Reklama

Reklama

VOD (1)

Pro svůj první snímek určený do kin Sugarlandský expres (1974) si Steven Spielberg vybral skutečný příběh, který se stal v roce 1969 v Texasu. Tehdy mladá žena pomohla svému manželovi uprchnout z nápravného zařízení a vydala se s ním za jejich synem, kterého jim soud odebral a určil k adopci. Cestou vzali jako rukojmí mladého policistu. Po dvanáctihodinovém útěku jejich pouť skončila pod policejními kulkami v texaském městečku Bryan. Tolik skutečnost. Spielberg a jeho scenáristé Hal Barwood a Matthew Robbins provedli několik změn – prodloužili útěk dvojice před zákonem o plný den, pojali ho jako honičkovou komedii a samozřejmě změnili konec na happy end. Velkým kladem filmu jsou herecké výkony Goldie Hawnové a Williama Athertona (ústřední dvojice manželů), prakticky neznámého Michaela Sackse (rukojmí) či westernového veterána Bena Johnsona (policejní kapitán) a také Spielbergův smysl pro vizuální ztvárnění akčních scén. Úlohu malého Langstona, kvůli němuž se všechno seběhlo, vytvořil Harrison Zanuck, dvouletý syn producenta Richarda D. Zanucka a herečky Lindy Harrisonové (známé postavou Novy v původní Planetě opic), který u filmu zůstal i v dospělém věku a dnes je odborníkem na vizuální efekty v trikové firmě Johna Camerona Digital Domain. Sugarlandský expres byl uveden v soutěži na MFF v Cannes, odkud si odnesl Cenu za scénář. Ani úspěšné festivalové uvedení, ani velmi dobré recenze však nezabránily komerčnímu propadu. Spielberg si z toho vzal náležité poučení a ve svém dalším snímku nečerpal ze skutečnosti, ale z fikce. Vyplatilo se mu to stonásobně. Následující Čelisti (1975) se staly jedním z komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob. (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

laik_60 

všechny recenze uživatele

zeby sa bol spielberg inspiroval busterom keatonom , akurát dal policajtom autiaky ? napriek snahe tušiac koniec filmu je to taky "humor na silu a cez slzy" som rad že spielberg neostal pri tomto štýle a že sa postupne vypracoval .... len k úcty k nemu tri body. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Aj keď sa jedná o Spielbergov dlhometrážny debut (výjma televíznych projektov), z toho, čo som od neho videl, ide podľa mňa o jeho najslabší film. Aj keď sa sprvu zdá, že tento mix krimi a road movie začína sľubne, zvyšok ukazuje opak. Dvojica slaboduchých protagonistov vyslovene nudí, divák aby čakal, kedy ich už konečne odbachnú, aby sa dej mohol vyvíjať iným smerom. Zachrániť to nedokáže ani inak schopný Ben Johnson, asi v jedinej vážnej postave, ostatné sú až nesympaticky odľahčené a totálne uberajú na atmosfére filmu. Celkovo je film príliš odľahčený a ten komediálny "náhľad" mi od začiatku vôbec nesedel. Inak, tých krátkozrakých 70-ročných odstrelovačov som vôbec nepochopil, asi nenašli žiadneho 80-ročného. Dramatickejší záver sčasti napráva celkový dojem, aj keď len o toľko, aby som nešiel v hodnotení o hviezdu nižšie. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl Spielberg, když ještě uměl točit filmy. Pak se pokazil těma svejma megalomanskejma a komerčníma sračkama a to trvá přibližně doposud. Ale i když to bylo lepší než 95% jeho filmů, pořád se to pohybovalo na hranici průměru. Z nedokonalostí budu jmenovat tyto: nesouvislost děje (čímž později Spielberg trpí čím dál víc), v tomto filmu jsem si toho všiml jen jednou (když projížděli jedním městem s lidma, tak jim na střeše seděli děcka a pak ne) a další věc byla barva Clovisovi krve, což byl kečup ředěnej temperama. Což jsou fakt jenom maličkosti, který nevaděj. Jinak děj byl dobrej. A pokud to bylo podle pravdy, tak se mi mozek zastavuje nad třema věcma: proč za nima jelo tolik polijecních aut (asi ten Sugarlandskej Express), proč se do nich pustili ti soukromí lovci na parkovišti a proč do nich střílela hraniční hlídka, když věděli, že uvnitř je strážník. Hádám, že důvod je jednoduchý - jsou to pitomí amíci a jejich podělaná posedlost zbraněmi. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Stevenova technická příprava na všechny další opusy, navíc s kameramanem budoucího Lovce jelenů a Blízkých setkání plus ♫ hudbou J.Williamse ()

charge 

všechny recenze uživatele

Spielberg je vážně neumětel a i když se mu některé jeho snímky povedly, utápí se okolo klišoidních propadáků jako je tento. Přestože je příběh dle skutečné události, není samotný o nic víc zajímavější, nežli film samotný. Jak jsem již několikrát zmínil, road-movie je vděčný žánr, vše se neustále hýbe kupředu na relativně malém prostoru v interiéru automobilu, ovšem to by nebyl Spielberg kdyby i ten nedokázal zprasit. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Za ním. Za synem. Vpřed. Spojnicemi, serpentinami krajních možností. Poprask na silnici, za nejsladší úsměv na světě, s potleskem přihlížejících. Jen šlape jim na kola, štrůdl strážců zákona. Motorům autostrád. Bonnie a Clydeovi s výbavičkou a hračkami, které žel nestačili boně předat. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Moc mě to nebavilo. Goldie je výborná, Spielberg své kvality prokázal už u Duelu, ale právě po něm byla laťka celkem vysoko. K jeho práci nemám žádné výhrady, ale téma filmu, přestože je velmi zajímavé, mě prostě nezaujalo. Viděl jsem, doplnil jsem si vzdělání, ale ve filmografii Stevena Spielberga je prostě tenhle film z toho (mnohem) slabšího ranku a už se na to pravděpodobně nikdy nepodívám. Je ale možné, že jsem na něj nebyl správně naladěn, nicméně výš v hodnocení opravdu jít nemůžu, ten film si to totiž opravdu nezaslouží. 60 %. ()

jujec 

všechny recenze uživatele

No, nic moc teda. Když dvojice hrdinů unese policejní auto i s policistou a pak setíky policistů za nimi jedou, střílí po nich a snaží se je zastavit, i když oni jasně předem řekli, že se chtějí dostat do Sugarlandu, kde policistu propustí, tak mi přijde, že je děj filmu naprostý nesmysl - zjevně jde o zbytečné ohrožení na životech všech kolemjdoucích, neúčelné náklady na pohonné hmoty atd... Ale pokud se to tak před těmi 40 lety stalo, tak musím říct, že tamní policisté byli neskutečně hloupí. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Na první celovečerák to nebylo vůbec špatný. Už tady Spielberg ukázal, že má talent. Je fakt, že mu svým výkonem hodně pomohla Goldie Hawn, ale jinak je film po technické a režisérské stránce nadprůměrem. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Spielberg mě překvapil. jeho první celovečerák byl úžasný. Hezky zfilmovaný pravdivý příběh se mi líbil, až na to, že hlavní postavy se synchronizovali prazvláštně hystericky, což mě někdy opravdu vadilo, ale jako začátek.... dobrý Stevene! ()

voleman 

všechny recenze uživatele

Vcelku dobrý a originální film, kterému sice trochu něco schází, ale Spielbergovi ostudu určitě nedělá. Celý film je taková Spielbergovská krimi Road-movie, při které se ani dnes nijak zvlášt nudit nebudete. 75% ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Film je spickove natocenej, a proti Spielbergove rezii nemuzu rict ani slovo. Stejne tak po herecke strance je vse ok. Ovsem...pribeh malo uveritelny a prilis americky, a to je zadrhel. Navic mam problem s tim, kdyz se postavy chovaji jako kreteni. At uz umyslne nebo vrozene... Celkem tedy slabsi prumer za 3-. P.S.: navic jeste cz dabing... :-( Pozitivem je pak mnoztvi paradnich sedmdesatkovych aut vseho druhu. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Road movie, která má srdce. Hlavním hrdinům nelze nefandit, ačkoli je od začátku jasné, že to nemůže dopadnout happy endem. Spielberg už tímto svým debutem naznačil, jaký potenciál se v něm skrývá. (HD, orig.) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tady už mi začínají krimi klasiky, které jsem kdysi hodnotil nebo aspoň viděl. Steven Spielberg je můj nejoblíbenější režisér a byl jim už před těmi 21 lety, kdy jsem si nenechal ujít v televizi jeho prvotinu.  Sugarlandský expres je klasická policajtská road movie o dvou uprchlících a jednom rukojmí. Nedá se říct, že by byla nějak strhující, napínavá nebo nedejbože akční (s výjimkou jedné scény s šílenými lovci). Spielberg už ale tady ukázal co bude umět nejlíp. Zaprvé to místy vypadá opravdu velkolepě - davy fandících lidí na cestě, reportéři a až monumentální armáda policejních aut. Zadruhé je to s lehkostí natočené, místy vtipné a hlavně hezké. Dvojice hrdinů jsou dva drobní kriminálníci, kteří jen chtějí zpátky mimčo. Pronásledování vede kapitán co nechce zabíjet. A mladý polda/rukojmí se postupně mění na kamaráda. K tomu ještě snesitelná Hawnová a mladičký Atherton v hlavních rolích. O to víc mě rozsekal a naštval srdceryvný konec, který jsem od Spielberga nečekal... holt podle skutečné události. I tak 4* si to zaslouží bez problémů. ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Existují režijní prvotiny velkých režisérů,které jsou i přes nevelkou režijní zkušenost tvůrce ve všech směrech téměř dokonalé.The Sugarland Express je tím případem. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Zacina to jako moc prijemna kriminalka aby se z toho postupne stala jeste prijemnejsi komedie. I pres obcasne celkem temne odstiny mi to prislo jako skvely feel-good snimek. ()

Reklama

Reklama