Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Češi jezdí na chatu. Jezdí tam proto, aby byli v pohodě. A v pohodě budou, i kdyby se kvůli tomu měli zabít... Komediální epizodický seriál Osada zkoumá s velkým nadhledem český fenomén chataření. Kde jinde se mohou potkat tak různorodé a odlišné postavy než v chatařské kolonii? Milionář, který tají svůj majetek, aby zůstal v osadě oblíbený. Spisovatelka románů červené knihovny. Nepraktický ajťák, který i dříví seká podle návodu na internetu. Voják speciálních jednotek v záloze, který ve skutečnosti pracuje jako kadeřník v salonu své ženy. A další svérázné figury, které mají společné jen jedno – chataření... Do chatové osady Záhoří jezdil už jejich děda, jejich rodiče a budou jezdit i jejich děti. Platí neměnná pravidla a tradice. Přestože se svět mezitím změnil. Někdo zbohatl, někdo naopak. Stali se z nich pravičáci i levičáci, Pražáci i Moraváci, liberálové i milovníci tradičních hodnot, staří i mladí. Vzdálili se sobě na hony. Kdeco vidí jinýma očima. Neshodli by se v práci, u televizního programu ani u voleb. Vůbec by se totiž nepotkali. Podle toho to od pátku do neděle v osadě vypadá. Ale nakonec se všichni nějak vrátí k tomu nejdůležitějšímu, co vnímají společně: na chatě je pohoda. Pohoda, i kdyby to mělo stát všecky zbytky sil. A to je taky nejrozumnější evangelium, které by Češi mohli darovat rozhádanému lidstvu: jezděte na chaty a na světě místo válek zavládne pohoda! (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hezký nápad i některé fórky shazuje poněkud nedomrlé provedení, jak je ostatně u scenáristy Petra Kolečka nedobrým zvykem. 1)  Vzpomeňme si na proměnlivou kvalitu jednotlivých dílů seriálů Most, Lajna, Pouť či Čtvrtá hvězda._____ 2)  Ovšem čím déle dílo sleduji, tím více se mi bizarní postavičky i minipříběhy líbí. Jsou totiž ve svých malicherných projevech nejenom skrz naskrz lidské, ale rovněž převelice české. Seriálový rámec umožňuje jejich vzájemnou interakci a tak se s těmito produkty českého chataření můžeme seznámit skutečně velmi důvěrně._____ 3)  Spoiler. Výborné herecké obsazení podtrhlo přesvědčivost postav. Je tu 54letý Radek Holub jako imbecilní, i když vlastně hodný voják v záloze a dosavadní předseda osady se svou ženou 37letou Petrou Nesvačilovou, která by ráda, jenom neví přesně, co. 56letý Igor Bareš se svou ustaranou ženou 49letou Evou Leinweberovou tají, že je majitelem sýrárny. Šikovný mimoň ajťák 52letý Martin Myšička sní o tom, že se do osady přestěhuje natrvalo. Autorka červené knihovny 59letá Ivana Chýlková bere své spisovatelské poslání velmi vážně. 44letý Stanislav Majer vyšetřuje krádež zahradní sekačky na plné pecky. Zato 62letý Jaromír Dulava nedělá nic, protože je šlechtic a šlechta, jak známo, nepracuje a o peníze se nestará. Za nejmladší generaci je tu urputná 19letá Sára Lutovská, které hrozí, že jí ujede vlak a že do svých patnáctých narozenin nestihne mít kluka. Její obětí je nesmělý sýrařův syn 22letý Filip František Červenka. Jo a nesmím zapomenout na 65letého Američana Tomáše Hanáka ani na ultraortodoxního Žida 57letého Josefa Poláška._____ 4)  Osadu Záhoří v Nižboru u Berouna si budu pamatovat._____ 5)  Těším se na druhou řadu. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Jako přijde mi nedoceněné. Oproti mnohým špatným odbodbám, nějak nechápu zde špatné hodnocení. Je to oddechové, trapnosti a vtipu je tu tak půl na půl což je slušné. Navíc je to taková ta sonda a to poměrně věrohodná a usměvná, no prostě sice pomalejší tempo, ale vyrobené s vkusem a láskou a chytrostí, tak to vnímám.. ()

Reklama

sykyntosh 

všechny recenze uživatele

Je vskutku zajímavé, že první polovina tohoto seriálu (respektive první série) je takové typické české dílo, které bych od ČT očekával, ale druhá polovina je už o něčem jiném. Ve druhé polovině dostane vcelku nudná story o průměrných českých lidiček šmrnc a styl. Režie a vizuální stránka se výrazně zlepší, ale i postavy působí najednou více sympaticky. Humor se také změní k lepšímu a postavám se dokonce dostává i hlubšímu pochopení. Pak jsem se ale podíval na režiséry této série a na epizody, které tvořili a vše bylo jasné. První epizody má totiž na svědomí Radek Bajgar - zajetá televizní klasika, kdežto druhou polovinu Jan Bártek - stále ještě mladá krev. Opět se tak potvrzuje, že mladí tvůrci dokáží přinést českému filmovému a televiznímu rybníčku zajímavé způsoby vyprávění příběhu, který nemusí vycházet pouze z příběhů ze života obyčejného čecháčka a řídit se zajetými způsoby. Jednoduše řečeno, první polovinu je třeba přelouskat, aby si pak divák mohl užít tu druhou polovinu. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povedené barvité postavičky s kvalitním hereckým obsazením. Humor je chytrý, ale je třeba si ho všimnout a pochopit do hloubky neb se dá klidně přehlédnout a sklouznout k nudě. Když však něco, tak je to perla, žádný kýč. Škoda, že se neperlilo častěji. (Tak nějak jsem měl přehnané očekávání zábavy jako v seriálu Čtvrtá hvězda). Pohodový seriál, od kterého jsem však v žánru komedie čekal přece jen větší útok na bránici. Asi na mě leze deprese... ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série - Spousta linek, dialogů i jednotlivé postavy jsou podané hodně nadsazeně, je to celé vyhnané do extrému, mnohdy už to balancuje na hraně (nebo možná i za hranou) únosnosti, vkusnosti. Docela chápu, že ne každému to sedne, podle mě je to ale hodně o tom, co od toho člověk očekává a jak se na to nastaví. Když přijme to, co jsem uvedla na začátku a nebere to všechno příliš vážně, doslova, může se u Osady podle mě dobře odreagovat a pobavit. Neříkám, že jsem se u toho lámala smíchy v jednom kuse, někdy už byly na mě třeba některé zvraty a otočky v chování jednotlivých postav o 360 stupňů trochu moc (i když jsem brala do úvahy, že ty postavy jsou schválně trochu uměle namodelované tak, aby například dokázaly ukázat některé typické stereotypy). Ale můžu říct, že jsem se na nové díly těšila jako na příjemnou zábavu a většinou byla spokojená. Velkou předností seriálu je obsazení, hned tak se nevidí, aby se před kamerou sešlo tolik výborných herců zaráz. Stoupnou si tam, s kamennou tváří řeší úplné blbosti, dělají si ze sebe a ze všeho srandu a ona z toho pak ta sranda vylézá tak nějak celkově přirozeně příjemně (vlastně úplně nenuceně z něčeho trochu nuceně nereálně vykonstruovaného). Zároveň se v tom většinou dá najít i nějaké poučení, něco trochu hlubšího. Jsem přesvědčená, že natáčení musela být jedna velká zábava, představuju si to jako takový jeden velký trochu absurdní pokec, který si ti lidi dost užili, byli uvolnění, přirození a to se pak podařilo přenést i na diváka. Silnější čtyři hvězdy a 80 %. ()

Galerie (476)

Zajímavosti (30)

  • Radka Južanová (Eva Leinweberová) čte v této epizodě časopis s názvem „Dorka“. Takto se jmenuje dcera Evy Leinweberové. (JT19)
  • Ve scéně, kde Michal Franěk (Stanislav Majer) telefonuje s kolegou, má na telefonu rozsvícenou zamykací obrazovku, takže žádný hovor ve skutečnosti neprobíhal. (SONY_)

Reklama

Reklama