Reklama

Reklama

Dobyvatelé ztracené archy

  • Česko Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Profesora archeologie, Indiana Jonese, navštíví ve škole dva muži z armádní rozvědky. Informují ho, že nacisté zřejmě objevili místo, kde má být ukryta slavná archa úmluvy, schránka, do níž Židé uložili desky s deseti přikázáními, které dostal Mojžíš od Boha. Indiana dostává nabídku, aby archu našel a nacistům ji odvezl přímo před očima. Armáda zaplatí výdaje. Indiana na nabídku přistoupí a odlétá do Nepálu, kde se má nacházet u jeho známé Mary talisman, který může pomoci při hledání archy. Indiana sice Mary objeví, ale také zjistí, že jsou mu v patách nacisté. Ti Mary přepadnou a snaží se ji o talisman připravit. Naštěstí ji Indiana zachrání a s talismanem oba odletí do Káhiry. Tady se Indiana dozví od svého přítele Sallaha podrobnosti ohledně německého postupu vykopávek. Indy zjistí, že s Němci spolupracuje jeho dávný nepřítel, Francouz Belloq. To už ale i Němci vědí, že Indy s Mary dorazili do Káhiry, a pokusí se oba zabít. To se jim sice nepovede, nicméně podaří se jim unést Mary. Indy a Sallah se vetřou na německé archeologické naleziště a Indy se spustí do místnosti s modelem původního umístění archy. Tady díky amuletu objeví místo, kde má kopat. Indy a Sallah se na toto místo v noci vypraví a za pomoci několika dělníků skutečně najdou hrobku, ve které je archa uložena. Bohužel Němci je spatří a Indyho a Sallaha obklíčí. Počkají si, až Indy a jeho lidé archu z hrobky vyzvednou, a následně do hrobky za Indym shodí i Mary... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 051)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Lawrence Kasdan / Príbeh: George Lucas, Philip Kaufman | Hudba: John Williams | Produkcia: Frank Marshall, Howard Kazanjian | Distribúcia: Paramount Pictures | Štúdio: Lucasfilm Ltd. | Rozpočet: 18 miliónov $ | Tržby: 389,925,971 $ || Najväčšia žijúca dobrodružná legenda. Ten jeho bič nemá chybu, aj ja som si musel jeden zaobstarať. Už mi to aj celkom ide :D 85% | SD, DD, EN DTS | ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

DOBYVATELÉ ZTRACENÉ ARCHY byly jsou a asi zůstanou nejlepším dobrodružným filmem. Není divu, když za jeho zrodem stáli dva nejnápaditější a nejnadanější filmaři své éry, Steven Spielberg a George Lucas. Vytvořili postavu Indiany Jonese, trochu netradičního archeologa, který vzešel během krátké doby do historie. Poprvé se sním setkáváme v roce 1936, kdy je pověřen vládou Spojených států najít bájnou Archu úmluvy, po které pase okultními vědami posedlý Adolf Hitler. První část Jonesovské Trilogie je bez debat nejlepší. Mystická síla Archy doplněná úchvatnou Williamsovou hudbou i po tolika letech dokáže evokovat strach z neznáma. Konec ve skladišti má pak nepopsatelnou atmosféru při níž se vám ježí chloupky na zádech. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

George Lucas, Steven Spielberg a Harrison Ford začali výpravou za Archou a načali nestarnúcu trilógiu, ktorej sa všetci ostatní "adventure movies" snažia márne konkurovať. Tento film nemožno hodnotiť písomne, to proste musíte vidieť. Spielberg sa opäť predviedol, dokázal nám naservírovať neskutočné dobrodružstvá a úspešne v tom pokračoval v ďalších dieloch. Veľmi dobre napísaný scenár a ešte lepšie zrealizovaný film. Obsadenie Harrisonom Fordom je ten najlepší počin, ktorý mohli tvorcovia urobiť, je to vtipne a dobrodružne pojaté prerozprávanie našich snov, ktoré občas máme všetci. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Steven v plné formě nám nedá vydechnout. Jízda na horské dráze nám dává jen málokdy vydechnout - pořád se něco děje. Mistrovská hudba Johna Williamse (hlavní motiv asi patří k tomu nejznámějšímu z filmové hudby), dodnes slušné triky a především velká porce humoru a dobrodružství. No a ovšem skvělý hrdina Ford (původně zamýšleného Sellecka si nedovedu a nechci představit). Miluju scénu s plánkem vykopávek za úsvitu. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Naposledy jsem se dívala na film v takovém zvláštním rozpoložení, kdy jsem najednou bůhvíproč měla velmi intenzivní dojem, že se vlastně nedívám na komedii, respektive na něco, co by mělo být k smíchu. Bylo to jen takové chvilkové pomatení smyslů, protože Indy je okouzlující a všechno, ale bylo velmi poučné vidět film jinýma očima. Připomněly se mi Tarantinovy filmy, které jsou cool proto, že to o sobě svým stylem říkají, tak třeba se to Tarantino naučil od Spielberga. Jen ta úvodní sekvence "tajemných" záběrů, než se ukáže hrdinův obličej, to je něco, co by mi asi u jiného filmu podvědomě lezlo na nervy jako arogance tvůrců. Tarantina mi to také připomnělo v přístupu k zabíjení, protože jasně, je to film, je to inscenace, je to zábava, je to nadsázka a vůbec, ale když se člověk oprostí od znalostí popkultury a kontextu, tak smrt je zkrátka smrt a v tomto ohledu je ta slavná scéna se zastřelením muže, který se připravuje na šermovací souboj, hodně brutální. A ještě brutálnější, když si představím, že to vidím v kině plném lidí, kteří se všichni naráz zasmějí - ale to už se zase projevuje můj strach z většího množství lidí na jednom místě. Je to podobně brutální jako když nám hlavního záporáka Poslední křížové výpravy Donovana ukážou doma na večírku a v jeden moment do místnosti vstoupí jeho manželka a on ji políbí. Já potom celou dobu musím myslet na to, že z té paní bude vdova a že bude třeba celý zbytek života nešťastná. Co to se mnou je. Taky mi moc není po srsti zdejší damsel in distress, jejíž hlavním nástrojem je nekontrolované vřeštění, přece jenom to už působí trochu lacině. Co mi naopak připadalo nesmírně hypnotické a vlastně až jak obraz z jiného filmu, je právě moment, kdy je Marion zavrtaná mezi mumiemi a řve a čeká, až ji tam odsud Indy vytáhne, a je tam jeden několikavteřinový záběr na lebku, které se pomalým vlnitým pohybem plazí ústy silný had... To se probouzí ty deviace, jaké by člověk na povrchu nečekal při sledování lehkého dobrodružného filmu pro celou rodinu. A jaké psycho by všechna tato psycha mohlo korunovat? Samozřejmě závěrečný závěr ze skladiště, které je taky v prvním plánu takové to hahaha, hihihi, ale když to vezmu vážně, když to vezmu smrtelně vážně, tak je to síla, připomíná mi to takové ty neorealistické filmy typu Zloději kol nebo Ecce homo!, kdy celou dobu sledujeme jednoho člověka existenciálně trpět až do naprosté tragédie a misérie bez zdánlivé naděje na budoucnost, a potom od něj kamera odskočí a ukáže ho stát v proudícím davu lidí, čím nám naznačuje, že těch trpících je všude kolem nepočítaně a že vlastně možná všichni trpí a že vlastně nebude žádné zítra. Myslím, že se nějak potřebuji zbavit chmurů. ()

Galerie (180)

Zajímavosti (228)

  • Scéna so studňou duší bola nakrútená v tom istom ateliéri, kde bol predtým postavený aj hotel Overlook z filmu Osvietenie (1980). (WalterIK7)
  • Kaskadér David Terence Richards (Arab Swordsman) se podle slov Harrisona Forda (Indiana Jones) velmi pečlivě připravoval na souboj s mečem, který trénoval. Ze známých důvodů se střevními problémy Harrisona se však dlouhá bojová scéna smrskla na několik vteřin, a tak se David Terence Richards snažil alespoň po zásahu kulkou padat k zemi co nejdéle, aby si tak kompenzoval svůj pobyt na plátně, ale to se režisérovi nelíbilo a bylo nutno scénu přetáčet. (sator)
  • Na lodi v kapitánské kajutě (domeček v přední části lodi, podle jediných dvou vedle sebe svítících oken na lodi) přináší Marion (Karen Allen) 2 misky s obvazy a vodou. Misky rozestaví vedle sebe rovnoběžně s okny. Poté, co Jonese (Harrison Ford) praští do zubů zrcadlem a začne jej ošetřovat, jsou misky sice vedle sebe, ale kolmo k oknům. (pjotri)

Související novinky

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

17.09.2021

Duchovní otec Hvězdných válek George Lucas se dočká vlastní dokumentární série. Šestidílný dokument zaměřující se na Lucase a společnost ILM pak točí Lawrence Kasdan, scenárista Impérium vrací úder a… (více)

Remake Osobního strážce je na cestě

Remake Osobního strážce je na cestě

16.09.2021

Oceňovaný dramaturg Matthew Lopez dostal za úkol připravit scénář k nové verzi kultovního romantického dramatu Osobní strážce. Ve snímku z roku 1992 si hlavní role zahráli Kevin Costner a Whitney… (více)

Pátý Indiana Jones se blíží natáčení

Pátý Indiana Jones se blíží natáčení

15.02.2020

Herec Harrison Ford (Vysoká hra patriotů, Uprchlík) v čerstvém rozhovoru odhalil, že se už pomalu začíná připravovat na návrat do legendární role Indiana Jonese pro pátý snímek. Kamery by se prý… (více)

Uncharted opět bez režiséra

Uncharted opět bez režiséra

02.01.2020

Máme nový rok, začátek nové dekády, ne všichni ale začínají s čistým štítem. Řeč je o adaptaci herního Uncharted, takové moderní verze Indiana Jonese, která se na stříbrné plátno snaží dostat už… jo,… (více)

Reklama

Reklama