Reklama

Reklama

Schindlerův seznam

  • USA Schindler's List (více)
Trailer 4
USA, 1993, 195 min

Předloha:

Thomas Keneally (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Hudba:

John Williams

Hrají:

Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz, Małgorzata Gebel, Mark Ivanir, Andrzej Seweryn (více)
(další profese)

Hluboce šokující, nemilosrdné drama o noční můře holocaustu, založené na skutečných událostech. Na záchranu 1100 životů obětoval Oskar Schindler veškeré své jmění... Polský Krakov 1939. Židovská obec je vystavována stále se zvyšujícímu tlaku ze strany nacistů. Do této vřavy vstupuje obchodník Oskar Schindler, člen Nacistické strany, velký svůdník a muže vydělávající na válečném utrpení, který dokázal najít v sobě člověka a zachránit ty, kterým už zdánlivě nebylo pomoci... Film Stevena Spielberga je stěžejní dílo světové kinematografie a vítěz sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii. (Lucernafilm)

(více)

Recenze (1 781)

Skleni 

všechny recenze uživatele

Možno ma nazvete neohrabaným tupcom, ale proste tento film ma neoslovil v žiadnom smere. Ja nechápem prečo sa všetci tak zaujímajú o 2 sv. vojnu. Čo bolo to bolo. Tento film poukazuje na osudy ludí počas vojny ale v takom smere, že mi to nepripadalo zaujímavé. Herecké výkony nič moc a najviac ma štvala absencia farby. Autentické či nie. Bol to pre mňa trápny komerčný ťah od spielberga. 35% ()

K.a.r.i.n 

všechny recenze uživatele

Kdybych před zhlédnutím filmu nevěděla o Oskaru Schindlerovi nic, bylo by to jasných 5*. Takhle bohužel nemůžu dát víc než tři... Ano, film je výborný, kromě toho „velkého“ příběhu obsahuje i spoustu drobných epizodek ze života v ghettu, v táboře i továrně, množství dechberoucích scén (zvlášť ta s červenou holčičkou byla geniální) a skvělou atmosféru. Příběh plyne pomalu, ale vzhedem k tématu, o kterém vypráví, tam mírné tempo absolutně sedí. Jenže... jenže. Skutečný Schindler nebyl žádný altruista, ale sukničkář a alkoholik a Židy zachraňoval jenom proto, že to byla nejlevnější pracovní síla v Evropě. Ten pán, co ho hrál Liam Neeson ve filmu (a zahrané to bylo výborně) byl trochu někde jinde. Spielbergův film se ale tváří jako realistický obraz, což tady platí jen do určité míry... Srazit výbornému filmu celé dvě hvězdy „jen“ za nerealističnost (mám na mysli postavu Schindlera, zbytek příběhu samozřejmě nezpochybňuju) možná není tak docela fér, ale po té závěrečné scéně s výčitkami svědomí nemohu jinak. Spielberg každopádně jako režisér odvedl skvělou práci a určitě stojí za to se na film podívat. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Spielberg je režisérem, který se nebojí jít do velkých a ožehavých témat a má to štěstí (nebo spíš um), že se mu to sakra vyplácí. Schindlerův seznam je silný psychologický snímek, který díky černobílé formě dostává ještě větší autentičnost a energii. Někomu se možná může zdát až kýčovitý, nicméně jak všichni víme, toto všechno se doopravdy stalo a není tak asi třeba dalšího komentáře než nám je ve filmu naservírováno. ()

Mr.FreeZer 

všechny recenze uživatele

Výborně zachycen snímek o Oskaru Schindlerovi. Vynikající herci, Fiennes by si podle mě Oscara zasloužil. A režie velkého Stevena = perfektní dílo. 100% ()

fogs 

všechny recenze uživatele

Nádherné zpracování témata 2. světové války. Oskar Schindler v podání Liama Neesona je nezapomenutelný. Nacista co si dělal přátele na vysokých místech, aby mu jeho laskavost někdy vrátili. Díky těmto laskavostem zachránil život několika židům. Podle mého názoru nejlepší Spielbergův film! ()

Amilet 

všechny recenze uživatele

Pocity po shlédnutí tohoto filmu mohu popsat jen následujícím tvrzením: Schindlerův seznam je mým "nejprobrečenějším" filmem. Smutný......velmi smutný film v němž herci Fiennes a Kingsley odehráli po "Stanislavsku" přesvědčivě, hudba snímek cnostně podtrhla a zvláštní uznání zasluhuje vynikající černobílá kamera. Ze samotného děje mrazí, ale Schindlera za "skutečného!" hrdinu jednoduše považovat nemůžu a tím spíš jsem Liamu Nessonovi poslední scénu s prstýnkem už vůbec nežral. Přesto si "Seznamu" nesmírně vážím, takové filmy je potřeba natáčet! A všechny by je měl servírovat genius Steven Spielberg! S vědomím , že jde především o film a ne o dokument dávám 95% jinak by to bylo podstatně méně! ()

cogi 

všechny recenze uživatele

Smekám klobouk, délka tři hodiny možná byla i málo na téma židů a jejich vyhlazování. Film se po všech stránkách povedl i výběr černobílého stylu. Na téma koncentráků, židů apod. by se nemělo zapomínat, akorát nechápu lidi, kteří tohle dodneška popírají, i když existují důkazy, fotky apod. ()

dandislav1991 

všechny recenze uživatele

tento film jsem si pustil vlastně tak nějak z donucení (matura :) ) ale po chvíli jsem zjistil,že skoro nedýchám nad strhující podívanou jakou nám S. Spielberg připravil, nemluvě o závěrečné scéně kdy uctívají Schindlerovu památku. ()

Pekisan 

všechny recenze uživatele

Silna tema, silny film. Nadherna cierno-biela kamera, ktoru len podtrhavala skvela hudba. Neviem co napisat, titulky stale bezia...dufam, ze sa uz nikdy podobne zverstva nezopakuju... ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o Druhé světové válce vůbec. Tohle mluví za vše. Hluboká poklona všem hercům a za samotný vznik filmu, který se prostě musí vidět, neboť slova v tomto případě nic nezmůžou. ()

shereen 

všechny recenze uživatele

Co napsat o tomto opusu...vic takovych filmu o pozoruhodnych osobnostech dejin. Mam dojem, ze fiktivni pribehy jsou casto na jedno brdo a furt se opakuji, ty nejoriginalnejsi a nejvice fascinujici namety pise sama historie. ()

tom9117 

všechny recenze uživatele

--"I go to work the other day. Nobody's there. Nobody tells me about this." I have to find out. I have to go in. Everybody's gone. -- No! They're not gone. They're here. -- They're mine." Tento film mi dokázal vytvoriť obraz o tom čo už dávno je len minulosťou, ale tá minulosť žije s týmto filmom. Je až neuveriteľné ako dokázal vystihnúť pán Spielberg tú pravú atmosféru tej doby. Už len to čiernobiele prevedenie vzdáva úctu obetiam holocaustu a režisér si bol tým určite vedomý o akých ťažkých časoch ide natočiť príbeh. Začiatok filmu veľmi dobre zobrazuje zmenu doby, ktorá nastala pre židovských občanov a pre ktorých nebola príliš priaznivá. Súčasne nás oboznamuje s Oskarom Schindlerom, členom nacistickej strany, pre ktorého je nastolenie nového poriadku len možnosťou zbohatnúť. Film pomaly stupňuje a je čím ďalej zaujímavejší, pričom jednotlivé postavy podávajú presvedčivý herecký výkon a predovšetkým charakter Schindlera sa postupne mení. Príbeh nie je len o samotnom Schindlerovi, ale zároveň aj vypovedá o hrozivom osude Židov. Obsahuje množstvo pre mňa určite jedných z najhrôzostrašnejších scén aké som kedy videl, pri ktorých mi behali zimomriavky. Napríklad časť vyhladzovania krakowského ghetta a scéna dievčatka v červenom kabáte, ktoré bolo súčasťou neopísateľného chaosu. Ako som sa neskôr dozvedel režisér to nakrútil zámerne. Hudba, ktorá sprevádza celý film ho jednoznačne doplňuje a patrí medzi tie najlepšie soundtracky aké som kedy počul. Obzvlášť hlavný motív. Ďalšia výrazná postava, ktorá vstupuje neskôr do deja je postava Amona Goetha, ktorá je pre mňa stelesneným absolútneho ľudského zla. Nedokážem pochopiť tú nenávisť voči tzv. "nižšej rase" ľudí, ale Ralph Fiennes to presvedčivo a hrozivo podal: "They cast a spell on you, you know, the Jews. When you work closely with them, like I do, you see this. They have this power. It's like a virus." Scéna spaľovania židov na kopci vo mne vždy vyvolá pocit, z ktorého ma vždy mrazí po celom tele. K čomu až dokáže človek dôjsť je zobrazené práve tu! A znovu vidieť dievčatko v červenom kabáte ma jednoducho zarazilo! Rád by som vedel čo si v tej chvíli myslel Oskar Schindler. Blížiaci záver vo mne postupne zanechával dobrý pocit čo sa týka dobrého skutku Oskara. Ale až samotný záver ma presvedčil, že tento film je veľmi emotívny a bol som rád, že Schindlerovi židia dokázali prežiť tieto hrozné časy. Pri záverečných titulkách som mal pocit, že to čoho som bol práve svedkom, už nič neprekoná, pretože som videl toto majstrovské dielo, ktoré nemá konkurenciu. Mená ako Steven Spielberg, Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, John Williams, Janusz Kaminski vo mňe asi navždy ostanú v spojitosti s týmto zaslúžene oscarovým veľdielom! Hodnotenie: 5 !!! ()

LadyEsik 

všechny recenze uživatele

Tento film má tři hodiny. Ale věnovat je celé v kuse nějakému filmu - tak tomuhle. Za prvé (což je bod velký jak Mont Everest) je podle skutečné události. Že se zvěrstva, která tam jsou vidět, děla, to je všem známé (a rozhodně by se to nemělo škrtat z učebnic, proboha!), ale že existoval člověk (popřípadě lidé) jako je Oskar Schindler, o tom moc lidí ponětí nemá. Že i v tak na hlavu postaveném světě, s činy, které vyráží dech tisícům, žili, a pro Židy něco dělali, lidé jako O. S., to bychom měli také vědět. O.S. je něco jako Jean Valjean z Bídníků, akorát že tento muž skutečně existoval (a jeho úmysly mohly být zprvu jakékoli a pravdivost tohoto filmu - zpracovaného podle knihy - mohla být jakkoli více či méně zkreslena). Druhým bodem (snad o centimetr menším než Mont Everest) je, že tento film zobrazuje strašně moc věcí, které se s Židy děly (možná všechny). Je hrozně důležité to vědět, nezapomenout, uvědomovat si... A za třetí (to už je možná v porovnání s prvními dvěma body náš Říp, ale přesto...), je to první film Stevena Spelberga, je opravdu kvalitně natočen, barevný začátek a konec, zbytek černobílý film, to tomuto snímku hodně dodává. A hudba taktéž. Tento film by měl vidět každý. Raději než po kouskách věnovat čas slaďákům, věnujte čas tomuto filmu, který má tři hodiny. ()

LojZza 

všechny recenze uživatele

Videl jsem vice, daleko silnejsich filmu a Seznam mezi ty nejlepsi urcite nepatri. Ano tema je zajimave a clovek musi Schindlera obdivovat (at uz byl jakykoliv) tak ci tak. Bohuzel snimek se mi zdal znacne sterilni, jakoby Spielberg tocil podle ucebnice. Nicmene nejaky emocionlani okamzik jsem dostal vecemene az na konci. Obecne se mi zda, ze Spielberg meni charaktery postav jen lusknutim prstu. Kdyz to shrnu - urcite nadprumery snimek, ale Spielberg dokazal, ze ma na vic. Plusy filmu - cernobile provedeni a RAPLH FIENNES (!!!). ()

LokiZombie 

všechny recenze uživatele

Nebudu vypisovat to, co tu už stejně mnozí řekli. Řeknu vám radši, kdy přesně mě film dostal: Aman Goeth nahý střílí do židů z balkonu své vily. Kamera bleskově střídá scény pospíchajících židů, k divákovu znepokojení stále natočená směrem k vile. Divák čeká, kdy ,,jeho žida" zastřelí, ve scéně přeci není pro nic za nic. Divák čeká kdy nelítostné zvíře s puškou zastřelí i jeho... v tu chvíli jsem se začal potit a to filmy sleduji na počítači. To byl zážitek. Myslím, že zítra toho moc nesním... odpočívej v pokoji andílku v červeném. ()

Haide 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu je bohužel až příliš vidět, že se snaží z diváků vyždímat co nejvíce slz dojetí a vzdechů obdivu. Film je to rozhodně krásný, ale tak strašně slzy ždímající, že jsem celou dobu musela myslet pouze na to, že právě teď je ta chvíle, kdy autor asi chce, aby mě to dojalo. Překroucení historické skutečnosti velkoryse opomenu, protože přeci jen se jedná o film a každý, kdo jde do kina musí počítat s tím, že nejde sledovat školní představení s výukovým dokumentem. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Tak som si konečne po veľmi dlhej dobe doplnil posledný film z top 20 ČSFD, ktorý som nevidel. A musím uznať, že ma emocionálne zmietol. V závere mi pripadali moje všetky doteraz videné filmy v porovnaní s týmto neuveriteľne malicherné a bezvýznamné. Tak intenzívny filmový zážitok som už dlho nezažil, pri mnohých scénach som vôbec nedýchal. Veľkorysá stopáž absolútne nevadí, a na svojej ploche rozvíja úžasný (i keď nepochybne silne zromantizovaný) vrstevnaný príbeh o oslave ľudskosti. Hoci si myslím, že Spielberg natočil aj filmársky dokonalejšie diela, sila príbehu prebíja všetky drobné nedostatky. Moja jediná výhrada smeruje na záverečnú pasáž pri hrobe Oskara Schindlera, ktorá bola prehnane dlhá a sentimentálna. Svoje veľmi vysoké umiestnenie medzi najlepšími filmami histórie si ale tento snímok určite zaslúži. 10-/10 ()

ex.it 

všechny recenze uživatele

Až teď, po několika letech, co o filmu vím, a co mě na něj několikrát někdo odkázal, jsem se rozhodla ho shlídnout. Filmy o tématu holocaustu totiž nevyhledávám, protože mi jsou nepříjemné - o tom, co se všechno dělo, vím a nemám potřebu se kvůli tomu ještě víc trápit filmem. Z většiny takových snímků jsem akorát smutná a většinou mám vůbec problém se dodívat až do konce. Ale Schindlerův seznam mě velice překvapil. Byl emocionálně nabitý, napínavý a dokonce tak dobře zpracovaný, že jsem s žádnými záběry neměla problémy. Myslím, že Spielberg dobře odhadl hranici mezi tím, co se ještě snesitelné a na co už se nedá dívat. ()

Související novinky

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama