Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický děj filmu, natočeného podle románu Karla Matěje Čapka-Choda „Kašpar Lén mstitel“, se odehrává v Praze před první světovou válkou. Mladý zedník Kašpar se po třech letech vojny vrací do civilu. Chce se ubytovat u přítele Kryštofa, sklepní byt je ale prázdný. Přítel je po smrti a z jeho dcery Márynky, na niž Kašpar celou vojnu myslel, se stala lehká holka. Lén zjistí, že příčinou všeho zla je bohatý kupec Konopík. Po dlouhém a marném hledání spravedlnosti se mladý muž rozhodne vzít zákon do vlastních rukou… Silnou stránkou poměrně neznámého snímku, který v roce 1959 natočil Karel Steklý, jsou výborné herecké výkony představitelů hlavních postav. V titulní roli zazářil Radoslav Brzobohatý: role Kašpara Léna byla jeho filmovým debutem. V roli kupce Konopíka uvidíme skvělého Jana Pivce, nešťastnou Kašparovu lásku Márynku hrála Ivanka Devátá. K přesnému a sugestivnímu vylíčení doby a prostředí přispěla i výborná kamera Jana Stallicha. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (2)

  • Filmový debut Radoslava Brzobohatého. (M.B)
  • Film Mstitel je podle románové předlohy Kašpar Lén mstitel, spisovatele - naturalisty Karla Matěje Čapka-Choda (1860-1927). Dále byla zfilmována tato díla Čapka-Choda: novela Humoreska (1939) - režie Otakar Vávra, román Turbína (1941) - režie Otakar Vávra, romaneto Experiment (1943) - režie Martin Frič, podle románu Jírovec a jeho patron byl natočen film Florián (1961) - režie Josef Mach a podle jedné povídky K. Matěje Čapka-Choda byl natočen TV film Chvojka (1970) - režie Jaroslav Mach. (Kulihrášek)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama