Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak souvisejí vraždy dívek s protesty proti jaderné elektrárně? Britský seriál, natočený podle románu P. D. Jamesové (1991) Hrají: R. Marsden, S. Yorková, G. Jonesová, J. Faulkner, T. Haygarth, T. Georgeson a další. Režie John Davies Svému osudu nikdo neunikne. A osudem Adama Dalglieshe je řešit vraždy. Možná proto jej ani příliš nepřekvapí, když i v severním Norfolku, kam se přijel jako ryze soukromá osoba ujmout svého dědictví, si jej zločin najde. Možná by se ale spíš mělo říct zločiny. Protože obětí toho psychopatického zabijáka je čím dál víc. A Dalglieshovi nezbývá než se ptát: kdo a proč vraždí ta mladá děvčata? A nesouvisejí tyhle hrozné události nějakým podivně vyšinutým způsobem s protesty místních proti zdejší atomové elektrárně? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

sud 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší Dalglieshovka. Dějová linie, točící se kolem Pištce, možná není příliš originální (taky co se dá v tomto žánru vymýšlet originálního), je ale atmosférická a napínavá. Děj kolem jaderné elektrárny a ekologických aktivistů je nezáživný, zdlouhavý a překombinovaný. A inspektor Dalgliesh tentokrát ani nevyšetřuje a pouze z povzdálí přihlíží. ()

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Detektivka se správnými zápletkami, typická distingovanost a chladný britský odstup vyšetřujícího detektiva. Bez Roye Marsdena si Adama Dalghlieshe nedokážu představit. Zapadají totiž do sebe jako dílky puzzle. Klobouk dolů při výběru. A prostředí atomové elektrárny je opravdu netradiční pro vražedné plány a touhy. Každý se zná s každým,, tudíž i podezřelým může být každý. Komické je, že inspektor se tam vyskytne náhodou, protože tam náhodou tráví dovolenou. Jak náhodné. ()

Reklama

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Klasická výborná britská "rozhovorová" detektivka. Děj je natolik propletený, že bych si musela dělat poznámky, kdybych se snažila pochopit všechny vztahy a motivy mezi osobami. Skvělé uklidňující a inteligentní pokoukání... Autorka P.D.Jamesová se tentokrát inspirovala tématy jako jaderná energie vlivem černobylské události, potraty, hackerství a vyvíjející se počítačová technika, homosexualita, sociální péče o děti. Jamesová se snaží svými díly také něco říci, předat svůj názor. A líbí se mi, že tu není zesměšňována místní policie, ale že jsou to taky inteligentní policajti, stejně jako Dalgliesh. Oproti např. Poirotovi. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Poslednú mini sériu s Dalglieshom (ktorú som dokázal nájsť) mám za sebou, pričom by sa dalo skonštatovať, že je akousi variantou dnešných, moderných kriminálok, kedy sa zločin ako taký, mieša s vedľajšou problematikou (napr. politikou). Máme tu prípady vrážd sériového vraha, jeho imitátora, ale aj jadrovú elektráreň, ktorá nie je mnohým obyvateľom pochuti. Áno, vrchný inšpektor v tomto scenári nevystupuje ako priamy vyšetrovateľ oných zločinov, stojí skôr v úzadí, no stále má dostatok priestoru nato, aby plnohodnotne zasiahol do deja. Mne osobne sa táto séria páčila, čomu určite prispel aj samotný námet okolo sériového vraha. Mal som tajný typ, kto stojí za mordovačkami, no pani James-ová ma opäť zas a znova prekábatila, a zato veľký palec nahor. Inak mimochodom. Z pohľadu atmosféry je táto séria zo všetkých, ktoré som doposiaľ videl, ďaleko najvydarenejšou. Ide síce opätovne o TV spracovanie, no samotný dej už nie je tak mdlý, je doplnený o vhodný hudobný doprovod, ktorý oproti predchádzajúcim sériám vyvoláva ďaleko vhodnejšie emócie, hodné krimi s daným námetom. Spokojný, z môjho pohľadu to naj na záver. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Dost slabý Dalgliesh, ale nedá mi to, aby nedal ****. Tahle Dalglieshovka řeší více dějových linií, z nichž je ta ekologická naprosto nezáživná a ta s Pištcem poměrně zajímavá a napínavá. Herecky je ta řada opět dokonale obsazena, Roy Marsden se pro Dalglieshe narodil a za podívání stojí i mladá Kate Beckinsale. Navíc je tu poměrně dost dobrých a napínavých dějových zvratů, hlavně finále fakt stojí za to. Obvyklá atmosféra se ze seriálu samozřejmě nevytratila, a to je dobře. Předlohu jsem nečetl, tak nemůžu srovnávat, vím jen to, že tyhle Plány a touhy šly natočit lépe. Nic to ale nemění na tom, že je to další záživná detektivka. Navíc poslední marsdenovka... Sám Adam D. mohl dostat více prostoru, ale to nevadí. Celkem 80%, ale slabší příspěvek do série. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama