Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pionýři odjíždějí na prázdninový tábor mladých astronomů. A bude to zajímavý pobyt, protože krátce předtím byl pozorován pád velkého meteoritu a vypadá to, že úlomky spadly do okolí tábořiště. (Zazie)

Recenze (16)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Na dětský film slušně zpracované a se zajímavým námětem. Překvapilo mne, že pionýři neumí zdravit, děkovat a hlavní hrdina zacházel se psem tak, že bych mu ráda udělila výchovnou lekci. ()

dyfur

všechny recenze uživatele

moja zaujímavosť:Natáčanie filmu prebiehalo v Českých Budějoviciach, Ondřejove a na letisku Hosín. (dyfur) ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Tehdejší záliby v dnešní době mohou děti jenom závidět....protože jediné co umí je, kterej tablet, ipod či jinou kravinu mají novou či lepší typ a na krásu bezstarostného dětství nehledí :-( je to smutná doba. 55% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze i pro socialisticky film celkem netradicni namet o mladych astronomech:-). Dnesni mladez sotva zaujme. Po technicke strance je film na velmi dobre urovni a zaujmou i detske herecke vykony. Dnes uz se ale spise jedna o mrtvy film... ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Když ten kluk s příznačným jménem Ivan zůstal doma a díval se v noci dalekohledem na oblohu, čekal jsem, že náhodou objeví na Zemi nějakého toho záškodníka. Ale ono né, on zpozoroval jen bolid. Čekal jsem tedy dál, že se ukáže, že bolid není bolid, ale nějaká tajná americká zbraň na způsob mandelinek, ale né, jednalo se skutečně o čistě přírodní jev. No a konec jsem taky neuhádl. Čekal jsem, že se Ivan pokusí najít meteorit sám a když se mu to nepodaří, svolá celou pionýrskou skupinu a společně ho naleznou a tak se divákovi dostane poučení o důležitosti kolektivu. Ale ono to dopadlo jinak. Korbelář sice hraje na jednu stranu uvědomělého soudruha vedoucího ("ti, co jsou líní, věří ještě na boha!"), ovšem na druhou stranu ukazuje záchvěvy pravého rebelství a odvážné kritiky poměrů ("ty kokosky nejsou kupované? Tak to si vezmu!"). Film taky prokazuje, že dřív se s dětma rodičové tolik nemazlili - desetiletý kluk se zlomenou nohou je běžně posílaný kupovat noviny a jeho maminka nešílí, když jí nechá doma lístek, že jde za kamarádama, kteří táboří dva dny cesty hustým lesem. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Možná je to škoda, ale v záplavě dnešních rodinných filmů je tohle "dobrodružství" hodně nudné. Možná je to ale i tím, že astronomii za moc dobrodružnou nepokládám ani ve skutečnosti. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Příjemnej černobílej rodinnej (nebo možná spíš dětskej) film o astronomickém kroužku, jehož členové hledají spadlý meteorit. Pěkně natočenej film z doby, kdy se lidi ještě chovali normalně. (viz. kluk přespí sám v lese, děti se chovají s respektem atd.) Lze doporučit. 3+ ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Detský film o mladých astronautoch. Príbeh je celkom zaujímavý, a využíva " pobláznenie " všetkých do kozmonautiky. Film je celkom príjemný až na pár socialistických upozornení. Film hodnotím 55%. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Velice pěkně udělaný film o hledání velkého bolidu. Moc jsem nečekal, ale překvapení to bylo nadmíru příjemné, výborná režie, pěkná zápletka, skvělý výchovně-vzdělávací cíl. Ano, tehdy se filmy (zvláště pro děti) točily tak, aby se děti dozvěděly něco nového, aby si rozšířily své vědomosti ze školy. Prý jsou ty vědomosti v životě k ničemu... Hloupá doba, která tohle říká,. Tohle jsme byli my a náš svět. Mimochodem, mezi těmi dětmi byl těžko rozeznatelný Tonda Panenka, jeden z našich nejlepších fotbalistů! ()

GIK 

všechny recenze uživatele

„Přece se nebudeme dívat pořád jenom do vesmíru.“ „Taky astronom? He he he.“ „Jak je Jupiter veliký?“ „Jupiter je největší planeta naší soustavy. Dalo by se z něj udělat víc než 300 zeměkoulí.“ - Korbelář se poťouchle usmívá. Naivně důvěřivé děti věří jakékoli ptákovině. Zeměkouli nikdy neviděli a už jich mají 300. „Jupiter má mnoho svých družic.“ – kolik jich viděli? „Bývaly doby, kdy si prostý člověk nedovedl vysvětlit, proč je den a proč je noc.“ – ale dovedl!! Gen 1:3-5, 14-18 „Jsou ještě takoví, kteří z pohodlnosti věří na Pána Boha.“ – hloupě se rouhá Korbelář a děti se tomu smějí. „Jako naše babička. Ta má názory úplně předpotopní.“ – dítě se chytá do vlastní pasti. Proč používá ateista příměr z Bible? „Tak jí přiveď do kroužku, my jí to vysvětlíme.“ – škoda, že vysvětlování přeruší sova. „Haló haló, volám oddělení meziplanetární hmoty.“ „Pozorován pád velikého bolidu.“ – naštěstí jen ve filmech. „Jakmile si ověříme zjištěné údaje, postoupíme zprávu rozhlasu.“ – přeloženo do češtiny: „Ve scénáři máme napsáno, že teď budeme chvíli ověřovat a pak pustíme vymyšlenou senzaci mezi prostý lid.“ „Pište na adresu: Astronomický ústav československé akademie věd.“ = sci-fi ústav. „Slyšela si rádio? Byl to bolid! Tak kdo mě pravdu?“ – říkali to v rádiu, tak je to jasný. „Cestuješ vesmírem, sotva otevřeš oči.“ – v pyžamu. „Tak dost, nebo začnu bláznit s tebou.“ „Umýt, ustrojit a pro noviny.“ – čtěte noviny!  Ivan Veselský – člen astronomického kroužku „Snímky nemáme… Neuvěřitelná smůla“ – jak jinak. Zdrcený přehrávaný výraz. Veselský vesele skáče pod trambus: „Hvězdář a nevidí velkej vůz.“ Astronom zabloudil v lese. Veselský: „Já ten bolid viděl.“ 39:41 – „Tato čára nám vyznačuje horní hranici atmosféry.“ – na zakřivení zapomněli. „Bolid se v atmosféře rozpadl na mnoho kusů.“ – sám od sebe nebo trefil družici? „Úlomky padaly k zemi." „Vy jste to viděla?“ „Vůbec ne. Mluvili o tom v televizi.“ – no kde jinde. „Budeme sbírat houby.“ – supr nápad. „Sbírej rači maliny a borůvky.“ – rozumná rada. „Koule sršela a lítaly z ní jiskry.“  Miniaturní monitor: „Vidíš ty tečky? To jsou meteóry!“ – kluk mu to baští i s navijákem. O meteoritu: „Zamíchat ho do uhlí nikdo ho nepozná.“ „Ivan byl jako posedlý.“ „Fantazíruje.“ „Skutečnost se mu popletla se snem.“ Symbolika: 15:03 – globus + řez Saturnem (vědci udělali vrt a zjistili, co je uvnitř Saturnu!!!). 19:36 – armilární sféra; 21:45 – globus + armilární sféra; 22:47 – velká koule na zahradě hvězdárny. 27:31 – Veselský používá kompas – tzn., že sever je rovně před ním – a co zakřivení zemského povrchu??? ()

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Vesmír, tajemný a nekonečný odjakživa lákal přemýšlivé lidi. A když se mu jako koníčku věnují děti je to paráda, v dnešní době by se jich asi tolik nenašlo, což je velká škoda, protože to vždy bylo a bude velké dobrodružství, mající vždy v sobě kus tajemna a záhad čekajících na odkrytí. Velice zdařilý film, který mne upoutal od počátku a vtáhl plně do děje. Svěží příběh chlapců z astronomického kroužku a hlavně jednoho z jeho nejhorlivějších členů, Ivana, hlavní postavy děje příběhu, který, díky tomu, že má nohu v sádře, neodjede hned na tábor čímž nezmešká doma pád bolidu a ihned po sundání sádry odjede za kamarády na tábor. Film nasnímán v krásné jihočeské přírodě, která hraje důležitou vizuální roli, se sympatickými herci, v čele s vedoucím kroužku, jehož hrál Otomar Korbelář, a s dobrým koncem.Je to příběh z doby, kdy kluci nosili kraťasy v té správné délce a kdy kamarádství nebylo jen slovo, i dva věční soupeři Ivan (Jiří Polák) a Pavel, vedoucí kroužku (Vojtěch Zoula) se nakonec smířili... Když pak na konci filmu byl meteor nalezen, vytryskly mi z očí slzy štěstí! Takhle si představuji kvalitní dobrý film pro mládež. Potěšil, pobavil a nabil dobrou náladou a tak mu dávám plný počet hvězdiček. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

No, já kdysi z kina utekl. Už ty pazvuky u více než dvě minuty trvajících úvodních titulků berou divákovi chuť. Napodruhé jsem tedy statečně vydržel a musím napsat, že je to blbost. I zde museli autoři nějak natlačit sovětské rádce a pionýry, jinak by film skončil asi někde ve škarpě. Nedá se říci, že by to byla nějak velká škoda. Přesto něco málo k hodnocení filmu dám, řekněme, pro jeho takový menší osvětový, nebo lehce vzdělávací záměr. Byť těchto okamžiků ve filmu moc není. ()

Dodge-I 

všechny recenze uživatele

Odborneho poradce pro zobrazeni letu meteoru a nasledny pad meteoritu delal dr. Zdenek Ceplecha, který se proslavil sestavenim prvního rodokmene meteoritu diky snimkum bolidove site - povedlo se urcit nejen kam meteorit dopadl na zaklade vicestanicni fotografie, ale i odkud ze Slunecni soustavy priletl, coz bylo svetove prvenstvi - vice na http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3%ADbram_(meteorit) Jinak je film poplatny době... a vykony jsou hercu jsou "na pul"... ()

Reklama

Reklama