Reklama

Reklama

Schindlerův seznam

  • USA Schindler's List (více)
Trailer 1
USA, 1993, 195 min

Předloha:

Thomas Keneally (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Hudba:

John Williams

Hrají:

Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz, Małgorzata Gebel, Mark Ivanir, Andrzej Seweryn (více)
(další profese)

Hluboce šokující, nemilosrdné drama o noční můře holocaustu, založené na skutečných událostech. Na záchranu 1100 životů obětoval Oskar Schindler veškeré své jmění... Polský Krakov 1939. Židovská obec je vystavována stále se zvyšujícímu tlaku ze strany nacistů. Do této vřavy vstupuje obchodník Oskar Schindler, člen Nacistické strany, velký svůdník a muže vydělávající na válečném utrpení, který dokázal najít v sobě člověka a zachránit ty, kterým už zdánlivě nebylo pomoci... Film Stevena Spielberga je stěžejní dílo světové kinematografie a vítěz sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii. (Lucernafilm)

(více)

Recenze (1 781)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Je jasné, že téma se ve filmu a výsledném účinku odráží silnou měrou. Ale důvod, proč mě Schindlerův seznam zaujal více než třeba Polanského "Pianista" je jeho filmová stránka. Spielberg věří tomu co dělá a dělá to srdcem. A ať už se mu vytýká cokoli, síla jeho filmové výpovědi, v kombinaci s hudbou Johna Williamse (který tentokrát překonal sám sebe), je obrovská. A fakt, že v této podobě dokázal filmem oslovit nejširší divácké publikum, ji v mých očích nijak nesnižuje. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Kdosi zhodnotil Schindler's List jako stavební kámen filmových dějin holocaustu. A jeho vliv to samozřejmě potvrzuje. Nickyho rodina samozřejmě není jediný projekt, který se inspiroval prakticky doslova, Steven Spielberg se zkrátka rozhodl hovořit univerzálním jazykem pro akademiky i obyčejné lidi. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Skvělé, vynikající, dechberoucí, legenda. Spielbergo tenkrát věděl, jak na to. Co k tomuto legendárnímu černobíle natočenému snímku dodávat? Má sedm oscarů, to je výmluvné samo o sobě. Liam Neeson je naprosto dokonalý...100% ()

sud 

všechny recenze uživatele

...když zloba zbývá bez lásky, pak Židům krade oblázky a hlásá toleranci, a intelekt když bez duše, pak podoben je ropuše či slepci s mečem v tanci...Karel Kryl. Silný příběh o hodnotě lidského života, o hrůzách války, fašistických zvěrstvech a jednom muži, který svojí nezkonalou statečností a pílí zachránil život mnoha tisíců Židů. Oskar Schindler. Muž, který i když počítal se strátami a neúspěchem šel do všeho tvrdě prsama a zvítězil. Schindlerův seznam zobrazuje velice dopodrobna pomocí syrových a krutých (vyklízení Krakovského ghetta), silných (Schindler líbá Židovskou dívku) a dojemných scén (holčička v červeném) válku, skutečnou válku bez skrupulí a natvrdo tak, jaká skutečně válka byla. Vynikající Liam Neeson v úloze Oskara Schindlera. V neposlední řadě také vynikající výkony obětavého Izáka Sterna v podobě Bena Kingleyho a bestie v lidské podobě Amona Götha ve skvostném podání Ralpha Fiennese. Steven Spielberg tak postavil důstojný pomník nejen Oskaru Schindlerovi, ale (především) všem Židům, kteří zemřeli za druhé světové války. Ale, ruku na srdce, film je přeci jen zromantizovaný a závěr, ač se to v tomto případě těžko říká, je nátlakem na divákovy city, až to bolí. 85%. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Režie špičková. Scénář vyvažuje emocionální, morální i příběhovou linii na jedničku. Herecké výkony skvělé. Spielbergův diamant, jediný jeho film, kterého si bezezbytku vážím, i když i zde samozřejmě cítím jakýsi trošku umělý ústupek šťastnému konci a morálnímu poselství, ale v tomto případě rád přimhouřím očko. Je mi docela jedno jestli Oskar Schindler opravdu byl takový neskutečný lidumil, jestli jím byl zčásti, či jinak, jestli měl pro svůj čin úplně jiné důvody, nebo zda se jedná jak píše Pohrobek o pohádku. Spielberg ve svém Seznamu živí hlavně ten IDEÁL muže, který si uvědomí svou možnost zabránit strašlivému zlu a uvědoměním si této možnosti ji přetaví v morální kategorickou povinnost. A tohle poselství komunikuje bezezbytku skvěle. Filmu samozřejmě ohromně pomáhá Neesonovo charizma, Fiennesova démoničnost a Kingsleyho skromný minimalistický výkon... Celý film hýří hromadou formálních vychytávek, které podtrhují hrůzu vyprávěného příběhu. Dva příklady:1) Vyklizení gheta - SS komanda masakrují Židy, kteří se schovali v ghettu, jeden nacista sedne během akce za klavír a začne hrát Mozarta (!). Za jeho zády vidíme jenom záblesky střelby. Záběr z kamery snímající ghetto z kopce - v oknech po celém městě se v krátkých intervalech rozsvěcují a zhasínají okna. 2) Celý film je černobílý. Najednou nám však Spielberg ukazuje malou roztomilou holčičku v červeném kabátku. Během dvou minut se objeví asi v pěti scénách. Zhruba po půl hodině vidí Schindler jak kolem něj projíždí kára vezoucí zastřelené Židy ke kremaci. Jedno z dětí na sobě má zablácený červený kabátek. Že by chtěl Spielberg upozornit nato, že černobílých dokumentech nevnímáme lidi jako jednotlivce a stačí tak málo jako zvýraznění barvy oblečení, aby nám jich bylo líto? VELIKÉ DÍLO! 90% ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Pokial Spielberga nebrala Akademia Oscarov moc vazne pri filmoch RISA SLNKA (1987) alebo PURPUROVA FARBA (1985), tak tymto filmom si ich urcite ziskal a ziskal si aj mna, nielen ako rezisera komercnych trhakov, ale aj vaznych filmov zo skutocneho zivota ludi a tento film navzdy zostane mojim zlatym klenotom spolu s hudbou Johna Williamsa. _________ Liam Neeson - (Oskar Schindler) +++ Ben Kingsley - (Itzhak Stern) +++ Ralph Fiennes - (Amon Goeth) +++ Caroline Goodall - (Emilie Schindler) +++ Embeth Davidtz - (Helen Hirsch) +++ Jonathan Sagall - (Poldek Pfefferberg) +++ Malgoscha Gebel - ((Wiktoria Klonowska) +++ Mark Ivanir - (Marcel Goldberg) +++ Produkcia: Steven Spielberg, Kathleen Kennedy +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tenhle rok patřil Spielbergovi. Tým kolem Oskara Schindlera získal sedm Oscarů, Jurský park přidal další tři v technických kategoriích. Věčné dítě konečně začali brát všichni bez výjimky vážně, Spielberg natočil zřejmě nejpřesvědčivější filmové ztvárnění jedné z největších tragédií 20. století. Oběma snímky dokonale potvrdil, že umí být na jedné straně blockbusterový, a pak i velmi vážný. Jeden lámal rekordy, druhý získával ocenění. Moc dobře, že odmítl škrty a cenzurní zásahy, které dramatu německého šmelináře hrozily. Hlavní postava chce profitovat z měnících se politických poměrů. Zprvu respektuje zvrácený řád a je loajální komukoliv, kdo mu zajistí maximální výdělek a zřídí si továrnu na výrobu nádobí. Až nemilosrdný vůdce (šokující balkonová scéna vs. zápas s vlastní slabostí ve vztahu k židovské služebné) nově zřízeného pracovního tábora mu otevře oči. Židy, které využíval jako levnou pracovní sílu, nakonec zachrání před jistou smrtí. To, jak Spielberg pracuje s individuálním utrpením, které přerůstá do kolektivní katastrofy, je bravurní. Mnohokrát šokuje (barva kabátku dívenky, která ji vytrhne z anonymity), že by Spielberg zneužil genocidu pro účely Hollywoodu, si nemyslím. Vypráví s naléhavostí, zaujetím, přesvědčivě a se silnou výrazovou poetikou. Není tady tolik jednotlivých osudů jako spíš celistvý pohled na nemilosrdnou cestu za přežitím. Jeho spolupracovníci jsou dle očekávání bezchybní (Kahn, Kamiński, Williams). Herci jsou rovněž vynikající, a to i ti v těch nejmenších rolích, potěší tlumený Liam Neeson, masový vrah Ralpha Fiennese i Ben Kingsley, důstojně přijímající svůj úděl. Velký film. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Co napsat k tomuto klenotu světové kinematografie, když zde bylo už prakticky vše řečeno? Snad jen to, že se ke mně tento snímek dostal až jako jeden z posledních od režiséra Spielberga a potvrdilo se to, co jsem očekával. Velkolepá, černobílá podívaná, plná silných scén a neopakovatelných zážitků, které přinesla hrůzná druhá světová válka. Naštěstí se našli i takoví lidé, jako Oskar Schindler (ať už takový skutečně byl nebo ne), kteří i v době největšího temna a brutality, dokázali ukázat svou lidskost. Spielbergovu režii nemá cenu vychvalovat, to by bylo nošení dříví do lesa, stejně jako výkony herců, v čele s vynikajícím Liamem Neesonem, nebo decentní, ale krásnou hudbu. Dlouhá stopáž také vůbec nevadí, protože se ve filmu neustále něco děje a ten tak utíká jako voda. Snímek, který zůstane navždy nadčasovým a má ohromnou vypovídací hodnotu. Podtrženo sečteno - další mistrovský kousek Stevena Spielberga, ale ne nejlepší. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Je to odpad? Alebo mám tomu dať najvyššie hodnotenie? Je to len ďalšia sionistická holokaustistická citová vydieračka či geniálne filmové dielo? Neviem sa rozhodnúť. Hmm! No ale keďže sme na internetovej filmovej databáze, budem to hodnotiť čiste z uhla pohľadu filmového spracovania. A v tom prípade musím uznať, že obrezaný pán režisér Steven Spielberg odviedol vysoko profesionálnu prácu. Natočil precízne filmárske dielo. A preto mu teda dávam päť hviezdičiek. ***** ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Přiznávám se,že když sem Schindlerův seznam viděl poprvé v dabované verzi s formátem obrazu 4:3 nechápal sem,co na něm všichni vidí. Ale když sem viděl širokoúhlou verzi,spadla mi čelist málem až na zem. Úžasné černobílé provedení filmu mi dalo neskutečně silný zážitek z mrazivého a temného prostředí krakovského ghetta a následně i tábora v Plaszowě. Mrazilo mne,když sem viděl jak jde jen spoře oblečeným židům pára od úst,mrazil mne pohled na násilí a odpornosti ve filmu páchané,přiznám se,že sem místy i brečel,což se mi u jen tak nějakého filmu nestalo. A to všechno způsobilo právě to kouzlo černobílé,která v sobě,při správném zacházení,lépe nese jak poetickou,tak i tu děsivou atmosféru lidského utrpení. Kvůli Schindlerovu seznamu sem se rozhádal se svojí dobrou kamarádkou,jež se mi snažila namluvit,že Liam Neeson se do role Oskara Schindlera nehodil a ani nevypadá moc jako Němec. Podle mě ale byla ale ústřední trojice herců Neeson(Schindler),Fiennes(Goeth) a Kingsley(Itzak Stern) jedním z nejlepších Spielbergových tahů. Jejich výkony stvořily doslova herecký koncert. Soundtrack k filmu si od doby co se mi dostal do rukou musím pouštět pořád znovu a znovu dokolečka,především píseň Yeroushalaim shel zahav,která je nabitější emocemi než většina píniček,co sem doposud slyšel. Myslím si,že Schnidler nebyl takový lidumil,jak nám ho tady Spielberg vylíčil,i když mojí vírou silně otřásl dokument sestavený ze svědectví přeživších Židů.Ti popisovali Schindlera jako svého Boha,prakticky bezchybného,někteří z nich dokonce tvrdili,že se s Schindlerem přátelili až do jeho smrti. Ať byl skutečný Schindler jakýkoli,faktem zůstane,že zachránil víc než 1100 Židů a tím dokázal,že i jeden člověk může něco udělat proti zlořádu páchanému na nevinných. Bohužel k tomu potřebuje spoustu peněz a vlivných přátel. Tenhle film neberu ani tak moc jako oslavu "hrdiny" Oskara Schindlera,ale jako symbolický příběh o lidskosti,o síle a vlivu,jakým může zapůsobit jeden samotný člověk proti zločinnému monstru. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Spielbergova citlivá preciznost, Williamsova hudba, Kaminského kamera, Neesonovy oči, Fiennesův záporák, Kingsleyho všechno, holčička v červených šatech procházející se černobílým filmem... Nezapomenutelný příběh.___P.S. U příležitosti 25. výročí konečně viděno v kině. Nepopsatelný zážitek. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Schindlerův seznam, stejně jako Přelet nad kukaččím hnízdem a Vykoupení z věznice Shawshank, neskutečně těží ze zajímavého prostředí. Jsou mnohem nápaditější filmy, které by si zasloužily opěvovat mnohem víc. I přesto jde o jeden z vrcholů filmového umění/průmyslu, emocionálně vrchovatý počin, který nechá rýhy na duši dost dlouho. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Můj otec vždycky říkal, že pro život potřebujete tři lidi. Dobrého doktora, chápavého kněze a mazaného účetního."        Jakmile se o nějakém filmu mluví a píše v superlativech, mám tak trochu problém. V hlavě naskočí červená kontrolka. Zcela ponechám stranou, nakolik si scénárista a režisér zahrál na city diváků. Při zpracování tak závažných témat jako je holocaust, se vždycky někdo najde, kdo se bude ohánět nadbytečným dojetím a klišé. Téma bylo vybráno dobře. Pan Schindler byl pěkný ptáček, patrně mnohem větší, než z filmu vyplývá. A zůstal stejný i po válce - problémy s alkoholem, neúspěchy v podnikání, od "svých" židů se nechával vydržovat. Tedy žádný ukázkový hrdina. Na samém počátku příběhu máme prospěcháře, který chce vydělat. Díky bohatým židům si vystaví svou živnost a žije si dobře. Mezi vyděláváním peněz a popíjením občas někomu pomůže, ale s velkou pravděpodobností se také na mnohé vykašle. Nebudu tu mluvit do svědomí scénáristovi, odvedl dobrou práci. Film potřebuje zjednodušení, dynamiku a jasnou linii. Musí ukázat násilí, ale nesmí ho být zase moc, musí mít i světlé chvilky. Něco se povedlo, něco zas ne tolik.                                                            Příběh má silné mužské role a to hned několik. Kromě vypečeného prospěcháře Oskara tu máme náladového potměšilce a násilníka Amona a především skvělého židáčka s ustaraným výrazem - Izáka Sterna. Co je tak trochu skryté v pozadí jsou ženy. Na počet je jich dost, ale chybí výrazná ženské role, která by prostupovala celým dějem. Mohla to být paní Schindlerová, zůstává spíše v pozadí. Je tu partnerka Amona,, jejich rozhovory či rozpory mohly příběh zpestřit. Či krásná židovka Helena, zde bylo dobře rozehráno na zajímavý příběh, jak ve vztahu k Amonovi, tak i k Schindlerovi, ale ta se ke konci zcela vytrácí. Našlápnuto bylo dobře, ale bohužel šlo o promarněné šance. Dobře to mohlo fungovat i mezi samotnými seznamníky - šlo o celé rodiny, prostor na rozehrávku tu byl.                                                                                             Židovské písně zaznívají spíše sporadicky, nuž co, do zpěvu jim asi moc nebylo. I když jde o film vážný, dalo se jistě propašovat do filmu i trochu pověstného židovského humoru. Ať už mezi Schindlerem a Sternem nebo mezi židy navzájem. Možná byl film mnohem víc Schindlerův než těch na seznamu ... Ale i tak zanechal nesmazatelnou stopu, učitě stojí za vidění.                                                                                                                                                                                            Zajímavé komentáře: Sarkastic, Shadwell, Madison, sinp ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tady už bylo napsáno všechno, film, který by měl povinně vidět každý. Klenot kinematografie. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ajaj, nevím, co jsem od tohoto snímku vlastně čekal, jestli nějaký drtivý filmový zážitek, ale... Jedná se o uslzený příběh z druhé světové války, ale nic světoborného bych na tom nehledal. To musí mít každý dojemnější film z koncentračního tábora preventivně nejvyšší hodnocení? Ale o tom to není... Navíc jsem se podstatnou část filmu nudil, ta stopáž je úděsná. Opravdu nevím, co na to říct, snažím se být objektivní, no a podle mého si tento snímek zaslouží krásné tři hvězdičky za "dobře" odvedenou práci. Viděl jsem, zhodnotil jsem, jdu dál. Fakt sorry, Stevene. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Čo napísať o jednom z najlepších filmov, aké kedy vznikli? Keď som ho v 94. roku prvý krát videl, bol to podobne, ako asi pre každého šok. Film s takou realistickou a dokumentárnou kamerou tu dovtedy nebol. Čiernobiely film, ktorému by farba iba uškodila. Film, ktorý nepotrebuje žiadne zápletky ani nečakané rozuzlenia, pretože je surový tak ako surová a krutá bola vtedy doba. Film, ktorého obsah väčšina pozná, no napriek tomu dokáže šokovať. To s akou realistickou surovosťou zachycuje sled udalostí od vyhladenia Krakowského ghetta až po záchranu stoviek židov,doslova vyráža dych. R.Fiennes je absolútne dokonalý. Silná téma, silný film, ktorý nemá slabé miesto. Ak by k školskému povinnému čítaniu, nebodaj pribudlo aj povinné sledovanie, určite by bol na prvom mieste.100%. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejpůsobivějších filmových zamyšlení nad hodnotou lidského života. (A taky opravdu dost vyčurané, ale tentokrát jsem se nechala unést.) ()

Související novinky

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama