Reklama

Reklama

Rande na oko

  • Česko Jak jsem chodil s Amber (festivalový název) (více)
Trailer 1

VOD (1)

Letní komedie o přátelství, rebelii a přijetí sebe sama vypráví příběh zakřiknutého Eddyho a nezávislé Amber. Dvojice kamarádů se rozhodne předstírat romantický vztah, aby umlčeli spekulace o své sexualitě – na irském maloměstě v polovině devadesátých let totiž není pro jakoukoliv odlišnost místo. Spiklenecký pakt má trvat do maturity. Poté se Amber plánuje přesunout do liberálního Londýna, kde bude moci svobodně žít a rozvíjet svou vášeň pro hudbu. Eddy si ale svou orientaci odmítá naplno přiznat a hodlá svou budoucnost zasvětit službě v armádě stejně jako jeho otec. Pomůže mu Amber odpoutat se od předsudků okolí? (Queer Kino)

(více)

Recenze (22)

silentname 

všechny recenze uživatele

"Dating Amber" je ďalšou príjemnou komédiou, ktorá však má aj silné dramatické momentky, ktoré vedia udrieť. Za rok 2020 som už videl celkom dosť filmov, ktoré sa sústredili na homosexuálov, no nemám pocit, že by to poňali týmto štýlom. Páči sa mi nápad príbehu, kde sa Amber a Eddie rozhodnú byť naoko párom. Aby obaja mohli prežiť obdobie na škole a nemuseli donekonečna počúvať sprosté reči od svojich spolužiakov. V prvom rade musím vyzdvihnúť našu ústrednú dvojicu. Fionn O´Shea a Lola Petticrew sú obaja veľmi dobrí. Pôsobia veľmi presvedčivo a vzťah, ktorý sa medzi nimi bude budovať je veľmi úprimný. Pri konci sa mi dokonca do očí dovalili aj nejaké tie slzy. Nemyslím si, že by niekto urobil nezištne niečo také ako urobí na konci pre Eddieho Amber. Je to veľmi pekný moment a všetky tie dialógy tam pôsobia skutočne. Okrem toho oceňujem na filme, že ukazuje aj niečo, čo mnohé iné filmy s gay tématikou moc neukazovali. Skutočnosť, kde má náš hlavný hrdina strach z toho sa priznať. Okrem toho keď je tu ročník 1995 a na škole majú dokonca kresťanské agitácie, ktoré ich učia, že boh sa díva a sex je správny iba jedným spôsobom. Film vie koľko humoru a koľko drámy si môže dovoliť, aby to nezačalo pôsobiť gýčovito alebo sprosto. Možno by som iba privítal, aby film pôsobil počas kompletného času tak skvele, no v poslednej tretine sa tempo trošku spomalí. Viac-menej sa budeme točiť v kruhu, no na druhú stranu sú tam tiež dobré momentky. Myslím, že títo dvaja ľudia sa v živote potrebovali. A fungovalo to dobre. Myslím si, že ak nemáte homofóbne myslenie, tak sa vám film bude páčiť. Hodnotenie: B+ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pri typickej kráse írskych dievčat, ktorú sme tu mali možnosť vidieť, niet divu, že na im tam na ostrovných školách rastie homosexualita. Ako zarytý heterák môžem povedať, že tí chlapci sú na míle atraktívnejší než nežnejšie pohlavie, to platí vlastne pre celé anglosaské ostrovy a Germánov. Pozitívom filmu je kurz írskej angličtiny, ktorá sa tak nežne derie do ucha až jej takmer nerozumiete. Za plusové považujem tiež herectvo Loly Petticrew, ktoré takmer identicky kopíruje Jessicu Bardem, aj vystupovaním aj vizážou. Film je v celku pozerateľný a plne chápem a rešpektujem, že v minulosti muselo byť ťažké priznať sa k svojej orientácii, no dnes to už nie je podľa mňa témou. Našťastie sa filmu podarí udržať mieru nechutností na uzde a to má pre mňa rozhodujúci vyplyv na hodnotenie. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tento film urcite potesi davy. Je to prevraceni noveho subzanru "dva muzi si v posteli povidaji o sexu". Mily a sladky pohled na pratelstvi mezi dvema queer detmi. Popisuje uzkosti teenageru, kteri zapasi se svou identitou. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Dating Amber má nadmíru humorný rozjezd, jenž se v průběhu postupně mění ve vztahové a rodinné drama, které mě ale neoslovilo tak jako původní komediální rovina. Házení kamenem za účelem upoutání pozornosti mělo vážně své kouzlo a instruktážní video k sexuální výchově byl neskutečný bizár. Zaujala mě křupanská atmosféra školy, na které bylo vrcholem dokonalosti si vyprávět o svých (neu)skuteč(ně)ných milostných zážitcích. I když film nabízí vcelku silný příběh, nedostal se mi tolik pod kůži a samotný závěr mi tak nějak nesedl. Silnější tři hvězdičky! ()

tomeš 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že (vnitřní) coming out může bejt kvůli tlaku okolí dost na hlavu. Trochu mě to minulo - příběhem, filmařsky, herecky. (A snad první film, kde se mi vyloženě nelíbila kamera. Ty přehnaný hloubky ostrosti byly prostě otravný. Konec hlášení :) PS: Pokud má někdo oblíbenýho Fionna O'Sheaho v coming outu, ať si dá Handsome Devil (2016). ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Komedie v první polovině, pak už to je víc drama. To, jak se Eddie chová pořád dokola jako blb, po chvíli už nudí. K té postavě mi to prostě nesedělo. Sice jsem si celou dobu přál trochu jiný děj postavy Eddieho, ale konec se mi líbil, takže celkově lepší průměr. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Režisér a scenárista David Freyne vypráví vcelku originální příběh o přátelství a přijetí sebe sama, který má sílu zaujmout i starší diváky. Tedy alespoň já jsem mu absolutně propadla. Tak dobrý teen film jsem strašně dlouho neviděla. Od samého začátku jsem se dost nasmála, některé situace byly opravdu velmi vtipné. Ovšem postupem času došlo také na mnohem závažnější a smutnější momenty, při nichž jsem neměla daleko k slzám. Určitě musím vychválit neokoukanou hlavní dvojici, jejíž představitelé Fionn O'Shea a Lola Petticrew dokázali s velkou citlivostí vyjádřit širokou škálu emocí. Rovněž se mi hodně líbil devadesátkový soundtrack, který přesně vystihl dobu, v níž se děj snímku odehrává. (90%) ()

YumiOkami 

všechny recenze uživatele

miluju soundtrack, reference na blur (“𝘺𝘰𝘶 𝘭𝘰𝘰𝘬 𝘭𝘪𝘬𝘦 𝘢 𝘴𝘩𝘪𝘵 𝘷𝘦𝘳𝘴𝘪𝘰𝘯 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘨𝘶𝘺 𝘧𝘳𝘰𝘮 𝘣𝘭𝘶𝘳”), pribeh (komedie x drama)...dala bych tomu 5 hvezdicek, ale ten eddie me tak sral! ale amber byla uzasna - ta scena se sarah na plazi byla strasne krasna a moc jsem jim to prala. konec me rozbrecel. “𝘪𝘮 𝘨𝘢𝘺” - “𝘯𝘰 𝘴𝘩𝘪𝘵!” ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Obsahuje drobné spoilery... Hořkosladká romance, která velmi civilně a za doprovodu k věci dobře sedící hudby přibližuje, jak kruté (ale zároveň místy i hezké, nebojte se) může být dospívání. Zvlášť když jste gay na malém městě kdesi v Irsku v devadesátkách. A také jak můžete objevit spřízněnou duši, přátelství možná na celý život tam, kde byste to vůbec nečekali. Úplně mi nesedl závěr (líbilo se mi, že Eddy si některé věci konečně naplno připustil, na druhou stranu to "otočení" rolí, plánů mi přišlo trochu moc na sílu), jinak velmi příjemný (resp. spíše správně příjemně nepříjemný) film. Soudě dle reakcí v kině bych také řekla, že tohle může být právě ten vhodný snímek, který dokáže nenásilnou formou přiblížit radosti a strasti LGBT lidí, to, že to jsou prostě úplně normální lidi, i starší generaci. 75 %. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Herci hlavních rolí velice tvrdí soutěží o archetyp nejméně sympatické postavy na plátně. Díky solidní angličtině jsem to nakonec dokoukal, ale v rámci queer žánru film dle mého nic extra nového nepřináší, snad jen závěr trochu mile překvapí. *** Tracey, chceš francouzáka? *** Hodinový karavan. *** Hezká studentka s brýlemi. ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Ten naprosto silný konec filmu, to mocné poselství, musí chytnout každého vnímavého a citlivého gay diváka za srdce a za duši. Plně chápu, že mnohý na toto téma nevnímavý hetero divák bude "kazit" hodnocení na ČSFD a IMDb. Tady na GT snad ne ... Snímek je naprosto originální, irská unikátní komediálnost přehlušená syrovou dramatickou linkou, která během sledování stále více vyplouvá na povrch. Ještě, že vše vzniklo v Irsku a ne v USA, kde by všechno pokřivili v ublíženou milující pohádku. Slušné solidní herecké výkony byly podpořené dobrým scénářem a režií. Díky Ondrovi za silný zážitek ... 9101010 ()

zolo 

všechny recenze uživatele

Když jsem se měl smát, nesmál jsem se, když jsem měl brečet... slzička nikde. Asi jsem voľáky čudný. Tak asi tak nějak. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Na irskom vidieku v roku 1995 Eddie vie, že je trochu "iny" ako jeho rovesnici a už ho unavuje že ho spolužiaci otravuju a nazyvaju buzerantom.Tak suhlasi ,že podobne šikanujucou spolužiačkou Amber uzavru dohodu a do konca školskeho roka budu predstierat,že su par aby mali od spolužiakov pokoj.Napriek im rozdielnym osobnostiam vznikne priatelstvo,ked spoločne zaživaju dobrodružstva ,zatial čo zistuju kym musia byt a kde vlastne zapadaju.Eddiemu to však trva ovela dlhšie ako Amber."Nie som gay" protestuje Eddie od začiatku."Ano si" hovori Amber "a ja tiež".Eddie,ktori sa snaži akceptovat svoju sexualitu prichadza do armady aby preukazal svoju mužnost svojmu otcovi vojakovi.Medzitym Amber požičiava svoj karavan nadržanym tinedžerom na sex a zhana peniaze aby mohla otvorit anarchisticke knihkupestvo v LondyneObaja hlavny protagonisti su vyborni a hraju tieto dve divne dospevajuce deti s detailami,vdaka ktorym su dôveryhodni a nesmierne sympaticky.Je vzrušujuce sledovat ako Edie a Amber objavuju spôsobi,ako môžu byt sami sebou a citit sa spravne a slobodni.A pripomina nam,že iba my môžeme sami seba definovat.Nikto iny nema na to pravo. ()

strachon 

všechny recenze uživatele

Je to příjemný film, zpočátku vtipná a hravá komedie, jak ale zvážní, vtípky ze začátku zábavné už působí trochu nuceně a tato poloha už není tak zajímavá. Pořád ale je to dobře koukatelný retro návrat ke comingoutovým příběhům a docela originální vyprávění o jednom mladickém vztahu mezi klukem a holkou. Fionn O'Shea jako Eddie je skvělý, Lola Petticrew jako Amber to taky zvládá, i když na obou je poznat, že věkově přerůstají svoje postavy. ()

VktrCZ 

všechny recenze uživatele

Od tohoto filmu jsem vůbec nic nečekal, šel jsem na něj se školou téměř z donucení a plánoval jsem si to zkrátka ironicky užít s kamarády, jenže tohle jsem opravdu nečekal. Skvělá komedie o zapírání vlastní sexuality, postavy jsou zde opravdu sympatické, hlavně tedy amber je skvělá a celkově příběh byl strašně emotivní pro mě. Celková stilizace a barevnost, ze které úplně sálá prostředí Irska, Wow, smekám a od teď se školou kamkoli ()

starydivak 

všechny recenze uživatele

Přiznám se. Šel jsem proto, že mám rád filmy z britských ostrovů, "náš" filmový klub účastí skomírá a že délka filmu byla hoďka a půl, což já beru jako etalon :) Film je příjemným zamyšlením nad dospíváním v devadestých letech z pohledu dneška.. Takže LGBT je všudypřítomné, co se dá dělat. Herecké výkony jsou trochu přehrané.. Klady: barvy, irská krajina, devadesátkové všechno, tedy i soundtrack. Dost mě pobavila chorálová verze All I want is you (U2) v kostele. Ale ani ta to nevytáhla na 4* ()

Korpy22 

všechny recenze uživatele

V záplavě filmů s LGBTQ+ tématikou se člověk začíná až ztrácet, přesto tento film patří k těm lepším. Lehce se dá vytvořit vztah se dvě hlavními postavami Eddiem a Amber. Film má spád a není to jen jednou velké klišé. Má dokonce i pár vtipných scén, kdy člověku začnou cukat koutky. Přestože film patří k romantickým slaďárnám, dokáže člověku zahrát na citlivou notu a lidi co si třeba prožili stejný příběh, kdy se museli skrývat to kým jsou i rozbrečet. ()

Jean-Paul 

všechny recenze uživatele

Blur, Oasis, Blur, Oasis… tak v tomto souboji u mě vyhrávají Pulp. Léta devadesátá, léta dospívání, irské maloměsto… svět, ve kterém není pro jinakost místo. ONA, která se již vnitřně našla, ON, který stále tápe a jejich OKOLÍ plné předsudků, které jim to opravdu nijak neulehčuje. A tak se spolu dohodnou, že budou před okolím hrát hru, že jsou partneři. Tak by se dala ve zkratce shrnout hlavní linka příběhu, který se ze začátku tváří jako komedie, ale postupem času (a vlivem tématu) zvážní. Happy end ve stylu hollywoodských bijáků sice nepřijde, ale špatně to taky nedopadne. Nevím, jak druzí, ale já jsem z kina odcházel nadmíru spokojen. (75 %) ()

Reklama

Reklama