Reklama

Reklama

Schindlerův seznam

  • USA Schindler's List (více)
Trailer 4
USA, 1993, 195 min

Předloha:

Thomas Keneally (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Hudba:

John Williams

Hrají:

Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz, Małgorzata Gebel, Mark Ivanir, Andrzej Seweryn (více)
(další profese)

Hluboce šokující, nemilosrdné drama o noční můře holocaustu, založené na skutečných událostech. Na záchranu 1100 životů obětoval Oskar Schindler veškeré své jmění... Polský Krakov 1939. Židovská obec je vystavována stále se zvyšujícímu tlaku ze strany nacistů. Do této vřavy vstupuje obchodník Oskar Schindler, člen Nacistické strany, velký svůdník a muže vydělávající na válečném utrpení, který dokázal najít v sobě člověka a zachránit ty, kterým už zdánlivě nebylo pomoci... Film Stevena Spielberga je stěžejní dílo světové kinematografie a vítěz sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii. (Lucernafilm)

(více)

Recenze (1 779)

sandOnorikO 

všechny recenze uživatele

Spielberg je demagog. Posledny film, ktory som mu uverila, bol E. T. mimozemstan. Na Polanskeho Pianistu to nema ani zdaleka. Hviezdicka za Ralpha Fiennesa. ()

judge 

všechny recenze uživatele

Film, který ve mě zanechal hluboký dojem. Ač se v poslední době Spielberg snaží prezentovat svou tvorbou spíše jako tuctový Holywoodský režisér podléhající "módním trendům" ve filmografii, Schindlerův seznam mi ukázal, jak skvělých počinů je tento člověk schopen. Schindlerův seznam jako převyprávění příběhu muže, který prochází tváří v tvář zrůdnostem holocaustu přeměnou z oportunistického sobce v člověka se svědomím, nám může být do jisté míry i vzorem a příkladem toho, čeho všeho je člověk (jak jednotlivec tak i celý druh) schopen. Závěrečný strhující výkon Liama Neesona byl pak zlatým hřebem celého tohoto skvostného díla. ()

Rashomon 

všechny recenze uživatele

Velmi emotivní film, ale jeho snaha o emotivnost je v něm až příliš viditelná, navíc ignoruje historická fakta a popis postavy Schindlera je plytký a přehnaně heroický. Přesto toto dílo patří mezi filmovou klasiku, a to jak kvůli skvělé kameře, výkonům Neesona, Kingsleyho a brilantního Fiennese, tak hudbě. ()

NikoKovac 

všechny recenze uživatele

Historický námět kvituji, takové téma si filmovou adaptaci zasloužilo. Z mého pohledu však byl film nejen místy neskutečně silný, ale také místy zdlouhavý. Myslím, že kratší stopáž by mu jen prospěla. Nicméně, silná scéna na konci, kdy už je po válce, dojala i mě, a to jsem opravdu necita. ()

kamic 

všechny recenze uživatele

Film po kterém zaručeně dlouho neusnete. Asi napořád si ponesu v hlavě vzpomínku na scénu v Osvětimských sprchách. Někde to možná Spielberg vystupňoval moc (Schindlerův pláč na konci), ale celkově je to obrovské memento na jednu z nejhorších etap lidstva. ()

cooler 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky natočené drama a jeden z nejlepších filmů vůbec.Spousta velmi silných a krutých scén,krásná hudba,kamera,scénář i herecké výkony naprosto brilantní.Film který by měl vidět každý. ()

BranuliQ 

všechny recenze uživatele

Uff....Stále som v šoku. Z toho, čo som práve videl som doteraz úplne vedľa. Neskutočný film, ktorý ma chytil za srdce a Schindler si zaslúži moju poctu presne tak ako jeho filmový predstaviteľ Neeson, ktorý ho zahral majstrovky. Majstrovský herecký výkon predviedol aj ,,Voldemort", najlepší záporák od doby, čo som videl Temného rytiera. Fakt jeden z najlepších filmov, aký som videl. ()

boyRT 

všechny recenze uživatele

Ještě dnes když si vzpomenu na tento film běhá mi mráz po zádech. Tak syrově, dramaticky a bez kudrlinek natočený film jsem dlouho neviděl. A předpokládám, že ani neuvidím. Ano je to možná tím, že je to skutečnost. Skutečnost, která nám připomíná jaký člověk umí být. Každý další komentář je zbytečný. Film se musí vidět a zažít. ()

Stydlivka 

všechny recenze uživatele

Jedinečně vystihnutá proměna člověka, kterému jde jen o zisky na člověka, který chce nakonec zachránit všechny na úkor svých zisků. V těch nejtěžších dobách se ukáže pravý charakter...hodně zajímavá je tam postava holčičky v červených šatech, přišla mi jako symbol zlomu. ()

Danny71 

všechny recenze uživatele

Naturalisticky pojaté drama, které díky mistrnému filmařství, herectví na nejvyšší úrovni, téměř dokumentárnímu vizuálnímu zpracování a silnému příběhu patří k tomu nejlepšímu, co kinematografie přinesla. ()

Musura 

všechny recenze uživatele

Realisticky a na úrovni spracovaný film o období, ktoré by nikto z nás nechcel prežiť. Scény, ktoré podľa môjho názoru chytia za srdce i tu najtvrdšiu dušu. Nezabudnutelny filmovy zazitok. ()

KristKrist 

všechny recenze uživatele

Upřímně,chvíli mi trvalo,než jsem se vžila do děje..začátek byl z mého pohledu takový rozpačitý a to je asi důvod,proč tomuto filmu nedám pět hvězdiček,ale čtyři. Plus tento film a hlavní postava,není moc podle reality,ale i přesto,tenhle film má své obrovské kvality. Určitě to stojí zhlédnout,pokud jste tak ještě neučinili. ()

jujask 

všechny recenze uživatele

Najviac by ma tešilo, ak by tento film NEBOL natočený na základe skutočných udalostí ale keby to bol len výplod narušenej scenáristickej duše. Je to zamrazujúci pocit pozerať tento film a to utrpenie pre nič za nič. Chorá myseľ plodí choré myšlienky . Nie je a nebude to nikdy môj obľúbený film, lebo to by asi nebolo s kostolným poriadkom. Zato jednoznačných 5* za kvalitnú réžiu, kameru a hudbu. Brrrrr ešte stále ma trasie... ()

starman 

všechny recenze uživatele

Keď tak čítam všetky komentáre, ťažko niečo dodať či už k filmu, hudbe, alebo hereckým výkonom... Trochu ma akurát udivuje komentár užívateľa Gemini, ktorý ma na Oskara Schindlera zjavne dosť negatívny názor... Samozrejme, ako vo všetkých filmoch podľa skutočnej udalosti, aj tu je pozitívna hlavná postava o niečo viac pozitívna ako v skutočnosti... Oskar Schindler nebol žiadny svätec a dokonca aj v prvej časti filmi je to krásne vidieť. Je jasné, že jeho prvotné záujmy boli výsostne zištné a snažil sa z vojny profitovať ako sa len dalo... Na druhej strane ale na pozadí všetkých udalostí dochádza aj k jeho transformácii. A či už sa zo Schindlera stal iný človek, alebo to bol len taktik sledujúci hlavne vlastné záujmy, podstatný je výsledok. Tak ako okolo množstva známych osobností, aj okolo Oskara Schindlera vzniklo mnoho konšpiračných teórií. Na druhej strane je tu zopár nevyvrátiteľných faktov. Získal niekoľko medzinárodných mierových cien. Bol mu udelený titul "Spravodlivý medzi národmi". Tento titul sa udeľuje ľudom nežidovského pôvodu, ktorí preukázateľne prispeli k záchrane Židov pred holocaustom. Titul udeľuje Komisia pre rozpoznávanie spravodlivých, vedená izraelským najvyšším súdom... To nie sú veci, ktoré sa dajú ignorovať. Schnidler nebol čiernobiela osobnosť a čiernobiele asi nikdy nebudú ani historické pramene. Aj tak si ale myslím, že história by mohla byť k osobnosti Oskara Schindlera zhovievavá a určite by som ho nenazýval vojnovým zločincom. ()

jakub.bystra 

všechny recenze uživatele

Přemýšlel jsem, jestli mám tento film hodnotit. Nakonec dávám těch bezkonkurenčních 5*, ale film neřadím ani do své TOP 10,20,30,40,... Při žádném filmu jsem neměl tak pevně ruce sevřené v pěst, jako právě tady. Neuvěřitelně silný film zachycující nelidskou genocidu a teror první poloviny čtyřicátých let. Nad tím bych jen mávnul rukou, kdyby se ale nejednalo o film podle skutečnosti. To je na tom to nejhorší, že něco takového se opravdu dělo! Mám husí kůži jen si ten film představím. To je důvod, proč ho neřadím do své TOP, přijde mi to zcestné. Fiennes předvedl jeden z nejlepších hereckých výkonů v dějinách. Opravdu, při jeho výkonu zapomenete, že je pouze herec a žádný nacista. Prostě během těch bezmála 200 minut vám tato postava bude symbolizovat nehoráznou a nelidskou svini, u které vás nakonec bude mrzet !!(SPOILER!!!!!)!!, že skončil jen na šibenici a neumíral krutou, bolestivou smrtí. !!(KONEC SPOILERU!!!!!!)!! Je to 100% dílo, ale už se na něj nikdy v životě nepodívám. NEDOPORUČUJI SLABÝM POVAHÁM!!! ()

Související novinky

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama