Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 483)

exhoubus 

všechny recenze uživatele

Myslím, že ještě v žádném filmu (alespoň z těch, co jsem viděl) nebyla tak dobře zaznamenaná válka a i když jsem ve válce nebyl, tak bych řekl, že nějak tak to tam probíhá a vypadá. Spielbergovi se navíc dobře podařilo, aby akční záběry byly přehledné a zároveň ne moc statické, což je u některých filmů problém. Ze začátku jsem si od filmu nic moc nesliboval, ale příjemně mě překvapil. ()

Karush 

všechny recenze uživatele

Spielberg odviedol kvalitnú réžiu, herecké výkony boli výborné, vizuálna stránka podfarbená úchvatnou hudbou Johna Williamsa taktiež pozoruhodná, film postrádal len jedinečnosť, hodnovernosť a kratšia stopáž by sa tiež hodila. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

I přes syrové válečné orgie na úvod je zachraňte vojána Ryana jeden z nejlidštějších válečných filmů co jsem viděl. A jestli vás právě tahle sekvence nahlodá, budete možná trochu sklamaní. Protože něčeho podobného se dlouho nedočkáte. Nastává totiž fůra dialogů a úvah na cestě skrze bombardovanou Normandií, které táhne kdo jiný než ústřední postava v podání Toma Hankse. Bezchybná režie celého filmu. Těch akčních bez debat. Výborné výkony ostatních herců. Krásná hudba. ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Asi neexistuje vhodnejší spôsob, ako začať hodnotenie filmu Zachráňte vojaka Ryana, než zmieniť sa o úvodnej scéne, vylodení na Omaha Beach, ktorá by sa dala slovníkom ČSFD označiť ako šesťhviezdičková. A ani zvyšok filmu svojim vizuálnym prevedením rozhodne nezaostáva, zásluhou čoho sa dnes môže na prácu kameramana Janusza Kaminskeho pozerať celá filmová verejnosť len s obrovskou úctou a rešpektom. Napriek tomu sa tu však nájde hneď niekoľko vecí, ktoré niekto možno, či už úmyselne alebo nevedomky, prehliadne a bude tak vynášať za pomoci najrozmanitejších superlatívov celý film až do samotných nebies, no zároveň sa určite nájde pár ľudí, ktorým tieto veci jednoducho nedovolia rozprávať o tomto počine režiséra režisérov, samotného majstra Stevena Spielberga, ako o najlepšom vojnovom snímku všetkých čias. V prvom rade je to fakt, ktorý si uvedomujú aj samotné postavy a ktorý spočíva v nezmyselnosti pokusu o záchranu jediného vojaka kvôli tomu, že je jediným preživším zo štyroch bratov, pričom sa do zbytočného ohrozenia dostávajú životy hneď niekoľkých vojakov. V ďalšom bode je to niekoľko nereálnych situácií, ktoré najmä na pozadí naturalistického zobrazenia neľútostnej vojny nepôsobia v žiadnom prípade pozitívne. A v neposlednom rade je to prehnaný americký patriotizmus, vec tak kritizovaná pri mnohých iných filmov, u ktorých pritom vôbec nie je táto vlastnosť ani zďaleka tak zreteľná ako tu, kde je viditeľná aj pre toho najväčšieho ignoranta už len zo zbytočných záberov na vlajúcu zástavu USA na začiatku a na konci filmu. Osamotené sú tieto chyby prakticky len nevinnou smietkou na geniálnom produkte, ktorú je veľmi ľahké prehliadnuť. Horšie je to však už v prípade, pokiaľ sa týchto zdanlivo bezvýznamných chybičiek nazbiera viac. Zachráňte vojaka Ryana je i napriek nim určite skvelý vojnový snímok, no pokiaľ niekedy v budúcnosti budem mať opäť chuť nechať sa vtiahnuť prostredníctvom televíznej obrazovky na bojové polia druhej svetovej vojny z pohľadu vojakov Spojených štátov amerických, siahnem skôr po britskom seriáli Bratstvo neohrozených. (85%) ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Strhující, autentické, dechberoucí. Obě světové války mě jako učivo dějepisu braly vždycky o něco méně než všechny ostatní, rád jsem vždy bloumal spíše nad současnými konflikty, avšak prostřednictvím děl jako je tento Spielbergův epos člověk zkrátka nemůže i po tak dlouhé době myslet na nic jiného. Najde se pár okamžiků, kdy si řeknete, zdali už není toto válečné tažení trochu natažené, poté se ale objeví scény, jež vám vyrazí dech. Je na to zajímavé koukat až dnes a pozastavovat se například nad rozjezdem kariéry kdysi téměř neviditelného Vina Diesela. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nejlepší válečný film. Realistický, fantasticky natočený, se skvělým obsazením i příběhem. Úvodní půlhodina špičková a rozhodně jedna z nejlepších v historii filmu. Málokterý válečný film se mi líbí, ale tohle je fakt nářez. Veliký filmový klenot a jeden z nejlepších filmů Stevena Spielberga. ()

