Reklama

Reklama

Schindlerův seznam

  • USA Schindler's List (více)
Trailer 2
USA, 1993, 195 min

Předloha:

Thomas Keneally (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Hudba:

John Williams

Hrají:

Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz, Małgorzata Gebel, Mark Ivanir, Andrzej Seweryn (více)
(další profese)

Hluboce šokující, nemilosrdné drama o noční můře holocaustu, založené na skutečných událostech. Na záchranu 1100 životů obětoval Oskar Schindler veškeré své jmění... Polský Krakov 1939. Židovská obec je vystavována stále se zvyšujícímu tlaku ze strany nacistů. Do této vřavy vstupuje obchodník Oskar Schindler, člen Nacistické strany, velký svůdník a muže vydělávající na válečném utrpení, který dokázal najít v sobě člověka a zachránit ty, kterým už zdánlivě nebylo pomoci... Film Stevena Spielberga je stěžejní dílo světové kinematografie a vítěz sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii. (Lucernafilm)

(více)

Recenze (1 781)

KOOHA 

všechny recenze uživatele

Co k tomu dodat. Film na mě čekal celých 18 let, než jsem se k němu dostal. Nebudu hodnotit vypovídající hodnotu doby která se tenkrát udála, není to v tomhle případě můj business. Hodnotím film jako takový. Na pět hvězd to nebylo, zase tak moc mě to u filmu nedrželo (tím nechci nijak podrývat ty skutečné události). Jde mi o to, že tady přesně nefunguje divákovo hodnocení a pávě na tento fakt jsem upozorňoval redakci ČSFD. Film je to krásný a dokonale vyrobený, po právem dostal ocenění, o tom žádná....Ale na druhou stranu, mohu se, nebo budu chtít se na něj někdy v budoucnu podívat...? ani náhodou! Je to přesně ten film na který se jednou podívám a už ho nikdy v životě nechci vidět znovu a to tohle hodnocení jaké je tady na ČSFD a třeba i IMDB neumožňuje lidem rozlišovat. Ja bych chtěl aby měl každý volbu jestli se mu film líbil v daný okamžik, ale už se na něj znovu nepodívá anebo film, který můžete ve svým VHS přehrávači točit furt kolem dokola. Takový druh filmu ja mám rád. Tenhle film je dobrej, ale zase ne tak dobrej, musíte mě omluvit ()

ClayGirl 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem film zhlédla s lehce zamračeným výrazem, který mi na další dvě hodiny zůstal. Pořádně jsem to pochopila až napodruhé. Schindlerův seznam má všechno, co by měl takový film mít. EMOCE, napětí. Vynikající zpracování. Téměř dokonalé herecké výkony především Fiennese a Neesona. Pro mě rozhodně jeden z nejlepších filmů vůbec, ke kterému se vždy ráda vracím. „I could have gotten one more person... and I didn't!“ ()

krumpac007 

všechny recenze uživatele

Spielbergovo veledílo, jeden z jeho nejslavnějších filmů vůbec. Tak tohle se o tomhle snímku říká. A já po jeho shlédnutí mohu pouze souhlasit. Dojemný příběh o tom, jak se člověk dokáže obětovat pro ostatní (a hlavně pro tu dobu pro někoho, kdo se ani nebral za člověka), postavit se proti téměř všem okolo vás. Příběh zkrátka nemá chybu, využití černobílé mi zpočátku malinko vadilo, nakonec jsem byl za to rád, protože mi to dokreslovalo onu ponurou atmosféru. Kromě Liam Neesona a Ben Kingsleyho, jakožto hlavních postav, se mi nejvíce líbil Ralph Fiennes, který zahrál roli největšího hnusáka naprosto přesvědčivě. Docela mě pobavila jeho odpouštěcí pasáž, která bohužel netrvala moc dlouho. Abych to shrnul, Spielberg dobře vystihl celý příběh a udělal tak z tohoto snímku jeden z nejlepších válečných filmů. Za mě 95% -> ***** ()

Deb 

všechny recenze uživatele

Tento film opravdu právem v pětce nejlepších. Spielbergovi se film opravdu povedl. Z filmu jsem měla opravdu silný zážitek. ()

Rikky007 

všechny recenze uživatele

Atmosféra, herecké mistrovství, režijní mistrovství. Až skoro k neuvěření, že takový film, s takovou tematikou a provedením pochází z dílny Hollywoodu. Spielberg, ale podobné věci umí prostě skvěle podat. Ačkoliv, co se faktů týče, tam Schindlera až moc idealizuje, je to velice působivý snímek, který pohne každým. Za to může hodně i John Williams. Jednuduše, tohle by opravdu nikomu nemělo uniknout. ()

Hightower 

všechny recenze uživatele

Jistě, tento snímek by si zasloužil 4 či 5 hvězd, ale jestliže vychází ze skutečných událostí, potom je zapotřebí mít na paměti i informace, které málokdo bere v potaz. Těmi jsou skutečné reálie o Oskaru Schindlerovi, které snímek nezachycuje. Historie se sice neptá nato, co byl ve skutečnosti, ale co provedl; ale tento pohled historie se mi zdá, jako koukat na svět přes růžový brýle. K čemu potřebuje lidstvo takové hrdiny? Z počátku vystupuje jako chladný obchodník, postupem času a tíhy situace se mění v jistého hrdinu. Byl však takový v reálném světě nebo jen ve Spielbergově vidění? Vidět jen jednu stránku mince je poloviční slepota. Zachránil 1200 životů? Ano, ale k čemu. Poznáme dnes, že se něco změnilo? Nic se nezměnilo, takže i kdyby nezachránil ony životy, nic by se nestalo. Něco by se stalo tehdy, když by svět potřeboval lidi k zalidnění....Ještě bych rád podotkl, že závěrečná scéna ..."mohl jsem jich zachránit víc..." je až příliš přitažená za vlasy....V celku se ale jedná jinak o zdařilý snímek. ()

Mara97 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se tomu vyhýbal. Prostě se mi nechtělo strávit u válečného filmu, které moc rád nemám a nebaví mě, více jak tři hodiny. Až jednoho dne jsem se odvážil... a dočkal jsem se opravdu jednoho z nejlepších filmů všech dob! Sice mi circa během prvních 100 minut vůbec nebylo jasné, proč se film zrovna jmenuje Schindlerův seznam, ale vůbec mi to nevadilo. Pak jsem se přece už dočkal a hned mi bylo vše jasné. To vše ještě zlepšovaly perfektní herecké výkony a skvělá hudba. A jak už to bývá zvykem u dobrých filmů, na konci jsem si řekl ''to už je konec?'' a nechtělo se mi uvěřit, že se už opravdu dívám více jak tři hodiny. S dlouhými filmy sice už mám hodně zkušeností, ale tady to bylo jiné. Zasloužené páté místo, bravo Spielbergu! ()

Killingjoke 

všechny recenze uživatele

Filmy o Holocaustu jsou pro mne hodně specifické i v osobní rovině. Už mnoho let mě toto téma zajímá a mám načteny stovky knih a zhlednuto nespočet dokumentů a filmů. K Schindlerovu seznamu jsem přistupoval s velkým očekáváním, jednak jej předcházela výborná pověst a jednak na režisérské židli seděl Steven Spielberg, který podobná dramata opravdu umí. A skutečně, film je to ve své děsivosti opravdu krásný a velmi lidský. Musel jsem se sice přenést přes občasná klišé a místy dosti patrnou idealizaci postavy Oskara Schindlera, která je ve filmu v mnoha ohledech odlišná od skutečnosti. Nicméně chápu, že je to jen pro dobro filmu a konzistenci příběhu o záchraně lidských životů. Obsazení Liama Neesona do hlavní role je třešnička na dortu, role Ralpha Fiennese je pak dle mého ta nejlepší, kterou tento herec vytvořil. Podmanivá hudba a kamera, kdy vše je točeno černobíle vytváří perfektní atmosféru a to vše pod taktovkou Stevena Spielberga tvoří skutečný klenot v dějinách kinematografie. Nejsilenější scéna pro mne je ta s holčičkou v červeném kabátku, jediné věci, která je ve filmu barevně. Je prakticky beze slov, ale to co v ní a následně po ní udá, vypovídá o všem... ()

Mayers 

všechny recenze uživatele

Silný film. Nehledě na to, že tu vyčůraného Oskara Schindlera vylíčili jako největšího borce, musím hodnotit za pět hvězd. Jako mnoho dalších lidí, bych vyzdvihl skvělou práci kamery a černobílou stopáž (i když v pár záběrech byly umně použity barvy). Velmi silným prvkem je tu také supercharismatické duo Neeson - Fiennes, které si vás rychle získá. Při některých scénách mi bylo vážně ouzko a zejména zpracování koncentračních táborů tu bylo doslova mrazivé. Spielberg si mohl podle mě odpustit to závěrečné Schindlerovo halekání ("mohl sem jich zachránit víc") ale celkově jde o velmi povedený film. A pro režiséra stoprocentně srdcová záležitost. ()

Kadas97 

všechny recenze uživatele

Tento film išiel úplne mimo mňa napriek tomu, že filmy z obdobia druhej svetovej mám rád. Myslel som, že počas filmu vypustím dušu od tých dlhých scén. Jednoducho toto Spielbergovi nevyšlo. 5 z 10 aby som filmu neupieral vizuálové a hudobné kvality, ale dejovo ma to minulo. ()

redwik 

všechny recenze uživatele

Srdcervúce závery a hudba, ktorá tlačí slzy do očí: taký je v podstate celý Schindlerov zoznam. Stále som si hovoril, že na mňa to nejako extra nepôsobilo, no akonáhle som sa dostal k záveru, tak som zmenil názor. Musím priznať, že do tohoto filmu som nešiel s nadšením, celkom ma odrádzalo to, že film je čiernobiely. No teraz si myslím, že farebnosť by to celé len pokazila. Dĺžka vyše troch hodín je naozaj poriadna dávka, no záver tohto filmu je taký fantastický, že sa naň oplatí počkať aj celý deň. Mám celkom rád filmy/dokumenty o holokauste a toto je jedno z najautentickejších zobrazení. Pán Schindler si ma skutočne získal a tomuto filmu právom patrí miesto v TOP5 filmov. ()

joker30 

všechny recenze uživatele

Film , ktorému som sa dlho vyhýbal, cítil som , že som naň ešte nedorástol,a urobil som dobre. Videl som ho prvý krát asi pred piatimi rokmi a patrične som pocítil jeho silu , hlbku a všetko čo mal vypovedať. Vskutku výborný film. Bravo pán Spielberg. 91% ()

HOFMAN 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že se nejedná o film, který si vždycky rádi pustíme. To ale nic nemění na tom, že si zaslouží plné hodnocení. Natočit to černobíle byl dobrý nápad. Působí to tak mnohem autentičtěji. Williams se opět překonal. Auschwitz-Birkenau je něco neuvěřitelného. Spielberg je machr, že si nevzal žádné peníze. Víte co představuje scéna s holčičkou, která má červené šaty a pak jí vidíme mrtvou? Ukazuje že USA a VB o všem věděly, ale jen se dívaly. ()

KafuR 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že stále existují lidé, kteří se starají o to, aby nikdy nezůstalo zapomenuto to, co kdysi činilo ze světa peklo na zemi. Spielberg není zdaleka jediný a zdaleka ani první, kdo se pokusil zanechat stopu, která vydrží déle než životy pamětníků, a nutno podotknout, že se mu to podařilo znamenitě. Film se nežene zběsile kupředu, on totiž nemá kam, naopak častokrát nechává záběry plynout až děsivě pomalu, děsivě dlouho se každá scéna drží na obrazovce, každý z těch pohledů bodá jako led a nemizí, zůstává a splývá spolu s ostatními v černobílou kakofonii, která nedá vydechnout a která nutí člověka k zamyšlení, jestli je člověk v některých svých podobách stále ještě člověkem. Williasmova sugestivní hudba umocňuje závažnost každého záběru, skoro až zastavuje každý záběr a vy najednou máte v obýváku děsivý obraz s rámem SONY, který tam mít nechcete, ale který se zároven bojíte zničit. Ne tento film není o ději, je o obrazech a pocitech, strhující reportáž o konci světa takového, jaký jsme ho znali doposud. Jediné, co mi na snímku vadilo, bylo to, že přes snahy o autentičnost se hlavně v druhé půlce filmu objevily pasáže a scény, které s pravdou nemají mnoho společného a které původně kontroverzního Schindlera postavily víceméně už jenom na jednu misku vah. ()

Kubeska 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat, kdyby tomu Steven Spielberg nedal uměleckou hodnotu, tak by to byl pouze neotesaný film, který vypovídá o zvěrstvech za druhé světové války, takhle ale vznikl pomník, který dodnes budem mrazit a nenechá člověka chladným. Trio Neeson, Kingsley a Fiennes podalo nezapomenutelné výkony, Janusz Kaminski a John Williams kongeniálně umocnili atmosféru, libí se mi tu několik spojovacích prvků (svíčka - komín vlaku, červené šaty holčičky, zapalovač atd.). Každý, kdo se podílel na vzniku filmu, vydal ze sebe maximum a zaslouží si respekt. Každé zhlednutí tohoto díla mě emočně zdevastuje, proto jsem ho zařadil do své TOP 10. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Skoro po dvaceti letech jsem se na to opět podíval a musím konstatovat, že na působivosti to neztratilo vůbec nic, spíše naopak. Tato obžaloba německého nacismu je dechberoucí a způsob natočení je úchvatný, tedy až na ten závěr, kdy Schindler lituje, že nezachránil více Židů. To tam být opravdu nemuselo, ale celkový dojem to nemůže pokazit. Nadčasové dílo! ()

caramell 

všechny recenze uživatele

Jestli nějaký film, tak právě tento by měl být povinný ke shlédnutí. Je drsný, ošklivý, ale o to tu nejde. Je realistický, skvěle vypovídách o hrůzách, kterých je člověk schopen, a právě proto by měl být promítán. aby varoval. A když už budu přemýšlet o dokonalém ztělesnění zla, je to pro mě jasně Amon Goeth. ()

PlutisMovie 

všechny recenze uživatele

Druhá světová válka a holocaust není rozhodně není téma filmu, co bych vyhledával. U těchto filmů režisér i scénárista přesně vědí, jak by se měl divák cítit. Je to téma, které samo o sobě film automaticky vyzdvihne v našich podvědomích o level výš. Už jen proto tu nechci bezhlavě pálit pět hvězd, jen protože mi je židů líto. Film je samozřejmě perfektně natočený a v rámci daného žánru je to snímek zřejmě bezchybný, ale něco tomu precw jwnom chybělo. Něco co by mě přesvědčilo, ze tento Spielberguv film se může měřit a být v žebříčku před legendárním kmotrem ()

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Vynikající snímek jehož vrcholem je likvidace krakovského geta, ale!!! Spielberg si dal celkem práci s historickými fakty ať jde o selekce, postavení židů či obrazová svědectví, potuď dobře. Co prostě těžko zkousávám je Schindler sám, ikonizuje se tu člověk, který si za vše nechal zaplatit a který byl charakterově úplně jinde než filmová postava. Spielberg mě v tomhle vyloženě irituje, protože historii absolutně znásilňuje a vytváří názor velkému množství nevědomých diváků ve více svých filmech (Ryan, Váečný kůň). Z jedné strany kvituji snímek z hlediska důrazného připomenutí nacistických zločinů, ale proč Schindler proboha? A proč takhle, kdyby byl film podle pravdy, nebyl by tak dobrý? Film si čtyři hvězdy zaslouží, ale pět je nesmyslné hodnocení vzhledem k obrovskému podvodu na publikum u tak proslulého snímku jakým Schindlerův seznam bezesporu je. Mimochodem, pokud umíte aspoň trochu anglicky vůbec není problém zjistit pravdu o Oskaru Schindlerovi, i na českých stránkách ty informace přibývají, stačí jen chtít. ()

Související novinky

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama