Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 483)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat, nebýt příslovečné scény z pláže Omaha (a jakš takš i finální bitvy), neposuzoval bych to tak dobře. Děj je náborová glorifikace armády, kdy nevidíme negativní stránky armádního života (tedy kromě smrti samozřejmě) ani jakkoli záporné či rozporuplné charaktery. Generálové a vysloužilci mluví, vlajky vlají, hudba burácí. Naštěstí Spielberg je přece jen mnohem vyzrálejší filmař, než nějaký Woo nebo Bay, takže i při patetickém hřímání o návratu ztraceného syna jeho matince je to celkem snesitelné. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Krev není voda a o tomhle film vypovídá dostatečně (ach, bledý Giovanni Ribisi) a některé vizuální momenty v sobě mají určitou vnitřní sílu, ale ten celek, co celek, milý Watsone. A jakmile se začne mluvit, jde to celé už úplně do kytek. Vlastně si myslím, že je to docela kompletní/komplexní? katalog nadbytečných věcí. Co ovšem nikdy nepochopím, jak to, že já, milovník prostých věcí, se tolik vzpouzím tomu, když mi pan Spielberg servíruje prosté věci. On tam přivede svoji rodinu jako důkaz toho, že žil správný život! To je dle mého názoru nejsprávnější a nejčistější smysl života. A stejně se celému tomu áčkovému týmu podaří takovou myšlenku zprznit a ponížit do zcela nerespektovatelné míry. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Po formální stránce - tedy po stránce filmového řemesla - nelze filmu mnoho vytknout - vlastně téměř nic. Je to emotivně a za zatraceně velké peníze natočený velkofilm, který zejména úvodní bitevní patnáctiminutovou částí po právu vejde do filmových dějin. Dalo by se sáhodlouze psát o Spielbergových režijních schopnostech, o tom, jak dokáže pracovat s obrazovou kompozicí, vygradovat scénu, védst herce - a byla by to samá chvála. Jde mi ale spíš o vykalkulovanost scénáře, o ten samý problém, který jsem měl se Spielbergovým Schindlerovým seznamem. Když porovnám tenhle kousek například s Klimovovým dramatem Jdi a dívej se, tak jasně cítím Spielbergovu povrchnost. Označit tenhle snímek za pouhou popkornovou záležitost by bylo hrubě nespravedlivé, existují nesrovnatelně horší filmy svého druhu - jde nesporně o pokus o vážné válečné drama, jenže nechápu, proč Spielbergovi nestačí skutečné příběhy a skutečné válečné dějiny a potřebuje vyrábět fikce. Někdy zbytečný patos mě taky zejména v závěru rušil. Celkový dojem 70 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Spielberg protahuje diváka absolutním peklem vylodění v Normandii viděným optikou amerických vojáků a ať už naturalisticky zprostředkovává atmosféru válečného chaosu nebo přibližuje pocity unavených, vystrašených a demoralizovaných vojáků tváří v tvář mnohdy zbytečné smrti jejich spolubojovníků a kamarádů, dělá to s vypravěčským a audiovizuálním řemeslem sobě vlastním a výsledkem je bez debat jeden z nejlepších a nejsilnějších (a nejluxusněji obsazených) válečných filmů vůbec. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Film staví na reálných základech vylodění na Omaha Beach v Normandii, slavný den D, ale dál se nechá unášet čistou filmovou fantazií A to je dobře,jinak bychom sledovali jen efektní dokument. Nyní vidíme film, který je napěchovaný dobrodružstvým, napětím a dramatem. O síle hereckého obsazení nemluvě. Dokonce i plačící Nathan Fillion stál za to. Inu, jde vidět, že Spielberg, Hanks, Williams je takzvaná božská trojice. S nadsázkou řečeno, je to boží film. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Stevene, Stevne, mám s Tebou stále tentýž problém. Ač jsou Tvé filmy krásné na pohled, nedokážou nijak vntiřně zapůsobit. Sledování nádherných obrazů je vším co nám dokážeš poskytnout. Tvé filmy jsou emočně prázdné a zajímavé osudy Tvých sympatických postav nevyznívají tak jak by měly... Tentokrát to ovšem není tak nudné jak jsem čekali za vož ovšem nemůže nikdo jiný než páni architekti, kteří odvedli vskutku excelentní práci... Nejsilnější stránkou filmu jsou bez pochyby válečné sekvence, ať je to úchavné vylodění v Normandii nebo ještě lepší závěrečné obhajování strategicky výhodného místa... Přestože Spielberg opět natočil emočně vyprahlý snímek, bylo se tentokrát stále na co dívat. Saving Private Ryan má k dokonalosti velmi daleko, ale za příjemně strávený večer si ten nadprůměr zasluhuje. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Legenda žánru. Už vylodění je bez nadsázky 1 z nejlepších válečných pasáží, která kdy byla natočena. Totální jatka, zmar, strach, chaos, syrovost a autenticita. U málo čeho jsem měl tak intenzivní pocit, že mě tam vhodili s nimi a musím se také krýt. To vše díky skvělé technické stránce. To, co dokáže kamera spolu se střihem vykouzlit, je místy až dechberoucí. S rozkazem záchranné akce pak film ukáže i jinou tvář. Poznávání hlavních hrdinů z osobní stránky dává filmu nový rozměr, divák si dost silně uvědomí, že opravdu jde jen o obyčejné lidi, kteří sice jsou hrdinové, ale také mají strach, nechtějí zbytečně umřít a touží vrátit se domů. A člověk tak nemusí litovat, že při jejich putování těch válečných akcí není zas tolik a víc se mluví, přemýšlí. Nehledě na to, že co do jatek to závěrečná obrana mostu vynahradí divákovi víc než dostatečně. Spousta patosu a dojímavých scén tu sice nechybí, ale málokterý snímek si je dokáže u diváka tak dobře obhájit jako právě tento (a to až do té míry, že už mě při opakovaných projekcích vůbec neruší). ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V okamžiku, kdy kamarád vedle vás v zákopu dostane kulku do hlavy, necítíte smutek. Cítíte radost, že jste to nebyl vy.. Spielberg ve své nejlepší formě a s umírněným dávkováním patosu. Fascinovala mě kamera snoubená se zvukem při legendární scéně vylodění (ta konfrontace řevu bitevní vřavy a uklidňujícího ticha pod mořskou hladinou). ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Už úvod naznačuje, jakým směrem se bude film ubírat. Vynikající forma, kterou Spielberg s Hanksem naplno využili v minisérii Bratrstvo neohrožených. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí Zachraňte vojína Ryana jsem se navždy změnil. Jako člověk z vojensky zaměřené rodiny (děda č.1: kapitán, děda č.2: poručík), sleduji každý válečný film, čtu všechny knihy od nejlepšího nekonvenčního válečníka amerického námořnictva původem ze Slovenska - Richarda Marcinka. Ale až po zhlédnutí filmu Zachraňte vojína Ryana jsem změnil názor na válku jako takovou, a uznávám všechny bojovníky, kteří tímhle peklem prošli. Nejspíše nejrealističtější vyobrazení války (spol. s Černým jestřábem) ve filmu. Jasných 5 *. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

5 hvezd za vsemi zminovane skvele vylodeni, obstojnou obranu mestecka, spielbergovo procitene snimani prirody, skvele technicke vychytavky a nabozensky zalozeneho snipera. minusy za prilis patriotickych smysl nedavajicich kecu (ano, tech je tam opravdu strasne moc, dokonce i scen.. to s tim zaverem na hrbitove si opravdu mohli odpustit), celkove smysl nedavajici rozhovory, ktere se tvari radoby inteligentne a chytre, ci dokonce zabavne a pritom jsou to snusky zvastu, ne moc drsne vypadajiciho hanksa, ktery se opravdu vice hodil na Forresta, podivnou zapletku a nelogicnosti z historickeho hlediska, kterych tam neni pomalu. Samozrejme, je to jen film a i kdyz mapuje skutecne udalosti, vzdy se najdou nejake chyby, ale kdyz uz vystupoval tenhle film tak dokonalym dojmem, mohl si Spielberg trochu vic tyhle veci pohlidat... Band of Brothers po vsech strankach stylovejsi, vypjatejsi a dokonalejsi a to ma serial bezmala 10 hodin, zatimco film necele 3... Ale ja sem dostal, to, co sem ocekaval a kdyz trochu vypnu a prestanu vnimat ten okolni patos, na 5 hvezdy to je.. Budu spravedlivi, a priznam se, ze mi prece jen nektere postavy prirostli k srdci a Hanks pres to vsechno umi hrat (ale za tim, ze se zde nehodi, stojim) Slabsi, ale stale 5tihvezdickovy zazitek.. (ja celkove nejsem ten typ, co dava 5 jen tem uplne nejdokonalejsim snimkum, obcas se u mne najde i tenhle pripad) ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

V tomto případě nemá smysl opisovat běžně známá fakta a postřehy. Naše generace měly to vzácné štěstí, že nemusely válku zažívat a poznávat zblízka. Drsný pohled do tváře války v těch jejích anatomických detailech, o kterých pamětníci zpravidla vůbec nemluví; patří to totiž k největším lidským důvěrnostem, které si ponecháváme sami pro sebe. Zdánlivý naturalismus filmu je pouze protokolově pojatým realismem, jež zbavuje hrůzy těchto mezních situací jakéhokoliv konvenčního a zplošťujícího pozlátka. Není to však veškerý obsah: zbývá také místo pro ideu a povznesení; v případě této války pro ideu velkou a pro povznesení skutečně katarzní. Tom Hanks tu k FORRESTU GAMPOVI přidal další ze svých mimořádných uměleckých výkonů. Strasti a hrůzy této války přitom zaostávají - zní to hrůzně, ale je to pouze přesné - za tím, co se dělo na východní frontě i v případě našich vojenských jednotek. To vzácné štěstí - žít v míru, štěstí, pokoji a klidu - by mělo vydržet; to je asi to, co napadne každého, kdo zhlédne tento příběh hrůzy a vykoupení. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Obrovský vojnový epos, filmový videoklip k pc hre Medal of Honor :D Všetci zúčastnený odviedli svoju prácu na jedničku. Jediné, čo pre mňa podkoplo celkový dojem, bola metráž. Naprvý krát však slzyroniaca záležitosť. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Spielberg to spravil výnimočne lišiacky! Bol si určite vedomí toho, že vojnových filmov už sú preplnené celé regály, takže musel upútať hneď zozačiatku úžasne prepracovanou, krutou, takmer polhodinovou scénou z bojiska. Nápad bol odvážny, ako aj to, nechať s chladnou hlavou zomrieť skoro všetky hlavné postavy, no do čoho sa Steven pustí, má to záruku úspechu. Polhodina skvele zrežírovaného boja na začiatku, vyše polhodina na konci a aj tak tu ostalo veľa miesta pre rozvinutie charakterov postáv. 95%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Kultovosť tomuto filmu rozhodne uprieť nemôžem, Zachráňte vojaka Ryana prinieslo do žánru nielen výrazné oživenie, ale hlavne ho výrazne ovplyvnilo prakticky až doteraz. Spôsob stvárnenia bojových scén nemal v tej dobe obdoby, bolo to omnoho realistickejšie, surovejšie a vlastne aj také chaotickejšie, čo malo k stvárneniu vojny omnoho bližšie, než všetko predtým. A síce mám tento film rád, nepokladám sa za jeho výraznejšieho fanúšika, za čo môže v prvom rade príbeh. Nie, že by bola zápletka o hľadaní jedného vojaka hlboko za nepriateľskými vojakmi zlá, ale na film, ktorý má takmer tri hodiny mi nepríde dostatočne atraktívna a počas filmu to aj dosť vidno. Prvá a záverečná polhodina sú prvotriedne, tu nemám prakticky žiadnych výhrad, ale všetko medzi tým by som označil len za taký lepší priemer, ktorý síce nenudí, ale neponúkne žiadnu sekvenciu, na ktorú by som sa dokázal tešiť a navyše tempo je dosť pomalé. A moc tomu nepomáhajú ani postavy, taký Tom Hanks alebo Tom Sizemore ma bavili, ale ten zvyšok je aj napriek účasti viacerých známych hercov zameniteľný, možno ešte sniper trochu vyniká a aj to len vďaka jeho zameraniu a tým to končí. Ale teraz už k samotnej akcii, kde sa už dá prakticky len chváliť. Síce všetky menšie bojové sekvencie v priebehu filmu mi prídu skôr len priemerné a obsahovo ničím zaujímavé, ale úvodná a záverečná fáza to bohato vynahradia. Spolu zaberajú prakticky hodinu filmu a tu sa nedá nič vytknúť. Sú dostatočne veľkolepé, vynikajúco natočené, mimoriadne nápadité a aj dostatočne drsné. Vo vojnových filmoch predtým to vyzeralo, akoby vojaci umierali len pár spôsobmi, ktoré boli väčšinou rýchle a bezbolestné, ale Zachráňte vojaka Ryana ponúklo desiatky nápaditých spôsobov, čo sa môže vojakovi v reálnom boji stať a teda väčšina taká bezbolestná nie je. A práve tento fakt bol spolu s roztrasenou kamerou a použitým filtrom v tomto žánri veľmi prelomový. Takže aj keď ten patos podľa mňa Steven Spielberg moc dobre nezvládol, pričom dokonca scény z cintorína mi prídu doslova trápne, ale mimo toho odviedol dokonalú žánrovú prácu. Takže aj keď mám viaceré vojnové filmy z tohto obdobia radšej, za čo môžu hlavne atraktívnejšie zápletky, ani na Zachráňte vojaka Ryana nedám dopustiť a raz za čas sa k nemu rád vraciam, aj keď predsa len hlavne kvôli tej akcii. 77% ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Nie som veľmi zaťažená na filmy, v ktorých sa trhajú končatiny, ale Spielberg je jednoducho Spielberg. Vo vojne plnej neliečiteľného šialenstva dokázal nechať vyniknúť jednu obyčajnú humanistickú myšlienku, dodávajúcu neľútostnému filmu aspoň náznak ľudskosti. Spielberg je majster rozprávania príbehov, no táto snímka je autentickou a nič neprikrášľujúcou výpoveďou o vojnovej mašinérii, zanechávajúcej spúšť v ľudských dušiach.... a nielen tam. Úvodná sekvencia vylodenia ma zmrazila svojou autenticitou a celkovo ide o výpravne dokonalý a šialene brutálny film, ktorý, ako píše Lima, je bezprostredne stvorený pre veľké plátno a kvalitný zvuk, pretože divák nie je len bezbranný pozorovateľ, ale účastník deja. Zážitok je silný a piatu hviezdičku si schovávam do budúcnosti, keď budem schopná oceniť aj tie mega krvavé a realistické scény. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg opět natočil vynikající film. Třepající se kamera dodávala domnění, že bojištěm opravdu procházíme, což je velké plus. Film, který věrohodně ukazuje hrůzy války a který s vámi otřese a donutí vás k zamyšlení... ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Ten největší výsměch spojeneckým silám při invazi na Den D. Hned úvodní scéna, byť brutální jako řemen, v mnoha ohledech přepisuje historii a to je pouze začátek. Logika celého námětu o záchraně řadového vojína elitní jednotkou v průběhu děje naprosto pozbývá smysl, celé "komando" si bez problémů vyšlapuje za nepřátelskou linií k rozpadlému městečku, jen aby nakonec zvítězili proti desetinásobné přesile, která je navíc podporována tankovou divizí. Do toho všeho ještě charismatický sniper za své dovednosti v oblasti míření děkuje Bohu a konec je tak otřesný patos, že i scriptované Call of Duty má mnohem lepší atmosféru. Nebýt režisérovy dlouholeté praxe, tak jde snímek do kytek hned při první vystřelené nábojnici. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Myslím že dôvod prečo tento film Spielberg natočil bolo sprostretkovať dnešnej generácii (ktorá pomaly ale isto zabúda) peklo druhej svetovej vojny a zároveň udeliť poctu veteránom, ktorý môžu s kľundým svedomím povedať že po nich niečo ostane. Čo tam po príbehu, veď nejaký byť musí, dôležité je ale to ako film zobrazuje krutosť vojny. A to sa mu darí tak ako žiadnému inému vojnovému filmu pre ním. Myslím že porovnávať Ryana s psychologickými vecami ano bola Čata, alebo Apocalypse Now je úplne scestné. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

V rovině morálního přemítání si se Spielbergem nerozumím prakticky vůbec, zato v rovině filmařské dokonale. Snímek, který zásadně ovlivnil tvář válečného filmu a řadu svých předchůdců postavil do role směšně stylizovaných válečných pohádek. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama