Reklama

Reklama

Dobyvatelé ztracené archy

  • Česko Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Profesora archeologie, Indiana Jonese, navštíví ve škole dva muži z armádní rozvědky. Informují ho, že nacisté zřejmě objevili místo, kde má být ukryta slavná archa úmluvy, schránka, do níž Židé uložili desky s deseti přikázáními, které dostal Mojžíš od Boha. Indiana dostává nabídku, aby archu našel a nacistům ji odvezl přímo před očima. Armáda zaplatí výdaje. Indiana na nabídku přistoupí a odlétá do Nepálu, kde se má nacházet u jeho známé Mary talisman, který může pomoci při hledání archy. Indiana sice Mary objeví, ale také zjistí, že jsou mu v patách nacisté. Ti Mary přepadnou a snaží se ji o talisman připravit. Naštěstí ji Indiana zachrání a s talismanem oba odletí do Káhiry. Tady se Indiana dozví od svého přítele Sallaha podrobnosti ohledně německého postupu vykopávek. Indy zjistí, že s Němci spolupracuje jeho dávný nepřítel, Francouz Belloq. To už ale i Němci vědí, že Indy s Mary dorazili do Káhiry, a pokusí se oba zabít. To se jim sice nepovede, nicméně podaří se jim unést Mary. Indy a Sallah se vetřou na německé archeologické naleziště a Indy se spustí do místnosti s modelem původního umístění archy. Tady díky amuletu objeví místo, kde má kopat. Indy a Sallah se na toto místo v noci vypraví a za pomoci několika dělníků skutečně najdou hrobku, ve které je archa uložena. Bohužel Němci je spatří a Indyho a Sallaha obklíčí. Počkají si, až Indy a jeho lidé archu z hrobky vyzvednou, a následně do hrobky za Indym shodí i Mary... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 051)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Co k tomu chcete psát? Spielberg má ambicioznější, závažnější a pro lidstvo asi i přínosnější filmy, ale stejně ho budu nejvíc milovat za Jonesova dobrodružství. Jedničku mám nejradši asi kvůli Marion, nejsympatičtější (protože nejráznější a nejvíc sexy) Indyho holce. Jsem moc rád, že se ve čtvrtém díle Karen Allen vrátí. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

***Věděli jste, že: Německou válečnou ponorku, která se v několika záběrech objeví v závěru filmu, si filmaři vypújčili z jiného souběžně vznikajícího filmu Wolfganga Petersena - "Ponorka". Scény ze Spielbergova filmu Petersenův štáb natolik přesvědčily, že jejich model ponorky snese cokoliv, že jej vystavili drsným vlnám. Ponorka šla ale okamžitě ke dnu. *** ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Tazko sa mi pise komentar k filmu, ktory som videl naposledy pred 13 rokmi, tak som si ho pozrel znovu. A vysledok? Opät skvela dobrodruzna zabava, pri ktorej ma Jones asi 20 zivotov, pretoze vzdy ked je len milimeter od smrti, vzdy sa jej vyhne. Ale to je presne to, co si ja divak zelam, pretoze mu drzim palce. Na rok 1981 nestratil film ani dnes nic na kvalite a stale dokaze zabavat a pri napinavych scenach, hlavne s hadmi alebo s tarantulami mi dokaze zrychlyt tep, pretoze hady alebo tarantuly tiez moc nemusim, aj ked sa na ne rad divam v prirodopisnych dokumentoch alebo v zoo. Takze s jednotkou som velmi spokojny a teraz sa uz len tesim na reprizu dvojky INDIANA JONES A CHRAM ZKAZY (1984), ktora dodnes patri medzi moju najoblubenejsiu cast zo vsetkych styroch Jonesov. Samozrejme nechcem zabudnut na pochvalu nestarnucej a legendarnej hudby od skveleho Johna Williamsa. Fim ziskal az 8 nominacii na Oscara, ale nedokazal premenit hlavné kategorie film alebo reziu na Oscara, pretoze v tom roku sa to podarilo v rezii Warena Beattyho za romanticku dramu RUDÍ - REDS (1981) a v kategorii najlepsi film sportovej drame OHNIVE VOZY (1981). Za to ale Dobyvatelia ziskali az piatich Oscarov za vypravu, strih, zvuk, vizualne efekty a specialne ocenenie za strih zvukovych efektov. ________ Teraz, ked mam dvojku a trojku za sebou musim znizit hodnotenie na 4 hviezdicky, pretoze aj napriek tomu, ze som Dobyvatelov vynachvalil, nasiel som tam predsa len nieco, kvoli comu nemozem dat az 5 *. Proste dalsie dve casti sa mi pacili o nieco viac. 06.07.2011. _______ Harrison Ford - (Indiana Jones) +++ Karen Allen - (Marion Ravenwood) +++ Paul Freeman - (Rene Belloq) +++ John Rhys-Davies - (Sallah) +++ Alfred Molina - (Satipo) +++ Frank Marshall - (Pilot) +++ George Harris - (Katanga) +++ Produkcia: George Lucas, Frank Marshall +++ ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"We never seem to get a break, do we?" Indiana Jones, vzývaná a všem známá popkulturní ikona. Přičinili se o ni tvůrci, jejichž práce zanechala nesmazatelnou stopu v kulturním dědictví západního světa 20 století. S. Spielberg (režisér jedněch z nejmilovanějších filmů kinematografie), G. Lucas (jenž dal Indymu nejen jméno, ale stál i za náměty jeho příběhů), H. Ford (jehož tvář a charisma se staly symbolem Indiany) a J. Williams (věřím, že některé z jeho nejslavnějších melodií si lidé budou pobrukovat napříč staletími stejně tak jako třeba Mozarthovu "Malou noční hudbu"). ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Dobyvatelé to u mě měli těžší než pozdější Křížová výprava, ale nakonec jsem se té páté hvězdě podvolil - nešlo odolat... Žádný jiný archeolog už nikdy nebude tak slavný, žádný dobrodružný film neunikne srovnávání a většinou nakonec skončíme u toho, že ten Indy je stejně nejlepší... Ve vší své jednoduchosti dokonalý film, jemuž se v žánru rovnají snad jen jeho pokračování. ()

Galerie (180)

Zajímavosti (228)

  • Natočenie naháňačky nákladných áut trvalo 5 týždňov. Scéna vo filme trvá 6 minút. (WalterIK7)
  • V roce 2010 se na aukci Profiles in History prodala verze scénáře pro Harrisona Forda (Indiana Jones) s jeho osobními poznámkami za 100 000 amerických dolarů. (Jimmy15)
  • Deň pred natáčaním požičal Harrison Ford (Indiana Jones) kostymérke Deborah Nadoolman svoj švajčiarsky nôž, aby mohla adekvátne poškodiť Indyho koženú bundu. Harrison Ford  si potom aj počas natáčania svoj klobúk sám opravoval, keď používal jednoduchú zošívačku. (Raccoon.city)

Související novinky

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

17.09.2021

Duchovní otec Hvězdných válek George Lucas se dočká vlastní dokumentární série. Šestidílný dokument zaměřující se na Lucase a společnost ILM pak točí Lawrence Kasdan, scenárista Impérium vrací úder a… (více)

Remake Osobního strážce je na cestě

Remake Osobního strážce je na cestě

16.09.2021

Oceňovaný dramaturg Matthew Lopez dostal za úkol připravit scénář k nové verzi kultovního romantického dramatu Osobní strážce. Ve snímku z roku 1992 si hlavní role zahráli Kevin Costner a Whitney… (více)

Pátý Indiana Jones se blíží natáčení

Pátý Indiana Jones se blíží natáčení

15.02.2020

Herec Harrison Ford (Vysoká hra patriotů, Uprchlík) v čerstvém rozhovoru odhalil, že se už pomalu začíná připravovat na návrat do legendární role Indiana Jonese pro pátý snímek. Kamery by se prý… (více)

Uncharted opět bez režiséra

Uncharted opět bez režiséra

02.01.2020

Máme nový rok, začátek nové dekády, ne všichni ale začínají s čistým štítem. Řeč je o adaptaci herního Uncharted, takové moderní verze Indiana Jonese, která se na stříbrné plátno snaží dostat už… jo,… (více)

Reklama

Reklama