Reklama

Reklama

Obsahy(1)

50. léta: Předák party rychlorazičů je jmenován dělnickým ředitelem neprosperujícího dolu Lucie. Chybná rozhodnutí, kterými chce za každou cenu zvýšit těžbu a splnit nereálný plán, vedou ke katastrofě, při níž náhodně zahyne jeho syn. Po zdrcující kritice chce neúspěšný ředitel odejít z funkce, ale vyšší vedení a stranické orgány v něj mají i nadále důvěru... Režisér Karel Steklý se ještě nemohl rozloučit s budovatelskými náměty z hornického prostředí, i když už viditelně přestávaly být v módě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Honba za uhlím a hledání černé žíly. Kdyby byl film natočen třeba jen o pět let dříve, bylo by tam asi daleko více než jen občasný obraz Gottwalda a Stalina. Rozhodně by v tom bylo i více soudružských keců. Výměna ředitele z řad dělnictva se zdá jako dobrý, nicméně nelehký úkol. Nový, místy až přehnaně spravedlivý direktor, naráží na tehdejší sociální a zaměstnaneckou politiku i mediální kritiku. Honba za rekordy plánu se mění v zoufalé udržení zaměstnanců. Morální hodnoty poctivé práce jsou zde konfrontovány s jednoduchým přáním polepšit si, i s touhou po mamonu. Nechybí zde ani tragické události. Karel Höger a Vladimír Šméral v nezvyklých politických rolích, nicméně neztrácejí nic ze svých kvalit. Film, který je zabalen do lehce blednoucího rudého obalu. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Steklý se nemohl rozhodnout, zda natočí čistokrevný budovatelský film, nebo psychologické drama. A tak celou dobu film osciloval někde na hraně, až se uosciloval k ponuré zbytečnosti. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

U mna este o cosi lepsie nez film Na pochode sa vzdy nespieva s Elom Romancikom. Film sa sam nevie rozhodnut, ci chce byt dramou, alebo dalsim budovatelskym patosom z uplynulych 50. rokov. Smeral to zahral dobre, prekvapila ma ucast Hogera /Krakatit 1948/. 63 % ()

sator odpad!

všechny recenze uživatele

Je to jak z roku 1953 ...Horníci se zdraví Zdař Buh! Já říkám omajgod... Konečně uhlí by ti odpustili, ale ujelo ti to politicky... ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

V podstatě se jedná o čs.filmový týdeník, jen protažený do hodiny a půl a s lepším, mnohem realističtějším dějem. Budovatelské nadšení vyprchalo, horníci slyší pouze na šustění bankovek a když jim vezmou naturální požitek v podobě uhlí zdarma, neštítí se ani vyvolat stávku. I vyšší komunistický funkcionář, kterého hraje Höger, není zrovna kladnou postavou, ve vypjatějších situacích se snaží zbavit odpovědnosti a převalit vinu na jiné, nejlépe prvorepublikové inženýry. Ve filmu překvapí Moučka jako horník s nevelkými morálními kvalitami, Brzobohatý mluvící slovensky a Matuška do práce se nehrnoucí, zato hodně zpívající. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Větrovcovi při nepochopitelné nehodě důlního vlaku zahyne lehkomyslný syn. Poučení: v dolech se nechováme jako floutkové. Přitom ale dělá ukázkové znamení pro zastavení, na kterém se před tím domluvil s mašinfírou. Mašinfíra ale za zatáčku nevidí - pak je to ňáké nedomyšlené. Větrovcovi smrt syna nevadí tolik, jako že jsou ve skluzu s plánem. Ďábelské pohledy Moučky a Větrovce. Dva čerti s dost podobnýma očima. Bek dělá z prstů kosočtverec. Celkem dobrý film bez přehnané propagandy. 60 %. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak jako to nářečí pan Větrovce v hlavní roli se mnou řádně cloumalo. No, alespoň se člověk zasmál, když už nic. Jinak jde však o tvrdou agitku toho nejhrubšího kalibru. Překvapila účast a zpěv pana Matušky. ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Tak celej film se řeší, zdali postaví Lucii na nohy nebo ne, fandící divák netrpělivě svírá pěstičky pro hrdinu a nakonec se to ani nedozví, protože je konec... to člověka nase*e! Jo, a vidět Matušku mezi horníky a zemřít... V rámci žánru za 2,5. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Drsný film z drsného prostředí je i drsně natočen a bohužel i docela drsně domotán, což je škoda. Místy hezká scéna, kamera i zahraný dobře, ale ta neuspořádanost a zmatek mu hodně škodí. Těžko ho lze vydávat za umělecký záměr na vykreslení doby a místa. 55%. ()

Reklama

Reklama