Reklama

Reklama

Kde je Anne Franková

  • Česko Kde je Anna Franková? (festivalový název) (více)
Trailer 8
Belgie / Francie / Izrael / Lucembursko / Nizozemsko, 2021, 99 min

Obsahy(1)

Kde je Anne Franková začíná zázrakem: Kitty, imaginární kamarádka, které Anne Franková psala svůj slavný deník, ožije v dnešním Amsterdamu. Kitty, která si neuvědomuje, že od té doby uběhlo 75 let, je přesvědčená, že když je naživu ona, musí být i Anne. Vydává se na cestu do časů Anny Frankové, aby svou milovanou přítelkyni našla. Vyzbrojena vzácným deníkem s pomocí jejího kamaráda Petra, který provozuje tajný úkryt pro uprchlíky bez dokladů, sleduje stopy Anny od úkrytu až po její tragický konec během holokaustu. Kitty, ztracena v současném světě a znechucená nespravedlností, kterou musí snášet dětští uprchlíci, chce naplnit Annin odkaz. Svou upřímností předkládá poselství naděje a štědrosti adresované budoucím generacím. Po mezinárodně uznávaném filmu Valčík s Bašírem nominovaném na Oscara se režisér Ari Folman, držitel Zlatého glóbu, vrací se svým dalším animovaným rodinným filmem Kde je Anne Franková, adaptací mezinárodně oblíbené klasiky „Deník Anne Frankové“. (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 8

Recenze (21)

Karin.Kiss 

všechny recenze uživatele

Veľká téma na skromnom príbehu. Komorný začiatok šikovne predstavuje Anninu kamarátku Kitty a neskôr aj Annu. Linka Anny je najzaujímavejšia, najmä z pohľadu odkrývania jej vnímania ku všetkým postavičkám v úkryte. Roviny dotýkajúce sa problematiky utečencov sú veľmi aktuálne, čím sa snímka obratne vyhýba škatuľkovaniu a uplatňuje fungujúce presahy do prítomnosti. Sklamanie ma zastihlo, keď sa z predstavy začínala stávať skutočnosť, až sme sa ocitli v prehnane honosnom vyvrcholení, ktoré sa snaží riešiť nevyriešiteľnú tému. Okrem tohto (pre mňa) problému je film Kde je Anna Franková? určite veľmi precíznou animáciou s nádhernými pozadiami a skvelou štylizáciou. ()

SG_ever 

všechny recenze uživatele

Ari Folman zůstal v ratingu z pochopitelných důvodů ve snímku pro děti s určitou symbolikou, která je ale pro děti z většiny bohužel těžko pochopitelná. Dospělí lidé zase film nemohou vnímat bez emocí, respektive nezatížení vlastním názorem na ostrakizaci, migraci (krásným příkladem povrchní rádoby recenze resp. lépe řečeno komentář od pana Fuky a jeho ženy/partnerky) a problematiku s tím spjatou (ne, opravdu nikdo neříká, že imigrační úředníci a policisté jsou na rovni německých fašistů). Reálně se jedná o jeden z nejlepších evropských animovaných filmů posledních let, a to především díky fantaskní animaci, hudebnímu doprovodu i umné hře s původní látkou. Bohužel autorova snaha o dvojjedinost, tedy snímek dostupný dětem i dospělým, poměrně sráží jeho možnosti - jak již bylo řečeno, jinotaje jsou pro děti nepochopitelné, a konec pro dospělého diváka až příliš návodný a "na sílu". Nejsem si jistý, a zde jde již jen o nějaký pocit, zda bylo dobré po vzoru Persepolis udělat z německých vojáků jednolité panáky bez tváří (nacističtí vojáci byli také obyčejní lidé - klidně naši pradědečkové), ale zřejmě tím autor chtěl vkusně divákovi říct, že opravdu nestaví na roveň nacistickou hrůzovládu a současné řešení problémů s menšinami, migrací atp. Folman se umně dotýká řady neduhů dnešní doby, ať už jde o povrchnost či odcizení symbolů od toho, co symbolizují, či jejich zneužívání (zdravím katolíky). Autor z jemnosti vystupuje v momentech, kdy potřebuje "něco vysvětlit" dětem a pomalejším dospělým, což může pro mnohé působit jako červený hadr vypínající mozek. (80 %) ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Animované filmy sú pre mňa vždy veľkou lahôdkou a keď sa ešte rozhodnú priniesť zaujímavú tému, o to viac. "Where Is Anne Frank?" je pre mňa v tomto smere skutočne príjemným filmovým zážitkom. Aké by to bolo, keby imaginárna kamarátka Anny Frankovej ožije a chcela by nájsť svoju mŕtvu priateľku? A potom zistí, že je po nej pomenovaný most, škola, knižnica. Myslím si, že jediné čo mi vo filme trošku prekážalo bolo jeho celkom komplikovane spracované finále. Má to myšlienku a chápem o čo scenáristovi išlo, no ja by som si možno viac prial, keby sme sa dopracovali k niečomu trošku zaujímavejšiemu. Niečo, čo by z toho neurobilo moderný animák, ktorý potrebuje do svojho kontextu dať ešte aj politiku. Najlepšie časti sú podľa mňa scénky, kedy vidíme život Anny a Kitty... ich dialógy, ktoré nám dávajú aj celkový obraz doby. Rovnako skvelé je, že nacisti v tejto verzii majú na sebe masky. Robí ich to oveľa strašidelnejšími a najmä to z nich odoberá ešte väčšiu dávku ľudskosti. Pretože to čo sa vtedy dialo, nebolo ani trochu ľudské. To bolo skutočne svinstvo. Časť na cintoríne je tiež veľmi pekná, a aj mne priniesla určitú dávku smútku. Je to hrozné, keď musia ľudia takto trpieť. A najmä, keď mali celý život pred sebou a ničím sa neprevinili. Len tým, že boli židia. Záver ako som povedal nemá v sebe to, čo by som od neho chcel... ale funguje v rámci možností okey. Asi som si len prial, aby sme sa dočkali niečoho iného. Hodnotenie: B ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Velmi silný snímek, jehož animace i obsah významně ční nad průměrem současné mainstreamové produkce. Geniálním propojením současnosti s deníkem, režií, atmosférou i hudbou jsem byl uchvácen. 90 % stopáže je věnováno židovskému holokaustu a pátrání po tom, jak Anne dopadla, a emočně funguje. Ari Folman už dříve dodal mimořádný protiválečný Valčík s Bašírem, a postmoderně pojatá adaptace deníku Anne Frankové je také vynikající. Kdyby cílová skupina nebyla primárně dětský divák, a tvůrce v samém závěru nepřirovnal židovský holokaust k současným běžencům, dal bych plný počet hvězdiček. Důležitý a vysvětlující film. 80 % ()

Darth Maul 

všechny recenze uživatele

Zvláštna umelecká forma sa až príliš často bije s edukačným obsahom filmu. A týmto súbojom trpí najmä príbeh, ktorý inak ponúka veľmi pekné myšlienky. Ako doplnkový materiál k hodinám dejepisu je to dobré. Vyobrazenie života vo vojnou zasiahnutej Európe a apel na zachovanie ľudskosti môžu pomôcť žiakom pochopiť situáciu civilistov v čase druhej svetovej vojny. Náročnejší divák si však nádherne nakreslený film o Anne Frankovej až tak nevychutná... ()

Galerie (32)

Zajímavosti (5)

  • Samotný film bol tiež upravený do grafického románu s autorstvom Ari Folmana a ilustráciami Leny Guberman. (Arsenal83)
  • Prvý film, ktorý dal režisérovi privilegovaný prístup k denníku Anny Frankovej, rôznym textom a rodinným archívom. Ari Folman získal túto možnosť vďaka podpore filmu zo strany Anne Frank Fond. (Arsenal83)
  • Producenti pôvodne plánovali nakrútiť film úplne v stop motion, nakoniec však pre väčšinu filmu použili 2D animáciu a na pozadie v niektorých scénach použili stop-motion. (Arsenal83)

Související novinky

62. ročník Zlín Film Festivalu je za dveřmi

62. ročník Zlín Film Festivalu je za dveřmi

18.05.2022

Největší a nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě se vrací do původního termínu. Odstartuje již 26. května ve Zlíně zahájí jej světová premiéra celovečerního animovaného snímku Cesta do… (více)

Reklama

Reklama