Reklama

Reklama

Slasti Otce vlasti

  • angličtina Pleasures of the Father of His Country
Československo, 1969, 101 min

Režie:

Karel Steklý

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Miloš Kopecký, Daniela Kolářová, Karel Beníško, Bohumil Bezouška, Vilém Besser, Jaroslav Cmíral, Josef Elsner, Karel Gott, Jana Kasanová (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Budoucí Otec vlasti Karel (J. Hanzlík) tráví léta dospívání na francouzském dvoře ve společnosti své snoubenky Blanky z Valois (D. Kolářová). Věnuje se vzdělávání ve všech možných oblastech, od historie po šermování. Jednoho dne jej však otec Jan Lucemburský (M. Kopecký) povolá do Itálie, kde bojuje s řadou měst. Ještě před příchodem do města Luccy, kde právě Jan Lucemburský sídlí, se mladičký Karel dostane do nerovné bitvy s Janovými odpůrci. Díky svému důvtipu a velké dávce štěstí z ní však vyjde jako vítěz. Štěstí při něm ostatně stojí i nadále, hlavně proti zrádným italským šlechticům, kteří na kralevice zosnovali atentát. Jan Lucemburský je na svého rozpustilého potomka patřičně hrdý, a tak ho jmenuje markrabětem a pošle ho do Čech, aby se tam ujal vlády. Karel však prožije ještě mnoho klukovských dobrodružství, než se z něj stane uznávaný panovník a milovaný vladař… Historická kostýmní komedie režiséra Karla Steklého, vznikla podle několika motivů ze známých Karlštejnských vigilií Františka Kubky. (Česká televize)

(více)

Recenze (127)

harycek 

všechny recenze uživatele

Výborně a s humorem zpracované vyprávění o našem největším státníkovi , které s lehkostí , vtipem a nadhledem zobrazuje možné historické událost pomocí skvělých herců, s Jaromírem Hanzlíkem a Danielou Kolářovou v čele a dalšími výbornými představiteli!! Tento film pobaví a potěší a vyloudí i po náročném dni na tváři úsměv!!! ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Odlehčený film s Hanzlíkem a Kovářovou v hlavní roli, taková generálka na Noc na Karlštejně. Historická věrohodnost jde samozřejmě do pozadí, ale ta tu není tak důležitá. Hodnocení: 65 % ()

Ioanne 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých oblíbených filmů, na které se můžu dívat pořád dokola. Jaromír Hanzlík a Daniela Kolářová jsou perfektní sehraná dvojice. Dokázali vytvořit jedinečný druh humoru - potěší, je roztomilý, ale nevnucuje se. Otec vlasti, mladý Karel IV., je tu zcela někdo jiný, než osoba z dějepisných učebnic. Jaroslav Hanzlík jako nekonvenční mladík, po kterém je najednou požadováno, aby dospěl a byl zodpovědný, dokáže pobavit. Život často není fér, ale proto nad ním nemusíme lámat hůl. Slasti otce vlasti se nesnaží o přesné zobrazení doby, ale o nadsázku (odlehčení, ale ne parodie). Někomu by nemuselo vyhovovat trochu pomalejší tempo, já si odpočinu a nálada se mi zvedne o několik stupňů. ()

kenedicek 

všechny recenze uživatele

"Nebyl by to první hrad, kterej bych prožral!" To bych taky chtěla jednou říct :) Jinak je to film plný úžasně lehkého humoru a snad i jediný film co znám, ve kterém Karel IV. je prostě jen normální člověk, kterej má sedřenej zadek z úmorných hodin jízdy na koni :) ()

MorraEddie 

všechny recenze uživatele

Ve zkratce: špatný film ve špatnou dobu. Slasti otce vlasti se u mě zcela minuly účinkem a já se přes hodinu a půl vesměs nudil. ()

jjjerry 

všechny recenze uživatele

Netradičně pojatá historická komedie. Trochu nudná. Historicky velmi nepřesná. Jen Hanzlík a Kopecký je skvělý. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 5/10 ... Vizuální stránka: 5/10 ... Soundtrack: 5/10 ... Didaktický potenciál: 4/10 ... Celkový dojem: 5/10. ()

endrix 

všechny recenze uživatele

Řada nešťastných příhod budoucího vladaře. Bohužel dost nesourodá, volně spojená řada. Některé motivy jsou načaté a nedokončené. A víc než středověký příběh to připomíná léto s kovbojem v pseudostředověkých kostýmech. Noc na Karlštejně působí víc středověce. A to je je to komediální muzikál. Bušku, jedna číše stačila. Průměr. ()

MariusDee 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony to je opravdu lahoda..ale co film jako takový?Jako lehká taškařice s historickým námětem je to výborné,ale historický film to rozhodně není,spíše pěkná mystifikace...no, je třeba se nad to povznést:) ()

demovka 

všechny recenze uživatele

Ty dva jsou kouzelní, zvlášť spolu. Atmosféra opravdová, děj pochopitelný i někomu, kdo nemá rád dějepis. Je to veselé. Ale musím i něco vytknout. Hlavní příběh je o nich dvou nebo hlavní myšlenka je řešení vztahů s otcem? Takže bych přidala pár záběrů Karla a Blanky o jejich vztahu, o jejich životě a bylo by to dokonalé! ()

Medea86 

všechny recenze uživatele

Solidní herecké obsazení filmu, ale děj mi přišel celkem o ničem. Nečekala jsem historický dokument, ale bylo to dost povrchní bez špetky souvislostí. Miloš Kopecký super jako vždy. ()

JB001 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem asi nikdy neviděl a pokud ano tak mne v mládí asi nijak neoslovil. Teď z něho mám takové rozporuplné pocity. Neurazí nenadchne. Princezně Francie to slušelo a Kopecký to sehrál taky skvěle ()

coulismoulis 

všechny recenze uživatele

Karel IV. kovbojem, vypada to, ze to bylo ve tehle dobe celkem tema ;) Ale zas je to takove mile sedesatkove studiove s obcasnym vyletem mimo (druhy Karel included). ()

axelson 

všechny recenze uživatele

Otec vlasti v podani Hanzlička byla pro mě dobra volba.Mladí Karla IV,bylo prý velmi bujare,ale taktéž zbožné.A to film Slasti otce vlasti přesně vypráví. ()

Tynka.z 

všechny recenze uživatele

Krásný, starý film, plný vtipných hlášek. Sama jsem koukala, jak moc jsem se u něj nasmála! A nejkrásnější je pojetí Karla, jako mladého floutka, který není zvyklý na dlouhé jízdy na koni. ()

Reklama

Reklama