Reklama

Reklama

Smrt soudního znalce

(seriál)
  • Velká Británie Death of an Expert Witness (více)
všechny plakáty

Epizody(7)

Obsahy(1)

Adam Dalgliesh rozplétá složitou síť žárlivosti, pomsty, vydírání a tajných lásek. Britský seriál, natočený podle románu P. D. Jamesové. (oficiální text distributora)

Recenze (13)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Další z řady detektivních příběhů s Adamem Dalglieshem a jeho podivným kolegou Johnem. Pokoukáníčko to bylo příjemné, děj nespěchal a pěkně se šmodrchal a proplétal, což je proti dnešním rychlokvaškám a superdetektivům s nepochopitelnou intuicí příjemná změna. A vraha jsem zase neuhodl... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Tento příběh sice příliš nesází na ponurou atmosféru, avšak apeluje na lidskou odpovědnost a problémy rodinného života. Trošku zamrzí fakt, že nejnesympatištější postava (dr. Lorimer ve výborném podání Geoffreyho Palmera) umírá ve druhé epizodě a v závěru odhalený vrah (doufám, že to nikdo nevezme jako spoiler) je takový sympaťák, až je vám ho líto. 85%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ejjj, slušné podcenenie z mojej strany. Hovorím si, 82%, z 83’ roku .. to nebude žiadna sláva. Lenže príbeh ako taký je skutočne prepracovaný do detailu. Nejde tu len o hlavný zámer v podobe vyšetrovania vraždy súdneho znalca. Námet ako taký rieši okrajovo aj vedľajší prípad “škrtiča”, ktorý zavraždil viacero žien, vzťahy medzi osobami a teda žiarlivosť, závisť, ale aj konflikty či intrigy s tým spojené. Prekvapením pre mňa bolo, že story nezačína vraždou. Na tú si divák musí počkať. Fakt zaujímavá schéma rozprávania, pričom postava inšpektora Dalgliesha dostáva spočiatku taktiež priestor len minimálne, čo tiež nie je úplne tradičné. Najväčším plusom je ale samotné rozpletanie prípadu. Vraha nebude poznať až do úplného záveru, a presne takto to mám rád. Nič no, pustíme sa do ďalšej krimi predlohy pani James-ovej .. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

První ze seriálů podle románů P.D. Jamesové uvedený v Československu, v hlavní roli tradičně vynikající Roy Marsden coby vrchní superintendant Adam Dalgliesh. Vrahem je jako obvykle ta nejméně podezřelá osoba. 7. 3. 2009 musím dodat, že mne tahle detektivka baví v současnosti kupodivu stejně jako před tím zhruba čtvrtstoletím, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Porovnávat P.D Jamesovou s A. Christie, to je pro mě jako rozhodovat, jestli je lepší "Jak se budí princezny", nebo "Tři oříšky pro Popelku". V mrtvém závodě dvou anglických dam oddechové literatury, při níž napětím ani nedýcháte,straním víc PDJ. I v televizi jsem se víc těšil na adaptaci jejích příběhů. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Po mnoha letech jsem konečně dohnal posledního (serálového) Dalglieshe, který mi ještě chyběl. A jo, pořád je to hrozně dobrý. Ta znělka je prostě neskutečná. Roy Marsden je geniální, i když je Dalgliesh v porovnání s jakýmkoliv detektivem vlastně docela nudný, atmosféra je působivá, příběh hezky pomalu plyne, nespěchá a nenudí, herci jsou tradičně výteční a celé je to prostě parádní (ale za to může předloha). Holt kvalita se nezapře ani po letech. Piškotka má fakt dobrej komentář. Bohužel, Dalglieshů jsem četl jen velmi málo, ale tady naštěstí můžu srovnat - předloha i adaptace jsou ne přibližně stejné úrovni a možná, že seriál byl o něco lepší. Paráda, klasická britská škola, která žádného fanouška nezklame. Na Černou věž ale prostě nemá nic. 85%. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

První televizní zpracování knihy PDJ s Dalglieshem začíná 3. května obyčejným zazvoněním telefonu. Co se děje pak už je - slušně řečeno - neobyčejné. Od výše zmíněného dne se totiž děj začne odvíjet tak chaotickým způsobem, že zhruba do třetího dílu jsem měla pocit jakési zmatenosti scénáře, jako kdyby tvůrci sice hledali cestu k co nejlepšímu převedení na TV obrazovku, ale moc si s tím nevěděli rady. Oproti pozdějším sériím je Smrt soudního znalce slabší, Adam s děsivě nemožnou ofinkou taky nevypadá úplně charismaticky, o ostatních figurách ani nemluvím, protože to je fakt panoptikum. Vadily mi i vnitřní monology mající za úkol divákovi - blbovi - pomoct pochopit o co zrovna jde a co se superintendantovi právě honí hlavou. No, i přes tu mou kritiku je to i po letech v pohodě koukatelné. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Poctivá britská detektivka. Hezky ukazuje, jak si Britové už před dávnou dobou vytírali se šestým přikázáním: souložnictví a cizoložství jen kvetou. První díl byl sice zbytečně rozvláčný, ale v následujících dílech se už vyšetřování rozběhlo naplno. Na to, jak Dalgliesh vraha odhalil, jsme přes přítomné vnitřní monology ani já, ani manželka nepřišli. ()

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrná podívaná odehrávající se na britském venkově. Adam Dalghliesh, dlouhonohý elegán v obleku srší inteligencí a prozíravostí. Vraždy jsou páchány elegantně, vše se točí kolem ústavu soudního lékařství. A doprovodná hudba je skvělá. Ve srovnání se Zahalte jí tvář je tento příběh méně inscenační a mnohem příjemnější pro oko divákovo. I když s herci není vyhráno. Roy Marsden má přirozený půvab, ostatní hrdinové jsou takoví strašáci do zelí:)) ()

poppy75 

všechny recenze uživatele

obsahuje spoiler....ja tú dalglieshovskú znelku milujem!a tiež zbožňujem,keď identitu vraha ako diváci neodhalíme po 5 minútach...tie vnútorné monológy Adama Dalglisha možno boli vo svojej dobe moderné ale teraz mi dosť vadili,rovnako aj to datovanie,hlavne keď udalosti,ktoré sa podľa neho mali udiať za 4 dni pôsobili akoby trvali aspoň 2 týždne.....Domenica odporná vystupovaním aj povahou až hrôza,a preto je smutné,že také zlo vzniklo kvôli nej...v každom prípade-mne je Dalglish vrcholne nesympatický,ako sa vždy s rukami vo vreckách,v postoji kohúta naparuje-knihy od P.D. Jamesovej som nečítala,a keďže si Roya Marsdena ona vybrala,vedela prečo-ale mne brutálne lezie na nervy...keď to bol zámer-vydaril sa...a v tomto prípade navyše jeho minimálna ľútosť nad osobnou stratou-keď sa 6 týždňov po smrti manželky a dieťaťa pokojne smeje a s pôžitkom hľadí na mladú slečnu-no brŕ...inak špeciálne oceňujem postavu Massinghama-ale vlastne boli takmer všetci tak dokonale ikonickí...za mňa klasika,naozaj vydarená...toto su kriminálky,nie tie s galónmi krvi a policajtami s nadľudskými superschopnosťami a armádou za riťou...bavilo veĺmi... ()

Reklama

Reklama