Reklama

Reklama

Katharine Hepburnová v roli ženy, která se touží vymanit ze středostavovských poměrů. Americký film nominovaný na dva Oscary.
Snímek George Stevense z roku 1935 vypráví příběh rodiny Adamsových, typických příslušníků nižší střední třídy na americkém maloměstě. Otec a syn jsou se svým životem spokojení, matka s dcerou však pomýšlejí výš. Když se Alice na večírku u bohaté rodiny Palmerových seznámí s mužem svých snů, dobře zaopatřeným a uhlazeným Arthurem, rozhodne se matka nabízející se příležitost ke společenskému vzestupu za žádnou cenu nepustit.
Adaptace stejnojmenného románu Boothe Tarkingtona oceněného Pulitzerovou cenou byla především velkou hereckou příležitostí pro Katharine Hepburnovou, které pro ni netypická role Alice vynesla nominaci na Oscara.
V roli Arthura ve filmu po jejím boku uvidíme Freda MacMurraye, známého především rolí pojišťovacího agenta Waltera ze slavného snímku Pojistka smrti (1944) Billyho Wildera. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Podla mna komedia silne ovplyvnena svojou dobou . 30. rokmi a nejde tam o nic ine, len za Katarina Hepburnova sa snazi dostat sa vyssie na spolocenskom rebricku. Dost nudne, tempo a dialogy v strede filmu su vysôlovene plane, kulisy nic moc .......trpi to este aj na rezisersku rutinu, scenaristicku bezradnost a podla mna je to aj jaxi --- prvoplanove ? Nejak Tak : 65 % ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Sice mily filmecek, ale scenar uz ohlodal zub casu. Z dnesniho pohledu je dej velmi naivni, jenze se musi brat v potaz, ze film uz je 75 let stary. Co nejvic zaujme je Katharine Hepburn, ktera tahne cely film a je videt, ze i v tak mladem veku uz byla velka herecka. Hepburn patri mezi me oblibene herecky, takze ja si jednu hvezdicku pridam pro ostani je to film za 3 hvezdicky. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Každý pozná ten typ dievčat či žien, ktoré nevynikajú fyzickou krásou ( hoci Hepburnová je tu veľmi pekná ), ale ich srdce je čisté a veľké. Dosiahnúť spoločenského postavenia a byť niekým iným je obtiažne, najlepšie to dokumentovala veľmi vtipná scéna s večerou. Klasický romantický príbeh podvihuje svojim výkonom mladá Hepburnová. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Napoly rom-kom, napoly sociálna dráma, ktorá nemá okrem Katharine čím zaujať. Postava Alice a takisto jej matky ma ale dosť vytáčali. Matka pre to, že stále hučala do starkého, že málo zarába a chúďatko ich dcéra kvôli tomu nedostáva pozvánky na miestne nóbl večierky. Mať takú manželku, tak schytá pár po papuli (aj keď ženu by som ani kvetinou neudrel) a nech šľape tiež do roboty, nie ona doma vysedávať a píliť nervy aj uši starému chorľavému manželovi, ktorý musí makať na celú rodinu. A Alice, tá samotná by si zaslúžila oscarovú nomináciu za to neskutočné hranie a pretvárku, keď bola na večierku alebo so svojím milým. Tá jej vyškerenosť a neustále bľabotanie o somarinách ma neskutočne iritovali. Tiež by si zaslúžila riadny preplesk, nech sa dievča zobudí do reality, nie len snívať o tom, ako byť súčasťou tej high society, v živote sú dôležitejšie veci. Ale Katharine ju dala úžasne, to klobúk dolu. Takisto nesklamala Hattie, síce prvý krát som ju zažil takú mĺkvu, no aj v tejto pozícii to uhrala excelentne. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Typický filmový produkt svojí doby, kdy je určitě nutné i s odstupem mnoha desítek let ocenit herecké umění Katharine Hepburn, nicméně scénář představuje charakteristický konflikt, resp. představu tehdejších měšťáků o štěstí a abych pravdu řekl, tak příkladně maloměšťácký snímek, jako je Alice, se hledá jen obtížně. Hlavní hrdinka se cítí chudá, tak chudičká ve svých jediných plesových šatech, že z toho má mindrák, který řeší po celý film, a z její snahy se provdat a postoupit na společenském žebříčku výš čiší nepokryté stavovské elitářství měšťanských vrstev, které pohrdají prostým plebsem. Ten sociální status její rodiny totiž v oné době v žádném případě neznamenal chudobu a neznamenal by ji mimochodem ani dnes. Jinak kdo má rád klasické filmy oné éry, nebude zklamaný. Oscary se v té době dávaly tak nějak na jistotu konvenčním, ale řemeslně slušně udělaným snímkům. Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Katharine Hepburn tento film přinesl nominaci na druhého Oscara pro nejlepší herečku. Film byl rovněž nominován na Oscara v kategorii Nejlepší film. (Pavlínka9)
  • Děj filmu se výrazně liší od knihy. Hepburn se scenáristou Mortimerem Offnerem scénář přepracovali do podoby bližší knižní podobě. Problémem bylo zakončení filmu. Podle jejich námětu Alice pracuje jako sekretářka a vztah s Russellem vyústil ve volný konec. Studio však chtělo závěr, v němž Russell Alici získá. George Cukor pak Katharine přesvědčil, že štastný konec oproti tomu realistickému bude divácky přijatelnější. (kenny.h)

Reklama

Reklama