní trilogie Indiana Jones, Jurský park či Schindlerův seznam a Zachraňte vojína Ryana, které Spielbergovi vynesly Oscara za režii. Fakt, že od roku 2000 do roku 2022 Spielberg stihl realizovat dalších 16 filmů, poté naznačil, že se ani od startu nového tisíciletí Spielberg dvakrát neflákal. A v roce 2002 ty pecky naservíroval rovnou dvě. Už o jeho Chyť mě, když to dokážeš s Leonardem DiCapriem by se dalo dlouze debatovat, v roce 2002 ovšem Spielberg stihl ještě jeden film s jinou velkou hvězdou. Konkrétně dodnes skvělé Minority Report s Tomem Cruisem. Minority Report, které Blade Runnera nebo Total Recall neevokuje náhodou. Ve všech třech případech stal ostatně za předlohou sci-fi spisovatel Philip K. Dick, který vždy zvládal svým dělům dávat univerzální přesah a v síni sci-fi literatury má snadno čestné místo vedle Arthura C. Clarka nebo Isaaca Asimova. Největší síla Minority Report krom mistrovského řemesla, kterým Spielberg i přes repetetivnost nezvládal nudit, ostatně tkví i v nosných myšlenkách, které film obsahuje. Kontrasty mezi osudem a volbou, hraní si na Boha či úvahy nad svobodnou vůlí.  Spielberg často zvládl představit fantastický fiktivní svět, Minority Report ostatně vzniklo pouze rok po realizaci A. I . Umělá inteligence. Ve vizuálně lákavé i temné vizi budoucnosti (která v roce 2002 zvládla věrohodně působit jako budoucnost z roku 2054) se poté v podstatě odehrává tradiční detektivní zápletka, který odlišují až speciální zákonitosti světa. Emoce Minority Report rozehraje velmi rychle, protože právě ono předvídání budoucnosti a trestaní za zločiny, které se vlastně nestaly, mohou snadno vést k filosofickým úvahám o tom, zda někdo může být soudcem, porotcem i katem v momentě, kdy se vlastně trestá něco, co se nestalo. Velká moc navíc obnáší velkou zodpovědnost, kdy se dá předjímat, že jde takový zdroj předjímání potencionálně využít v nesprávný prospěch. Právě hraní si s ohněm ostatně rozehraje zápletku celého filmu. Spielberg tak naservíroval další parádní záležitost, která výtečně funguje nejen díky (již od Schindlerova seznamu ověřenému) kameramanovi Januszovi Kamińskimu a dalšímu skvělému soundtracku od Johna Williamse Spielbergově filmu, kdy Williams zvládl přistoupit k soundtracku filmu odehrávajícím se ve vzdálené budoucnosti svěže. Výtečně funguje samotný scénář Scotta Franka (nominace na Oscara za adaptovaný scénář k Logan: Wolverine) a Jona Cohena. Tom Cruise mohl díky komplexní postavě Johna Andersona opět potvrdit, že není pouze hezounem, ale skutečně kvalitním hercem. Scénář výtečně pracuje s postavou Dannyho Witwera v podání Colina Farrella (který ne náhodou evokuje Geralda Tommyho Lee Jonese z Uprchlíka), výtečně buduje celou detektivní zápletku a zvládne též povodit cestu k uspokojivému finále, kterému nechybí ten správný emocionální náboj. Jde o důkaz toho, že kombinace vizuální vypiplanosti a inteligentního scénáře je možná. Z předlohy Dicka sice ve finále zbydou pouze výškrabky, přesto jde o ten typ adaptace, která zvládá stát na vlastních nohou, aniž by přitom nutně kydala na svůj zdrojový kód.  Kombinace noir detektivky, kyberpunku a sci-fi thrilleru evokující Alfreda Hitchcocka ve futuristických kulisách parádně drží po celou dobu dohromady, jde o další nesmazatelný důkaz toho, proč Spielberg zůstane nesmazatelnou součástí kinematografie i dlouho po svém odchodu. Kdekdo by mohl snadno polemizovat nad tím, že Minority Report není tak hloubavé a filozoficky obohacující a že možná v některých očích nedokázalo tak naplno vytěžit svůj potenciál. Tak či onak jde o skvělou sci-fi záležitost s přesahem, která pořád patří mezi nejvýraznější přírůstky sci-fi žánru tohoto století. A to také není málo! () (méně) (více)

Jacinda 

všechny recenze uživatele

velmi inteligentní, propracovaná scifi detektivka. Další velké překvapení, protože jsem o filmu vůbec nic nevěděla a viděla ho spíš náhodou. Nejvíc mi v hlavě utkvěla scéna s plesnivými potravinami a pavoučími robůtkami. A pak útěk s jasnovidkou ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Supr nápad dát tříhodinové Sci-Fi ve všední den na půl dvanáctou večer. Ještě ke všemu na Novu, kde součet reklam dá další celovečerní film. Rád bych také vyjádřil naprosté nadšení ze stále se zvětšujících výsuvných, vyskakujících, blikajících a rotujících upoutávek na jiné pořady. S toužebným očekáváním vyhlížím dobu, kdy nějaká pomazaná hlava přijde na to, že obrazovka se dá rozdělit na dvě půlky. Konec ironie, pojďme k věci. Štefan, Honza, Tomáš, 82% a jenom tři hvězdy; to tu může mít stejné následky, jako v devadesáté minutě za stavu 0:0 nedat penaltu ve finále mistrovství světa. Jenže co s tím, když tomu krom skvělého nápadu a technické dokonalosti chybělo skoro všechno? Cením si toho, když někdo umí svoje řemeslo na výbornou. Ale občas je mi zkrátka víc po chuti zajít si na oběd do hospůdky, kde hostům na hlavu padá sláma, menu je napsané na ubrousku a jí se tam rukama, protože na to budu vzpomínat rozhodně déle než na Minority Report. ()

Související novinky

Další těla pod Neesonovy náhrobky

Další těla pod Neesonovy náhrobky

19.02.2013

Březnový start natáčení se blíží a krimi-thriller A Walk Among the Tombstones rychle nabírá obsazení. Ale nejdříve stručně o projektu: film je adaptací jednoho ze sedmnácti románů, které uznávaný… (více)

Spielberg plánuje válku s roboty

Spielberg plánuje válku s roboty

14.01.2012

„Vládce snů“ je právě uprostřed natáčení historického životopisného dramatu Lincoln s Danielem Day-Lewisem v hlavní roli, ale už ví, na co se vrhne pak. Jeho dalším filmem bude adaptace románu… (více)

Worthingtonův poslední zločin

Worthingtonův poslední zločin

14.05.2011

Zhruba před rokem byl Sam Worthington spojován snad s každým chystaným blockbusterem. Dnes jako by se na něj Hollywood snažil zapomenout. Ano, právě v těchto dnech natáčí pokračování starořecké… (více)

Reklama

Reklama