Reklama

Reklama

New York v čase korony

(TV film)
  • angličtina New York City in the Time of COVID-19 (festivalový název)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2020, 26 min

Obsahy(1)

Největším epicentrem covidové pandemie se stal New York. Horečný puls ikonické metropole se zastavil a osm milionů obyvatel čelí úderu, který je srovnáván s teroristickými útoky 11. září. Osobitý pohled režisérky Terezy Nvotové na těžce zkoušené město... Režisérka Tereza Nvotová zůstala uvězněná v New Yorku, který se stal v jarních měsících epicentrem pandemie Covidu-19. Nálada ve městě připomíná atmosféru po teroristických útocích 11. září 2001. Denně umírají stovky lidí. New York bývá nazýván městem, které nikdy nespí. Teď se ochromená metropole zastavila, ulice se vyprázdnily, nemocnice nestíhají a Newyorčané čelí těžké zkoušce, která spojuje i rozděluje. Neopakovatelnou situaci zachytila Nvotová prostřednictvím rozhovorů s místními lidmi, kterým epidemie naprosto změnila životy a také skrze svůj videodeník, v němž popisuje pocity a strach cizinky, která se nemůže vrátit zpátky domů. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

mira007 

všechny recenze uživatele

Tereza Nvotová zůstala na tři měsíce díky koronaviru uvězněná v New Yorku až ji někdo z ČT zavolal, zda by o tom něco nenatočila. Něco, co vypadá jako dokument , když tam jsou rozhovory se zdravotníky, ale většinou to má formu jakéhosi blogu o životě autorky - oslava narozenin, výpověď z pražského nájmu, projížďka městem a nakonec zábavná svatba na ulici s Jacobem Pittsem ( navždy zapamatovatelný Cooper z Eurotripu ) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Tlieskam námetu - spracovaniu aktuálnej témy v čase, kedy sa priamo deje. V konkrétnosti - ako vnímajú šírenie celosvetovo rozšírenej nákazlivej choroby podobnej chrípke (Covid-19) obyvatelia New Yorku, zdravotné sestry, nespokojenci s obmedzeniami a tak. Američania roky žijú vychovávaní vo viere, že ich základné ústavné práva sú neodňateľné. (zhromažďovacie právo, právo na slobodu prejavu). Chýba kolektívna poslušnosť, prezident propaguje pichanie si antibakteriálnych zmesí injekciou do tela. Sestričky sa sťažujú na bezmocnosť a množstvo umierajúcich. Často pre chýbajúce zdravotné poistenie, ktoré si mnohí z pacientov nemôžu dovoliť. Do toho vnímanie problému osobným pohľadom režisérky. Rieši tak nemožnosť vrátiť sa do Prahy, problém s vysťahovaním z pražského nájmu, svadbu s kamošom. Uvidíme tiež zábery z osláv, sledovania tv, tlieskania zdravotníkom. Osobitný pohľad režisérky, spomenutý v obsahu Českej televízie, bol vysoko zatienený jej osobnými problémami. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Přehlídka bizarních individualistických obyvatel jako v New Yorku vždy, v bizarní zemi jejíž. obyvatelstvo se během studené války se SSSR stačilo z 50% vyhladit a nahradit přistěhovalci. Nechápu jak někoho může vůbec napadnout do extrémního města N.Y. jet. Jak zaznělo prognosticky v dokumentu, z klimatické krize, kterou obyvatelé ignorují už třicet let budou ještě více překvapeni. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

NY z pohledu Terezy v době coronavirové pandemie. Proč ne? Podepsala se pod to, natočila svůj život v této době, promluvila se zdravotníky, kteří vědí, s čím bojují, taky natočila bandu blboňů s transparenty a plnýma hubama veskrze debilních sobeckých keců o svobodě shromažďování, natočila prázdné město i své vlastní trampoty vyplývající z aktuální situace, kdy v NY nečekaně uvízla. Dezinfekce do žíly samozřejmě nemůže být problém a zajisté musí zafungovat, tak určitě. Taková paka máme tady taky a ještě máme Pirky a Šmuclery, ještě by se mohl vyjádřit třeba nějaký mastičkář nebo logoped, nebo kdokoli, kdo posledních deset let nevytáhl paty třeba z Koblova, Hošťálkovic, Píšťa, Osoblahy nebo jiné kačí prdele, ale zajisté spolehlivě ví, jak to fčil v tom NY atd fičelo. Krom zmíněné elity naštěstí disponujeme i řadou lucidních přátel a známých, kteří v New Yorku či Miláně roky žijí a je velmi zvláštní, jak se jejich výpovědi shodují s tímto docela vkusným dokumentem. Světe div se, mnozí jsou zdravotníci. Blázínci, fantasti, chtějí být zajímaví? Všichni? Že by? Hmmm. Čili na kecy o vymyšlené nemoci, která má uměle hroutit celosvětovou ekonomiku, o tom že Země je placatá, že 5G nám vyvrtá díry do hlav, že topinambury zakázaly světové velmoci pěstovat na poli, jelikož by hlízy této ultrapřínosné rostliny levně nakrmily zdarma celý svět a tak by ty hlízy vlastně zlikvidovaly veškerý byznis ever a taky že člověk na Měsíci nikdy nebyl, na to mě osobně příliš neužije. V očích obhájců výše uvedených teorií spokojeně budu platit za blbou a klidně napíšu, že pološílená slunečnice je prostě jen jedlý agresivní plevel, proti kterému bychom ještě nostalgicky vzpomínali na řepku. Mimochodem: Terezo, gratuluji k svatbě. Sympoš. Veselici jste si možná přáli v kruhu nejbližších, ale neřeš. I takhle to mělo nevídaný švih. Žijte tak, aby vám všichni záviděli. ;) ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Skôr než dokument je to niečo na hranici reportáže a sebastredného vlogu, s neveľkou výpovednou hodnotou. Tereze však nič nezazlievam, sám by som to na jej mieste a v jej situácii pravdepodobne nenatočil lepšie/objektívnejšie. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Videodeník režisérky, který toho víc říká o ní než o postiženém městě. Ale je vidět vyprázdněné ulice a slyšet obyvatele. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tereza Nvotová nám jistě chtěla ukázat, jak moc bylo zasaženo město, které nikdy nespí. Jak jsou někteří američané hloupí. Ale! Bez urážky, nám představila z větší části oslavu narozenin online. Dále pak vypovězení z nájmu v Praze, stěhování, jízdu na motorce - ta byla pěkná, a svatbu v rouškách. Tím pádem to ale měla nazvat Můj New York v čase korony. ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Věřím, že prožívat Covid-19 v NY musí být významně psychicky náročnější než v klidné vesničce u nás v ČR. Upřímné výpovědi místních sestřiček mluví za vše. Je to krátký dokument o bizarní části naší historie, která, jak bylo hezky řečeno, ukazuje "bohatému západnímu světu", že globální problémy se opravdu týkají nás všech. ()

Reklama

Reklama