Reklama

Reklama

VOD (1)

Pro svůj první snímek určený do kin Sugarlandský expres (1974) si Steven Spielberg vybral skutečný příběh, který se stal v roce 1969 v Texasu. Tehdy mladá žena pomohla svému manželovi uprchnout z nápravného zařízení a vydala se s ním za jejich synem, kterého jim soud odebral a určil k adopci. Cestou vzali jako rukojmí mladého policistu. Po dvanáctihodinovém útěku jejich pouť skončila pod policejními kulkami v texaském městečku Bryan. Tolik skutečnost. Spielberg a jeho scenáristé Hal Barwood a Matthew Robbins provedli několik změn – prodloužili útěk dvojice před zákonem o plný den, pojali ho jako honičkovou komedii a samozřejmě změnili konec na happy end. Velkým kladem filmu jsou herecké výkony Goldie Hawnové a Williama Athertona (ústřední dvojice manželů), prakticky neznámého Michaela Sackse (rukojmí) či westernového veterána Bena Johnsona (policejní kapitán) a také Spielbergův smysl pro vizuální ztvárnění akčních scén. Úlohu malého Langstona, kvůli němuž se všechno seběhlo, vytvořil Harrison Zanuck, dvouletý syn producenta Richarda D. Zanucka a herečky Lindy Harrisonové (známé postavou Novy v původní Planetě opic), který u filmu zůstal i v dospělém věku a dnes je odborníkem na vizuální efekty v trikové firmě Johna Camerona Digital Domain. Sugarlandský expres byl uveden v soutěži na MFF v Cannes, odkud si odnesl Cenu za scénář. Ani úspěšné festivalové uvedení, ani velmi dobré recenze však nezabránily komerčnímu propadu. Spielberg si z toho vzal náležité poučení a ve svém dalším snímku nečerpal ze skutečnosti, ale z fikce. Vyplatilo se mu to stonásobně. Následující Čelisti (1975) se staly jedním z komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob. (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

defagoo 

všechny recenze uživatele

Popcorn jízda, která nemůže sklamat. Spielberg točí především pro lidi, takže je k mání lehký humor, občasná akce a perfektní trio v hlavních rolích. Nenudíte se. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Bylo to staré a Goldie byla mladinká a dřív to určitě mohla být docela zábava. A místy i byla. Ale jen místy. ()

Arnyfe 

všechny recenze uživatele

Kultovní film z dílny věhlasného režiséra Stevena Spielberga podle reálného podkladu zachycuje patřičný základ rodičovské lásky. Hlavní představitelka Lou Jean Poplinová na návštěvě v nápravném zařízení donutí svého manžela, aby s ní utekl a vydal se pro jejich dítě k pěstounské rodině napříč Amerikou. Společnost v podobě rukojmího jim dělá na cestě státní policista a několik desítek policejních aut jako doprovod. Během cesty dochází k různým konfliktům a kuriózním situacím a díky mediím se tato trojice dostává do povědomí a získává si podporu veřejnosti. Najde či nenajde si tato dvojice cestu ke svému dítěti? ()

Honza dAve 

všechny recenze uživatele

Don't mess with Texas ! Už trochu víc chápu, co to znamená. Pár mladých lidí, kteří byli zvyklí, že občas něco ukradnou oni, náhle řeší situaci, že něco bylo ukradeno jim. A není to jen tak něco, ale jejich malý syn, který byl po dobu jejich krátkého pobytu v nápravných zařízeních umístěn do adoptivní metodistické rodiny. Mladí manželé recidivisté se rozhodnou synka ukrást zpátky. A policie státu Texas, i přes nechuť svého velitele, jim v tom musí zabránit. Napřed ale musí jet na ten výlet s nimi a řádně se poučit, že stát v cestě matce, která si jde pro své dítě, není žádná legrace. Zábavný krimifilm, který však nemá úplně veselý happyend a je inspirován skutečnou událostí, zdařile natočil Steven Spielberg jako svůj první celovečerní kousek. Klasické americké bouráky, smažené kuře v kelímku, policajti i zlodějíčci se ctí, perfektní muzika, správně trhlá Goldie Hawn a po zuby ozbrojená texaská policie na výletě. Nelze než tuhle klasiku doporučit. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Steven vzal látku ktorú upravil pre svoje potreby, keďže je to príbeh podľa skutočnej udalosti. Urobil to celkom šikovne a už aj poznať náznaky tradičnej značky Spielberga....dokonalá kamera..citlivé témy striedajú uvolnené pasáže ..dokonca až komediálné prvky ( kolóna policajných aut, prasiatko ako dar...atd )...road movie ktorá má pevne udržané tempo od začiatku do konca...Goldie Hawn ako tradične dosť bláznivá žena ktorá si ide za svojím cieľom aj keď jej niekde v kútiku duše musí byť jasné,že to už dávno nemá cenu.... ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Skrátiť na 80 min a bolo by to výborné road movie. Bohužiaľ, stále som mimovoľne porovnával s Thelmou a Louise, čo na hodnotení tiež nepridalo.. ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

Další klasika na kontě. Vtipný, originální, dojemný. Výborní herci, výborná hudba. Klidně si dám ještě párkrát. ()

Wolvie 

všechny recenze uživatele

Miluju tenhle film,už kvůli tomu,že je v něm nádherně patrný tvořící se spielbergovský rukopis,Goldie to tady strašně sluší a celkově pro mě Sugarlandský expres představuje jeden z nejdůležitějších snímků,jaké nám Nový Hollywood dal. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Podle skutečné události? Tak to byli tak debilní dva lidé, to jsem neviděl. SPOILER!!! Zbývají mu 4 měsíce ... - a ono to dopadne jedním úmrtím, únosem, vězením a jen "tak tak žijí dodnes spokojeně" ... film zábavný ... Spielberg umí bezchybně udělat scény s obrovským počtem prvků ... ať už jde o herce (komparz - viz Terminál) nebo tady ta ohromná kolona aut ... To na něm obdivuji ... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Taková jednoduchá sociologická výpověď o ženě snažící se dát dohromady svojí rodinu i za cenu zločinu. Svému manželovi pomůže uprchnout z vězení a společně unesou svého syna z pěstounské rodiny. A dobrodružná cesta napříč Amerikou může začít. Něco takového však ale potřebuje pevný plán. Ten ale nemá. Události tady naberou jiný spád než jaký očekávala. Atmosféricky a vůbec konceptem příběhu to hodně připomíná snímek 'Bonnie a Clyde' (1967). Steven Spielberg se snažil podívat do hloubky daného problému, ale ne v každé scéně se mu to povedlo. Onen sociologický průzkum se hodně pere s thrillerovým žánrem, ve kterém uchvátí hlavně gigantické policejní síly. V rámci popcornové zábavy je něco takového samozřejmost, ale to by zároveň nesměla být tak výrazně znát přímočará symbolika dané rodinné tragédie. Každopádně příběh byl napsán na základě skutečného příběhu, jehož vrcholem je právě epická honička s policií. Snímek tedy pokládá otázky převážně o tom, jaká práva mají ženy ve společnosti s dominancí mužů a tím tak přináší jisté sympatie s antihrdinkou prchající před doslova armádou policie. Dramatický rozsah jinak v celku povrchního příběhu vyčnívá z každé scény v dané reálnosti a představ diváka. A že něco takového Steven Spielberg umí už dokázal předchozím snímkem 'Duel' (1971). ()

Lyžař 

všechny recenze uživatele

Na prvotinu je to dost dlouhy (cti odvazny) film. Herecke obsazeni naprosto skvele. Goldie Hawn hraje az nehorazne! Kdyz se vcitim do jeji postavy, tak mi ten pribeh i dava smysl. Bohuzel i takovehle pribehy jsou :( no, kdyz to vsechno vezmu ale kolem a kolem, stopaz 110 minut je zbytecne moc. Prostrihani by prospelo. ()

Nail 

všechny recenze uživatele

Zajímavý motiv od Spielberga a parádní Goldie Hawn. Jediný film kde se mi líbila asi víc je Přes palubu. Co také přidalo k mému hodnocení body tak konec filmu, který neskončil zrovna šťastné jako většina podobných filmů. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Tento film nám předkládá příběh podle skutečné události, vypráví o touze mladých rodičů získat své dítě zpět z pěstounské péče, příběh začíná odcizením vozidla, pokračuje únosem policisty, následně je z toho všude velké pozdvižení, a policejní vůz je pronásledován tak 30 až 50 vozy skrz velkou část Ameriky. Mezitím rodiče, kteří se za každou cenu snaží vydobýt si své právo na dítě, stanou oblíbenci obyčejných lidí, kteří jim dávají morální podporu a i dary za cestou k dítěti. Film nekončí šťastně. Nejvíc mě na tomto road movie, asi okouzlilo jak se postupem času měnily vztahy mezi uneseným a únosci. Díky Stevene za tak vynikající film, obsazení Goldie byl dobrý tah. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Chtěli jen své dítě... Jak se jednou překročí jistá mez, tak neni návratu. Vynikající road movie podle skutečnosti, která jistě byla jednou z předloh pro Thelmu a Louisu. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Goldie Hawn strašne kričí a reve a to až tak, že s pribúdajúcim časom a s pribúdajúcimi policajtmi v pätách mi jej príbeh prišiel uletený a bolo mi jedno ako to skončí. Výkon jej manžela sa ani nedá nazvať výkonom. Slabučký road-movie. ()

geek.ondra 

všechny recenze uživatele

Spielbergova nováčkovská radost je velice sympatická. Jeho debut je milá a hezky odvyprávěná road-movie. Něco navíc co by z toho dělalo nadprůměrný film tu ale chybí. 5/10 ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Šílenství, zoufalství, hnus, naděje, svoboda, cíl, strach, vyhlídky, zklamání, obětavost, vůle, opravdovost, bolest. Slova které vystihují tento drásající snímek, zkoušku odvahy, podle skutečné události. Krásné svojí ošklivostí. Z některých věcí které děláme jde vážně hrůza. Spielberg je Pán, Williams jakbysmet. A Goldie Hawn tomu všemu kraluje. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě navnadilo pár záběrů z doby, kdy americký auta ještě vypadaly jako pořádný "ameriky" a pár vtipných hlášek, to se ale vyttratilo asi po půl hodině v době, kdy ústřední dvojici v policejním autě se zajatým strážníkem začalo pronásledovat stále víc a víc policajtů. Film asi zaplatil nějaký výrobce žvýkaček, ty žvejkající xichty mě dost vytáčely... mimo jiného... Amerikánismus jak cyp, za půlkou už to nebylo ani vtipný (vážný ani omylem), naopak jak to asi dopadne se dalo předvídat už poměrně brzy. Od Spielberga bych teda čekal rozhodně něco lepšího, než přehlídkový štrůdl policejních aut, vlekoucích se za jedním pitomcem s protivnou ženuškou, kterýho nejsou s to zastavit... ()

Marator 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych hlavně vyzdvihnout kameru.Ta byla až revoluční na tu dobu. Příběh přímočarý a ne nějak zábavný, ale když já mám slabost na road movie. Mohla by být třeba pětihodinová honička po amerických silnicích a bude mě to bavit:-) ()

Reklama

Reklama