Reklama

Reklama

Poslední bohatýr: Kořen zla

  • Česko Poslední bohatýr: Kořeny zla (více)

Ivan žije ve starém Rusku, ale tento život je pro něj poněkud nepohodlný a tak se s pomocí kouzelného meče denně vrací do svého světa v moderní Moskvě, kde si užívá výdobytky moderního světa a sní o tom, že jednoho dne bude jeho milovaná Vasilisa souhlasit s tím, že se tam společně přestěhují. Ve vesnici se konají bohatýrské hry a Ivan je vděčným terčem štiplavých poznámek Finista Jasného Sokola na jeho adresu, že není dost silný, obratný apod. Navíc neustále flirtuje s Vasilisou. Ivana to naštve a rozhodne se, že se tedy her také zúčastní jako aktér a ne jen jako divák. Předtím by si však rád zašel do svého moderního světa pro lepší oblečení. Bohužel to však již není možné. Kouzelný meč vyschl a Ivan už nedokáže otevřít portál, kterým by se dostal domů. Ivan nemá bohatýrskou sílu a musí tedy použít veškerý svůj důvtip, aby se mu podařilo v hrách obstát. Jeho radost však nemá dlouhého trvání. Ve vesnici se objevuje Galina s Varvarou, které slouží temnotě a hodlají si vzít kouzelný meč. Dojde k soubojům, ve kterých má převahu zlo. Starému týmu, ve kterém je i Finist, Koblížek, Baba Jaga, Vasilisa a samozřejmě Ivan, se podaří uprchnout a všichni společně se vydávají na cestu, aby sehnali pomoc. Baba Jaga vypráví dávný příběh o hodném čaroději, kterého však zabil jeho učeň Kostěj Nesmrtelný a čaroděj se propadl do země, kde se z něj stalo zlo pod jménem Belogor a ten se teď snaží ovládnout svět. K tomu potřebuje kouzelný meč. Jediný, kdo ví, v čem spočívá Belogorova síla je právě Kostěj, ten se však již odebral do říše mrtvých. Ivanovi se ho podaří vysvobodit a celá skupina se pak vrací do Bělohoří. Cesta je to nebezpečná, protože po nich neustále pátrají Belogorovi lidé a chtějí získat kouzelný meč... (TV Prima)

(více)

Recenze (44)

verbal 

všechny recenze uživatele

Klasické ruské byliny podrobené brutální moderní debylinizaci. Výsledkem je nádherně udělaná těžká debylinta, která zapůsobí zhruba stejně, jako byste si přečetli Cézarovy Zápisky o válce galské a poté se mrkli na Asterix a Obelix: Mise náctiletý retardér. Debylinta, která však v müsli seriózního kritika a erudovaného filmového teoretika vyvolá laicky řečeno „akutní ambivalentní percepční incident“, odbornou terminologií formulovaný jako „mrdník“. Ono to ve své podstatě naprosto idiotizuje a dehonestuje všechny ty temné ruské filmové pohádky 60. až 80. let od Finista přes Varvaru a Kostěje, až po nesežratelnou Koblihu, přičemž humor to má na úrovni oligofrenního vtipkování mentálně postižených dětí a hlavním hrdinou je ve 21. století potracený syn Ilji Muromce, Ivan Pitomec, hledající v ruské mykologii vlastní koule, obutý v timbrlendech, s pseudonaftovým generátorem a automatickým kávovarem. Nasraně druhé tam však ten kokot naštěstí neměl signál, tudíž se na Gerojgram nepřipojil, je to velkolepě natočené, takové hravé a plné dekadentní fantazie. Kdyby velký Deleuze ještě Gilles, zajisté by něco takového hravě expertně definoval rhizomatickým idiomem „Byla to tak obří pičovina, až to zas tolik nebolelo.“ Docela bych chtěl vidět výraz Červenáka po závěrečných titulcích. Čiže mi pošli selfíčko, Ďuro, a dúfam, že Ťa toto k päťke neinšpiruje! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Pokračování Ruské Fantasy Posledního Bohatýra dostalo sequel a je to víceméně na podobné vlně jako jednička, která fanoušky Fantasy pohádek vyloženě neurazí.První díl zaujal nápadem, kdy se do pohádkového světa mýtických stvoření dostal hrdina ze současného světa, což je výborný nápad a nyní díky magickému meči má schopnost střídat světy neomezeně, dokud však na meč nedostane zálusk mocná čarodějka.Trochu mě mrzí, že Bohatýr je cílen spíše na mladší diváky ( Ruské pampušíky), ale výprava i vizuál je solidní, akce je slušná a Fantasy stvoření jsou opět zajímavé. Rozhodně bych uvítal něco temnějšího a brutálnějšího, ale vzhledem k umírajícímu Fantasy žánru si vážím každého pokusu, který je alespoň zábavný a hezky natočen.Pár nápadů je však velmi slušných ( chaloupky!). Bod navíc za výborný slovenský překlad, kdy jsem jsem s místy válel smíchy na zemi ( Překladatel má vskutku výborný slang a hlášky ). 7/10. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ale jo. Je to sice taková ta dvojka, co slouží jako mezičlánek mezi prvním a třetím dílem, leč nenudil jsem se. Bylo málo Kostěje, ale celkem dost Mily Sivacké a sem tam i Káťa Vilkovová, pro něž jsem ochoten nějaký ten vroubek na kráse přehlédnout. Přesto bych dodal, že bych si dal líbit pořádný vážně míněný fantasy film ze slovanského prostředí, jako kdysi nabídl Vlkodav. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Velice povedená fantasy pohádka. Trochu jsem se obával, že neznalost předchozího díla bude na obtíž, ale i když je provedení dosti suverénní a nic se příliš nevysvětluje, tak nakonec nebyl s ničím problém a divák se do toho hned dostane. Toto dílo se může honosit zejména skvělými nápady a to především co se týče bestiáře a propojení obou světů. Dále jsou zde velice zajímavé hlavní postavy, v provedení charismatických ruských herců. Možná i proto je dílo tak vtipné a na pohled líbivé. Propracovane akční scény choreorgrafií také rozhodně neurazí a vlastně mne jen mrzí, že je cílovka mnohem mladší a tak se vše odehrává v umírněnějším duchu než bych rád a na co jsem zvyklý. Velkou výhodou je, že si můžete dílo pustit prakticky s kýmkoli (nejlépe však s rodinou). 70% PS: Děkuji Judas2 za skvělý slovenský překlad. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle celé byl omyl. Mělo jít o další simply escort mission, tedy koukání na fimeček s omladinou. Úvodní Disney logo se zámkem byť s pobíhající chaloupkou na muří noze (což jsem vyhodnotil jako hodně podivnou americkou anomálii:-) ) také nenaznačovalo, že se bude jednat o ruSSáckou záležitost. Dal jsem si totiž embargo nesledovat filmy natočené v Mordoru, protože nelibě nesu útrpení Ukrajiny. Už jen kvůli té rodině, co bydlí u mne doma a nemůže být ve své zemi, protoži jim ruSSácké rakety lítají na barák a zahrádku. Ať je Ukrajina jaká chce, ať je tam korupce či není, RuSSák tam nemá co dělat, natož krást záchody a nutelu, znásilňovat, vraždit, unášet děti a týrat obyčejné lidi ničením infrastruktury atd... No ale stalo se a když to začalo, nechtěl jsem to dětem vypnout, protože zlý Putler. Vědět to předem ani to nezařazuji do nabídky ke sledování a já fakt u všeho nečtu obsahy a nekoukám na zemi vzniku. Jak jsem záhy pochopil, bylo zjevné, že sledujeme cosi, co navazuje na nějaký předchozí díl. Ale celkem rychle jsme pochopili, že Ivan se v Bělohoří zemi ocitl kouzlem a patří do našeho světa. Ehm..tedy do Mordoru. Do našeho civilizovaného světa RuSSko fakt nepatří. Výprava filmu celkem ušla a docela se na to dalo dívat, byť to bylo celé typicky afektované a ruSSácky uřvané. Staré ruské pohádky někdo sesbíral do jednoho pytle, zamíchal jimi a vypadla jakási nesourodá hmota plná pohádkových postav s moderním prvkem v podobě Ivana, který v boji nepoužívá luk a meč, ale elektrický paralyzér a když má slabou chvilku, odletí si do Mockby pro kapučíno, tehdy asi ještě do Starbucku, dnes už by by musel do Star Coffee :-) (jo to je ta náhrada s tím ukradeným logem).   A film je bohužel plný těch jejich typických obličejů.  Krom tedy opravdu fešné ženušky Ivana. Ty východní obličeje jsou prostě k poznání i po tmě a já mám na ně teď fakt sorry, ale hoooodně těžkou alergii. A nemíval jsem, dokonce jsem měl známou v Moskvě, ale zavinili si to sami. Podporou toho vraha v Kremlu.  Dávám tedy za dvě zatočení nabitým mečem. * * ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, že má Ivan pokračování. Neboť tohle spojení pohádkového a moderního světa má něco do sebe. Navíc je to příjemně vtipné a příběh je taky velmi povedený. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dejovo to nebolo tak pútavé ako jednotka, ale treba uznať, že fantázii sa medze opäť nekládli a je až prekvapujúce, koľko chytrých a originálnych výmyslov boli tvorcovia schopní do dvoch hodín vtesnať. Stále dostatočne zábavné a málo progresívne, evidentný deficit nasilu pretláčaných afrických i bukvicových postáv, takže palec hore. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Druhý díl jede na vlně jedničky, tedy vtipná, pohodová, rodinná fantasy-pohádka s propojením historie a současnosti. Máme zde novou, stejně kvalitní zápletku a pár nových postav, např. Koblížka. Film má 2 hodiny, ale ani na minutu se divák vůbec nenudí, je to napínavé od začátku až do konce. Druhý díl se povedl stejně jako ten první a zaslouží si plných 5*. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Návrat do Bělohoří na mě působil mnohem lepším dojmem než jeho předchůdce. Zdálo se mi, že je použitý humor méně nablblý, potvrdilo se mi, že je v Moskvě nouze o ornou půdu a Finist, Jasný sokol mi velice intenzivně připomínal lorda Flashhearta z Černé zmije. Oba díly zařadily Babu Jagu a Kostěje Nesmrtelného mezi kladné postavy a já jsem z toho mírně zmatený. No, když vás ohrožuje mravně prohnilý ent, každá pomoc je dobrá. Jak jsem už naznačil, za mě tady byl zřetelný kvalitativní vzestup, Koblížek byl vtipnější než zelený slizoň a líbezná Vasilisa si roztomile pochutnávala na rtěnce, takže jeden kousek přihodím. / Poučení: Pokud řešíš problém s bydlením, zařiď dvěma domům soukromí a máš po starostech. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Stejný případ jako jednička a já nemůžu hodnotit níž. Bavil jsem se parádně od začátku do konce. Bogatyr si dělá prdel z naprosto všeho, ať už slovanských pohádek a nebo novodobého světa, přičemž to dělá opravdu vtipnou a koukatelnou formou. Opravdu bych nečekal, že 2 hodinová nálož ruské produkce dokáže celou dobu udržet vysokou laťku, přijít se spoustou originálních nápadů, přivést k původní výborné partě další zajímavé postavy a klasickou zápletku obléct do originálního zábavného hávu. Skvělá ukázka moderní vtipné pohádky. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dvojka jako jednička. 1)  Zpočátku jsem pociťoval jisté rozpaky, všechno bylo jako v jedničce a vypadalo to, že se nikam nepohneme._____ 2)  Pak si mě ale barvitý autonomní příběh plný nápadů opět získal._____ 3)  Vtipný koment: verbal***._____ 4)  Těším se na trojku. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u jedničky se jedná o mišmaš všeho možného, přičemž největší devízou je špičkově udělaný a navržený bestiář, na to se kouká fakt skvěle. Fórů tedy mohlo být víc a keců míň, ale i tak to zas po čase byla fajn fantasy a Rusové tak už nějak tradičně dokazují, že filmařina je jejich doménou. 75% ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Za mě lepší než jednička. Příběh je promyšlenější, efekty propracovanější, vedlejší postavy přibývají a jsou svěžím zdrojem humoru, viz. Koblížek. Pořád je to úctyhodná fantasy variace na hrstku ruských bylin, a že v tomto díle jsou cítit ještě výrazněji. Kde Norové mají svou dobrou fantasy vlnu s Cestou za králem Trolů a Za živou vodou, Rusové u mě mají teď zářez s Posledním bohatýrem a jsem ráda, že to teď Prima pustila do televize, jinak bych o tom možná ani nevěděla a těším se, až bude nadabovaný i třetí díl, jestli bude. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Rovnako fajn ako prvý diel. Jediné, čo mi vadilo a čo považujem za nezmyselný úlet bola lietajúca veľryba, za čo musím strhnúť hviezdu. 2 z 5 ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Klasická dvojka. Větší, hlasitější, delší a hrající na jistotu. Naštěstí kvalita neklesla o moc, takže mě nemrzel tuctový děj, ani recyklace osvědčených nápadů. Připadalo mi že režisér ještě více zacílil na menší diváky a vzdálil se od epického fantasy blíž k pohádce. Z námětu šlo totiž rozhodně vytáhnout temnější a vážnější příběh. Akce obstojí i v konkurenci Marvelovek. Efekty sice ne, ale rozhodně neurazí. Suma sumárum, tenhle (super)hrdinský film patří k tomu lepšímu co se v žánru točí. ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Druhý Poslední bohatýr je opět velká fantasy mela, která jako vše ruské je prostě nestandardní. Zároveň nějak takhle si představuji špičkovou moderní filmovou pohádku u které se nebudou nudit ani puberťáci. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Řekl bych klasická “dvojka” (stejné jako jednička, jen všeho je víc). A v tom je asi ten problém. Triky jsou famózní (velryba je bomba), bohužel to kouzlo z minula je pryč a je to víc debilní než minule. Prostě už je toho moc, jen ty vtipy už ne tak humorné… ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Pokud máte Rusko  v zubech a na chvíli se od toho oprostíte,skvěle se pobavíte.Minimálně násilí,přiměřeně digitální efekty,hra kamery se světly a stíny.Normální dialogy.Skvělá práce herců.Žádná afektovanost.Děj přiměreně odsýpá.Absence natahování scén jakože něco natočit.Druhého Mrazíka už nikdy nikdo nenatočí!Tohle je tak trochu jakoby plagiát ale pobaví! ()

Reklama

Reklama