Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 480)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Průměrné, velice, Hanks předvádí slušivý výkon, jenže u takové herecké kapacity... Kulisy velice kvalitně zpracovány, bodejť.. Spielberg. Za mne tři a kousek hvězdy. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

V průběhu života lze zapomenout na hodně věcí. Na příběh o záchraně vojína Ryana však ne. Kdo viděl, ví o čem mluvím. Tohle Spielbergovo veledílo obsahuje tolik silných a (v jakémkoliv smyslu) působivých scén, že je z hlavy nedostanete. Osobně jsem Saving pvt. Ryan viděl jen jednou (a to kolem roku 2000, 2001), ale přesto mám v živé paměti vylodění, smrt některých vojáků a pochopitelně závěr. Tom Hanks tu potvrzuje, že je herec par exellence. Majstrštyk Stevena Spielberga. Chybičky, které lze přehlédnout: 1) U Ryanových si můžete všimnout zavěšeného telefonu, který se však začal vyrábět až v roce 1950. 2) Je nemožné, aby se kpt. Miller ptal na čtyř hvězdičkový hotel, když se tento pojem zavedl až v 50. letech. 3) Ve scéně, v níž se jednotka stahuje přes most před Němci, můžeme si v pravém dolním rohu všimnout lidí ze štábu. Jsou oblečeni v bílých tričkách. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Asi zatím nejlépe natočený film v režii Spielberga. Bitevní scény a výbuchy jsou vskutku na vysoké úrovni. Úvodní vylodění je to nejlepší, také mě bavilo nejvíce, když jsem ještě hrával CoD a Medala. Přesto je to až moc zdlouhavé a scén, ve kterých se jen povídá je tu také mnoho. Vypustil bych například scénu s falešným Ryanem a hned by byl film o pár minut kratší. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snáď najlepšie vyobrazenie 2.sv.vojny. Skvelý príbeh plný skvelých hercov. Okrem Toma Hanks zažiaril hlavne Giovanni Ribisi a Vin Diesel. Bolo zaujímavé sledovať Vina Diesela vo filme, kedže zvyčajne takéto postavy nehrá, ale zahral to i tak výborne. Zachráňte vojaka Ryana nám však okrem podania vojny z tohto ľudského hľadiska ponúka skvelý audiovizuálny zážitok. Každý bol určite ohromený hneď prvými minútami filmu, kde vylodenie na pláži Omaha zapôsobí na každého filmového fanúšika. Obraz vojny je neuveriteľne pôsobivý, použitie ručnej kamery zaručuje, že si vychutnáte každý výbuch, kamera sa hýbe sem-tam, takmer by sa dalo povedať nekoordinovane, zaberá mimiku tváre vojakov, z ktorej čítame beznádej, strach, odhodlanie ísť stále vpred, vôľu prežiť ale aj bolesť. Na samotnej pláži bola atmosféra tak dokonalá, akoby to bola skutočnosť. Skvele podaný herecký výkon Toma Hanksa v podaní kapitána Mullera je hlavným dôkazom o dobrej kvalite samotného filmu. Smutné, fascinujúce, dojímavé. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Z hlediska formy, dramaturgie, technického zpracování a poctivýho řemesla celkově naprosto unikátní režijní majstrštyk, v kterým Spielberg překonává sám sebe. Je fakt neuvěřitelný s jakou precizností a autenticitou dokázal oživit hrůzy 2. světové války...... etalon válečných filmů. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Skvělá úvodní scéna, pak už to trochu upadá do amerického patosu (celkem pochybuju, že by se v armádě někdo staral o to, aby alespoň jeden z bratrů přežil a vydal se ho hledat), ale celkově stále nadprůměrný film. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Bůh mi dal zvláštní nadání, učinil ze mě bojový nástroj. Kdyby mě s touto puškou postavili kamkoliv v okruhu jedné míle od Hitlera s volným výhledem, můžete balit, je po válce. Amen. Najlepšie vojnové akcie aké som kedy videl! Spielberg je majster svojho remesla! Mám pocit, že Janusz Kaminski netočil film, ale priamo sa zučastil vylodenia v Normadii! Kamera v akciách je fakt, ale skutočne fakt geniálna. Technicky je to prepracované tak ako žiadny iný film v tomto žánri a dokonalo sa podarilo zachytiť dobovú atmosféru. Treba vyzdvihnúť aj Johna Williamsa a jeho vynikajúcu melancholickú hudbu, ktorý si so Spielbegom rozumie a vie akú hudbu potrebuje tento film. Obľúbenec Tom Hanks to opäť zahral skvelo ako vždy. Rovnako aj ostatný herci (Sizemore, Burns, Peper), či ich postavy, tak isto aj dialogy mali úroveň. Jediný vojnový film, ktorý mi počas sledovanie zmení náladu a zároveň mi behá mráz po chrbte. Niet čo dodať pre mňa najlepší vojnový film, o ktorom sa moc nedá písať. Obľúbený soundratck: Hymn to the Fallen, The Last Battle. Máte tu TNT nebo nějakou jinou výbušninu? Jo, na mostě je ho tolik, že by mohl vyletět dvakrát. 100% - 5* ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Kam se podívám, vidím Call fo Duty 2, oblíbené herce, milované herce, trošku zvrácenou americkou myšlenku nasadit 10 životů na záchranu jednoho (nejlépe armádu mladých a prespektivních vojáků pro záchranu domova důchodců či smrtelně nemocných (Např.Den poté) nebo nejdřív ženy a děti, když do žen patří i 80tileté babky, co druhej den chcípnou na infrakt (Titanic)) a úchvatné pohledy kamerou, které mi opět připomínají Call of Duty 2 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanouškem ani velkým znalcem válečných filmů, ale ukažte mi nějaký, který by byl emocionálně objemnější než tohle Spielbergovo veledílo. Úvod a vylodění v Normandii se zapíše do historie tak tučně, jak si to jen jedna z nejpůsobivějších scén v dějinách filmu zaslouží. Závěrečná bitva je zase dokonalým úkazem vojenské strategie a film jako celek je neutuchající exhibicí jednoho z největších filmařů všech dob. Úžasná atmosféra, úžasní herci, brilantní práce s kamerou a krutá realita každým coulem. Něco takového už nikdy nikdo nenatočí, o to se klidně vsadím. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Jeden z vrcholů válečných filmů z období 2. světové války. Celá úvodní scéna v Normandii je jedním z vrcholů stříbrnýho plátna a film pak vůbec neklesá ale naopak parádně graduje.. 169 minut dokonalosti. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vylodění byl na některých úsecích fakt masakr a ani sami Amíci do Spielbergova Ryana neměli odvahu něco takového natočit. I v Nejdelším dnu máme padlé, ale to co na nás Steven nasadí hned v úvodu i milovníkům válečných filmů srazí čelist. Další děj je bez chyb a nemám výhrad. Snad jen toho patosu tam mohlo být krapet méně. Každopádně film je zkrátka kvalita jaké prostě Spielberg umí točit. Nicméně nebýt těchto a dalších hochů, kdo ví jak by na tom Evropa byla dnes. Byli bychom v případě Hitlerova válečného úspěchu zplynováni jako slovanská podrasa hned po židech (ano to bylo v plánu !!!)? Nebo by Rusové převálcovali celou Evropu a stali bychom se rusky mluvící občané jednoho velkého sojuzu? Thanks chaps..We will never forget. Snad jediné mi na filmu vadí a to, že sebral oscarové hlasy Tenké červené linii... Tyhle válečné filmy jsou klenotem a těžko říci, když jsou v jedné vitríně, který je lepší... Jeden z nich (jedno který) měl být nasazen v jiném roce. Konkurovat si nemohou, protože Malick není Spielberg a naopak. * * * * * ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Tu už trochu Spielberg kalkuloval a začínal sa opájať imidžom oscarového režiséra, no odhliadnuc od toho je to bezpochyby dychberúca emotívna vojnová akcia z prostredia druhej svetovej vojny. ()

forsberg 

všechny recenze uživatele

Prvních dvacet minut je velice silný zážitek (obzvlášť trpíte-li, jako já, silnou ichtyofobií). Herecké výkony vynikající. Kamera fantastická. Při scéně čekání na mostě jsem si málem překousla jazyk. Jenže co je to platné, když se scénář evidentně inspiroval Darwinovými cenami evoluce ( šest lidí zachraňovalo kuře ze studny. Všichni zemřeli. Kuře přežilo). ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Prototyp dokonalého vojnového filmu a najlepší žánrový príspevok v histórii vôbec (minimálne na filmovom poli). Fantastická kamera, hudba a ozvučenie, skvelá výprava, bravúrny scenár, úžasné herecké výkony a to všetko korunované Spielbergovou majstrovskou réžiou. Dokonca aj slovenský dabing sa pochlapil (s výnimkou scény s Fillionom). Silný príbeh o skutočnej vojne, krutosti a odvahe, schopnosti položiť sa za vyššie ciele bez nadbytočného pátosu a patriotizmu. Tento zážitok si budem pamätať veľmi, veľmi dlho. "Táto vojna nie je o dobrých pocitoch." - Kapitán John H. Miller. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Díky Spielbergovy jsem mohl být také při tom. Při zachraňování mladého Ryana, neskutečně skutečný příbeh plný smrti, násilí, přátelství, oddanosti a poslušnosti. Až syrově realisticky nám Steve servíruje válku, tak jak jsem to do té doby ještě neviděl. Vylodění na Omaha Beach nikdy nezapomenu. Jeden z nejlepších válečných filmů. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Třem ze čtyř bratrů Ryanových nevyšel vstup do druhé světové války v dresu USA podle jejich představ a jejich těla se již vracejí přes oceán v kovových penálech, přes které jsou pečlivě položené americké vlajky. Nejmladší z bratrů James Ryan seskočil do týlu nepřítele, takže jeho poloha je neznámá a živost nezjištěná. Je však v zájmu státu, aby se paní Ryanové vrátil alespoň poslední syn v nepoškozeném stavu a při této příležitosti je nezbytné přihřát si propagandistickou polívčičku. Osm žbrblajících mužů se proto na rozkaz vydává za frontovou linii, aby ve válečném chaosu našli a evakuovali vojína Ryana. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

US boys jsou prostě fajn hoši a když se jdou bít s nepřítelem (je úplně fuk, jestli je to rolník z Kosova, lybijský terorista, nebo afghánská hvězda reality show Two Towers), tak nasadí xichtní výraz strýčka Sama s implicitně řečeným "I want you for U.S. Army") a v očích zračí se jim hluboký vlastenecký cit. Ooch, jak dojemné. Já jim to neberu. Ale naprosto razantně se vymezuji vůči názoru, že tenhle patlanec je lepší jak Platoon Olivera Stonea. Za Omahu 2*, ale jen za Omahu.... jinak souhlas s uživatelem canakja. ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

85% - Krásný výkon Toma Hankse ve skvěle režírovaném filmu Stevena Spielberga. Jen ten děj nemusel být na můj vkus tak vleklý... ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama