Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Diskuze

Příspěvek byl smazán administrátorem.

andrewz

andrewz (hodnocení, recenze)

Jak tady vidím vaše spory, nedá mi to a musím se taky pořádně vyjádřit. Jasně, mám radost, když můj oblíbený film dostává uznání od ostatních, protože přeci nechci vypadat jako blbec. Ale lidi, uvědomte si, každej jsme jinej. Každej kouká na filmy z jinýho důvodu. Někdo proto, že si chce přiblížit realitu, kterou nemůže zažít, nebo proto, aby mu film něco přinesl, aby ho změnil. Osobně mi třeba připadá absurdní, když někdo pořád rejpe do filmů, že nejsou realistický. Že v nich něco není tak jak má bejt. VIDÍTE SNAD V ŽÁNRECH I DOKUMENT? Film je fikce, dokument by měl být realita. A tady o to přece vůbec nejde. Tady jde o to, že si člověk uvědomí, co všechno (někdy i to nejdůležitější) museli lidé před námi obětovat, abychom mohli žít ve svobodném světě. A že válka neskutečným způsobem ruinuje osudy lidí. Jsem patetickej? No tak jsem, ale lepší než se bát vyjádřit svůj názor a volbu, abych náhodou v očích ostatních nevypadal jako idiot. Takový lidi podle mně přešlapujou na místě tak dlouho, až najednou přijde ono "pozdě" a oni zjistí, že nejsou nikým.

Hal_Moore

Hal_Moore (hodnocení, recenze)

sinner01: Jak již řekl andrewz, film je natočen na motivy skutečné události

sinner01

sinner01 (hodnocení, recenze)

Tak Vám nevím... Film dobře natočený, vylodění ... bez příkras, výbuchy ... paráda, jenže film je o příběhu, takže tomu se věřit nedá a to ani náhodou

_Josh_

_Josh_ (hodnocení, recenze)

Top 200 ?? To si zaslouzi urcite... Pro me 2. nejlepsi nejlepsi valcny film z prostredi 2. svetove valky,hned za Band of Brothers...

PADDY

PADDY (hodnocení, recenze)

Lidi tak ted me to trochu nasralo.Ryan neni ani v top 2OO a takova kravina jako je Lethal Weapon2 je na 187 miste??? Tak to fakt nechapu.

 (hodnocení, recenze)

Základním problémem filmu je přehnaný patos, díky kterému vidíme i realitě vzdálený začátek. Ve snaze znásobit hrůzu vylodění jej Spielberg posunul o nějakých 200 metrů blíže ke břehu. Je to sice působivé, ale historickovojenská skutečnost byla jiná. Zbytek filmu se potom realitě vzdaluje stále více a závěr je už fraška takřka konkurující sovětským válečným filmům z 50. let. Nepřítel před branami zachycuje válečnou realitu lépe.

Bafomet

Bafomet (hodnocení, recenze)

strhující.. vzrušující..bolící.. kam šlápne Tom Hanks, tam vykvetou růže..no more comment

Hal_Moore

Hal_Moore (hodnocení, recenze)

darwin: Víceméně souhlasím. Tenká Červená Linie je reálná opravdu hodně, ne-li nejvíce z novějších válečných filmů.. snad až na "dokument" Černý Jestřáb Sestřelen a Údolí Stínů. Ale že Ryan je nadhodnocený, si nemyslím. Kvalitu film má, a ta kvalita je opravdu vysoká. Abych se přiznal, Tenká Červená Linie se mi líbila o něco více, ale Ryan nám ukazuje válku zase z jiné stránky a tak tyto dva filmy nemůžu srovnávat. Linie zacházela více do mysli jednotlivého vojáka, Ryan vsadil na efektivnost, což se většině filmových diváků zamlouvá o něco více než dlouhé scény bez boje.

darwin

darwin (hodnocení, recenze)

paddy: Je to dobrý film, ale nadhodnocený. I kvůli tomu, že ho dělal Spielberg. The Thin Red Line je víc reálným filmem a absurditu a nesmyslnost války ukazuje mnohem líp, protože narozdíl od Vojína Ryana má větší mozek. Ale dobré filmy to jsou oba, i když každý trochu jiným způsobem.

PADDY

PADDY (hodnocení, recenze)

Darwin..Bohuzel s tebou nemuzu souhlasit.S Cervenou linii se to neda srovnat.Ryan je o tridu mozna dve lepsi.

Hal_Moore

Hal_Moore (hodnocení, recenze)

JemapelleCo je tak strašně netypického na tom, že skupinka vojáků jde hledat ztraceného vojína? Myslím že Ted Danson to vystihl naprosto přesně...

 (hodnocení, recenze)

Scéna vylodění v Normandii je neskutečně reálně natočená. Akční scény super.Tak proč tak nízké hodnocení? Nepochopil jsem smysl filmu... Skupina vojáků jde hledat ztraceného vojína a nasazuje tím svoje životy... No fuj. Navíc ten amerikanismus z filmu úplně vyčnívá a tím ho pro mě totálně sráží. 3* za akční scény.

darwin

darwin (hodnocení, recenze)

Tak Vojínovi Ryanovi se toho dá vyčíst hodně. Tenká červená linie je o trochu lepší, ale ve srovnání s Band of Brothers nemá Ryan absolutně žádnou šanci. Spielbergovi se však musí nechat, že tímto filmem otevřel zcela novou kapitolu válečných filmů.

Butch

Butch (hodnocení, recenze)

Nejdokonalejší válečný film, jaký jsme kdy viděl a mám pocit, že lepší už neuvidím. Geniální začátek a konec se ale i tak nemůže rovnat s nadčasovým a jedinečným příběhem který se odehrává mezi nimi. Jediný film (vzhledem k tomu, že trvá skoro tři hodiny) na který můžu koukat minimálně jednou denně.

Muff

Muff (hodnocení, recenze)

Zachraňte vojína Ryana je opravdu vydařený film. Pokud pomineme nesmysly, jako jsou zachraňování jednoho vojína, které ve výsledném efektu přinese zmar několika dalším (kteří asi matky neměli), generálové, kteří ve chvílích volna listují americkou povinnou četbou, aby potom mohli citovat svoje nejzamilovanější pasáže, nenápadné zdůrazňování faktu, že Spojenci jsou ta Správná Parta Správných Chlapů a všichni Němci jsou ta patná Banda patných Chlapů, pokud pomineme dojemné scény učitelova promlouvání do duše a především úvodní a závěrečnou scénu ryanova srdceryvného vyznání na hřbitově s vlající vlajkou před stovkou potomků, kterou si Spielberg prostě NEMOHL odpustit, myslím, že jde o výborně natočený válečný film, s dechberoucí úvodní scénou vylodění, při které má člověk pocit, že ho každou chvíli může potkat ta jeho kulka.

PADDY

PADDY (hodnocení, recenze)

Valka v primem prenosu.Dokonaly film co se rezie,hudby,kamery,strihu a vlastne vseho ostatniho tyce.Film o kterem si myslim ze se mu neda nic vycist.

Hal_Moore

Hal_Moore (hodnocení, recenze)

No tak každý film je trošku o něčem jiném a každý se vydává jinou cestou. Oba dva mám velmi moc rád.

 (hodnocení, recenze)

Zachraňte vojína Ryana nebo Tenká červená linie? Já teda Ryan.

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama