Reklama

Reklama

Dobyvatelé ztracené archy

  • Česko Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Profesora archeologie, Indiana Jonese, navštíví ve škole dva muži z armádní rozvědky. Informují ho, že nacisté zřejmě objevili místo, kde má být ukryta slavná archa úmluvy, schránka, do níž Židé uložili desky s deseti přikázáními, které dostal Mojžíš od Boha. Indiana dostává nabídku, aby archu našel a nacistům ji odvezl přímo před očima. Armáda zaplatí výdaje. Indiana na nabídku přistoupí a odlétá do Nepálu, kde se má nacházet u jeho známé Mary talisman, který může pomoci při hledání archy. Indiana sice Mary objeví, ale také zjistí, že jsou mu v patách nacisté. Ti Mary přepadnou a snaží se ji o talisman připravit. Naštěstí ji Indiana zachrání a s talismanem oba odletí do Káhiry. Tady se Indiana dozví od svého přítele Sallaha podrobnosti ohledně německého postupu vykopávek. Indy zjistí, že s Němci spolupracuje jeho dávný nepřítel, Francouz Belloq. To už ale i Němci vědí, že Indy s Mary dorazili do Káhiry, a pokusí se oba zabít. To se jim sice nepovede, nicméně podaří se jim unést Mary. Indy a Sallah se vetřou na německé archeologické naleziště a Indy se spustí do místnosti s modelem původního umístění archy. Tady díky amuletu objeví místo, kde má kopat. Indy a Sallah se na toto místo v noci vypraví a za pomoci několika dělníků skutečně najdou hrobku, ve které je archa uložena. Bohužel Němci je spatří a Indyho a Sallaha obklíčí. Počkají si, až Indy a jeho lidé archu z hrobky vyzvednou, a následně do hrobky za Indym shodí i Mary... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 048)

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Indyho jsem viděl jako malej v televizi. Bavilo mě to, ale nikdy jsem si k němu nevytvořil silnější vazbu. Bylo to pěkné natočené, dobrodružné a vůbec, ale ona postava IJ mi nepřišla tak zajímavá či působivá, abych se k jejímu kouzlu rád vracel. Ford mi obecně nikdy nepřišel tak výraznej. Proto dávám rewatch celé trilogie, který zkalibruje mé názory, až nyní. Jedničku jsem docenil. V mnohém totiž překonává mnohé současné filmy, které se nesou v podobném duchu (viz. šíleně odfláklý Red Notice), ačkoliv je to stále jednoduchý film, který mi nijak podmětný nepřišel. Navzdory tomu, že se jedná o pokleslejší látku (vychází z braku), tak je to technicky i esteticky velmi zdařile vyhotovený film. Je zábavný i působivý. ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Zaslúžim si ukameňovať, ale tohto Indiho som videl prvý krát až dnes. Bude to asi tým rokom ale na mňa osobne to až tak nezapôsobilo. Je to fajn dobrodružný film, na ten rok to má schopné efekty a Harrison je veľký sympaťák. Takisto chápem aj to hodnotenie a status kultový film. Palec hore, ale na mňa to až tak nefungovalo. ()

snatch 

všechny recenze uživatele

Abych nevypadal jako náruživý "hodnotitel", tak napíšu takové shrnutí :) ... Filmová série s "Indym" je jednou z nejlepších co se kdy objevily na plátně. Všechny filmy jsou skvěle natočené, se správnou mírou nadsázky, vtipu i "násilí". Harrison Ford se pro Indyho narodil a já se jenom můžu (spolu se všemi) těšit na čtvrté pokračování ohlášené na r. 2005. Můj malý žebříček je : Dobyvatelé, Křížová výprava a Chrám zkázy, ale rozdíly v kvalitě jsou minimální. ()

Pc 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy dobrodružné a tajemné a navíc mám rád ,,Harrisna Forda Zaujal mě chytrostí a váhavostí. Proto jsem všem dílům dal5 hvězdiček. Někdy mě i rozesmál, a nejvíc mě zaujal. ()

pend 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem tenhle film viděl ve 14 a bylo to fantastický zážitek. Profesor archeologie, který ve svém volnu hledá poklady a nachází je, než mu je Němci ukradnou... ()

Driscoll 

všechny recenze uživatele

91 % "If Adventure Has a Name, It must be Indiana Jones". Geniální skloubení béčkového dobrodružství s "hororovou" biblickou mytologií. Steven prostě umí, Ford je skvělý a Williams ještě dělal hudbu, která nebyla jen plná vatovitého fidlání, a která úžasně podbarvila atmosféru (když pominu Raiders Theme, pak je nejlepším partem určitě hororové téma ztracené Archy, zvláště krásně vygradované v místnosti s "mapou", kde hůl s hlavicí ukáže Indmu úkryt Archy)... Raiders of the Lost Ark jsou prostě tím největším a nejvydařenějším dobrodružstvím všech dob. ()

grerar 

všechny recenze uživatele

Z domu jsem na kolej přišel televizí nedotčený, a proto není divu, že se všichni spolubydlící divili, že neznám Indyho. No tak trochu z donucení jsem si stáhnul veškerýho Indiana Johnese, který byl k dispozici. A víte, že to vůbec není špatný. A to jsem to nepozoroval nijak z povzdálí :D. Jenže problém mého hodnocení tkví v tom, že jsem za den stihl skouknout všechny filmy Indiana Jonese. No a bohužel pro Lost arc mi na pět hvězdiček přišla Last crusade... Prostě se podívejte, a uvidíte. btw velmi se mi líbí John Rhys - Davies, který o 20 let později hraje Gimliho a dabuje Stromovouse v Pánovi prstenů... ()

Ulrich 

všechny recenze uživatele

Dodnes stále nejlepší dobrodružný film, který asi jen tak něco nepřekoná. Spielberg s Lucasem stvořili něco, co mi bude vždycky mnohem bližší než Star Wars. Ford se pro tuhle roli narodil a nejspíš navždy zůstane Indianou Jonesem spíše než Hanou Solem. Spielberg, který dneska přecejen trošku zvážněl, je zde v nejhravější formě a tempo, kterým Dobyvatelé ubíhají je neuvěřitelné. Stejně tak neuvěřitelná je snad nejlepší automobilová honička, jakou jsem kdy viděl. Jasně, Michael Bay je více destrukční, ale z čistě technického hlediska je tady všechno více naživo, opravdu jde o skutečné lidi, co skáčou z koně na náklaďák, prolezou pod rozjetým autem a nebo se jím nechají táhnout. Závěr? Jsem rád, že jsem mohl vyrůst na Indianovi Jonesovi. Mám takový hřejivý pocit, že to bylo dobré dětství :) ()

dvd-L 

všechny recenze uživatele

Kdysi se mi to strašně líbilo a nedávno jsem měl možnost vidět to znovu -v kině -dokonce nesestříhanou verzi. Těšil jsem se jak malej kluk. Kam se ale podělo to nadšení? Film je stále tentýž, nejspíš už nejsem tentýž já. ()

77Ivana 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si jak jsem tento film uviděla ještě za komunistů u bratra, který pracoval v kinokavárně. Byla to úplná pecka. Od té doby na Indiho nedám dopustit. Ten film má prostě všechno, akci, napětí, humor a perfektní hudbu. ()

deathka 

všechny recenze uživatele

Chápu, čím byl tento film oproti dalším dobrodružným filmům jiný. Chápu, proč se z něj stal kult. Chápu, že se mnou nebudete souhlasit :-). Nejsem bohužel zatížen nostalgickými vzpomínkami na shlédnutí tohoto filmu v dětství, viděl jsem jej poprvé až v roce 2008. Proto na mě Dobyvatelé ztracené archy působí jako zábavný dobrodružný film, který se naštěstí nebere příliš vážně, ale také jako film, který má velké logické chyby a díry ve scénáři, nad kterými jsem občas nechápavě vrtěl hlavou. Některé akční scény působí až nechtěně komicky, naivita některých postav je do očí bijící. ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Přestože většina lidí, se kterými jsem o tohle filmu mluvil, označila prvního Indiana Jonesa za nejlepší, já ne. Možná je to tím, že jsem ho z prvních třech filmů viděl jako poslední. Přesto mě Křížová výprava a Chrám zkázy připadaly lepší - kamerou, vtipem i námětem. ()

Rázlik 

všechny recenze uživatele

Ve své době to byla rozhodně pecka - což mohla potvrdit moje mamka :D, ale když se na to podívám dnes, tak nic extra. Je vidět, že filmařina už pokročila, ale přesto jsem se u filmu nenudil a občas jsem se i zasmál. ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Napětí, tajuplnost, humor a akce - to vše zalité mystikou a geniálně uvařené mistrem kuchařem. Tento kultovní film otevřel v podstatě nový žánr a posadil se na jeho trůn, ze kterého vládne dodnes. ()

AndreyCSFD 

všechny recenze uživatele

Otec všech dobrodruhů ve svém prvním filmu, který je dnes klasikou žánru a bez kterého by filmy jako Mumie, Lovci pokladů, Lara Crofft a ano i natuplý Flyn Carsson nikdy nevznikly. Spielberg s Lucasem poprvé vyzkoušeli vyváženou mixáž dobrodružství, humoru, romantiky a akce, čímž vytvořili dnes již zavedený žánrový vzorec. Budiž jim také ke cti, že Indiana není tradiční hrdina typu přišel jsem, viděl jsem a nezůstal nikdo, ale že má i své vady, fobie a že občas se mu něco nepovede. Na filmu je dnes už patrný zub času (zvláště v trikových sekvencích), ale možná je to dobře, protože ten punc dobrodruha z 30. let je o to větší. ()

Související novinky

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

17.09.2021

Duchovní otec Hvězdných válek George Lucas se dočká vlastní dokumentární série. Šestidílný dokument zaměřující se na Lucase a společnost ILM pak točí Lawrence Kasdan, scenárista Impérium vrací úder a… (více)

Remake Osobního strážce je na cestě

Remake Osobního strážce je na cestě

16.09.2021

Oceňovaný dramaturg Matthew Lopez dostal za úkol připravit scénář k nové verzi kultovního romantického dramatu Osobní strážce. Ve snímku z roku 1992 si hlavní role zahráli Kevin Costner a Whitney… (více)

Pátý Indiana Jones se blíží natáčení

Pátý Indiana Jones se blíží natáčení

15.02.2020

Herec Harrison Ford (Vysoká hra patriotů, Uprchlík) v čerstvém rozhovoru odhalil, že se už pomalu začíná připravovat na návrat do legendární role Indiana Jonese pro pátý snímek. Kamery by se prý… (více)

Uncharted opět bez režiséra

Uncharted opět bez režiséra

02.01.2020

Máme nový rok, začátek nové dekády, ne všichni ale začínají s čistým štítem. Řeč je o adaptaci herního Uncharted, takové moderní verze Indiana Jonese, která se na stříbrné plátno snaží dostat už… jo,… (více)

Reklama

Reklama