Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 483)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to neni film bez chyb, ale technicky je tak brilantní, že mu všechny nedostatky mile rád odpustím. Spielberg nám ukázal opravdovou válku tak, jak jí ještě nikdo neukázal. Tom Hanks je machr a Spielberg a Kaminski stejně tak. Pro mě nejlepší válečný film všech dob. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Legendární Spielbergovský snímek o vylodění v Normandii, který mě v dětství strašil ze spaní. Z některých naturalistických scén mam husinu i teď a ta dlouhá úvodní scéna je prostě bomba. Dodnes pamatuji na její odkaz v Call of Duty 2 a Medal of Honor. Asi by se dalo říci, že Saving Private Ryan a jemu podobným, mi dřív hodně utvářelo pohled na druhou světovou a rád si jej jednou za čas zopakuji. PS : Proč Ryana musel hrát zrovna Damon!? :D ... 90% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Snad nejpřeceňovanější film posledních let. Vylodění na pláži Omaha je dokonalé, ovšem zbytek je naivní heroická rozprávka made in USA. 40%. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Je to patetické a prosáklé patriotismem, ale to nic nemění na tom, že jde o skvělý film. Hanks je samozřejmě neselhávající, osobně jsem si víc oblíbil Toma Sizemora a Barryho Peppera. Navíc, neskutečná úvodní půlhodina se zapisuje do zlatého fondu válečného filmu... Je tak krutě realistická. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Jeden z najbrutalnejsich a z najautentickejsich vojnovych filmov, aky som kedy videl a tym mam na mysli samozrejme prvu polhodinu bojov v Normandii. Neviem si predstavit, ze by sa to dalo este lepsie alebo brutalnejsie natocit, pretoze nie kazdy znesie pohlad na lietajuce koncatiny alebo creva vycnievajuce z brucha. Avsak treba sa zamysliet aj nad scenarom, pricom som si kladol otazku: ,,Oplati sa riskovat zivot dalsich vojakov pre jedneho vojaka Ryana, ktoremu zomreli vsetci bratia len preto, aby sa matka dozila aspon toho posledneho stvrteho syna o ktorom dokonca ani nevedeli, ci vobec zije? Co na to povedia tie matky, ktorim syn pre zmenu zomrel kvoli Ryanovi?" Mnohi si povedia jasne, treba sa na neho vykaslat, vsak je to predsa blbost, aby dalsi vojaci riskovali zivoty. No je to urcite na zamyslenie, ale nie je to dovod, aby som dal tomuto filmu 4* preto, lebo by mi nieco vadilo na scenari, ktory bol dokonca nominovany na Oscara. Spielberg zvladol ulohu rezisera na jednotku, za co si zasluzil aj Oscara za najlepsiu reziu, pricom najlepsim filmom roka sa stal ZAMILOVANY SHAKESPEARE (1998). Väcsinou na Oscaroch vitazi reziser aj najlepsieho filmu, teda mohol to byt John Madden za spominaneho Shakespeara avsak v tomto rocniku to bola vynimka. Taktiez Tom Hanks bol nominovany na Oscara za najlepsieho herca v hlavnej ulohe, avsak z Oscara sa tesil Roberto Benigni za dramu/komediu ZIVOT JE KRASNY (1998). Asi to bol rocnik vojnovych filmov, lebo este musim pripomenut, ze v tom istom roku mala 7 nominacii aj drama TENKA CERVENA LINIA (1998) od Terrenca Malicka. A prekvapila ma aj mala uloha Vina Diesela, ktoreho som v case premiery este vobec nepoznal, takze bolo zaujimave si opät tento film pozriet. _______ Tom Hanks - (Kapitán John H. Miller) +++ Tom Sizemore - (Seržant Mike Horvath) +++ Edward Burns - (Richard Reiben) +++ Barry Pepper - (Daniel Jackson) +++ Adam Goldberg - (Stanley Mellish) +++ Vin Diesel - (Adrian Caparzo) +++ Giovanni Ribisi - (T-5 sanitár Irwin Wade) +++ Jeremy Davies - (Timothy P. Upham) +++ Matt Damon - (James Francis Ryan) +++ Ted Danson - (Kapitán Fred Hamill) +++ Paul Giamatti - (Seržant Hill) +++ Dennis Farina - (Plukovník Anderson) +++ Produkcia: Steven Spielberg, Mark Gordon +++ ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna je působivá, o to pokoj. Pohled na rudou barvu moře je strašlivý a těch mrtvých ryb mi bylo naprosto upřímně líto. Pak se to vleče jak slimák po mrtvici, občas nám to oživí nějaká scéna tu k probuzení emocí (nepravý Ryan), tu k probuzení diváka (dobývání kopce s kulometem uprostřed pole), tu k zamyšlení právě probuzeného diváka (otázka zastřelit či nezastřelit zajatce), až se dopotácíme k mostu, kde tedy konečně SPOILER dosud žijící členové záchranné mise popatří na toho onoho jedinečného zachraňovaného chlapce. Libým pohledem na onoho šťastlivce jim není popřáno kochat se dlouho, protože válka. Ono se na druhou stranu až tak není čím kochat, ale vyslovila bych smělou domněnku, že to všem přítomným bylo beztak naprosto šumák. Otázkou je, zda je větší oběť obětovat jediné dítě, nebo dvě z šesti, tři z pěti, sedm z osmi ... a zda za záchranu jednoho člověka pro štěstí jedné matky, nebo aspoň relativní štěstí, stojí za to obětovat štěstí nekonkrétního množství jiných matek, babiček, otců, praotců, sourozenců (protože případná smrt posledního Ryana přinejmenším žádného člověka v kategorii sourozenec nerozpláče) a potomků jiných lidí. Zatímco závěrečná scéna u kříže na vojenském hřbitově z Vlasů mě spolehlivě rozbrečí, i když jsem to viděla již mnohokrát, tady jsem se dlouho držela, ale nakonec jsem to nezvládla a stejně jsem se smála. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Film roku!! Paradoxně s (ve stejném, velice silném, roce uvedenou) Tenkou červenou linií nejlepší válečný projekt posledních dvaceti let.. a i v letech 2005, 2009 a pak i 2015 při dalším zhlédnutí vše funguje jako kolečka v dobře seřízeném strojku. Co bylo obtížnější? Přežít vražednou invazi na pláži Omaha nebo proniknout do týlu nepřítele a zachránit jistého vojína Ryana, nejmladšího ze čtyř bratrů? Tenhle plíživý hollywoodský patriotismus spojený s dokonalou filmařinou fungují mistrovsky. Nosná zvuková stopa, velmi emotivní hudba, nepřikrášlená podoba války, obnažené vnitřnosti, intimní dialogy, kompaktní herecké obsazení, kouzelník Kamiński a suverén Spielberg. A jeho neutuchající zájem o hlavní i vedlejší postavy. Mrazení v zádech jak vyšité!! ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Spielberg vystihl a dokonale natočil tragédii druhé světové války a dokázal divákům, že v potocích krve a hromadě padlých má smysl bojovat i za jeden lidský život. I když je to boj téměř předem prohraný. Jako kdyby po všech svých komerčních sci-fi trhácích, ve kterých si vyzkoušel nepřeberné množství triků a experimentů, přitvrdil a rozhodl se natočit snímek, který se dokonale vymyká jeho dlouholeté tvorbě (s výjimkou filmu Schindlerův seznam). Saving Private Ryan, je skvělou ukázkou mistrné režisérské práce, citu pro řemeslo a pomníkem největší tragédie v dějinách lidstva. P.S. Tomuto klenotu se v rámci žánru dokázal přiblížit už jen Clint Eastwood, se snímkem Dopisy z Iwo Jimy (2006). ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Výborný film, veľmi realistické stvárnenie vojny. Schválne píšem stvárnenie, pretože film je v podstate iba šoubiznis a nechcem reálne pozadie tohto filmu príliš študovať, lebo by tie hviezdičky asi klesali a klesali...keby sme všetci mali objektívne zhodnotiť napr. Spielbergove historické a logické prešľapy a účelové brnkačky na city, asi by tu ZvR nemalo 87%. Tým chcem len povedať, že súhlasím aj s kritickými slovami, ktoré tu padli a zároveň mi Vojak Ryan privodil skvelý filmový zážitok. Vadil mi len nabubrelý americký patriotizmus na určitých miestach. Napr. snaha vyvolať dojem, že celú inváziu v Normandii kompletne zabezpečili USA (Spielberg vraj absenciu britských jednotiek na pláži Omaha vysvetlil tým, že tam žiadne neboli, čo je trestuhodný omyl -zdroj IMDb goofs), záverečná salutácia aj vlajúca vlajka (tej sa amíci vo filmoch asi nikdy nevzdajú, aj keď je to všetkým ostatným už na smiech) alebo celá tá epizódka s Lincolnovým listom. Námietky, že bez neho by sa nedal príbeh zložiť, neobstoja, určite dal. Ale ani by mi tak neprekážal samotný list, ako skôr forma jeho prezentácie, stolerovateľné je to iba preto, že amíci sú už holt takí. Vlastenci k posrání. Ani s tým listom to totiž nebolo celkom tak....koho to zaujíma, nájde zaujímavé info o ňom na IMDb stránke pre SPR, v sekcii trivia. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg je perfekcionalista. Režisér, ktorý dokáže výborne spracovať každú tému, ktorej sa chopí. Vojnový snímok "Zachráňte vojína Rayna" je ďaľšou jeho filmovou lahôdkou. Jeho profesionálny prístup a prvotriedne herecké obsadenie ťahajú tento film vysoko nad priemer. A úvodnú sekvenciu - vylodenie v Normandii - považujem za vôbec tú nejlešiu akčnú-vojnovú scénu, čo som kedy videl. Neuveriteľne dobre natočené. **** ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Rodina Ryanovic nemá zrovna šťastné období. Kluci zloběj, nekrejou se tak, jak je zupák v semináři poučil, takže plýtvají tekutinou z nejcenějších v zámoří, a když je naženou na frontu, tak i krvácí. A to víc, než dobře živený americký vidlák ustojí. No a protože administrativa je zcela typicky všímavá a měkkosrdcatá, rozhodne se poslední exemplář poslat zpět mamině, aby jí na zahrádce pomohl probrat bramborovou nať od mandelinky. Za tento bohulibý cíl hodlá obětovat libovolné množství lidksých zdrojů....... Vylodění na Omaze spolu s usazením mé maličkosti na nejlépe ozvučeném místě kina ve mě zanechalo výrazný zážitek. Ani Tom nevypadal tentokrát jako autistický štěně. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy dělím na 3 základní kategorie: V první kategorii je válka brána jako kulisa k rozvinutí hlubší filozofie, ve druhé je válečná událost stvárněna takřka dukemtárně a ve třetí kategorii jsou na diváka přeneseny válečné zážitky emoce. V prní kategorii kraluje Apokalypsa, ve druhé Bitva o Británii a v té třetí má své neochvějné místo na piedestalu geniality právě Zachraňte vojína Ryana. Ve 170ti minutách nám Spielberg předsavuje naprosté režijní nebe, ve kterém jsme jako diváci do filmu naprosto vtáhnuti a po návratu do reality ještě dlouho nemůžeme nabrat dech. Zdaleka nesouhlasím, že film dělá jen vylodění na Omaze a zbytek je o ničem - to tvrdí jen diváci lačnící po maximálně třeskuté akci. stejně tak se směju výčitkám poukazujícím na "přehnaný" patetismus - je ho na válečný film opravdu velmi málo a nikdy není nadbytečný ani nemístný. Spileberg cítí hrdost a úctu k američanům, kteří před lety pomohli Evropě znovu nabít svobody. A to přeci není nic špatného, pokud tedy nejste anti-amerikanista z módy. - 100% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Známá úvodní scéna je tak bombastická a tak věrohodná (já tam nebyl), že lepší válečnou akční scénu aby člověk pohledal (snad jen v Bratrstvu neohrožených). Jenže napětí nepoleví ani do poslední minuty, pořád je na co se dívat, pořád je důvod držet palce těm ostříleným chlapům na plátně. Maximální zážitek, maximální hodnocení. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Deň "D" v Spielbergovom podaní má od úvodu neskutočné grády. Niet pochýb, že tento film zmenil svet a nielen filmový. Práve týmto filmom (aj so Schindlerovým zoznamom) odštartovala vlna viac či menej vydarených vojnových filmov, o ktoré dovtedy nemal nikto záujem. Aj Spielberga od tohto projektu odhovárali, že vraj vojnové filmy nie sú "in" a nikto na to do kina nepôjde. Ale majster filmovej réžie si môže dovoliť natočiť čo chce. A urobil dobre. Pre mňa osobne je to najrealistickejší a najdojímavejší vojnový film (veľmi tesne za ním kórejský "Ryan"- Putá vojny). Nesúhlasím s názormi, že Ryan to je skvelých 20 min. na začiatku a na konci, s nudnou dvojhodinovou výplňou. Je výborný celý. Nejde ani tak o príbeh, ale o realistickú prechádzku vojnovým peklom. Myslím, že práve Ryan je filmom, v ktorom nie je dôležité "čo", ale "ako". A to platí prakticky pre každý film. Realistická ručná kamera, zámerne minimalistická a nehrdinská hudba (Williamsov saundtrack iba s jednou "počúvateľnou", ale vynikajúcou a nadčasovou skladbou Hymn to the fallen) a množstvo skvelých hercov. Scény ako odstreľovač na veži ("Bože daj mi silu!"), veľmi dojímavá záchrana umierajúceho zdravotníka, ostanú vo mne navždy. Pre mňa záverečná bitva znamená to "naj" z tohto filmu. A veľkú zásluhu na tom má neuveriteľne premakaná zvuková stopa. S kvalitým domácim kinom sa kľudne môže stať, že vám susedia prídu so samopalmi na pomoc. Pred dvoma rokmi k 60. výročiu ukončenia vojny som kúpil nové kvalitné, pekne zabalené 2DVD s DTS, s ktorým som max. spokojný. Kto chce zažiť skutočné vojnové peklo a maximálne vytažiť ušné bubienky zapne si Ryana s DTS.100%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Fantastický vojnový film, eniálne bojové scény, výborné dialógy v komorných scénach. Navyše dokonalí herci a úžasná a nenormálne prepracovaná formálna a technická stránka filmu. Holt Spielberg je Spielberg ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Skvele zpracovany valecny film, vylodeni v Normandii pro me jako fandy do vojenstvi bude navzdy nejlepe provedenou valecnou scenou ve filmu, a Tom Hanks ukazal sve opravdove herecke mistrovstvi, jeho vykon je srovnatelny ten s tim ve Forrestovi. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Viděli jste někdy film, který vám vyvolá slzy hned ´v prvních třech minutách? Já ano. Jmenoval se Zachraňte vojína Ryana. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Spielberg se po několikáté zapsal do dějin masové komerční kinematografie. Po tomto snímku změmil podobu válečného filmu. Zcela novátorským přístupem ke zpracování akčních scén, které působí nesmírně autenticky, tak poskytl inspiraci dalším režisérům. Myslím, že už jsem viděl pár novějších válečných filmečků, které nesli výrazný otisk právě Saving Private Ryan. Určité výhrady bych měl k pohádkové zápletce a silně sentimentálnímu patosu, vyskytujícímu se v určitých částech filmu, ale zbytek konstrukce je tak perfektní, že protentokráte přehlédnu. Možná jsem jen evropan a amíci vidí svět, takl nějak víc černobíle a skrz hvězdy a pruhy. 7 staečných, tentokráte ve válečném kabátě je však důstojnou poctou padlým /spojencům samozřejmě) v Normandii. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Skvělý válečný film, který si zaslouží jedině to nejvyšší hodnocení. Kdo by neznal krvavé vylodění v Normandii a následnou záchranu vojína Ryana, kterému ve válce zemřeli všichni 3 bratři. Výborná je především počáteční a závěrečná bitva. Salutuji vám pane Spielbergu a Hanksi. :-) 90% ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama