Reklama

Reklama

Obsahy(1)

50. léta: Předák party rychlorazičů je jmenován dělnickým ředitelem neprosperujícího dolu Lucie. Chybná rozhodnutí, kterými chce za každou cenu zvýšit těžbu a splnit nereálný plán, vedou ke katastrofě, při níž náhodně zahyne jeho syn. Po zdrcující kritice chce neúspěšný ředitel odejít z funkce, ale vyšší vedení a stranické orgány v něj mají i nadále důvěru... Režisér Karel Steklý se ještě nemohl rozloučit s budovatelskými náměty z hornického prostředí, i když už viditelně přestávaly být v módě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Honba za uhlím a hledání černé žíly. Kdyby byl film natočen třeba jen o pět let dříve, bylo by tam asi daleko více než jen občasný obraz Gottwalda a Stalina. Rozhodně by v tom bylo i více soudružských keců. Výměna ředitele z řad dělnictva se zdá jako dobrý, nicméně nelehký úkol. Nový, místy až přehnaně spravedlivý direktor, naráží na tehdejší sociální a zaměstnaneckou politiku i mediální kritiku. Honba za rekordy plánu se mění v zoufalé udržení zaměstnanců. Morální hodnoty poctivé práce jsou zde konfrontovány s jednoduchým přáním polepšit si, i s touhou po mamonu. Nechybí zde ani tragické události. Karel Höger a Vladimír Šméral v nezvyklých politických rolích, nicméně neztrácejí nic ze svých kvalit. Film, který je zabalen do lehce blednoucího rudého obalu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

U mna este o cosi lepsie nez film Na pochode sa vzdy nespieva s Elom Romancikom. Film sa sam nevie rozhodnut, ci chce byt dramou, alebo dalsim budovatelskym patosom z uplynulych 50. rokov. Smeral to zahral dobre, prekvapila ma ucast Hogera /Krakatit 1948/. 63 % ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Steklý se nemohl rozhodnout, zda natočí čistokrevný budovatelský film, nebo psychologické drama. A tak celou dobu film osciloval někde na hraně, až se uosciloval k ponuré zbytečnosti. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Větrovcovi při nepochopitelné nehodě důlního vlaku zahyne lehkomyslný syn. Poučení: v dolech se nechováme jako floutkové. Přitom ale dělá ukázkové znamení pro zastavení, na kterém se před tím domluvil s mašinfírou. Mašinfíra ale za zatáčku nevidí - pak je to ňáké nedomyšlené. Větrovcovi smrt syna nevadí tolik, jako že jsou ve skluzu s plánem. Ďábelské pohledy Moučky a Větrovce. Dva čerti s dost podobnýma očima. Bek dělá z prstů kosočtverec. Celkem dobrý film bez přehnané propagandy. 60 %. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

V podstatě se jedná o čs.filmový týdeník, jen protažený do hodiny a půl a s lepším, mnohem realističtějším dějem. Budovatelské nadšení vyprchalo, horníci slyší pouze na šustění bankovek a když jim vezmou naturální požitek v podobě uhlí zdarma, neštítí se ani vyvolat stávku. I vyšší komunistický funkcionář, kterého hraje Höger, není zrovna kladnou postavou, ve vypjatějších situacích se snaží zbavit odpovědnosti a převalit vinu na jiné, nejlépe prvorepublikové inženýry. Ve filmu překvapí Moučka jako horník s nevelkými morálními kvalitami, Brzobohatý mluvící slovensky a Matuška do práce se nehrnoucí, zato hodně zpívající. ()

Zajímavosti (1)

  • Točilo se v okrese Karviná a ve městě Orlová. (sator)

Reklama

Reklama