Reklama

Reklama

Dobyvatelé ztracené archy

  • Česko Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Profesora archeologie, Indiana Jonese, navštíví ve škole dva muži z armádní rozvědky. Informují ho, že nacisté zřejmě objevili místo, kde má být ukryta slavná archa úmluvy, schránka, do níž Židé uložili desky s deseti přikázáními, které dostal Mojžíš od Boha. Indiana dostává nabídku, aby archu našel a nacistům ji odvezl přímo před očima. Armáda zaplatí výdaje. Indiana na nabídku přistoupí a odlétá do Nepálu, kde se má nacházet u jeho známé Mary talisman, který může pomoci při hledání archy. Indiana sice Mary objeví, ale také zjistí, že jsou mu v patách nacisté. Ti Mary přepadnou a snaží se ji o talisman připravit. Naštěstí ji Indiana zachrání a s talismanem oba odletí do Káhiry. Tady se Indiana dozví od svého přítele Sallaha podrobnosti ohledně německého postupu vykopávek. Indy zjistí, že s Němci spolupracuje jeho dávný nepřítel, Francouz Belloq. To už ale i Němci vědí, že Indy s Mary dorazili do Káhiry, a pokusí se oba zabít. To se jim sice nepovede, nicméně podaří se jim unést Mary. Indy a Sallah se vetřou na německé archeologické naleziště a Indy se spustí do místnosti s modelem původního umístění archy. Tady díky amuletu objeví místo, kde má kopat. Indy a Sallah se na toto místo v noci vypraví a za pomoci několika dělníků skutečně najdou hrobku, ve které je archa uložena. Bohužel Němci je spatří a Indyho a Sallaha obklíčí. Počkají si, až Indy a jeho lidé archu z hrobky vyzvednou, a následně do hrobky za Indym shodí i Mary... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 051)

DaliX 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý odštartoval najlepšiu sériu dobrodružných filmov svetovej kinematografie. Už úvodná scéna pri ktorej Indyho takmer rozdrtí valiacia sa kamenná guľa divákom ukáže, na čo sa v Indianu Jonesovi môžu tešiť. V Dobyvateľoch stratenej archy Indy pátra po tom najtajomnejšom, najnebezpečnejšom (ako sa na konci filmu aj ukáže) a myslím, že aj najlepšom artefakte. Tým je Archa zmluvy, truhla, ktorá pôvodne obsahovala kamenné dosky z Desatorom Božích prikázaní a neuveriteľnou silou. Sprevádzať ho bude jeho stará láska Marion Rawenvood a spolu zažívajú sled dobrodružstiev, akcie a napätia (nejde nepripomenúť scénu v ktorej Indy zastrelí šermiara alebo bitku na letisku). Záverečná naháňačka s nákladiakom je to najlepšie, čo môžme v tomto strhujúcom napínavom filme vidieť a netreba zabudnúť ani na dychberúce finále s Archou, za čo si film vyslúžil Oscara za vizuálne efekty. Ešte by som dodal, že hudobný a tak trochu aj desivý motív Archy, je vôbec jeden z tých najtajomnejších a najlepších motívov, aké som vo filmoch počul. Aj keď sú Dobyvatelia stratenej archy výborným a bezchybným filmom (paradoxne ako všetky Jonesovky), keby som sa mal rozhodnúť, ktorý film je u mňa najobľúbenejší, je to Posledná krížová výprava. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Celá trilogie s Indianou Jonesem je ta nejcennější filmografická událost mého dětství. Ovšem Dobyvatele ztracené archy mám asi nejraději. Spilebergo s Lucasem tehdy dokázali vymyslet naprosto dokonalý koncept dobrodruha ve velmi ikonickém provedení, kterého zkrátka každý zná. Jehož styl každý zná, jehož věcičky každý zná. Což je samozřejmě kapitola sama pro sebe - Harrison Ford, kterého světu dali Star Wars, respektive samotný Lucas. Jeho charisma a neuvěřitelný šarm ho ihned vyzdvihlo na výsluní a stal se okamžitě jedním z mých nejoblíbenějších herců. Samotný film doslova srší nápady, z nichž vzniklo mnoho legendárních a nezapomenutelných scén, které si rád při každé příležitosti zopakuji. A co by to bylo za kultovní film nebýt ikonického soundtracku Johna Williamse...100% ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 8/10 Děj 9/10 Hudba 9/10 Efekty 8/10/// +Indiana Jones a Harrison Ford (vyberte si), všem známá hudba, několik památných scén, velice svižná akce, stále je to zábava, film nezestárnul -??? nevím/// Indiana Jones se stal kultem a řekl bych poprávu. Namíchat takovou dobrodružnou podívanou to chce umět. Výborný film i v dnešní době a právem se drží nad nejnovějším pokračování. Jsem zvědaví jak si u mě povede druhý a třetí díl./// Celkem 87%/// ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Dobrodruh Indiana Jones, s doktorským titulem schovaným patrně v rukojeti biče, vyrazil na svou první výpravu za cenným artefaktem - Archou úmluvy. Napětí se přitom střídá s humorem a jednoznačným vrcholem filmu je pro mne nezapomunetulená scéna, ve které Indy znechuceně odstřelí bravurního mistra umění mečového. Spousta následovatelů se pokusila přiživit na této legendě a snadno projít vyšlapanou cestičkou, ale nikomu se to příliš nepovedlo. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Brilantní dobrodružný snímek. Spielberg a Ford v nejlepší formě, spolu s Hanem Solem jsou Indy jeho nejvíc cool role. Film plný akce, zábavy, humoru a napětí. To vše za doprovodu geniálního J.Williamse. Lucas ma své Války, Spielberg má Indyho. 15.8.2018 jsem mohl tento skvost kinematografie vidět na velkém plátně v kině Aeru v bezmála vyprodaném sále, tento film neztratil nic ze svého kouzla, ba naopak, díky velkému plátnu byl zážitek mnohonásobně lepší :) ()

Galerie (180)

Zajímavosti (228)

  • Replika Mercedesu byla velice zdařilá. Když se auto vylodilo v Tunisku pro natáčení, vzbuzovalo v ulicích velkou pozornost, lidé na něj mávali a policisté mu salutovali. Jeho tvůrce Craig Hinton, který ho tam přivezl, nakonec zjistil, že v zemi je ještě jedno podobné auto – původní Mercedes 300 z roku 1936, který patřil tehdejšímu tuniskému prezidentovi. (Stejšn)
  • Steven Spielberg priznal, že Dobyvatelia stratenej archy sú jedným z mála jeho filmov, ktoré dokáže sledovať z pohľadu publika. Teda bez toho, aby si spomínal, ako sa daná scéna natočila. (Raccoon.city)

Související novinky

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

17.09.2021

Duchovní otec Hvězdných válek George Lucas se dočká vlastní dokumentární série. Šestidílný dokument zaměřující se na Lucase a společnost ILM pak točí Lawrence Kasdan, scenárista Impérium vrací úder a… (více)

Remake Osobního strážce je na cestě

Remake Osobního strážce je na cestě

16.09.2021

Oceňovaný dramaturg Matthew Lopez dostal za úkol připravit scénář k nové verzi kultovního romantického dramatu Osobní strážce. Ve snímku z roku 1992 si hlavní role zahráli Kevin Costner a Whitney… (více)

Pátý Indiana Jones se blíží natáčení

Pátý Indiana Jones se blíží natáčení

15.02.2020

Herec Harrison Ford (Vysoká hra patriotů, Uprchlík) v čerstvém rozhovoru odhalil, že se už pomalu začíná připravovat na návrat do legendární role Indiana Jonese pro pátý snímek. Kamery by se prý… (více)

Uncharted opět bez režiséra

Uncharted opět bez režiséra

02.01.2020

Máme nový rok, začátek nové dekády, ne všichni ale začínají s čistým štítem. Řeč je o adaptaci herního Uncharted, takové moderní verze Indiana Jonese, která se na stříbrné plátno snaží dostat už… jo,… (více)

Reklama

Reklama