Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 483)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Ano, je to americky patetické až na půdu, ale je to zatraceně dobré. Málokdy se po filmu člověk sám sebe tak naléhavě ptá: "Zasloužím já si takový život, který mám? Zasloužím já si život vůbec?" Promiňte, všudypřítomný patos dostal i cynickou Faidru, hned to přejde... Tak, už je to. Ale jedno platí - ať už si člověk libuje ve válečné vřavě (na scénu vylodění nezapomene do nejdelší smrti nikdo, kdo ji viděl) nebo v nenápadných scénách, které křičí mnohem hlasitěji (scéna s písní Edith Piaf ve zničeném městě nebo vyznání kapitána Millera), najde si tady to své. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem hrál Medal Of Honor a až potom viděl Ryana. To byla asi chyba, protože největší tahák, kterým byla Omaha Beach, mě už překvapit nemohl. Přesto moji averzi ke spielbergovskému vyprávění pohnutých lidských příběhů tentokrát tlumí nezapomenutelná vizuální stránka věci, Barry Pepper coby možná nejlepší filmový sniper a samozřejmě hudba Johna Williamse. PS: na památníku nad pláží Omaha se jisté skupince českých turistů podařilo objevit a vyfotit náhrobek Andrewa Ryana;) Ale ani tahle osobní zkušenost nic nezmění na tom, že si mnohem radši dám Tenkou Červenou Linii než Spílbergovskou ódu na Toma Hankse a jeho, či spíše režisérovu strategickotaktickou demenci. 60%. Maximálně. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Robert Rodat .. Veledílo! V kontextu všech desítek či stovek válečných filmů co kdy vznikly - tento má skutečně realisticku úvodní bitevní sekvenci a v nastavené úrovni realismu a naturalismu se pokračuje po celou délku snímku do neméně zdařené a realistické závěrečné bitvy! Hm, když zavřu oči a představím si sebe na té lodičce, která míří neodvratně k 'Pevnosti Evropa' .. brr! ... Mistr Steven Spielberg a vůbec filmový naturalismus zde dosahuje svého vrcholu a pro mne to bylo něco neskutečného!! Pořád je ve mě určitý rozpor co se války týká. Viděl jsem už spoustu válečných filmů - z 2 světové asi nejvíce, ale pořád si prostě nedovedu představit Válku. Na jedné straně to hrdinství a možnost něco dokázat a ovlivnit, na straně druhé obrovský zmatek, strach, zhnusení a bezvýznamnost... Ale abych se držel filmu.. I 8 lidí - vojáků - může mnohé změnit. Někdo (to) asi nepřekousne tj. "slabý" a "příšerně" proamerický scénář, ale v tomto případě mi to vůbec nevadilo, neboť hlavní poselství a přínos filmu je někde jinde.. Snímek v podstatě nikde nezaostává, kromě poutavého, velmi silného scénáře a už zmíněné mistrovské režie vynáší celek do výšin bezchybná kamera, ozvučení vizuálně bezchybných akčních sekvencí, dojemná hudba a v neposlední řadě herecké výkony - Tom Hanks stále ve vrcholné formě, ale nezaostává prakticky nikdo z výborného obsazení. Druhá světová válka tu byla a přesto, že její úděly někteří nesou dodnes, je na ní pomalu pozapomínáno v návalu moderních konfliktů a tak je třeba mnohým připomenout o co šlo. A povedlo se, tohle je dokonalý a nejlepší válečný film historie. Sice je vyzněním třeba Apokalypsa ještě (byť jen o trochu) hnusnější, ale to už byla jiná válka. .. 100%. __ Dokonalé geniální. __ ☼ FILM ROKU ☼ ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Rodina Ryanovic nemá zrovna šťastné období. Kluci zloběj, nekrejou se tak, jak je zupák v semináři poučil, takže plýtvají tekutinou z nejcenějších v zámoří, a když je naženou na frontu, tak i krvácí. A to víc, než dobře živený americký vidlák ustojí. No a protože administrativa je zcela typicky všímavá a měkkosrdcatá, rozhodne se poslední exemplář poslat zpět mamině, aby jí na zahrádce pomohl probrat bramborovou nať od mandelinky. Za tento bohulibý cíl hodlá obětovat libovolné množství lidksých zdrojů....... Vylodění na Omaze spolu s usazením mé maličkosti na nejlépe ozvučeném místě kina ve mě zanechalo výrazný zážitek. Ani Tom nevypadal tentokrát jako autistický štěně. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

V tomto případě nemá smysl opisovat běžně známá fakta a postřehy. Naše generace měly to vzácné štěstí, že nemusely válku zažívat a poznávat zblízka. Drsný pohled do tváře války v těch jejích anatomických detailech, o kterých pamětníci zpravidla vůbec nemluví; patří to totiž k největším lidským důvěrnostem, které si ponecháváme sami pro sebe. Zdánlivý naturalismus filmu je pouze protokolově pojatým realismem, jež zbavuje hrůzy těchto mezních situací jakéhokoliv konvenčního a zplošťujícího pozlátka. Není to však veškerý obsah: zbývá také místo pro ideu a povznesení; v případě této války pro ideu velkou a pro povznesení skutečně katarzní. Tom Hanks tu k FORRESTU GAMPOVI přidal další ze svých mimořádných uměleckých výkonů. Strasti a hrůzy této války přitom zaostávají - zní to hrůzně, ale je to pouze přesné - za tím, co se dělo na východní frontě i v případě našich vojenských jednotek. To vzácné štěstí - žít v míru, štěstí, pokoji a klidu - by mělo vydržet; to je asi to, co napadne každého, kdo zhlédne tento příběh hrůzy a vykoupení. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (155)

  • Režisér Spielberg váhal z obsadením Toma Sizemora (Seržant Horvath) pretože v čase natáčania bojoval s drogovou závislosťou. Režisér nechal Sizemora podrobiť sa denným testom na drogy a vyhrážal sa, že na ďalší deň každú scénu opätovne natočí, ak bude mať pozitívny test. (Raccoon.city)
  • Stíhacie lietadlo, ktoré zničilo nemecký tank v bitke o Ramelle, nesie názov North American P-51 Mustang. (Raccoon.city)
  • To, že jeden zo zastrelených vojakov hovoril česky nebola v skutočnosti vôbec výnimka, nakoľko časti normandského pobrežia bránili prápory Ost (východ), ktoré boli vnútené do služby za Wermacht, títo muži pochádzali z Československa, Sovietskeho zväzu, Uzbekistanu a Arménska. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama