Reklama

Reklama

Schindlerův seznam

  • USA Schindler's List (více)
Trailer 1
USA, 1993, 195 min

Předloha:

Thomas Keneally (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Hudba:

John Williams

Hrají:

Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz, Małgorzata Gebel, Mark Ivanir, Andrzej Seweryn (více)
(další profese)

Hluboce šokující, nemilosrdné drama o noční můře holocaustu, založené na skutečných událostech. Na záchranu 1100 životů obětoval Oskar Schindler veškeré své jmění... Polský Krakov 1939. Židovská obec je vystavována stále se zvyšujícímu tlaku ze strany nacistů. Do této vřavy vstupuje obchodník Oskar Schindler, člen Nacistické strany, velký svůdník a muže vydělávající na válečném utrpení, který dokázal najít v sobě člověka a zachránit ty, kterým už zdánlivě nebylo pomoci... Film Stevena Spielberga je stěžejní dílo světové kinematografie a vítěz sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii. (Lucernafilm)

(více)

Recenze (1 781)

Hillock 

všechny recenze uživatele

Tohle má být jako 6. nejlepší film, jo? Nudné, nezáživné. Doufám, že se podobným v budoucnu vyhnu obloukem, což asi nepůjde vždy, když člověk věří zdejším hodnocením. Nikdy více. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

No takto. Buď mi niečo uniklo, alebo to nebolo vo filme povedané, ale Schindlerovi som nerozumel. Obchodník ženúci sa za ziskom sa z ničoho nič premení na židomila a minie všetky love, aby ich zachránil. Otvorí závod na muníciu, ktorej výrobu sám sabotuje ( tak vieme prečo chlapci prehrali ) tým pádom nezarába, ale zachránil tisícku náplní do pecí. Ten prerod som tam nepostrehol. Nezaujímal sa o dianie na fronte, ten ich tábor bola light verzia, nepochopil som jeho konanie. Inak prvá hodina skvelá, potom som trpel ukrutnou nudou. Vytrhla ma z toho len veta Vzdelaná židovka, zastrelte ju a Voldemortovo ranné cvičenie s puškou. Potom sa to len tak plaholčí, ukazujú sa nejaké "hrôzy" tábora, plynie to až to šťastného závera. Keby to skončilo po prvej hodine, bol by to majstrovský počin. Stále som rozmýšľal, prečo si to verejnosť tak ide, keď to nie je vyplakávanie, Nemci majú hlavné slovo, pán S. ich vykorisťuje...Potom prišiel záver a pochopil som. Druhý pán S. si tlak na emócie nemohol odpustiť a zakonponoval to za zvuku huslí tak, aby ste s nimi súcitili a mysleli si, ako pán prvý S. bol vlastne prešpekulovaný, a ako ich všetkých s dobrým srdcom zachránil. Nebol. Bol to chamtivec, vykorisťovateľ a alibista, ktorý sa len potreboval zachrániť, lebo inak by visel na prvom stlpe. Ten prerod tu ale nebol. Čakal som však väčšiu židovskú píčovinu. Rozhodne to ale nie je film, ktorý by som zaradil k mojim obľúbeným, možno tak len prvú hodinu. Čistenie getha bolo veľmi efektné. 4 z 5 ()

DragonnCZ 

všechny recenze uživatele

Smutné, depresivní, zdrcující a fantasticky zobrazený. Těmito slovy bych popsal tento snímek. Proč tedy uděluji 4 hvězdičky? Asi možná, protože mi bylo dost divně z toho co jsem sledoval a líto těch zvěrstev. Možná na to nemám srdce? Možná. Ale o to víc se klaním panu Spielbergovi, který mi umožnil vidět tento zdrcující příběh. Černobílý filtr mě i navzdory té neúprosné tříhodinové délce dokázal pomoct se vcítit do tohoto filmu, ale délka mě mnohdy nudila a nebyl dobrý pocit se podívat na minutáž, že mi ještě hodina a půl zbývá.  Potom co jsem byl začátkem září s rodiči v Terezíně a to místo na mě dýchlo tou smutnou atmosférou, kdy bylo až nepopsatelný si vybavit co se na těch místech muselo dít a také jsem tam měl možnost vidět krátkometrážní snímek Město darované (1965), které jsem si tímhle snímkem připomněl. Je dechberoucí vědět kolik životů bylo takhle zbytečně zmařeno a pak vidět příběh člověka, který se snažil aspoň menšinu pro svůj prospěch z toho zachránit. No prostě... Ano zdrcující nepopsatelný filmový požitek. I přesto, ale pořád nedokážu vypotit 5 hvězdiček neboť na silné 4 mi to příjde obstojné. Pane Spielbergu, klobouk dolů a podobně i excelentnímu panu Liamu Neesonovi a famóznímu Ralphu Fiennesovi ()

Elví 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nebudu tvrdit, že je to nejlepší film všech dob apod., ale nejlepší film Stevena Spielberga, kterého jinak moc nemusím, určitě. Ta poslední dost kritizovaná scéna mě teda rozhodně nijak nepohoršila. Je fakt, že kdyby tam nebyla, nic by se nestalo, jelikož v té chvíli už jsem stejně více rozhozenější být nemohla. Rozhodně nebyla horší než celá dějová linie filmu "Zachraňte vojína Ryana" s těžce sentimentálním nejen koncem, ale celým příběhem. ()

uhlajz 

všechny recenze uživatele

Kvůli takovýmhle příběhům vznikl film. Jeden z filmů, které přinášejí poselství, co je na světě špatné a jak proti tomu bojovat. Hrůzostrašná historie by nám měla být ukázkou, jakým směrem bychom se neměli ubírat. Oskar Schindler nám ukázal, jakou cestou bychom měli naopak všichni jít, abychom se dožili lepších zítřků... ()

Redswif 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film, až na trapnou závěrečnou scénu kde se Schindler rozbrečí a lituje že mol za svoje auto zachránit dalších deset židů! Tady ta scéna tam fekt nemusela být! ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Manipulativní, lživý film, jehož "kouzlu" jsem bohužel jednou propadl, když jsem ho kdysi viděl v Anglii v kině. Teď si už na "koncentrák upravenej pro Američany, aby se na to dobře koukalo", dávám sestsakra pozor -- díky židovskýmu kamarádovi, kterej byl na Spielberga tak naštvanej, že ho za toto dílko chtěl žalovat. Ta kritika mi tenkrát náležitě vytřela oslněnej-oslzelej zrak a já poznal, že ten kluk má pravdu. Kdo chce vidět dobrodružný film o jednom hodném a obětavém, pak můžu doporučit. Ale proboha, jen tohle nepovažujte za nějakou výpověď o tom, jak to tenkrát bylo. Ble. ()

BS 

všechny recenze uživatele

Schindlerův seznam má v sobě něco co jsem u filmu jen tak neviděl, nebudu se tu rozepisovat o vynikajícím ději a úžasném konci, který mi do očí vehnal slzy (zatím se to jinému filmu nepovedlo, ikdyž finále Shawshanku mě také málem dostalo). Povinnost, za pět! ()

Micro41CZ 

všechny recenze uživatele

Ano, TOHLE je film o superhrdinovi... Emočně silný zejména díky samotnému příběhu a období, kdy se odehrál, jinak samozřejmě kus dobré filmařiny... I když je poněkud delší, za zhlédnutí stojí. Už jen jako připomenutí toho, co bylo... A ukázky lidského hrdinství. ()

tomxxx 

všechny recenze uživatele

Vše důležité bylo řečeno, já bych chtěl jen upozornit na průlov v technologii - černobílý film s barevnými prvky byl do té doby ojedinělý. ()

Helixus 

všechny recenze uživatele

No...film je to dobře udělaný, hudba nááádherná, téma velmi emočně silné, ale právě v tom tam byly rezervy...ne že by tam emoce nebyly, ale přišlo mi to dost umělé...a ten pos**ný Spielbergův patos, ten mě dokáže u každého jeho filmu vytočit a ta tupá jednoduchost a jednostrannost, se kterou tuto složitou látku podává, kvůli tomu prostě plný počet dát nemůžu....85% ()

anli 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky natočený válečný film,který není o válce,ale o válečných hrůzách.Film byl natočen podle knihy Shomase Keneallyho"Schindlerova archa".Film vypráví,dnes už velmi známý,příběh německého obchodníka Oskara Schindlera,který během druhé světové války záchránil více než tisícovku polských židů před smrtí v koncentračních táborech tím,že je koupil od správce ghetta a nechal je pracovat ve své továrně.Film má strhující scénář,který mapuje skutečné a historicky podložené skutečnosti oné temné doby a podílelo se na něm několik lidí,kteří tyto události přímo zažili.Také proto je film velmi silný a místy působí skutečně a děsivě autenticky.Nebudu se tu rozepisovat o historických skutečnostech a skutečném Schindlerovi,či jeho opravdové motivaci,to ať zhodnotí a napíší jiní,povolanější.Já budu komentovat jen film a filmařinu z něj vycházející.A ta je beze vší pochybnosti skvělá!Spielberg tu opět předvádí svůj režisérský um a smysl pro detail,vyprávění a polohu jednotlivých postav.A vezmu-li v úvahu,že na začátku natáčení ještě přes satelit střihal "Jurský park",film tak žánrově odlišný,nebojím se to podat jako další důkaz jeho geniality.Černobílá Kaminskiho kamera dodává ,už tak dramatické atmosféře,další kousek,stejně jako(opět)geniální Williamsova hudba.Tenhle filmový zážitek se jen tak z paměti vymazat nedá a to nejen kvůli síle samotného příběhu,ale i kvůli zpracování a hercům.Liam Neeson a Ben Kingsley jsou opravdu skvělí,stejně jako celý herecký tým,z větší části složený z méně známých jmen.Opravdu nádherný a silný film,patřící bezesporu do zlatého fondu kinematografie,který se po právu pyšní 7 Oscary.Opravdu byla šťastná náhoda,že byl onen ztracený seznam Schindlerových židů nalezen v r.1999 v podkroví jednoho bytu v Hildesheimu,kde Schindler pobýval několik měsíců před svou smrtí v r.1974.Film má velmi hluboké a jasné poselství a já doufám,že se dostane k co nejvíce lidem,hlavně k těm,ke kterým se dostat má.Protože pokud se z historie nepoučíme,jsme odsouzeni ji opakovat.To nám chtěl Spielberg sdělit především a tím nejlepším možným způsobem,že nám totiž vyprávěl příběh svým filmařským srdcem,plným až po okraj filmařiny a radosti z ní.Dávám jasných 100% a nenám co dodat.P.S.A že by Spielberg onu scénu ve sprchách opravdu"vykradl"z Herzova filmu?Myslím,že ne.Její podobnost je prostě čistě náhodná. ()

BoncheR 

všechny recenze uživatele

"Whoever saves one life, saves the world" ____________Nestáva sa mi často, že zhliadnem film a potom neviem napísať komentár. Neviem kde začať. Spielbergov neuveriteľne silný a skvelý film, pri ktorom sa mi tisli slzy do očí takmer stále (dúfam že všetci čo si túto vetu prečítali berú na vedomie, že je to cenná informácia) Je úplne fuk aká dobrá bola kamera, scenár, výprava, atd (a to vedzte že boli fakt úžasné). Ide o to, že film mal neuveriteľne silnú myšlienku. Žiadny film nie je úplne dokonalý, a Zoznamu sa to týka tiež, no na tom teraz nezáleží. Nádherná pocta Schindlerovy samotnému, a histórii vôbec. Dávam tisíc palcov hore a odporúčam najvrelejšie ako sa dá. Iba génius dokáže natočiť takýto film a Spielberg ním je. Dokonalé herecké výkony, hra s farbou a kamerou. Spielberg to použil zámerne a ešte k tomu diváka tak "nechutne" citovo vydieral počas celého filmu. Tak napríklad do veľa scén zaangažoval deti. To bolo... také dojemné, že až. Schindlerov zoznam je neskutočný poklad filmografie a vôbec neprekáža to, že je čiernobiely. Ani to, že je vojnový vôbec nie je problémom. Niekto možno ten film odmietne práve kvôli tomu, že je vojnový, no to by bola hrozná chyba. Aj keď je smutný a silný ako ranná káva, stojí za zamyslenie nad ľudským konaním. Obzvlášť sa mi páčilo to, ako sa Schindler staval k záchrane ľudí. Považoval život za niečo veľké a bol ochotný utratiť za záchranu druhých ľudí celý majetok. Taktiež veľmi pekne bola rozvinutá stránka priateľstva medzi Schindlerom a Sternom (Ben Kingsley) -to ma dojalo azda najväčšmi. |||| Film kontra kniha ||| Moju obšírnejšiu recenziu na knihu si môžete prečítať tu .Spielberg je ale beťár, no vyšlo mu to. Celý film bol výcucom toho najsilnejšieho, naohurujúcejšieho, najkvalitnejšieho, najveselšieho a najromantickejšieho z celej knihy. Veľa vecí a rozhovorov boli presne do bodky opísané, tak sa odohrali medzi tými istými postavami vo filme, tak aj v knihe. Samozrejme nie všetko z knihy sa zmestilo do filmu, napríklad celý príbeh židov po presťahovaní do Brněnca nebol takmer vôbec vo filme povedaný, alebo život Schindlera po tom, ako odišiel z Európy po vojne - to všetko bolo vo filme spomenuté len okrajovo. Ale neprekážalo mi to. Po prečítaní knihy som sa toho dozvedel len o málo viac, ako som vedel z filmu. Kniha je rovnako dobrá a silná ako film, čo sa mi ešte nestalo. Vrelo ju odporúčam ||| FIlm kontra kniha ||| Čo viac povedať? Azda len že Williamsova hudba bola dokonalá a tamojšie hrôzy by som nechcel prežiť ani za milión € !!! (Veď kto by aj?) (( 100% )) ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Do Krakova přijíždí německý podnikatel Oskar Schindler (Liam Neeson), kupuje zde opuštěnou továrnu a vymíní si na místních vůdcích gestapa přísun levné židovské síly z místního ghetta. Továrna začíná prosperovat, a Schindler přibírá více židovských pracovníků. Náhle se ale správcem židovského ghetta stává Aman Goeth (Ralph Fiennes), typický nacista a odpůrce všeho židovského. Ale Oskar Schindler má další plán - chce většinu židů odvézt do nové továrny v Brněnci u Svitav a tím je zachránit před jistou smrtí v koncentračním táboře... Tento film jsem viděl poprvé na střední škole, kdy jsme povinně (v době maturit) jako mladší žáci museli jít do kina na "poučný" film. Asi si dovedete představit, jak hluboce dokáže tento film zasáhnout puberťáky, pro které jediným důvodem návštěvy kina bylo "volno" ze školy. A možná proto mi trvalo docela dlouho, než jsem se k filmu dokázal opět vrátit (i přesto, že např. velmi podobně laděný Pianista patří k mým nejoblíbenějším filmům vůbec). Zpět k Schindlerovu seznamu - po letech jsem si jej opravdu pořádně vychutnal a musím říct následující - za druhou polovinu filmu bych neváhal, a dal pět hvězdiček. Za námět filmu bych dal hvězdiček klidně sto. Ale první polovina filmu mi i přes svoji hloubku přišla trochu ... nechci říct odfláknutá, ale slabší (a fakt koukat na tříhodinový film, kdy první půlku se nic neděje mne tolik neuspokojuje). Takže dávám čtyři, přičemž myslím čtyři a půl... ()

progression 

všechny recenze uživatele

Strhující válečné drama o holocaustu pod taktovkou Stevena Spielberga. Vynikající ústřední představitelé (obzvláště Neeson, Fiennes a Kingsley). Na jednu stranu krutě krásný a dojemný film, na druhou stranu zdrcující obžaloba nacistických zločinů. Na téma holocaustu bylo natočeno velké množství (a hodně kvalitních) filmů, ale Schindler's List je pouze jeden. Monumentální filmové dílo, které asi nebude nikdy zapomenuto, zrovna tak jako by nikdy nemělo být zapomenuto jak téma, které tento film drsně krásným způsobem divákovi přináší, tak i jeho významné poselství pro současné i budoucí generace. A na tom hodnocení nic nemění ani to, že Oskar Schindler asi nebyl zdaleka jen tak "černobílý", jak by se z celkového Spielbergova ztvárnění "skutečných událostí" mohlo zdát. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(47/2021) / Po hodne dlhej dobe som si doplnil jeden z najväčších filmových restov. V prvom rade obdivujem, že vo vyše 180 minútach filmu nexistuje takmer hluchého miesta. Každá scéna, každý segment dotvára či už príbehovú mozaiku, alebo pomáha vykresliť charakter postáv. Zbytočné zmieňovať dokonalé výkony Neesona a Fienesa. Oceňujem voľbu čierno-bieleho spracovania dodáva to špeciálne emócie zväčša vyhradené dokumentárnym filmom a hĺbku dobovému spracovaniu. Beznádejne nádejná filmová dokonalosť. (10/10) ()

Dreaker.24 

všechny recenze uživatele

Tohle zhlédnutí jsem odkládal už moc dlouho, konečně jsem se přinutil se na to podívat a vyplatilo se, tady vážně nemá cenu vypisovat všechna super pozitiva, protože je pravděpodobně všichni znají, všechny koho alespoň trochu filmy zajímají by to měli vidět. ()

Fleetguard 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších snímků S.Spielberga, který jen potvrzuje to, že patří mezi režisérskou špičku! Naprosto chápu proč natočil fim černobíle. Je to totiž naprosto charakteristická barva atmosfery té doby (barevné by to nebylo ono)Stevenovi se podařilo natočit autentické dílo, které ukazuje všechny zvěrstva druhé světové války a jistě právem označován za pomyslný pomník všem židům. A v neposlední řadě bych chtěl vyzdvihnout herecké výkony obou Hl. herců R. Fiennese a L. Neeson ()

Související novinky

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama