Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 480)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Nejsem velký příznivec těchto hollywoodských trháků, samé bum a ratata, všechno na efekt, ale myšlenka mi většinou nějak unikne. Není to rozhodně špatný film, patří ještě k těm lepším (hlavně starý filuta Hanks ho zvedá). Ale víc než 3* z toho nedostanu:-) ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Vynikající válečný film. Vylodění v Normandii bez příkras a tak naturalistické, že vyrazí dech, který jen tak do konce filmu nepopadnete. Úvodní sekvence určitě vejde do dějin filmu jako jedna z nejpůsobivějších scén vůbec. Steven Spielberg stále na vrcholu, ať se to někomu líbí nebo ne. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Špičkový válečný film 90. let. Po technické stránce dokonalý. Kaminski se svou kamerou vrhl doslova doprostřed válečné vřavy, a tak může Spielberg divákům lehce zprostředkovat nelidský souboj vyplašených pěšáků se smrtí. Hlavní hvězdou je zkrátka a dobře úvodní masakr na Omaha Beach. Naštěstí se příběh může opřít o zajímavé (a prakticky neřešitelné) téma a výborné herce, takže po pětadvaceti minutách předčasně nekončí ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 2014, Oscar 5 : Režie, Kamera, Zvuk, Střih, Střih zvukových efektů + 6 nominací: Nejlepší film, Herec HR - Tom Hanks, Výprava, Masky, Hudba, Scénář ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Má kamarádka mi sdělila, že při úvodní scéně vylodění na Omaha Beach chtěla utéci ze sálu, ale byla tak hypnotizovaná tím, co se děje na plátně, že zůstala sedět jako přibitá. Tohle je film vysloveně pro velké plátno a kvalitní zvuk, kdy kolem vás lítají kulky a vy máte pocit, že jste tam fyzicky s nima, že jste součástí děje. První půlhodina Ryana se stala legendou. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem hrál Medal Of Honor a až potom viděl Ryana. To byla asi chyba, protože největší tahák, kterým byla Omaha Beach, mě už překvapit nemohl. Přesto moji averzi ke spielbergovskému vyprávění pohnutých lidských příběhů tentokrát tlumí nezapomenutelná vizuální stránka věci, Barry Pepper coby možná nejlepší filmový sniper a samozřejmě hudba Johna Williamse. PS: na památníku nad pláží Omaha se jisté skupince českých turistů podařilo objevit a vyfotit náhrobek Andrewa Ryana;) Ale ani tahle osobní zkušenost nic nezmění na tom, že si mnohem radši dám Tenkou Červenou Linii než Spílbergovskou ódu na Toma Hankse a jeho, či spíše režisérovu strategickotaktickou demenci. 60%. Maximálně. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je to chyba, ale u tohoto filmu se hodně protěžuje prvních dvacet minut. Já jsem to neudělal a i v televizi nepřišel o vynikající filmový zážitek v celém snímku. P.S. k té televizi: do jednoho citově i filmově vyhroceného momentu vrazila naše "drahá" n@va reklamu. S filmem to rozhodně nesouvisí, ale o mnohém to vypovídá a napsat jsem to musel. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Začátek excelentní, zbytek už jen vysoký nadstandard. Jediné co mi trochu vadilo bylo, že je z filmu až moc cítit to, že je Spielberg hrdým Američanem... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Válečný film , který je především skvěle odvedenou prací kamery a režie a jistě i Toma Hankse. Když jsem se koukal na vylodění v Normandii v tomhle filmu, říkal jsme si jestli bych nikdy nikde nechtěl být, tak právě tam . Spielberg zvládnul toto válečné drama skvěle . A slova patos , patriotismus apod. neberu vážně. Daleko vážněji beru scénu, kde se mámá dozví, zprávu o smrti svých synů. Nejlepší protiválečná řeč je pro mě dobrý válečný film a to tento snímek bezesporu je. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu ten film hodnotím vysoce kladně - od každého jiného režiséra by to byla bomba. Na druhou stranu ale musím vidět i drobné chyby - a to zejména proto, že režisérem je Steven Spielberg, mistr nad mistry, jemuž ale (zdá se) v posledních letech malinko dochází dech. Každopádně ale je třeba podotknout, že minimálně ta úvodní cca 20-minutová bojová sekvence vejde do historie filmu. Zbytek je také velmi vydařený, ale přece jen mám dojem, že už to jaksi není ono a že Steven svou laťku pomaličku, ale jistě snižuje. A když srovnám dva válečné hity roku 1998 - tento a Tenká červená linie, pak z tohoto miniduelu vyjde TČL jako vítěz. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Musím apelovat na názor dalšího z válečníků na této stránce Hal_Moora. Nemám sice historicko-válečně založené předky jako on, ale i tak mě tento film dokázal změnit. Vysvětlil mi pojem historie a já si ho jako takového začal vážit. Tenkrát když jsem totiž tento film viděl prvně měl jsem strach, byl jsem malý špunt a slyšel řadu názorů, že je to až moc realistické a to možná někdo nemusí snést. Jednou jsem s s bratrancem takhle trhnul na chatě od rodičů, kteří šli spát a sledoval tento takřka tříhodinový epos o vojácích, kteří toto všechno dělají pro vojáka. Nijak historický podkres to nemá, ale atmosféru války to každopádně vystihuje. Jenže co kdyby, nic není nemožné a ve válce už vůbec ne. Steven Spielberg dokázal natočit pro řadu lidí nejlepší válečný film vůbec a já s tou řadou lidí musím souhlasit, ale jen částečně. Z těch novějších je tento ten nejlepší to ano, je nejrealističtější, je nejválečnější a co je hlavní, splňuje naprosto dokonalou atmosféru, která se jen tak z hlavy nevytratí. A o to víc potěší, že tato tématika se rozšiřuje v seriálu, na kterém Spielberg také spolupracoval a právě on se stává tím nejlepším válečným kouskem, co se kdy z této války natočit dalo. Ano, myslím tím Bratrstvo neohrožených. Takže ač tak či tak, Spielberg v tom prsty má a né že né. Ke konci bych chtěl dodat jedno. Děkuji tomuto filmu, že mi otevřel oči pohledem na svět jaký opravdu byl. Svět plný lidskosti, která se ale nenávisti nedokázala vyrovnat i když se snažila. Svět, který v Evropě a nejen v ní dokázal zamíchat kartami a o kterém v dnešní době už mnoho lidí vyprávět neumí. A ti co umí spolupracovali na tomto veledíle, který nikdy neztratí svůj punc kvality. Steven Spielberg totiž dokázal nemožné a jestli si někdy nějaký film zaslouží šest hvězdiček bude to jen a pouze tento a žádný jiný. --- Bůh mi dal zvláštní nadání, učinil ze mě bojový nástroj. Kdyby mě s touto puškou postavili kamkoliv v okruhu jedné míle od Hitlera s volným výhledem, můžete balit, je po válce. Amen. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $70miliónovTržby USA $216,540,909Tržby Celosvetovo $481,840,909/videl v kine: 100%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ano, válečné filmy mám rád. Ano, Spileberg technickým zpracováním filmu zřejmě maximálně přiblížil fikci k realitě války. Přesto tenhle film považuju pouze za lehký nadprůměr, protože o válce jako takové nic nevypovídá. Je to hezká náborovka na téma všichni v armádě jsme kamarádi a máme se rádi, což je sice pěkné, ale působí to na mne přesně jako ty kolorované kresby na propagačních plakátech z 2. světové války. Z příběhu nevěřím ani slabice, a tak u mne Ryan boduje jen bojovými sekvecemi (kterou jsou skutečně strhující) a výbornými hereckými výkony. Agitační podtext raději přehlížím... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Opět Spielberg + Hanks a opět veledílo, které má namířeno, aby se zapsalo zlatým písmem do historie kinematografie a válečných filmů. Souboj Vojína Ryana a Tenké červené linie je nemyslitelný, protože každý film vypráví svůj příběh o své válce a neuvěřitelným způsobem se liší práce obou režisérů. Pro většinu lidí se stane Vojín Ryan nejoblíbenějš, nejlidštějším a nejrealističtějším snímkem o válce. Měl by ho vidět každý a usoudit jestli je opravdu tak dobrý nebo jen dvojce Hanks Spielberg umí zahrát na správnou strunu na nefunkčním piáně. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Robert Rodat .. Veledílo! V kontextu všech desítek či stovek válečných filmů co kdy vznikly - tento má skutečně realisticku úvodní bitevní sekvenci a v nastavené úrovni realismu a naturalismu se pokračuje po celou délku snímku do neméně zdařené a realistické závěrečné bitvy! Hm, když zavřu oči a představím si sebe na té lodičce, která míří neodvratně k 'Pevnosti Evropa' .. brr! ... Mistr Steven Spielberg a vůbec filmový naturalismus zde dosahuje svého vrcholu a pro mne to bylo něco neskutečného!! Pořád je ve mě určitý rozpor co se války týká. Viděl jsem už spoustu válečných filmů - z 2 světové asi nejvíce, ale pořád si prostě nedovedu představit Válku. Na jedné straně to hrdinství a možnost něco dokázat a ovlivnit, na straně druhé obrovský zmatek, strach, zhnusení a bezvýznamnost... Ale abych se držel filmu.. I 8 lidí - vojáků - může mnohé změnit. Někdo (to) asi nepřekousne tj. "slabý" a "příšerně" proamerický scénář, ale v tomto případě mi to vůbec nevadilo, neboť hlavní poselství a přínos filmu je někde jinde.. Snímek v podstatě nikde nezaostává, kromě poutavého, velmi silného scénáře a už zmíněné mistrovské režie vynáší celek do výšin bezchybná kamera, ozvučení vizuálně bezchybných akčních sekvencí, dojemná hudba a v neposlední řadě herecké výkony - Tom Hanks stále ve vrcholné formě, ale nezaostává prakticky nikdo z výborného obsazení. Druhá světová válka tu byla a přesto, že její úděly někteří nesou dodnes, je na ní pomalu pozapomínáno v návalu moderních konfliktů a tak je třeba mnohým připomenout o co šlo. A povedlo se, tohle je dokonalý a nejlepší válečný film historie. Sice je vyzněním třeba Apokalypsa ještě (byť jen o trochu) hnusnější, ale to už byla jiná válka. .. 100%. __ Dokonalé geniální. __ ☼ FILM ROKU ☼ ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nejlepší válečný film všech dob. Strhující úvodní sekvence překonává vše doposud natočené (hodně také díky výborné dokumentární kameře). Snad ještě více se mi pak líbila závěrečná bitva. Skvěle rozehrané charaktery (mými oblíbenci jsou zdravotník a ostřelovač - bože dej mi sílu). Jinak scénář prostinký, ale vše dělá mistrovská režie geniálního Stevena. Už jen třeba ta scéna, kdy se matka dozví o smrti svých synů (beze slov) bere dech. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Snímek, který již jednou provždy zůstane filmem TÉ jedné scény vylodění na Omaha Beach. Což je škoda, jelikož i zbytek je výtečný. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jako zajímavost - vychvalované mrtvé ryby - ukradeno z Mostu u Remagenu, házení helmy, naturalistické umírání zdravotníka, pohazování výbušninou - ukradeno z Peklo je pro hrdiny. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama