Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Doba protireformace: Myslivec Machovec je pro náboženské přesvědčení donucen představiteli jezuitského řádu uprchnout z domova. Jeho dospívající děti Helenka a Tomáš se i přes sílící nátlak nevzdávají víry a tradic Českých bratří. Těžkopádný přepis rozsáhlého románového díla sloužil několika generacím jako snesitelnější náhrada povinné školní četby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (40)

Historik 

všechny recenze uživatele

Příběh se sice odehrává v konkrétní době, ale je možné jej chápat univerzálně jako příběh o netoleranci, fanatismu, nesvobodě, útlaku, emigraci apod. A stejně tak jako kritiku dějů dvě sta tři sta let starých je možné jej chápat jako kritiku doby, kdy film vznikl. Nevidím důvod se pořád ohánět komunistickou propagandou. Film je možná místy zkratkovitý, přece jen literární předloha je velmi košatá, ale je to koukatelný historický film. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Historickou věrnost řešit nehodlám, ale řekněte mi, proč měl nový komunistický režim potřebu přiživit se na dávno mrtvém sporu mezi katolíky a protestanty? Výsledek tomu odpovídá, takže se mi v hlavě stále vynořovala myšlenka, že KSČ potlačující zakázané názory, a bděle dohlížející na ideologicky rebelující obyvatelstvo, je od Jezuitů k nerozeznání. Promyšlenější scénář a schopnější režisér by podobným kacířským myšlenkám učinili přítrž, ale Steklý se na nic takového nezmohl. ()

Reklama

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Jedna z mnoha adaptací milovaného i nenáviděného Aloise Jiráska. Film jsem viděl až dnes prvně, ale knihu jsem četl za svých studiích na průmyslové škole, a když jsem odevzdával souhr přečtené literatury, nikdo mi nevěřil, že jsem knihu opravdu četl. Četl a moc se mi líbila, i když musím přiznat, ač jeho obdivovatel, román je poznamenán svým časopiseckým původem. Některé pasáže jsou sice zajímavé, na druhé straně, rozvolňují rytmus knihy. Jirásek nesporně patří k našim velkým spisovatelům a jeho díla byla útěchou národu v jeho těžkých chvílích. Bohužel, za minulého režimu byl tak glorifikován, až se mnoha lidem zprotivil - hlavně díky Zdeňkovi Nejedlému (ministrovi kultury), jeho vášnivému milovníkovi, pod jehož patronací, vznikali jeho adaptace (někdy i pod přísným dohledem). Filmový přepis je poznamenán dobou vzniku, veškerá vrchnost, cizinci, katolíci a přisluhovači jsou vypodobněni jen v těch nejhorších barvách, zatímco lid tížen svým poddanstvím, je spravedlivý, vlastenecký a oddaný myšlenkám husitským (samozřejmě, nechápáno v náboženské rovině). Mnoho věcí z románu, nikoliv nelogicky, je vynecháno, přeci jenom do jednoho filmu nelze nacpat všechny události, proto by knize více slušela seriálová podoba, jako u F.L. Věka. Jak se na státní zakázku sluší, film je odveden na velmi dobré řemeslné úrovni, kostýmy, kulisy, herecké osazenstvo, přesto tomu všemu chybí trochu více citu. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Ač nerad, musím upozornit, že Jirásek byl vysokoškolsky graduovaným historikem, středoškolským profesorem dějepisu a pilným archivním badatelem. TEMNO je jeho vrcholným dílem evropského dosahu a Steklý, který byl velmi dobrým scénáristou, to hlavní z Jiráskovy předlohy zachoval. Přidáte-li k tomu stav země na počátku panování Marie Terezie, jak je zachytilo koprodukční nedávné televizní seriálové dílo, není k tomu co dodat. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zajímavé dílo...i dnes. 1) Ideologicky podmíněný popis rekatolizace v podání národovce Aloise Jiráska (knihu dopsal v 64 letech) je navíc pokřiven dobovou ideologií nastupujících padesátých let. Nestranný pohled na dvacátá léta 18. století tedy nelze čekat._____ 2) Ovšem výprava a řemeslo obecně je na vysoké profesionální úrovni a stejně tak i herci._____ 3) Zaujali mě 22letá debutující Jiřina Švorcová (Helenka), 18letý zatím ještě student JAMU Eduard Cupák (Helenčin bratr Tomáš), 32letý Martin Růžek (páter Koniáš) a mnozí další._____ 4) Film hodně využívá stylizaci - čisté a vyžehlené oblečení postav bije do očí, úprava událostí a jejich výklad možná méně, ale také. Filmu lze věřit asi stejně jako Švorcové, když říká: Já se taky modlím. Dílo je završeno příšerně budovatelským koncem: Jděte, bruste kosy a kovejte cepy..._____ 5) Ovšem píseň "Zapalte kacířské bludy" v podání dětského sboru nemá chybu. Uvádím ji v celém znění, jak je zveřejnil Časopis muzejní v roce 1907: Zapalte kacířské bludy, zkazte pekelné obludy, spalte pohanskou nevěru, i každou babskou pověru._____Nechceš-li ty se škvařiti, bludné knihy hleď spáliti, dokavadž tobě čas slouží, bys nespad v pekelnou louži._____ Hořiž, hořiž, Jene Huse, ať nehoří naše duše; hořiž, Martine Luthere, čert se o tvou duši dere._____Hořiž, Cvingle i Kalvine, ať nás oheň věčný mine, hoř, Melanchton, Jeronlíme, ať se s tebou nekalíme._____Hořiž i ty, Havle Želanský, zasloužils dvě mastné facky; hořiž, hořiž, Jene Žižka, jak v smůle smažená šiška._____Hořiž, Klimenue Bosáku, máš v pekle viset na háku; hořiž, Jiříku Tesáku, dostaneš od čerta facku._____Ty Doroto Vokálova, nažer se sejra, volova, a tě, Václave Slováci, roztrhají v pekle draci._____Jdi k čertu, z Šeredina Petře, on ti dá tabáku z pepře, vhoďte tam Jiříka Strejce, ať řere smradlavé vejce._____Hoř antoníne Korvine, hoř, Kubo Petrozeline, hořiž, Kleichu, Motešický, máš se v pekle motat vždycky._____Hořiž, Špangenberku, Borovský, ty duší lidských Petrovský, hořiž, Matouši Konečný, tobě patří oheň věčný._____Hořiž, Tomáši Řešátko, zlá Soběslavských památko, i též, Štěpáne Teplický, jdi do čertovy kapličky._____Vhoďte do pekle Dykasta, ať se tam ohně nachlastá, svažte tam Jakeše Víta, ďábel ho s hřeblem přivítá._____Philadelpha, Straněnského, Achillesa Berounského, spalte Matěje Korvína, dejte mu smolného vína._____Ty pekelný luciáši, s Michalem Zachariáši, s Peškem, s Krintem, Bruncviku, nažer se pekelných fíků._____Hořiž, Filipe Kegeli, koštni kyselého zelí, ať vás řere silný plmen, s bludnými knihami. Amen. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se v obci Karlštejn. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Film sa svojím rozpočtom 5,330,000 korún stal vo svojej dobe najdrahším československým filmom. Film mal prekvapujúco dobrú návštevnosť vyše 3 milióna divákov, ale u tohto typu filmov skresľujú počty divákov povinné školské a podnikové predstavenia. (Raccoon.city)
  • Martin Růžek (páter Koniáš) prohlásil, že po odvysílání filmu si od něj lidé odsedávali v tramvaji, nebo si před ním uplivovali na ulici. (Duoscop)

Související novinky

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama