Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Matka dospívajících dvojčat se po 17 letech vrací do rodného města. Když záhadně zmizí, její děti se musí vyrovnat s tajemným rodinným dědictvím. (Netflix)

Recenze uživatele Nach k tomuto seriálu (8)

Curon (2020) 

Velice silný a slibný námět, který je bohužel jen částečně vytěžený. Nejsilnějším momentem celé série je tu tak finální věnování seriálu památce obětí COVIDU-19, což není úplné terno. Na druhou stranu ale nejde ani o kvalitativní katastrofu. Herci jsou dobří. Atmosféra slušná a kdyby práce s charaktery šla více na dřeň a méně na klišé, šlo by skutečně o pětihvězdičkovou krásu, u níž se budu těšit na případné pokračování. Takto mě ale nechává další série chladným a budu jen rád, když mě pozitivně překvapí. Ale nevěřím tomu. Jestli vás zajímá můj komentář na jednotlivé epizody, tak si je rozklikněte a začtěte se. Za mě ale výsledný dojem je pod hranicí čtyř sluncí. 70% ()

Černé jezero (2020) (E01) 

Zatím průměrnější rozjezd. Postavy jsou načrtnuté dobře, ale nic zatím nepřechází do výrazné dramatické hlubiny. Je to chození po povrchu, seznamování se s příběhem a charaktery, které jsou spíše záhadné. Nemožnost se jim dostat pod kůži a vcítit se do nich má silný vliv na mé hodnocení. Ale naděje tam je. Uvidíme, co přinese další epizoda. Palec nahoru za atmosféru. 65% ()

Den poté (2020) (E02) 

O třídu lepší, než předchozí část. S postavami již se dokáži sžít, fandit jim a udělat si závěry o základní tajemné premise příběhu. Tu a tam se i rýsují postavy, kterým budu fandit, přičemž nejvíce tvůrci cílí na mladistvé, jenž evidentně budou hnacím motorem a středobodem dění, protože od počátku - stejně jako my - neví, co se okolo děje a skrze jejich pohled i my poznáváme záhadu, za níž je ukrytá pravda. 75% ()

Zabiják (2020) (E03) 

O něco slabší, než předchozí epizoda. Zřejmě za to může fakt, že ač se snaží příběh posouvat kupředu, neposouvají se kupředu charaktery. Vystrašený kluk je zde nadále vystrašený. Nasraná dívka stále nasranou, a tajemný děda, pořád jako hrad v Karpatech. A tak dále. V podstatě tak vše zůstává na své neměnné pozici a čeká na nějakou změnu, zvrat, katarzi, která přijde až ke konci dílu, jenže to je pozdě. Ne pozdě na seriál, ale rozhodně pozdě na čtyřhvězdičkové hodnocení této epizody. 65% ()

Otcové (2020) (E04) 

O něco lepší epizoda, než předchozí. Charaktery už se nám tu opět hýbou kupředu, postavy nejsou pasivními, ale aktivními figurkami v ději a to ihned má vliv na svižnost dílu a celého děje. Tuto laťku chci minimálně v dalších epizodách. A pokud se ještě přitvrdí na atmosféře (už tak je dobrá, i když ne výborná), bude to pak za plný počet. 75% ()

Kletba (2020) (E05) 

Kvalitativně srovnatelné s předchozí epizodou. Záhad již ubývá, vysvětlení přibývá a kupodivu dávají i logiku. Chování některých charakterů tak dostává ještě silnější hloubku a naopak nám známé postavy naleznou o to silnější pochopení a samozřejmě i motivaci pro další dějství příběhu. Zde se těch čtyř sluncí opravdu nebojím. 75% ()

Vlci (2020) (E06) 

Kvality i zápory předchozí epizody trvají. Charaktery zde pomalu dospívají k finále epizody. Úmrtí přibývá, tajemství ubývá, ale příběh nepřidává nic navíc, co by motivovalo k tomu, aby toto dílo si zasloužilo onu pomyslnou pátou hvězdu. Navíc přibývá i logických lapsů. Ústřední čtveřice hrdinů jde proti stínům, ví že jsou v ohrožení, protože jeden ví o tom, že znají pravdu, ale místo aby se připravili na útok, jdou na výlet bez jakékoli zbraně. Jsou to zbytečné logické lapsy, které kazí výsledný dojem. Přesto ale ty čtyři hvězdy si to uhájí. 75% ()

Labyrint (2020) (E07) 

Závěrečná epizoda už je takové očekávatelné zakončení série, které nezabolí, ale ani vyloženě nenadchne. Drží se standardu posledních dílů. Přibylo tu jen žánrových klišé a klasického otevřeného konce, které má nalákat na novou sérii. Ovšem mám strach, aby s tímto dramaturgickým přístupem spíše nešlo o nastavovanou kaši, která jen půjde kvalitou dolů. Protože silný námět evidentně nedokázali tvůrci plně vytěžit. Rád se ale budu mýlit. 75% ()

Reklama

Reklama