Reklama

Reklama

Minority Report

  • USA Minority Report (více)
Trailer
Sci-Fi / Akční / Thriller / Mysteriózní
USA, 2002, 145 min (Alternativní 140 min)

Předloha:

Philip K. Dick (povídka)

Scénář:

Scott Frank, Jon Cohen

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Colin Farrell, Samantha Morton, Max von Sydow, Patrick Kilpatrick, Kathryn Morris, Lois Smith, Peter Stormare, Jessica Capshaw, Tim Blake Nelson (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V nedaleké budoucnosti ve Washingtonu D. C. byl spuštěn program PreCrime, který byl založen na tom, že tři tak zvaní tušitelé předpovídali vraždy, které se měly stát v nejbližších dnech. Policie pak vrahy zatkla dříve, než mohli vraždu uskutečnit. Tušitelé byli sourozenci. Děvče se jmenovalo Agáta a dvojčata Artur a Dash. Vědci přišli na to, že vidí vraždy v okruhu 160 kilometrů několik dní před tím, než se mají stát. Po dobu programu byli naloženi v mléčné lázni a za tuto dobu si nic nepamatují. Po skončení programu byli tušitelé přesunuti na ostrov, kde měli v klidu žít. Dash se ale nesmířil s tím, že by nemohl díky svým vizím pomáhat, a tak se vrátil do Washingtonu D. C. a snaží se zabránit vraždám. Sám má ale jen malé útržky. Agáta toho viděla o mnoho více a Artur zase předvídá jména. Říkalo se, že Dash byl z nich nejslabší, viděl jen detaily vraždy. Dash se nyní snaží zabránit vraždě, vidí, že je nějaká žena vyhozena z okna. Podle nápisu na budově zjistí, kde to je, a jede tam, ale už je pozdě. Žena právě vypadává z budovy. Na místo přijíždí policistka jménem Vega. Ta rekonstruuje čin a přitom najde pod kuchyňskou linkou schovanou dceru zavražděné. Dash chce pomoct s vraždou a vyhledá Vegu. V uličce jí předá identikit pachatele, který nakreslil, a nato zmizí. Vega se poté baví se svým šéfem Blakem. Moc s ním nechce spolupracovat, protože byl povýšen na její úkor. Blake jí řekne, že oběť byla sestra v zařízení pro bývalé vězně PreCrimu. Ti mají často poškozený mozek a jsou ve speciálním zařízení. Počítač najde Dashův identikit. Vrah je Sam Adrangi. Pracuje v ocelárně a detektivové ho jdou zatknout. Když to zjistí, zabije se dřív, než z něj něco dostanou. Dash mluví po telefonu s Agátou a ta mu jeho aktivity vytýká. Vegová a Blake neví, jak dál. Vegová si najde podle fotky z budovy Dashe a vyhledá, kde se nyní pohybuje. Když ho najde, chce vědět víc. Dash se přizná, že je tušitel, pak vidí další vraždu. Podle obrázku pozná, že obětí je žena kandidáta na starostu Petera Van Eycka. Van Eyck byl zástupce šéfa PreCrimu a má nepřátele mezi bývalými vězni. Vegová a Dash pak mluví s Van Eyckem. Ten jim řekne, že chystá nový systém předcházení zločinů založený na predikci počítačů, který se jmenuje Hawkeye. Vedle Adrangiho postele leží jiný muž jménem Rutledge, který na střeše ovládá holuby pomocí mozkových implantátů. Za Rutledgem dochází jeho dcera Liz, ta vezme Dashe a Vegu na střechu. Vega na něj zatlačí a Rutledge uteče. Dash pak jde na návštěvu k Veze. Dash a Vega potřebují pomoc, a proto jdou za Wallym, který se staral o tušitele, když byli v PreCrimu. Wally má zařízení, pomocí kterého přehraje Dashovu vizi do počítače. Ale ani to nepomůže. Dash jde proto za bratrem Arturem... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (922)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Ano....další ze sci-fi filmů, který má bohužel pravdu. Podobně to tu bude vypadat. Každého z nás budou mít pod kontrolou a my za pocit bezpečí odevzádme vše ze své svobody. Už teď je to patrné. Průkazy, které nahradí všechny ostatní, jsou jen začátek. Z filmu jsem měl ale i přes jeho velkou kvalitu celou dobu pocit, že prostě sleduji mírně nadprůměrný díl Krajních mezí. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak po druhym skouknuti a minimalnim ocekavani, se mi tenhle film libil. A i kdyz je film hlavne sci-fi, porad ma velice inteligentni a skvele promakanej dej s nekolika zajimavejma zvratama. Navic, i kdyz by se delka zdala prehnana, diky skoro neustaly akci, film ani na chvily nenudi, jen posledni pul hodina je uz trochu protahovana, ale rek bych, ze i konec je zvladnutej slusne. Ale aby si nekdo nepredstavoval nejakou akci ve stylu Michaela Baye, jde tu hlavne o Cruisovo utikani. A do toho vseho jeste velmi vhodne zvolena hudba, perfektni kamera a skvely triky. Herci jsou super, Cruise hraje vyborne a Farrell mu zdatne sekunduje, ale nejvic me stejne zaujal Peter Stormare, ve svym zhruba peti minutovym vystupu. Muzu s klidem tenhle film oznacit za perfektni sci-fi. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jojo, kdyby bylo aspoň každé druhé scifi takhle dobře vymyšleno a natočeno, hned by bylo na světě líp. Rychlý rozjezd, vysvětlení pravidel, problém, útěk - to všechno už tu v nějaké formě bylo, jde tedy o to, jak věci podat. Spielbergovi, jemuž pomohla kvalitní předloha, se to povedlo (téměř) dokonale. Mám docela rád utíkací akce ve stylu Uprchlíka, pokud se netopí v přepálené akci jako u nejmenovaného "akčního krále" a škody při honičce vzniklé nejsou větší, než ty, co hrozí. Rovněž výprava filmu nepůsobí uměle, je přirozená a životaschopná, některé srandičky mě fakt dostaly (reklamy oslovující vás jménem, virtuální místnosti pro odreagování). Škoda jen, že se velký Spielberg neoprostí od představy velkého konce. Kdyby film skončil v jistém momentě (asi víte kdy), dal bych bez váhání *****. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

**** a půl. Minority Report je futuristická, vizuální a trikově efektní exploze. Steven Spielberg bezesporu patří mezi jedny z nejlepších režisérských "vizualistů" a "futuristů" filmového plátna:) Již námět je sám o sobě zajímavý, ale zpracování světa budoucnosti je naprosto fascinující a maximálně originální. Precizní scénář, svižný děj, perfektní akční scény, dějový spád, návaznost scén a postupné objasňování skutečností. Jediné, co zde Stevenovi nevyšlo, bylo pár patetických, citově umělých scén. Zvláště ta závěrečná, láskyplné objetí, jako vystřižené z červené knihovny. Vůbec nezapadala do celkového pojetí filmu. Mám dojem, že ve stránce lidských emocí a projevů není Spielberg příliš zkušený. Je to vizuální bohém s talentem pro precizní a vyšperkovaný příběh, ale pokud do svých filmů vkládá lidskou stránku, často vyzní až příliš na efekt. Takže nebýt těchto, pro někoho možná pár drobných detailů, hodnotila bych rozhodně plným počtem. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

rok 2054. v tomto roce skončil experiment PREKRIM. představte si svět bez vražd. to vše díky tušitelům, kteří vidí vraždu dřív, než je spáchána. a každý se může na PREKRIM spolehnout. ano? ,,opatrně náčelníku, kdo se hrabe v minulosti, ušpiní se!" je-li něco dokonalé, tak to musí být propracované. a to minority report je. díky spielbergovi a taky cruisovi. je libo net salón a splnit si svoje fantazie? špivouci. blitkopušky. scénář nás nutí přemýšlet. o tom, když jsme přesvědčeni, že něco neuděláme,tak to neuděláme ani v případě, když udělat to je tak lidské. dokázali by jste zabít člověka? vážně ne? akce, fantastično, napětí. pasáž, když agáta ,,vypráví" andertonovi před jeho zatčením se dá sledovat se zatajeným dechem. stotožnění se shrdinou, když po operaci jedl z ledničky ,,toust" (můj žaludek trpěl), když vzpomínal na syna, když... spielbergova nekatastrofická vize budoucnosti mě chytla. nejen pro fantastično. ()

Galerie (147)

Zajímavosti (51)

  • Severoamerické tržby byly 132,1 milionu amerických dolarů, celosvětové pak skvělých 358,4 mil. (NIRO)

Související novinky

Další těla pod Neesonovy náhrobky

Další těla pod Neesonovy náhrobky

19.02.2013

Březnový start natáčení se blíží a krimi-thriller A Walk Among the Tombstones rychle nabírá obsazení. Ale nejdříve stručně o projektu: film je adaptací jednoho ze sedmnácti románů, které uznávaný… (více)

Spielberg plánuje válku s roboty

Spielberg plánuje válku s roboty

14.01.2012

„Vládce snů“ je právě uprostřed natáčení historického životopisného dramatu Lincoln s Danielem Day-Lewisem v hlavní roli, ale už ví, na co se vrhne pak. Jeho dalším filmem bude adaptace románu… (více)

Worthingtonův poslední zločin

Worthingtonův poslední zločin

14.05.2011

Zhruba před rokem byl Sam Worthington spojován snad s každým chystaným blockbusterem. Dnes jako by se na něj Hollywood snažil zapomenout. Ano, právě v těchto dnech natáčí pokračování starořecké… (více)

Reklama

Reklama