Reklama

Reklama

Slasti Otce vlasti

  • angličtina Pleasures of the Father of His Country
Československo, 1969, 101 min

Režie:

Karel Steklý

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Miloš Kopecký, Daniela Kolářová, Karel Beníško, Bohumil Bezouška, Vilém Besser, Jaroslav Cmíral, Josef Elsner, Karel Gott, Jana Kasanová (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Budoucí Otec vlasti Karel (J. Hanzlík) tráví léta dospívání na francouzském dvoře ve společnosti své snoubenky Blanky z Valois (D. Kolářová). Věnuje se vzdělávání ve všech možných oblastech, od historie po šermování. Jednoho dne jej však otec Jan Lucemburský (M. Kopecký) povolá do Itálie, kde bojuje s řadou měst. Ještě před příchodem do města Luccy, kde právě Jan Lucemburský sídlí, se mladičký Karel dostane do nerovné bitvy s Janovými odpůrci. Díky svému důvtipu a velké dávce štěstí z ní však vyjde jako vítěz. Štěstí při něm ostatně stojí i nadále, hlavně proti zrádným italským šlechticům, kteří na kralevice zosnovali atentát. Jan Lucemburský je na svého rozpustilého potomka patřičně hrdý, a tak ho jmenuje markrabětem a pošle ho do Čech, aby se tam ujal vlády. Karel však prožije ještě mnoho klukovských dobrodružství, než se z něj stane uznávaný panovník a milovaný vladař… Historická kostýmní komedie režiséra Karla Steklého, vznikla podle několika motivů ze známých Karlštejnských vigilií Františka Kubky. (Česká televize)

(více)

Recenze (127)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Je to historická freska, která sama sebe nebere tím nejvážnějším způsobem. Humorný nadhled, napětí dobrodružství i romantický půvab rozkoší působí většinou svým prvotním plánovaným určením. Tedy baví s aristokratickou lehkostí i s bujarou rozpustilostí. Osoba Karla IV. bývala vždy brána pozitivně ve spojitosti s českou historií, s ní se Češi mohou vlastenecky ztotožnit a nechat se unášet prchavou českou velikostí odváté již minulosti. A hudební doprovod je příhodný. Hlavní postavou je samozřejmě kralevic Karel (dobrý Jaromír Hanzlík) a jeho pozvolný a nesmazatelný vstup do historie. Krůčky v politice, na bojišti i v lásce. Se vzletnou vznešeností a neústupností ze své dědičné s přirozené pozice. Kdo by nezatoužil po všech těch možnostech, které se před ním stále otevírají s falešnou i vřelou náručí všeho možného. Důležitou postavou je Karlův otec Jan Lucemburský (skvělý Miloš Kopecký), který si tak rád nabírá plnou hrstí ze všech rozkoší světa. Otec a syn, nejbližší spojenci i věční sokové na výsluní slávy, bohatství a lásky. A také je zde Karlova sestřenice a první z řad manželek Blanka z Valois (šarmantní Daniela Kolářová), věrná opora budoucího evropského vladaře. Z dalších rolí: Karlův oddaný společník Bušek z Velhartic (Oldřich Velen), intrikánský našeptávač a vyslanec města Luccy Pistorius (Lubomír Kostelka), pokrytecky poslušný pán Luccy Beppo Rossi (Bohumil Bezouška), jeho žárlivý bratr Marsillio Rossi (Vladimír Menšík), Marsilliova k mocným mužům vřelá a otevřená žena Dina (vnadná Jana Kasanová), poživačný vladař Milána Azzo Visconti (zajímavý Josef Gruss), Karlova mocenská opora v Čechách biskup Jan z Dražic (Karel Beníško), či nejhouževnatější čeští odpůrci mladého Karla pán z Potštejna (Josef Elsner) a pán z Rabštejna (Jaroslav Cmíral). Na poli válečné slávy lze uspět i díky nevšední improvizaci. Touha po moci a bohatství jsou jedineční pomocníci při trvalé ostražitosti před přicházející lstí a úkladem. Nakonec jen náruč půvabné ženy je jednou z mála útěch a zasloužených odpočinků při každodenním napětí. A víno a hostiny, když adrenalinu hrdinství je všude kolem v nadbytku. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Historická témata vždycky vítám, tady se ale setkáváme spíš s takovou komediální freskou. Příběh je sice místy dotčený historickými souvislostmi, ale snaží se především tvářit jako veselá taškařice, což je myslím dost na škodu. Miloš Kopecký je sám o sobě dost dobrý komik, že ze sebe kvůli legraci nemusí dělat úplného blba, jako v tomto filmu. Úvod se vysloveně nepovedl, nicméně je tu i řada vydařených scén. Je mi jen líto, že se tématu nepřistoupilo trošinku zodpovědněji, mohl to být pěkný film o mládí Otce vlasti. Takto je to jen průměrná blbinka. 65% ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Opravdu hezké nadsázkové komediální, skvěle zahrané atd. O otci vlasti asi nelze natočit hezčí film a i historicky to docela sedí, viděl jsem to 5x ale vadu na tom nenašel. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Opět naši výborní herci Hanzlík, Kopecký a do třetice k nim půvabná Kolářová. Ano nikdy nebyla krásnější. Delší střih vlasů ji sluší mnohem, ale mnohem více. Film působí malinko povídkově, a neplyne, tak jak bych si představoval. To je ovšem jediná výtka, kterou si mohu dovolit. Naproti tomu svěží a lehký humor, vznášející se po celý historický příběh, byl k nezaplacení. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Film, který je v tv často reprízován a mne při každém shlédnutí potěší - hlavně jeho první cca polovina odehrávající se před příjezdem do Čech - Hanzlíkovi a Kolářové partnerství sluší téměř jako vždycky, Kopecký si svého Jana Lucemburského vysloveně užívá, muzika je výrazná a zajímavá - takovýhle filmů není nikdy dost ()

Thommie 

všechny recenze uživatele

Úsměvné a dokonce je z toho cítit i ten středověk, což mě příjemně překvapilo. Hanzlík s Kolářovou jsou tu v podobné situaci jako v Noci na Karlštejně, což je velmi sympatické. ()

geklon 

všechny recenze uživatele

76% hlavně za lehkost a nenucenost příjemného nadčasového humoru, výtečné herecké výkony ústřední dvojice (a hlavně ten Jan Nepomucký v podání Miloše Kopeckého je výstavní feudál) a za indie předchůdce Noci na Karlštejně. ()

sahe 

všechny recenze uživatele

Jsou tam zachyceny i historické postavy... a je to takové malé vsunutí dějepisu naší země... Jinak oba dva hl. herci si to určitě pěkně užili, jelikož film vznikl báječný. ()

baroko 

všechny recenze uživatele

Tak klasika to asi není, ale líbí se mi to více jak Noc na Karlštejně. Hodně správných a výstižných postřehů zde bylo řečeno. K tomu lze dodat, že nejvíce mi tam vadí ta populisticky plytká parodie středověké církve, prozrazující urputnou levicovou orientaci režiséra, třebaže doba vzniku snímku by mohla popřát méně angažovanému pohledu. Nepochybně je zde odezva na o tři roky starší Brancaleonovu armádu, která však je oproti tomuhle vynikajícím a nezapomenutelným filmem. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jakoby neměl duši. Oproti Noci na Karlštejně má sice v ruce mnohem větší trumfy, ale téměř až bezradně míchá groteskní gagy s těžkými filozofickými moudry. Divák to pozná, ne že ne. Ovšem nebýt Miloše Kopeckého, bylo by to o mnoho hvězdiček horší hodnocení... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Česká história z dávnej doby trochu inak, trochu osobnejšie a s humorom. Nie je to ale také zábavné, ako sa mi na začiatku zdalo. Pár vtipných momentov a dobrých myšlienok to vytiahlo na priemer, ale vyššie ani náhodou. Výborný bol Kopecký a tiež ústrednej dvojici to sadlo viac, ako keď sa hrali na kovbojov. –––– Kolikrát tě mám žádat, synu, aby ses přestal stýkat s doktory a všelijakými rozumáŕi. O tom, co bylo, rozhoduje cirkev svatá. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Rozverná, ale celkově bohužel nepříliš vtipná historická komedie. První polovina je ještě celkem solidní, zejména díky výbornému Kopeckému, najde se i pár povedených hlášek. V druhé polovině jsem se už ale vzhledem k absenci humoru a nějakého chytlavějšího děje vyloženě nudil a ani určité oživení v závěru to už moc nezachránilo. Takže ve výsledku velmi slabé tři hvězdy, a z toho minimálně jedna výhradně za Kopeckého. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Tuhle perlu jsem objevil uplně omylem v TV, takže mi klasicky ujel začátek. Film takovou hodně odlehčenou formou ukazuje pár stěžejních okamžiků z mládí Karla IV. a dohromady je to vlastně dost zábavný. Hlavně Miloš Kopecký v roli Jana Lucemburskýho je naprosto výbornej. Zejména u hlášek typu "Co mi to dáváš za medicínu na to oko? Možná tě přeci jen nechám popravit". Uznávám, že to moc edukativní neni a člověk, co o mládí Karla IV. nic neví, si z toho asi nicmoc neodnese. #promilovníkyhistorie (80%) ()

Ferinka 

všechny recenze uživatele

Pár Hanzlík a Kolářová je tak dokonalý, že je až nemožné, že jde ve všech filmech jen o herecký um... Kopecký jakožto Jan Lucemburský neměl chyb, škoda jen,že místy vypadal jak Žižka. Ale co, zase ukázka zlatého fondu let šedesátých... ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Karel IV. tak, ako ho nepoznáte. Ján Luxemburský tiež vydarený, božský Kája ako trubadúr čerešničkou na torte. Paródia to nie je, komédia však vydarená, dozviete sa čo to o každodenných starostiach každého panovníka. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Nebylo to spatne, bylo to celkem zabavne, trosku poucne a bylo tam nastesti malo pisni. Mozna , ze kdybych si ujizdel na dvojce Kolarova-Hanzlik, bylo by to o hvezdu vys... ()

Reklama

Reklama