Reklama

Reklama

Schindlerův seznam

  • USA Schindler's List (více)
Trailer 3
USA, 1993, 195 min

Předloha:

Thomas Keneally (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Hudba:

John Williams

Hrají:

Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz, Małgorzata Gebel, Mark Ivanir, Andrzej Seweryn (více)
(další profese)

Hluboce šokující, nemilosrdné drama o noční můře holocaustu, založené na skutečných událostech. Na záchranu 1100 životů obětoval Oskar Schindler veškeré své jmění... Polský Krakov 1939. Židovská obec je vystavována stále se zvyšujícímu tlaku ze strany nacistů. Do této vřavy vstupuje obchodník Oskar Schindler, člen Nacistické strany, velký svůdník a muže vydělávající na válečném utrpení, který dokázal najít v sobě člověka a zachránit ty, kterým už zdánlivě nebylo pomoci... Film Stevena Spielberga je stěžejní dílo světové kinematografie a vítěz sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii. (Lucernafilm)

(více)

Zajímavosti (144)

  • Příběh Oskara Schindlera (Liam Neeson) a účinkování v tomto filmu motivovalo herečku, která hrála „holčičku v červeném kabátku“, Olivii Dobrowskou k tomu, že se stala v roce 2022 po útoku Ruska na Ukrajinu koordinátorkou pomoci pro ukrajinské uprchlíky. Zorganizovala také veřejnou sbírku, kterou uvedla na Instagramu ikonickou fotografií z tohoto filmu, kde byl její kabátek přebarven na modro a pozadí na žluto, tedy do barev ukrajinské vlajky. (Sidarius)
  • Za Schindlerův seznam obdržel Steven Spielberg nejvyšší německé vyznamenání – Bundesverdienstkreuz mit Stern. (Locksley)
  • V roce 1994 film uzpůsobila promítání na školní půdě mormony financovaná Brigham Young University v utažském městě Provo. Vystřižené scény zahrnovaly letmé záběry na nahá těla a milostné scény. (Zetwenka)
  • Natáčelo se od 1. března do 11. května 1993 v Polsku a Izraeli. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 30. listopadu 1993 ve Washingtonu D.C. (Varan)
  • Částečná replika koncentračního tábora Płaszów byla pro film zbudována v nedalekém bývalém kamenolomu Liban, ve kterém během druhé světové války část vězňů tábora skutečně otročila. Dodnes (2015) jsou tam k vidění filmové rekvizity – sloupy na ostnatý drát a cesta dlážděná (falešnými) židovskými náhrobními kameny. (Jaro_slav)
  • Příjmy z úspěchu filmu vytvořily kapitálový základ pro americkou nadaci Survivors of the Shoah Visual History Foundation, kterou v roce 1994 založil Steven Spielberg. Jejím cílem je zaznamenat svěděctví přeživších a ostatních svědků šoa. Na videonahrávkách nadace shromažďuje nejenom výpovědi Židů, ale také homosexuálů, Svědků Jehovových, Romů, politických vězňů a dalších svědků hrůz druhé světové války. (Zdroj: ČSFD)
  • Ve filmu si na začátku Oskar Schindler (Liam Neeson) připíná Zlatý stranický odznak NSDAP. Tento odznak ale Schindler nikdy nevlastnil, do strany vstoupil až v roce 1938 a tudíž jej nemohl získat. Odznak získalo jen prvních 100 000 vstoupivších, další pak jen na přání Hitlera. (Satalin)
  • Postava holčičky v červeném kabátu mohla být inspirována Romy Ligockou, které chodívala po Krakově v červeném kabátu, a která ve svých pěti letech přežila vyhlazení gheta. Ve filmu ji ztvárnila čtyřletá Oliwia Dabrowska, které Spielberg poradil, aby se na film podívala, až bude dospělá. Oliwia ho neposlechla, viděla film v jedenácti a byla zhrozena. Plně ho ocenila až o dalších sedm let později. (Jirka_Šč)
  • Na Filipínách měl být film původně cenzurován, ale Spielberg to tak nenechal a tehdejší filipínský prezident Fidel Ramos cenzuru zrušil. (GreatestFan)
  • John Williams vyhrál za film svého pátého Oscara za nejlepší hudbu, a stal se tak nečastějším žijícím vítězem této kategorie. (GreatestFan)
  • Podle jedné židovské tradice se projevuje úcta mrtvému položením kamínku na hrob, což vysvětluje závěrečnou scénu. (GreatestFan)
  • Nejvýdělečnější černobílý film všech dob bez uvážení inflace. (GreatestFan)
  • Ve svém rozhovoru s Helenou (Embeth Davidtz), prolínajícím se s Schindlerovým (Liam Neeson) narozeninovým večírkem, říká Amon Göth (Ralph Fiennes): "Hath not a Jew eyes?" což v překladu znamená: „Cožpak nemá Žid oči?“  Tak začíná Shylockův monolog z 1. výstupu 3. dějství Shakespearova „Kupce benátského“, konkrétně jde o verše 58-68. (sg.sysel)
  • V jinak černobílém filmu se objevuje holčička v červeném kabátku. Spekulovalo se o různých osobách, jež měla představovat. Spielberg však prohlásil, že pouze kopíroval předlohu a že: "Američané, Rusové a Angličané věděli o holocaustu v době, kdy se odehrával, přesto jsme proti němu nic neučinili. Nevyslali jsme žádnou armádu, aby zastavila ten pochod ke smrti, ten neúprosný pochod ke smrti. Byla to velká krvavá skvrna, prvotní rudá ve vědomí každého, ale nikdo s tím nic neudělal. Proto jsem chtěl, aby se červená objevila ve filmu." (sg.sysel)

Související novinky

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama