Reklama

Reklama

Schindlerův seznam

  • USA Schindler's List (více)
Trailer 1
USA, 1993, 195 min

Předloha:

Thomas Keneally (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Hudba:

John Williams

Hrají:

Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz, Małgorzata Gebel, Mark Ivanir, Andrzej Seweryn (více)
(další profese)

Hluboce šokující, nemilosrdné drama o noční můře holocaustu, založené na skutečných událostech. Na záchranu 1100 životů obětoval Oskar Schindler veškeré své jmění... Polský Krakov 1939. Židovská obec je vystavována stále se zvyšujícímu tlaku ze strany nacistů. Do této vřavy vstupuje obchodník Oskar Schindler, člen Nacistické strany, velký svůdník a muže vydělávající na válečném utrpení, který dokázal najít v sobě člověka a zachránit ty, kterým už zdánlivě nebylo pomoci... Film Stevena Spielberga je stěžejní dílo světové kinematografie a vítěz sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii. (Lucernafilm)

(více)

Recenze (1 781)

Jiri9 

všechny recenze uživatele

Myslím, že už zde všechno zaznělo. Určitě bych doporučil podívat se na bonusový materiál na konci DVD. Kde je v dokumentu zachyceno vyprávění postav, které uvidíte ve snímku. Tím film získá na další dimenzi. Člověk si dostatečně neuvědomí, že to byla skutečnost, dokud to neslyší od člověka, který právě to co jste viděli zažil. ()

Iveta47 

všechny recenze uživatele

Veľmi rada pozerám filmy z tématikou druhej svetovej vojny a videla som ich už skutočne dosť.Schindlerov zoznam je jedným z tých o ktorom som počula,ale dlho som sa k nemu nevedela dostať.Keď som si ho pred rokom prvý krát pozrela,tak som ani nedýchala.To utrpenie židov počas vojny bolo už toľko krát sfilmované,že som už ani neverila,že objavím niečo iné,ale tento film mi to poskytol.Medzi nacistami sa našiel človek,ktorý skutočne človekom aj bol a ja som rada za to,že sa konečne ukázalo,že aj medzi Nemcami boli ľudia,ktorý mali srdce.Hoci som niekde čítala,že zo Schindlera spravili dobrodinca a zachráncu Židov a vraj to také jednoznačné nebolo.Ale ja chcem veriť,že to bolo tak ako nám to Spielberg podal v tomto filme a je to jeden z filmov,ktorý si pozriem opakovane.Výborný film. ()

jimmyOMG 

všechny recenze uživatele

Schindlerův seznam - Nádherné dílo, které by zajisté měl vidět každý. Někoho možná může odradit, že film je po většinu času černobílý, ale vzbuzuje tím úžasnou atmosféru a mnohem větší dojemnost. Herecké výkony hlavně Liama Neesona jsou excelentní. Kdo tento film neviděl, rozhodně nebude litovat toho že si ho pustí. ()

Eres 

všechny recenze uživatele

Opravdu pěkný film, ale Schindler je vykreslen velmi nepřesně. Chápu, že je to film hrající na emoce, jenže pravda by se nikdy neměla pudrovat a zamaskovávat. Neupírám Oskaru Schindlerovi jeho zásluhy, avšak jeho úmysly byly spíše ekonomické, než humanitární a to je zde výrazně zkresleno! ()

Brisingr 

všechny recenze uživatele

Jak tento film posoudit? Podle pocitů, které u mě doznívaly při závěrečných titulcích? No, byly popravdě spíše smíšené. A přitom se nikde nestala žádná chyba. Liam Neeson odvedl prvotřídní herecký koncert, ostatně jako vždy, kulisy a výprava naprosto věrohodné, ani nikdo z herců ve vedllejších rolích neudělal filmu ostudu. Ale to, co podle mě film zradilo bylo někde jinde. Velkou část snímku jsem měl totiž pocit, že se dívám spíš na dokument než na historické drama. Film se tak nějak pomalounku posouval dopředu, ale moc se mu nechtělo. Ale jako vylíčení tehdejší atmosféry doby bezchybné. Za mě 4 a půl. ()

lebi 

všechny recenze uživatele

Dávám 5 *, ale trochu mi vadí, že byl Schindler popsán částečně jako anděl (tedy co se vztahů se Židy týče), nebylo to reálné. (Schindler to opravdu nedělal z dobré vůle.) ()

Rimmer55 

všechny recenze uživatele

Mno, byl jednou jeden pán a ten jse jmenoval strýček Áda a díky strýčkovi Ádovi vznikl tenhle kurevsky suprovej snímek. Tímhle bych mu chtěl poděkovat a film si samozřejmě zasluhuje plynou známku. ()

zsh3 

všechny recenze uživatele

Měl jsem první rande s moc hezkou holkou. Neplánovaný nápad, že zajdeme do kina, jedno co dávají, na první rande se chodí do kina. těsně před začátkem jsme vletěli na pokladnu, koupili lístky, ani jsme nevěděli co budou dávat. Jak už pointa napovídá, ano, dávali Schindlerův seznam. Musím uznat, že přes všechny filmové kvality, které tento snímek má, je to pro první rande naprosto nevhodný film. Zůstali jsme tam až do konce, ovšem po filmu nebyla moc nálada mluvit. Vlastně jsme se pak už nikdy nesešli. Z toho večera mám dvě traumata. Jednak nepovedený rande a hlavně kruté setkání s realitou holokaustu,které ve mě něco hlubokého navždy zanechalo. ()

MHJ1999L 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg ve své typické podobě - a opět výborná práce. Ale něco tady bylo jinak - něco se změnilo. Tohle je totiž jeho jediný film, který má opravdu maximální smysl a ani z jednoho procenta už se nejedná o "divácky zaměřeným". Režisérovi se podařilo vybudovat vážnou, dramatickou, chudě a uboze vyhlížející, depresivní, nepříjemnou, šílenou, neuvěřitelnou, děsivou a ultra silnou atmosféru, kterou ve člověku v takové intenzitě probudí více snad už jen jediná věc - pak si musíte válku snad jen sami prožít. Přes tuto vážnost ale zde zase film asi celkově s dramatičností ve velmi malém poměru a to zejména ze začátku sám dovoluje vidět jistý nádech humoru, který ale do jisté části zapadá - který je pro tuto vynikající režii typický a který jen také samozřejmě s výborným střihem dokonale vykresluje systém - přesný a přitom umělecký popis zacházení v oné době se Židy. Je zde také důležitost vržená i na detail - který jen dokazuje ten fakt, že se Spielberg do příběhu války, její podstaty, její hrůzy a následků doslova zažral - a poté taky natočil toto ultimátní a velkolepé dílo - Schindler's List je zkrátka ASI to nejdokonalejší emocionální a zároveň obrazové či jinak řečeno vizuální umění. John Williams je machr! Jeho hudba je perla dnešní klasické hudby a vrchol hudby filmové. Liam Neeson i se svým charakterem tentokrát nejexcelentnější, jaký vůbec jen mohl ve své filmové kariéře být. Ben Kingsley dokonalý. A má vlastně cenu komentovat postavu Ralpha Fiennese a vůbec jeho výkon samotný? To je třeba vidět. Všechny ostatní výkony samozřejmě plně srovnatelné. Mistrovské světlo - které v černobílém pojetí vyzní opravdu výborně. Střih také a nebudu se ani zmiňovat o kamerových záběrech na hromadné a přeplněné tábory, na masakr v ulicích či na čistě soukromé záběry Janusze Kaminskiho. Není tady jediná scéna, která by měla menší či větší atmosféru, než všechny ostatní - a je jedno, jestli jsou to scény v restauraci a na oslavách, v táboře nebo v městech či jestli to je samotný ultra-smutný závěr. A zkuste si pustit úvodní záběr barevné svíčky v černobílé tmě (NADĚJE v TEMNOTĚ) až po skončení filmu ještě jednou - to bude jiné kafe. Závěrečné prokazování štědrosti Oscaru Schindlerovi mi kupodivu absolutně nevadilo (a to na tohle prokazování záměru divákovi mimo samotný film vůbec nejsem). Až teď jsem si uvědomil tu zásadu, kterou tady každý pátý uživatel píše - Tady není co komentovat. (Stejně jako u ostatních mistrovských děl naší kinematografie). ()

Kano4441 

všechny recenze uživatele

Ako mohli byt ľudia taký krutí nechápem tento film ma dojal , rozplakal a na konci som sa zamýšľal . Ľudia sú krutí a tento film to dokazuje . ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsilnějších válečných snímků vůbec, který neskrývá svou syrovost i autentičnost. Emočně vypjatý umělecký skvost 110% ()

bigstorm 

všechny recenze uživatele

Oskar Schindler, nacistický vykorisťovateľ, ktorý ma pred sebou len vidinu penez ! Vôbec nemám potuchy ako sa začali meniť jeho vzťahy k "jeho" židom. Pokiaľ židia papkali svoje vlastne zlato len preto, aby sa nedostalo nacistom do rúk , tak to svedčí o ich povahe ! Paradoxne ich vlastné peniaze zachránili a tu začína príbeh Oskara Schindlera! Spilberg si z neho urobil svoju najobľúbenejšiu figúrku, ale ja mu to neberiem. Deportácie židov, zbavenie všetkého majetku , uväznenie, popravenie a v konečnom dôsledku spopolnenie, to všetko tu je videné v tom najdôveryhodnejšom obraze snáď v celej vojenskej kinematografii. Nacisti si podľa režiséra krakowsky masakr užívali ! Amon Goeth je démonický a nepredvídateľný. To nie je normálne niečo také zahrať! Až takto stvárniť ľudské zlyhanie.... Fiennes je proste brutálny. Zatiaľ čo Fiennesovi som veril každý skutok Neesonovi som veril každé slovo, skutočne vynikajúce herecké výkony! film bol točený skôr pre mladšie generácie ako odkaz, pretože surovosť a autenticita sú na mieste. Tí starší so slabšou povahou napríklad moji rodičia dopozerajú maximálne po likvidáciu geta :) cez to všetko je to predsa len príbeh o ľudskosti o bolesti a hlavne o smrti ! Wiliamsov soundtrack som pocítil najviac pri kremácii . Všetka česť tomuto projektu ! ()

Keiniku 

všechny recenze uživatele

Pokud jste si mysleli, že nevydržíte sedět tři hodiny u filmu, mysleli jste špatně. Neeson a Fiennes vás čapnou každý z jedné strany, posadí do křesla a celých necelých 200 minut vám budou na stříbrném podnose zprava zleva servírovat svou úžasnost. Bude jenom malinko připálená, protože někdo nechal postavu Amona Goetha moc dlouho v troubě a upekl ho místy až prvoplánově zlého, ale to zapijete něčím dobrým od Neesona a budete v pohodě. ()

scottt1 

všechny recenze uživatele

Strhujuci pribeh z cias II. sv. vojny. Velmi dlho som otalal, ci si tento film pozriem. Urobil som velku chybu, ze som si ho nepozrel skor. Krutost nacistov, nam tu podavaju hlavne v Amonovy Goethem (Ralph Fiennes). Skvele vykony podavaju aj Liam Neeson a Ben Kingsley. Doteraz mam z tohto filmu zimomriavky. ()

xray0045 

všechny recenze uživatele

Tohle je film, ktery musite za kazdou cenu videt. I kdyby Spielberg nenatocil zadny jiny film, diky tomuhle se stane filmarskou legendou. Na jednu stranu to vypada hodne snadne, historicke udalosti, skvely herci staci to jenom natocit. Steven ukociroval jak extremne silny pribeh tak ansabl hvezd. Kdyz jsem film videl poprve myslel jsem, ze mi bude vadit cernobile zpracovani, ale uz po chvilce jsem si uvedomil, ze diky tomu je film mnohem silnejsi. Nedelam si hlavu s minulosti, nelze ji zmenit, ale Spielberg nam pripomina, ze na ni nesmime zapominat, pokud ji tedy nechceme zazit znova. ()

babuca 

všechny recenze uživatele

pri sledovaní tohoto filmu musí každý človek cítiť veľký smútok a pokoru. Toto sa už nikdy nesmie opakovať. ()

+sfinx+ 

všechny recenze uživatele

Všude vidím samá superlativa, ale sám nepřicházím na nějaký výraznější rozdíl mezi tímto filmem a tou spoustou dalších, které byly na toto téma natočeny. Ze snímku bych vyzdvihl ten záběr na komín koncentráku, to bylo vcelku působivé, ale to ostatní? - Rozhodně to nebylo špatné, ale kdybych tomu měl dát plný počet, nedokázal bych to sobě ani jiným nijak zdůvodnit. To, že je to působivé je dáno zobrazenými událostmi, ne nějakým výraznějším umem tvůrců. A teď ta smutnější věc - údajné zobrazení reality (konkrétně postava Schindlera), kterým se film chlubí, není až tak reálné jak se na první pohled zdá. Těžko bych mohl překousnout takovéto vyzdvihování československého vlastizrádce, spolčujícího se s takovými šmejdy jako Henlein a vstupujícími do NSDAP. I o jeho osobnosti a skutečných motivech psali už nejrůznější historici a k ubrečenému dobrotivému obchodníkovi, jenž by se rozdal z posledního měl velmi daleko. Více v Geminiho komentáři a historických publikacích. ()

Související novinky

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama