Reklama

Reklama

Slasti Otce vlasti

  • angličtina Pleasures of the Father of His Country
Československo, 1969, 101 min

Režie:

Karel Steklý

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Miloš Kopecký, Daniela Kolářová, Karel Beníško, Bohumil Bezouška, Vilém Besser, Jaroslav Cmíral, Josef Elsner, Karel Gott, Jana Kasanová (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Budoucí Otec vlasti Karel (J. Hanzlík) tráví léta dospívání na francouzském dvoře ve společnosti své snoubenky Blanky z Valois (D. Kolářová). Věnuje se vzdělávání ve všech možných oblastech, od historie po šermování. Jednoho dne jej však otec Jan Lucemburský (M. Kopecký) povolá do Itálie, kde bojuje s řadou měst. Ještě před příchodem do města Luccy, kde právě Jan Lucemburský sídlí, se mladičký Karel dostane do nerovné bitvy s Janovými odpůrci. Díky svému důvtipu a velké dávce štěstí z ní však vyjde jako vítěz. Štěstí při něm ostatně stojí i nadále, hlavně proti zrádným italským šlechticům, kteří na kralevice zosnovali atentát. Jan Lucemburský je na svého rozpustilého potomka patřičně hrdý, a tak ho jmenuje markrabětem a pošle ho do Čech, aby se tam ujal vlády. Karel však prožije ještě mnoho klukovských dobrodružství, než se z něj stane uznávaný panovník a milovaný vladař… Historická kostýmní komedie režiséra Karla Steklého, vznikla podle několika motivů ze známých Karlštejnských vigilií Františka Kubky. (Česká televize)

(více)

Recenze (127)

AloeB 

všechny recenze uživatele

Jaromír Hanzlík je zde víc Karlem IV. než Kryštof Hádek a na rozdíl od jeho Hlasu pro římského krále si tento film na nic nehraje. Je smutné, že tehdejší filmová tvorba zvládla natočit dobrodružný a vtipný příběh o Karlu IV. lépe než tvorba současná snažící se natočit kvalitní a smysluplné drama. Od filmu jsem nic velkého nečekal a těšil se na pěknou frašku... a vlastně jsem ji i dostal, ale v tom nejlepším slova smyslu. Po stránce charakterů vede film na plné čáře a po stránce rozličných gagů se překonává. Ve výpravě často vítězí i nad mnohou současnou českou tvorbou, takže ani nevadí, že českoslovenští režiséři točili scény z Itálie na nějakých Moravských vinohradech. Protože to jen podporuje dokonale provedený minimalismus a výborně využitou jednoduchost, díky kterým je film v konečném důsledku daleko větší. ()

kratina 

všechny recenze uživatele

Karel IV. jak jsme ho dosud neznali. Ztřeštěný, zábavný a lidový. Ale stále i vznešený a mocný panovník. Oceňuji tento zdařilý „dokumentární pořad“, který přispěl k lepšímu povědomí národa českého o Karlu IV. víc, než leckterá učitelka dějepisu! ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mám hrozně rád. Všechno krásně odsejpá, humor je vždy tam, kde má být, není ho ani málo, ani moc, ve zkratce pojednané italské tažení Karla IV. je kouzelné a každému, kdo historii nesleduje, v kostce podává, jak to tehdá ještě Václav na Apeninském poloostrově prováděl... Škoda jen toho trochu roztříštěného závěru. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Je to sled nějakých historek poskládaných do filmu jen kvůli komickým situacím a hláškám, které ovšem moc vtipné nejsou. Jediným světlým momentem je Miloš Kopecký, u jeho výstupů jsem se možná pousmál, k smíchu však bylo daleko. A atmosférou nebo historickou věrností se film chlubit rozhodně nemůže, snad jen netradičně představuje Káju jako válečníka, o čemž se v učebnicích moc nemluví. ()

fantomas19 

všechny recenze uživatele

Česká historická komédia o Otcovi českého národa, kráľovi Karlovi IV. a jeho mladosti, je z roku 1969 a režíroval ju Karel Steklý. Mladý kráľovic Karel (Jaromír Hanzlík), v tieni svojho otca, kráľa Jána Luxemburského (Miloš Kopecký), bojuje o svoje miesto medzi českými šľachticmi a na bojiskách v Taliansku. Spolu so svojím ochrancom Buškom z Velhartic (Oldřich Velen) zažíva prvé dobrodružstvá, ťažké začiatky v českom kráľovstve, nezhody s otcom, ale aj krásu prvých lások a prvé manželstvo s francúzskou princeznou Blankou z Valois (Daniela Kolářová) a narodenie dieťaťa. Film s uvoľnenou atmosférou vykresľuje mladé roky kráľovica, vo filme sa mihne plejáda českých hercov (Vladimír Menšík, Vilém Besser, Bohumil Bezouška, Jiří Štepnička, Jan Přeučil, Bohumil Švarc, Jan Schánilec, Karel Gott). ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se u tohoto filmu nudila. Ale nejvtipnější mě přišel ten závěr, ve kterém stálo: A to ještě netušil, že ho po tomto šťastném manželství, čekaly ještě další čtyři věrné manželky. :D ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Veselohra Slasti Otce vlasti ukazuje celkem trefně, v jakém stavu bylo království České, když do něj Karel vstoupil. Zhruba v takovém jako dnes, akorát s tím rozdílem, že dnes se platí bankovkama a ne zlaťáky. Každopádně celkově mě snímek příliš nezaujal. Na to, že je titulován jako komedie jsem se příliš nezasmál. Na druhé straně bylo celkem zajímavé vidět krále a císaře Karla pod parou. Dalším zajímavým jevem je neobvyklá mluva. Tak jako tak jsme mohli sledovat skvělé herce jako J. Hanzlíka, který se své role zhostil vcelku dobře, či Miloše Kopeckého. Film je přesně ten typ, který můžeme charakterizovat jako neurazí, ale ani nenadchne. ()

krokodlak 

všechny recenze uživatele

Příjemná historická hříčka se vyznačuje skvělou kamerou Jiřího Tarantíka a svěžými hereckými výkony. Nicméně filmu by prospěla umělečtější hudba (přímo se nabízí jméno Jiřího Srnky), Gott se mi do středověku moc nehodil. Mezi komediemi přelomu 60. a 70. let má snímek silnou konkurenci, v jejímž kontextu je přece jen místy zdlouhavý. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nu, rozhodně lepší než ta nová slátanina „Hlas pro římského krále“. Sem tam je tu i špetka humoru. Bohatá výprava, skvělí herci. Není co dodat. ()

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

No to teda čumím. Herecký výkon Miloše Kopeckého je skvělý jako vždy. Daniela Kolářová hraje pipinu jako vždy. Očekávatelné. Já ale čumím, že komunisti dovolili něco takového natočit a promítat. Sakra, vždyť to je nevtipný prznění českých dějin a jednoho z největších (ne-li největšího) českého krále... ... Karel IV je tu jako blbeček, Blanka jako pipina (což Daniela Kolářová hraje skvěle jen se to nedrží pravdy) a Jan Lucemburský celkem ujde. Vidět tohle Karel IV, myslím, že by oba scénáristy osobně setnul... 1* ale chápu všechny, kdo dali odpad a byli nasraný ještě víc než já... ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem od tohoto filmu mnohem více, a právě proto jsem byl nejspíše velmi zklamán. Vydržet sledovat jej až do konce bylo možné jen díky výbornému Hanzlíkovi a Kopejdovi, avšak scénář byl velmi nudný a téměř bez děje. Dva body za přírodu, hudbu a herecké výkony, více si tento film určitě nezaslouží. ()

route60 

všechny recenze uživatele

Slasti otce vlasti, pohodovka na nedělní odpoledne Karla Steklého o mládi Karla IV s Jaromírem Hanzlíkem, Danielou Kolářovou a hlavně výborným jako vždy Milošem Kopeckým. ()

Max Q. 

všechny recenze uživatele

Nečekaně dobré i nečekaně výpravné. I když jako komedie spíše klouže po povrchu, neztrácí to na historické atraktivitě. I Karlova moderní mluva mi tam krásně sedla. ()

kristina.b 

všechny recenze uživatele

Na tento film se vždycky ráda podívám. Líbí se mi zde hlavně humor a ten nadhled, který je zde vnořen. A Miloš Kopecký je zde prostě vynikající. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Dle mého nejlepší historický film pana Steklého, který je brán s nadhledem a není křečovitý. Princ Václav, co se ve Francii nechal zovat Karel po svém vzoru je sympaťák Možná bych řekl i takový antihrdina. Hanzlíkovi to stejně sluší s Kolářovou jako v pozdějším filmu Noc na Karlštejně. Co je však geniální, je otec Karla IV., král Jan Lucemburský v podání Miloše Kopeckého. Král, co padl v bitvě u Křeščaku je krásně slizký padouch. No, to by bylo, aby král z boje utíkal. Jinak se můžete těšit na Itala v podání Menšíka a malou roli trubadůra, koho si střihl nikdo jiný než zlatý slavík. ()

Reklama

Reklama