Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 483)

partyzanka 

všechny recenze uživatele

Námět a scénář musel napsat snad někdo z Pentagonu. Ale já vám hoši tuhle heroickou agitačku nežeru. Uznávám, že prvních 20 minut na Omaze skutečně bere dech a člověk s otevřenými ústy krčí se v křesle, aby nějakou tu kulku taky neschytal. Uznávám, že v rámci válečné kinematografie se stala tato scéna asi přelomovým mezníkem a je technicky dokonalá, nevídaná, nápaditá (podvodní záběry) a neobyčejně silná. A to i přesto, že pan Spielberg udělal z dobývání Omahy ukázkový blitzkrieg, ve kterém se dopustil několika hrubých faktických chyb. Ale vzhledem k tomu, že samo vylodění má diváka jen uvést do místa a času, tak budiž. Celý snímek je po technické stránce bezpochyby zdatně a působivě natočený. Průšvih se stal, když za samotné vylodění přišpendlili naduté, nablýskané a nesmyslně dlouhé NIC, myšlenkově ploché jako hrudník mojí sousedky. Zápletka a pointa?...ach jo, pane Spielbergu prosím vás, nedělejte ze mě pitomce...Finální bombastická bitka už jen nasazuje korunu celému tomu kabaretu. Morálně nezlomní Američané (pochopitelně patřičně vlastenecky uvědomělí) a beznadějně zkažení protivníci bez svědomí, je už folklor a to citové vydírání diváka pomocí malých děvčátek, slzících důchodců, umírajících kamarádů, hrdinských póz a patetických žvástů už je jenom posledním milým dílkem do americké skládačky. Další z filmů, který Američané natočili o sobě a pro sebe? A pro Oscary samozřejmě. A nejspíš na zakázku US Army. Neohúríte mě ani vesmírným rozpočtem, ani megalomanskou výpravou, ani epickou délkou. A co je nejsmutnější, tentokrát ani sex-appealem Edwarda Burnse. Ta iritující negativa prostě výrazně převyšují pozitiva. Nechápu tu nadšenou hysterii kolem. Utvrzuje mě v dojmu, jak málo stačí většinovému diváku k extázi. Vypnout mozek a konzumovat efekty a vnucované emoce. Ten, kdo napíše, že Ryan je nejlepší válečný film, který kdy viděl, jich asi ještě moc neviděl. Jednu hvězdičku uděluji výtečné Omaze a ulici zničeného města prolnutého smutným hlasem Edith Piaf a jednu technické stránce filmu. Osobně si myslím, že kdyby se pan režižér zaměřil svým filmem pouze na samotnou Omahu, stejně akčně a stejně naturalisticky, ale zobrazil ji historicky věrohodněji a propracoval detaily a vyškrtl celou tu naivní hrdinskou výpravu, jakož kýčovitý úvod a závěr, nesplnil by sice účelové vlastenecké zadání, ale přesto by udělal daleko líp. Takže milí páni tvorcovia, srolujte si svou americkou vlajku, vražte si jí do prdele a já se příště radši podívám na Nejdelší den. P.S. Millere, Millere, bez fuseklí byl bys s tou svou bandou bohatýrů v hajzlu... ()

EvaPalicata 

všechny recenze uživatele

Jaký byl vlastně smysl 2.svět.války? Být lepšími o zkušenost? Spielberg vyoráví z poheldu války o nicotné a na první pohled malicherné vojenské operaci, vrátit matce posledního syna z války. Stojí za to Ryan? Za smrt jiných vojáků? Stojí za to zemřít? Díky filmu ožívají podstatné otázky života s prvky sebeobětování. ()

gagun 

všechny recenze uživatele

Všichni dobře víme, že tenhle film je epický, ale podívejme se trošku do hloubky a jak je mým dobrým zvykem- spoilery jsou jistotou.--------------------------------Bitva na Omaha beach je asi jednou z nejrealističtějších co vůbec můžeme u masových filmů vidět, stovky litrů marmelády nám to dokazují. Zakopnou o střeva, ustřelenou nohu nebo polovic hlavy není při běhu proti kulometným hnízdům vůbec problém. -------Tím vším a celým filmem nás provází Tom Hanks jehož hereckému výkonu chybí jen nápis na helmě -" Letos se o Oskary nesnažte" .------ Každá scéna snad mimo dvou se dá pokládat za perfektní, s atmosférou jakou hledám v málu válečných filmů a obsazení je přímo dokonalé. (Pokud jste viděli film až po Přátelích nebo lépe po Tedovi, budete u vytržení jak ten pedofilně nekrofilní Ribisi, dokáže zahrát medika- pro šťourali- Ano vím o dalších jeho procítěných rolích, ale nebudeme to hrotit.) ---------------------------Největší chybou filmu shledávám krátkou působnost Vina Diesela, který tam mohl vystřihnout ještě alespoň dvacet minut (pro lidi co nemají rádi spoilery- nebojte stejně umřou všici)------------Celá koncová bitva je dokonale strhující a jen čekáte než se Náckové skobylkují a rozstřílí to tam na hadry.-------Závěrečnou scénu s třepotající vlajkou jsem přešel s úsměvem nad tím patriotismem u kterého by se každý Čech tak maximálně zasmál. --------Za mě dobrých 92% za droboučké chybičky------------------------------P.S. nedívejte se na to s dabingem NIKDY- přijdete o hodně- češtinu ve filmu (no o tu tak nepřijdete, že- ale přijdete o to vypíchnutí češtiny) Dieselovu angličtinu, Hanskovu angličtinu a tak angličtinu všech. ()

kamic 

všechny recenze uživatele

Skvělý film. Těžko hledat výstižný komentář. Prvních 15 minut bylo tak reálných, že jsem skoro nedýchal. Válka je peklo. ()

ArchAngel_ 

všechny recenze uživatele

Jednoduše nejlepší válečný film všech dob, ačkoliv zachycuje realitu velmi věrně, ačkoliv fakticky byla ještě horší. Byl jsem se před pár lety podívat přímo na pláže v Normandii a okolí, což doporučuji každému. Samozřejmě i film pak hraje roli v tom, jak se tam cítíte. Tento film by měl být jednoduše součástí učebních osnov na školách, stejně jako literární díla. Svým dosahem a samozřejmě vizuální silou je navíc v mnohém předčí. Aktuální celkové hodnocení tohoto filmu na CSFD opravdu neodpovídá jeho kvalitám ... ()

Wolf28 

všechny recenze uživatele

Poedený fim který bohužel zase posílá po zhlédnutí dalších pár vrahounskejch US patriotů do boje proti zbytku světa .....všivácka propaganda ()

BranuliQ 

všechny recenze uživatele

Určite najlepší vojnový film aký som videl! Tvorcovia sa s tým vôbec nemaznali a spravili jeden poriadny realistický film, ktorému som hltal všetko či to bola skvelá réžia alebo herecké výkony. Všetko klapalo tak ako má......som skrátka nadšený. A ten úvod, fúúha, brutálne no ako som už povedal malo to svoje opodstatnenie. Nádhera!!! ()

radimhasalik 

všechny recenze uživatele

Neskutečně realistické scény. Výborná kamera, příběh a scénář. Velmi živý děj, kdy máte skutečně pocit, že tam jste s nimi. Další válečný film, který si oprávněně zaslouží nejvyšší hodnocení. ()

Livto 

všechny recenze uživatele

Naturalisticky skvelý vojnový film. Počiatočné vylodenie v Normandii je zaiste najpôsobivejšia scéna z filmu a jedna z najpôsobivejších bojových scén vôbec. Trochu nereálna zápletka je perfektne okorenená trikmi, bojovými scénami, duchaplným scenárom, milou nostalgiou a skvelým výberom hercov. Steven Spielberg vie naozaj robiť krásne filmy, nech si hovorí kto chce, čo chce. ()

jakub.bystra 

všechny recenze uživatele

Další válečná Spielbergovina. Ovšem jedná se o pouze slabý odvar Schindlerova seznamu. Film vás zdaleka nepohltí tolik, jako v již jmenovaném případě. Ovšem - je to všechno podle skutečnosti (tím narážím na ty tuhé boje, operace "Zachraňte vojína Ryana" je prý fikce), takže je mi trapné takový film nějak moc kritizovat. Ještě mě pak srala zase ta Americká přehnaná vlastenečnost, ale na tu už jsem si prostě zvykl, ikdyž je to vážně někdy dost ubohé.. Ale jedná se o dobrý, krutý film z válečného prostředí, takže ty 4* jsou na místě. ()

Tomoso18 

všechny recenze uživatele

Realisticky nakrútený film s hviezdnym obsadením v hlavných úlohách. Obzvlášť Tom Hanks dokázal svojím hereckým majstrovstvom vniesť ľudskosť do najtemnejších okamihov histórie. Film podáva krásny príklad sebaobetovania a zmyslu pre povinnosť. ()

ferda12 

všechny recenze uživatele

Strašně moc mi mrzí, že jsem tento film neviděl v kině, musel to být extra zážitek, já jsem se bohužel musel uspokojit jen s domácím promítáním. V první půlhodině filmu, která zachycuje snad nejvěrohodnější kopii vylodění v Normandii, Vás film chytne a na pár hodin nepustí. Myslím si, že každý kdo na filmu pracoval, odvedl svoji práci dokonale. Je k ničemu hodnotit zvlášť jednotlivé aspekty filmu, když vznikl takto fascinující celek. Ani Toma Hankse, který dostal největší prostor, nemůžu vyzdvihnout, jelikož mi to úcta k ostatním hercům nedovolí. Všichni to zahráli nádherně. ()

smajki 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoznačně nejlepší ryze válečný film posledních dvou dekád. Těsně se mu blíží můj oblíbený Nepřítel před branami, Údolí stínů už se příliš nechytá a Kód Navajo ani nemá cenu zmiňovat. Film vyniká především skvělými bojovými scénami vykreslenými do posledního detailu, které Vás doslova vtáhnou do děje tak, že se přistihnete, jak se spolu s vojáky krčíte za kovovýmy ježky na Omaha beach a doufáte, že se dožijete dalších 10 vteřin a nekoupíte jednu do hlavy z německých kulometů. Spielberg opět ukázal, že je mutližánrovým režisérem a prakticky nic mu nedělá problém. Jedinná výtka je asi jen za občasnou příliš velkou "američnost" . ()

ferdomravec 

všechny recenze uživatele

Vylodenie v Normandii za 6* a z mojho pohladu najlepsia a najpremakanejsia scena z vojnovych fulmov. Zaverecna bitka za 5* a film medzi tym za 4/5*. Vysledok je za 5* a jeden z top vojnovych filnov co som videl. ()

josefkam 

všechny recenze uživatele

Geniální Tom Hanks v jedné ze svých nejúžasnějších rolí... Spolupráce režiséra Spielberga a Toma Hankse na tomto filmu vedla o tři roky později ke vzniku jednoho z nejlepších seriálů všech dob: "Bratrstvo neohrožených" Paradoxně film prakticky začíná svojí nejlepší scénou a zároveň naprosto dokonalým stvárněním reálné válečné události - vyloděním na pláži Omaha v Normandii (scéna patří jednoznačně k tomu nejlepšímu, co kdy bylo pro film natočeno)... Následují další dvě hodiny fantastické podívané s plejádou skvělých hereckých výkonů, vynikající hudbou a skvělým příběhem... Toto vše dělá ze Zachraňte vojína Ryana jeden z nejlepších válečných filmů v historii a vůbec jeden z nejúžasnějších filmů vůbec... Celkové hodnocení: 10/10 (5*) ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama