Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sociolog Víťa Jakoubek je tuctový třicátník, otec dvou dětí. O sobotách pomáhá tchánovi na chatě, přes týden obíhá obchody s nákupní taškou a v práci se marně pokouší uplatnit své znalosti. Jeho nezáživný život, plný zmatků a banálních katastrof, se změní, když dostane od ředitele úkol - prozkoumat hodnotový žebříček čerstvých maturantů. Když si ho na gymnáziu spletou s novým studentem a on se marně snaží omyl vysvětlit, rozhodne se přijmout nečekanou roli, aby snáze pronikl k názorům mladých. Do jeho skutečné identity je zasvěcena pouze ředitelka školy, emancipovaná žena, které se očividně líbí. Zatímco Víťovi se začíná v bezstarostném světě maturantů líbit, jeho rodinný život se dostává do stále větších problémů a roztržka s manželkou Janou se stále prohlubuje. Mezi "spolužáky" tráví pořád víc času, jde s nimi na diskotéku, koupí si oblečení pro mladé, pomalu se sbližuje se spolužačkou Evou a poznává, že středoškoláci dospělými opovrhují stejně jako jejich názory a hodnotami. Situace se vyhrotí, když se třídou odjede na chmelovou brigádu a zúčastní se nočního tahu, při němž studenti zdemolují kolotoč. (TV Nova)

(více)

Recenze (358)

ZnalecH 

všechny recenze uživatele

Vůbec bych se nestyděl přirovnat tento film kvalitou k Marečku, podejte mi pero. Je to opravdu film na úrovni, u kterého jsem se smál od začátku až do konce. Ten konec byl sice docela nudný, ale jen posledních zhruba 15 minut. Jinak více jak hodina smíchu opravdu stojí za to. ()

BaruM 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu jsem se dostala až teď, když maturita je mé aktuální téma. Ale, že zažiju tolik vtipných hlášek a že se v některých scénkách tak zhlídnu, to jsem nečekala. Osvěžující komedie o rozporuplnosti života studenta a pracujícího. ()

Karp 

všechny recenze uživatele

Vrať se do hrobu je jiné. Je to one man show a záznam doby... šedivé, špinavé, depresivní, v níž je mládí jednou z mála osvěžujících skutečností; pochopitelně se všemi klady i nedostatky. A není proto divu, že mládí propadne i sociolog Víťa Jakoubek. M. Šteindler svým způsobem nehraje, ale je. Víťa Jakoubek je vržen na plátno, neví, co si počít sám se sebou, plácá se v marastu, objevuje nové. Kdo nemá rád M. Šteindlera, a kdo nemá smysl pro humor nebo nezažil doby minulé, těžko si tento snímek oblíbí. Z dnešního pohledu se může zdát nepochopitelné, že by se dospělý sociolog mohl vydat (vloudit) na gymnázium. Ale chtěl bych v této souvislosti připomenout, že dnes vznikají populární a "novátorské" snímky o zlodějích, kteří na střední škole dokonce učí... Tímto pohledem jde o až netušený počin. A je nutné rovněž zmínit to, že snímek velice výstižně a syrově zachycuje hlavní znaky své doby a zaběhlé stereotypy. Vrať se do hrobu jsem shlédl možná pětkrát, naposledy včera. Při pohledu na řady šedivých orezlých sídlištních kontejnerů jsem si uvědomil, na co jsem stačil zapomenout a hlavně si připomenul, že takové to skutečně tehdy bylo. Ale nezestárlo všechno a ledacos v myslích přetrvává. Stačí si vzpomenout na zakázanou zimní reklamu jednoho mobilního operátora, v níž I. Trojan, kdesi ve stopě vyhandluje od polského překupníka mobilní telefon... Víťa Jakoubek nakupuje v průchodu tričko amerikánske a není to vtip, není to legrace. Mnozí tomuto snímku vyčítají právě to, že příliš rychle zestárnul, ale ono to jinak být ani nemůže. Protože kdo dnes chápe povinnou ruštinu, chmelové brigády, mládež hledající jakoukoliv odlišnost v socialistické šedi, stereotyp pracujících uvězněných v režimní pasti, nesmyslné porady, pracoviště fungující z pouhé podstaty a šéfy, kteří chtějí mít hlavně klid, a kteří dokonale ovládají slovník doby, z kterého zcela jasně vyplývá, jaké divadlo se tu před rokem 89 hrálo...? ()

Mngwa 

všechny recenze uživatele

Asi jsem v menšině, ale mě to přišlo jako nebetyčná blbost. Chlap, který vypadá na 40, infiltruje třídu plnou nezletilých puberťáků a ještě sbalí místní buchtu. Řeší do toho manželskou krizi a ..... a co vlastně? Já ani nevím. Postupně mě Štaindlerův přiblblý výraz začal neskutečně iritovat. Přestože to trvalo údajně hodinu a půl, tak subjektivně mi přišlo, že jsem u toho filmu trpěla asi 4 až 5 hodin. Ne, UŽ NIKDY filmy se Štaindlerem! ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Původně mi film nic neříkal, ale každým opakováním se mi líbí víc. Životní role pana Šteindlera - s odstupem doby ji cením stále více. Jeden z nejlepších pokusů ukázat lidskou stránku konce osmdesátek, hlavně u mladých. "Žijeme hrozně, to věčný pinožení, nervozita." Ano, hodně sebestředného fňukání, ale každá doba semílá otce od rodiny jinak, a přece podobně. ()

Chamyl 

všechny recenze uživatele

"Intelektuálka ve vaší posteli? Proč ne!" Jako puberťák jsem se v době vzniku tohoto filmu u něho řáchal a myslel si, jaká je to bezva prča. Ovšem až dnes - již jako Víťově vrstevníkovi - mi teprve docvakla řadu vtipů či myšlenek a musím uznat, že při pohledu "z hrobu" je tohle dílo ještě mnohem vtipnější a především chytřejší. Pravda je, že bez na vlastním těle prožitém backgroundu konce 80. let si asi některé hlášky či situace moc neužijete. Výborný scénář Haliny Pawlovské, přesvědčivý Šteindler a nezapomenutelná camea Jaroslava Duška či Evy Holubové. "Víťo, ty se pořád tváříš, jakoby si měl nějaký názor. Kdy už se projevíš?" ()

DonTommy 

všechny recenze uživatele

Klasika projekcí na pařbách...Štaindler je dokonalý třicetiletý ucho a kadencí hlášek je to jedna z nej českých pecek. "Jakpak se máte pane inženýre?""Ale to víte, jednou nahoře, jednou dole.""A kde dole?""V prdeli paní Kolovecká?" ()

Looka 

všechny recenze uživatele

Pro mě zcela jednoznačně nejlepší československá komedie všech dob !!! Navíc s přibývajícími léty dostává tu správně nahořklou příchuť. Jo a hlavně se to točilo na Pankáči a hrál tam Jírovec ze Sester. ()

ToJaNe 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Víťa (Šteindler) na podkladě svého sociologického výzkumu jasně ukázal pravdu...Dnešní mladí budou stejní blbci, jako jsme my. A my jsme stejní blbci, jako byli staří. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejúpřímější snímek od režiséra. Film má humorný spád a skrývá v sobě i hluboké myšlenky. Zajímavé ztvárnění a hudební doprovod. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Vcelku milá anekdota roztáhnutá do prostoru celovečerního filmu, který jí ne tak úplně svědčí. Naprosto geniální by bylo provedení ve stopáži do 45 minut s větším využitím Sklepácké absurdní atmosférické ujetosti. Ovšem souhlasím s tím, že tohle je Šteindlerův nejlepší filmový (režijní) kousek. ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Domnívám se, že tento film má co nabídnout i mladým, ačkoliv tedy uznávám, že dnešní mladí jsou přece jen jiní. Ti, kteří pamatují socialismus, si jistě vzpomenou na schůze o ničem, kde nikdo nikoho neposlouchá a výkony jednotlivce jsou všem ukradené. Narážek na tehdejší nejen pracovní morálku ve společnosti je tu nemálo. A co z tohoto filmu oslovilo mě - a to je mi pořád ještě relativně málo (pětadvacet) - nikdy se nevrátí pohádka mládí... hlavně si hlídat, aby ze mě nevyrostl stejný blbec jako byly předchozí generace a uchovat si aspoň pár těch ideálů, které mají mladí v sobě samy od sebe, než je semele pinožení se za ničím. Celé to vystihuje monolog Víti v restauraci sedíce naproti D. Batulkové. ()

DadysGirl 

všechny recenze uživatele

Dobrý hlášky a je to vtipný, ale že bych na to musela koukat pořád, to teda ne... Na svojí dobu to bylo určitě něco, ale já už jsem divák zhýčkaný... ()

Judy65 

všechny recenze uživatele

Film, který jsem viděla konečně celý (protože u nich doma většinou usnu :-) teprve minulý měsíc s dcerou, a to už je 23 let na světě. Milan Šteindler je prostě skvělý český herec, příště až si ho znovu pustím, určitě neusnu! :oD ()

Reklama

Reklama