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Abych se přiznal na tento film jsem šel s přítelkyní v době jeho uvedení do kin aniž bych o něm mnoho věděl. Šli jsme spíše na "rodinné drama" z období války. To co bylo ale prvních dvaceti minutách vidět (a nově v DD5.1) i slyšet nečekal asi nikdo z kina. Lidem v hledišti padaly z rukou popcorny a podobně. Takto realisticky zpracovaný válečný film už zase dlouho neuvidíme. "Ruční" kamera dala tomuto filmu uplně nový rozměr. Když se dají dohromady lidé jako Spielberg a Hanks tak z toho nemůže vzniknout nic průměrného.. ()

danoo 

všechny recenze uživatele

Nemám rád S. Spielbrga a Toma Hanksa, preto budem subjektívny. Tých 5 oscarov nebolo na mieste. Keby vo filme prevládala šedé baroková akcia jeho začiatku a konca, nepovedal by som ani slovo, ale pre akúsi zmes vlasteneckej nedefinovateľnosti, samoúčelnosti a morálnych konfliktov rezonujúcich v jeho strede ináč nemôžem. ()

elle 

všechny recenze uživatele

To, že jsem byla sto odpustit Spielbergovi ten neúnosně dlouhý masakr a akceptovat ho, je pro mě dostatečný důkaz, že film je dobrý. Je to americké, patetické a sakramentsky dobře udělané. Dám si pozor než a kdy si ho pustím znovu. Pamatuju si, že když jsem náhodou byla nedlouho po tomto filmu na Omaha beach, tak jsem.... ()

BS 

všechny recenze uživatele

Atmosféra hustá, že by se ala bajonetem krájet. A jestli bych chtěl něco vytknout úvodní scéně na Omaha beach tak tohle: příliš krátká. Jinak není co vytknout, skvělá režie, vynikající Hanks a Damon a skvělá úvodní scéna na Omaha beach. ()

July 

všechny recenze uživatele

Žádný film nedokáže zobrazit válku realisticky, snad jen kdyby šlo o autentické záběry. Ale pokud se tomu nějaký film může blížit, pak je to Zachraňte vojína Ryana - a samozřejmě i jiné, ale tenhle patří mezi ně. Jako vždy u Spielbergových snímků nepřijdeme o perfektní kameru (některé záběry jsou skutečně nádherné, jiné zase trochu drastické, každopádně perfektně natočené), poutavý lidský příběh a krásnou hudbu (ano, John Williams!). Nevyhneme se několika "povinným" záběrům na americkou vlajku ani určité dávce patosu, a to jsou možná právě ty věci, které mne při váhání mezi 4* a 5* přiklonily na stranu 4*. A možná také to, že film na sebe v některých chvílích nestrhuje celou pozornost diváka, ale jen její část (jako většina filmů - také většina nedostává 5*, že :-)). Ale při scéně za deště v rozbombardovaném francouzském městečku jsem měla doslova dojem, že cítím vůni deště a pak jemný vánek (jen jestli to nebylo otevřeným oknem). Vidět film v kině by bylo bezesporu mnohem působivější než v televizi (kde byly navíc otravné reklamy). Možná časem dám i těch 5*... ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Geniální snímek - pro mě jako stvořený. Ukazuje nekonečnou hrůznost války, ať už jde o zoufalé bojové scény, hloupý rozkaz přinášející nejrůznější morální rizika nebo i dva Čechy, prosící o milost, aby byli v následující vteřině zastřeleni a Američani se nad jejich smrtí zasmáli. Neuvěřitelná autenticita (snad až na plastové obaly) je naprosto odzbrojující. Naprosto perfektní film! ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

[Druhé pořádné zhlédnutí] Více než deset let od premiéry a já nevěřícně koukám na HD verzi Ryana... nikdy jsem pořádně nedocenil nepřekonatelnou režii Spielberga a hlavně kameru Janusze Kaminského. Ani za tu dekádu se nevyklubal válečný snímek, který by vypadal tak fantasticky a velkolepě jako právě výprava Toma Hankse za jedním ztraceným vojákem. 95 % ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Určitě je to film, který s každým, kdo ho vydí pohne. Ať už scéna vyloděné nebo celý zbytek filmu. Je to krutý snímek války, nijak přikrášlený. To jsou plusové body. Další plusové jsou jistě za hudbu Johna Williamse a za skvělé obsazení. Ovšem, co musím bohužel dát jako mínus je neskutečná dělka filmu. Na to, jak byl dobrý byl až přespříliš dlouhý a to ho pdole mě ohromně sráží. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Kapitán John Miller (Tom Hanks) se ještě ani nestihl vzpamatovat z děsivého vylodění v Normandii, a už dostává nový úkol. Se svými muži musí najít výsadkáře Ryana, jehož tři bratři ve válce zahynuli, a armáda jej chce dostat domů zpět k jeho rodině. Ač si Miller o úkolu myslí svoje (riskovat život osmi mužů kvůli jednomu), rozkazy se neodmítají... Než jsem viděl tento Spielbergův film, tak jsem válečné filmy moc neměl rád - vždycky jsem se v nich ztrácel, nechápal je a vůbec, válka nebyla ničím, co bych musel vidět. Až tento filmový počin mi naprosto skvěle sednul - a opět dokázal, že pokud Spielberg chce, tak umí vytvořit filmový zázrak. Pravdou je, že velký díl na tomto úspěchu má herecké obsazení - které počínaje Tomem Hanksem, a ostatními (Edward Burns, Tom Sizemore, Matt Damon, Jeremy Davies, Adam Goldberg, Barry Pepper, Giovanni Ribisi, Vin Diesel) pokračuje. A stejně tak úvodní scéna, která je možná tím nejlepším co filmové plátno kdy nabídlo. Zachraňte vojína Ryana je rozhodně film, který v mé soukromé dvd sbírce bude vždy zabírat čelní místo... ()

PiLgRiM 

všechny recenze uživatele

I přes jeden z nejexplicitnějších patriotismů, které jsme mohli kdy na plátně vidět je vojín Ryan král ve svém žánru. ( A soudě podle toho, co se točí dnes, ještě asi chvilku zůstane ) ()

bjjoba 

všechny recenze uživatele

Velmi realisticky, mozem povedat aj najlepsi vojensky film po velmi urodnych filmovych 60. - 80. rokoch so starou hereckou americkou skolou ako Fonda, Coburn, Bronson a vela dalsich. Ocenujem na nom velkolepu filmovu vypravu, realisticke vykreslenie pribehu, kvalitny zvuk, bojova kamera a kvalitny vykon sucasnych dobrych hercov ako Hanks, Sizemore, Damon. Preto ho ocenujem az 5 hviezdickami a odporucam ho zaradit do zlatej vojenskej filmovej edicie. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama