Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 480)

Empire 

všechny recenze uživatele

Celkově jde o velice slušné dílo, vynecháme-li pár zbytečných a sentimentálních scén, jde téměr o jeden z nejlepších válečných filmů vůbec. Škoda jen hudby, která by potřebovala zvýraznit, nic proti jednomu z nejlepších skladatelů hudby této doby Johnu Williamsovi, ale i sám Spielberg si chtěl propůjčit hudbu z Medal of Honor (hry na počítač), která by podle něj zapadla do filmu úplně přesně. ()

Miki68 

všechny recenze uživatele

Všechny hrůzy války vydestilované do silné a hořké (takřka tříhodinové) esence. Aby bylo možné ji vůbec polknout, vše přislazeno nezištným hrdinstvím a kamarádstvím v dešti kulek. Velmi řemeslně dobře natočená, velmi působivé. ()

Lipi21 

všechny recenze uživatele

70 % REŽIE: ****** (režisérsky dovedené k dokonalosti, úchvatný zážitek) KAMERA: ****** (jedna z nejlepších vůbec, 6 hvězd je nezbytnost) SCÉNÁŘ: * (naprosto debilní příběh, při sebelepší vůli naprosto neuvěřitelný, patetické dialogy, agitka na prototyp amerického hrdiného vojáka) HERCI: ***** (herecký koncert všech zúčastněných) ZVUK: ***** (zvuk nemá chybu, jako by vám střely svištěly kolem hlavy) __________________________________________________________________________________________________ URČITĚ DOPORUČUJI SHLÉDNOUT. ÚCHVATNÝ ZÁŽITEK, SSKVĚLE PROVEDENÁ PŘEDEVŠÍM SCÉNA VYLODĚNÍ NA OMAHA BEACH. BOHUŽEL, KDYŽ JE DĚJOVÁ ZÁPLETKA A SCÉNÁŘ CELKOVĚ K NIČEMU, ANI DOKONALÁ KAMERA A VŠE OSTATNÍ VÁM NEPOMŮŽE. PŘI SROVNÁNÍ S TENKOU ČERVENOU LINIÍ (1998) U MĚ VOJÍN RYAN ABSOLUTNĚ NEOBSTOJÍ. MÁM POCIT, ŽE SCÉNÁŘ PSAL NĚKDO Z U.S. GOVERNMENT NEBO U.S ARMY JAKO PROPAGANDU NA VELKÉ AMERICKÉ SRDCE, NA TO JAK SE AMERICKÁ ARMÁDA VŽDY UMĚLA A UMÍ POSTARAT O SVÉ LIDI, PANÍ RYANOVÉ VE VÁLCE ZEMŘELI JIŽ 4 SYNI, "TAK ZACHRAŇTE POSLEDNÍHO VOJÍNA RYANA", POŠLETE TAM DVACET NEJLEPŠÍCH MUŽŮ, STEJNĚ UŽ JSME SE VYLODILI A NEMAJÍ DO ČEHO PÍCHNOUT....LEDA HOVNO! ()

Gixian 

všechny recenze uživatele

Film, při jehož sledování vám bere dech jak jeho vizuální zpracování (svou kvalitou), tak jeho scénář (svou naprostou debilitou). Již úvodní scéna vás nadchne, bohužel čím déle film sledujete, tím víc nadšení střídá znechucení z neuvěřitelné scénaristické slátaniny, kolem které naštěstí Spielberg svým umem vystavěl koukatelný film. Zápletka, kde žádný ztracený život nesmí být překážkou v záchraně jednoho jediného(!!) amerického vojáka, a finální scéna, kde němci tupě jak zombáci z Úsvitu mrtvých nabíhají po stovkách na smrt (očividně nevědomi si toho, že mají nabito slepými), jsou opravdové skvosty. Pokud chcete opravdu kvalitní podívanou z druhé světové války, doporučuju vám pustit si začátek tohoto filmu, po úvodní scéně vypnout a zahodit, a jít si sehnat Band of Brothers. ()

Joeey 

všechny recenze uživatele

Při sledování slavné úvodní sekvence jsem byl stejně jako řada dalších pohlcen neuvěřitelně realistickou válečnou atmosférou. Stále jsem však spekuloval, jak se tohle mohlo natočit... Na kolik kamer to mistr Spielberg jel, nevím, ale při té vybroušenosti co do přehlednosti a návaznosti jednotlivých scén mě napadlo, že asi muselo dát dost práce pohlídat, aby jedna neviděla druhou :-) Na závěr musím složit poklonu českým kaskadérům, kteří se na filmu podíleli (Martin Hub v tomto filmu dostal mluvenou roli podobnou té v Titanicu). ()

Redix 

všechny recenze uživatele

Je to určitě dobrej film,proto tomu dávám *** ale na druhou stranu je někdy vyloženě stupidní. Třeba vylodění na pláži omaha ve zkutečnosti trvalo asi půl dne a ne půl hodiny :D ()

bif 

všechny recenze uživatele

Kulovní válečný film, který když jsem videl poprvé tak jsem se malem pozvracel kvůli scéně na "Omaha Beach" byl jsem přeci jenom mladý a efekty působí tak neskutečně reálně, že opravdu berou dech, celý film působí jako silný sounorodý celek, který ani na chvíli neztácí vážnost a kouzlo. ()

Jeand´Boa 

všechny recenze uživatele

Realisticky provedený malý velký příběh v kulisách jedněch z nejkrutějších dnů lidské historie...další ze snímků, který vstupuje do historie kinematografie... ()

foundation 

všechny recenze uživatele

Velmi dobry vojnovy film a odo mna to je co povedat pretoze tejto tematike neholdujem ani trochu. Ale aj napriek tomu som cakal od toho este trochu viac kedze tu bola spolupraca Hanks+Spielberg.. A mozno je to tym ze som to videl az po tom ako som pozrel Band of Brothers co sa mi zdalo naozaj v mnohych ohladoch lepsie. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Velkofilm jak má být a zřejmě jeden z nejlepších né-li vůbec nejlepší válečný film všech dob. Nádherná ukázka toho, že i bez přehnané snahy hrát na city čímž občas trpí většina dnešních filmů podobného ražení se dá udělat velkolepý snímek. Rovněž počáteční a závěrečná scéna patří k těm nejlepším válečným scémám všech dob. Spielberg, Hanks a další odvedli vynikjící práci. ()

smrtacik 

všechny recenze uživatele

Ryan je charakteristický najmä snahou o realistické zobrazenie krutosti vojny. Naša skupinka ôsmych ,,statočných“ ,presnejšie dobrovoľníkov z donútenia nie sú žiadny okázalí hrdinovia, sú to ľudia z mäsa a kosti, v očiach im vidno strach, neistotu, ale aj pochybnosti o správnosti úlohy, ktorou boli poverení...napriek tomu ich zdobí vzájomná súdržnosť a keď ide do tuhého môžu sa jeden na druhého spoľahnúť. A keď už beznádej a skľúčenosť začína prerastať vojakom cez hlavu, je tu kapitán Miller ako ta posledná záchrana pred úplnou sebadeštrukciou. Je to skvelý vojak, je múdry, ale aj on je iba ľudská bytosť ako ostatní a Spielberg nám tú jeho slabosť podá formou trasúcej sa ruky, ktorou nám vlastne naznačuje, že ani on nie je stroj. Zachráňte vojaka Ryana nám však okrem podania vojny z tohto ľudského hľadiska ponúka skvelý audiovizuálny zážitok. Každý bol určite ohromený hneď prvými minútami filmu, kde vylodenie na pláži Omaha zapôsobí na každého filmového fanúšika. Obraz vojny je neuveriteľne pôsobivý, použitie ručnej kamery zaručuje, že si vychutnáte každý výbuch, kamera sa hýbe sem-tam, takmer by sa dalo povedať nekoordinovane, zaberá mimiku tváre vojakov, z ktorej čítame beznádej, strach, odhodlanie ísť stále vpred, vôľu prežiť ale aj bolesť. Bolesť je všadeprítomná, a nie je to len bolesť psychická...taký granát si vie pekne pohrať s končatinami a s prestreleným bruchom toho tiež veľmi veľa neporiešite. Všetko podporené skvelým ozvučením vás takmer vťahuje medzi zrnka piesku, guľky akoby svišťali okolo vás...ešteže ma žiadna z nich netrafila, lebo moje zásoby morfia sú obmedzené. Takýchto silných scén je tu hneď niekoľko a jedna z nich bude aj na konci pri obrane mosta u Neaville. Je neuveriteľné, koľko životov vyhasne pre trochu betónu cez vodu. Herecky výborne zvládnuté na čele s Tomom Hanksom, celkovo obsadenie vyšlo skvelé a každá postava má svoj osobitý charakter. Od doby Ryana sa natočilo mnoho podobne zameraných filmov...napr. juhokórejský Hwinalrimyeo (Brotherhood, 2004)..., poprípade seriálov (Band of Brothers, tiež Hanks+Spielberg), ale Ryan bol prvý a tým pádom nezabudnuteľný a už vždy asi ostane tým naj ... ()

tom9117 

všechny recenze uživatele

Už prvý-krát čo som tento film videl ma jednoducho zaujať musel a dá sa povedať, že od tohto filmu som sa začal hlbšie a profesionálnejšie zaujímať o vojnovú tematiku. Toto majstrovské dielo je jedným z tých, bez ktorého by svet filmu nemohol existovať. Režiséra Spielberga je tu cítiť snáď po celom filme. Je veľmi dobre natočený. Už na začiatku sa nachádzame na cintoríne vojnových obetí v Normandii vo Francúzsku. Starý pán sa prechádza popri hroboch aj so svojou rodinou a neubráni sa silným pocitom spomienok z časov, ktoré sám prežil. Ale to je len zlomok toho čo nás čaká. Hneď na to sa ocitáme na pláži Omaha v Normandii. Je 6. júna 1944 a začína vylodenie, ktoré má konečne zabrániť dlhoročnému ťaženiu a okupovaniu Nemecka v Európe. Jedine kapitán Miller je tu zatiaľ známa postava. Celých približne 20 minút vylodenia a bojov je tak neskutočne geniálne nakrútených, že to už zrejme nikto nedokáže lepšie natočiť. "Já jsem Čech! Nestřílejte! Já jsem nikoho nezabil! Já jsem Čech!" A toto dokazuje, že sa skutočne nachádzame na európskej pôde. Príbeh filmu sa ďalej rozvíja tým, že 8 vojakov dostanú za úlohu nájsť výsadkára Ryana. Scéna s nemeckým sniperom je výborná ako aj scéna so zajatým nemcom, ktorého na rozdiel od toho, aby ho popravili ho pustili aby sa vzdal najbližšej jednotke. Potom kapitán Miller odhalí svoje "tajomstvo" učiteľa. Opäť nezabudnuteľná scéna: "Chcete odejít a bojovat ve válce? Dobře. Nebudu Vám bránit. Vyplním Vám i papíry. Vím jen, že s každým koho zabiju se vzdaluju domovu." Záverečný boj je pre mňa taký dobrý a taký významný ako aj ten na začiatku filmu, ale tu už poznáme hlavných protagonistov a o to je to emotívnejšia časť filmu, už len tým, že táto časť prináša na konci svoju najväčšiu obeť z celého príbehu. Záver filmu je tam kde na začiatku v Normandii a končí ako na začiatku pohľadom na americkú vlajku. Vyskytujú sa tu aj brutálne scény, z ktorých ma vždy mrazí po celom tele, keď to vidím. Spielberg je neuveriteľne realistický, nezakrýva skutočnú tvár vojny a hladina pátosu je tu prijateľná. Herecké výkony sú výborné ako aj obsadené postavy. Tom Hanks (Miller) je v tomto filme výborným hercom čo dokazuje aj to, že dokáže ukázať aj emotívne vypätie. Ostatní sú taktiež dobrý: Reiben, Wade, Melish, Jackson či Upham, ale aj samotný James Ryan. Kamera Kaminského je ako vždy jedinečná a hudba (soundtrack) Johna Williamsa je jednou z najlepších, ktoré som kedy počul, predovšetkým "Hymn to the Fallen". Intenzívne dotvárajúca atmosféru filmu. Oscary sú zaslúžené! Z tohto filmu mám do konca života zážitok a každý kto to videl, vie o čom hovorím. Hodnotenie: 5 jednoznačne !!! ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Velký válečný film s množstvím explicitních nezapomenutelných záběrů. Začátek je čistá válka a pak se to tak pěkně střídá - akce a zdánlivý klid, kde člověk napnutý jak struna očekává "něco", které přijde a většinou neočekávaně. Tohle je receptem na znamenitý film. ()

jurca 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nemá ve svém žánru konkurenci. Film s možná nejpůsobivější scénou filmových pláten. 5* ()

Mimo83 

všechny recenze uživatele

Krásne autenticky natočené... Nevadil mi ani ten pátos... lebo bez Amíkov by väčšina z nás už nebola... alebo bola otrokmi a hovorila len nemecky... Thanks, Steven!!! ()

Luisis 

všechny recenze uživatele

Nejlepší válečný film.Normandie na začátku neskutečně jede.Celý film, do nejmenších detailů propracovaný a ja to celý ve finále zase lehce zaslzel.Film s velkým F a mě nezbývá než jen potlesk ve stoje, bravo Spielberg.Přidávám body za ne určitě lehký a povedený Český dabing - 100% ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Vylodění v Normandii, které se odehrává v první půlhodině tohoto filmu, mě v kině připoutal k sedačce. Tlačil jsem se k opěradlu a nechtěl jsem, aby mě nějaká zbloudilá kulka z plátna dostala. Tak působivě a skvěle natočil Spielberg tuto scénu!!! Nejen tato scéna, ale celý film je vynikající! ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama