Reklama

Reklama

Poslední rána

(amatérský film)

Obsahy(1)

Strach neodpouští. Na dohled od bojiště raněný voják čelí následkům svých činů. Krátký výpravný film z produkce Taranis Film. (Brennos)

Recenze (9)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Na to, že jde o krátký amatérský film, tak se jedná o zajímavou válečnou sondu do mysli a podvědomí obyčejného vojáka. I když v tomto případě jde o československého legionáře, což úplně obyčejní vojáci nebyli. ()

Reklama

Vierzbowskii 

všechny recenze uživatele

Z pohledu Brennosovi filmografie bych řekl, že jde jednoznačně o jeho nejlepší dílo a z pohledu nezávislé tvorby v ČR velmi solidní nadprůměr. Po technické stránce až na vyjímky není co vytknout. Brennos má nakoukáno a dokáže teorii přetavit do praxe - to se týká záběrování a střihu. Na to že jde o samouka, je těch 9 minut plně srovnatelných s jinými komerčními filmy zahraniční provenience. Zvuková stránka, sound design, post synchrony - paráda, všechno sedí a netahá za uši. Samostatnou kapitolu pak tvoří efekty - žádné omalovánky, ale real pyrotechnika. Prostě bomba. Když si uvědomím, že za tím je v podstatě jeden člověk, je až neuvěřitelné co dokázal stvořit. K tomu lze připočíst velmi dobré herecké výkony, které podtrhují technické kvality díla. Na 5 hvězdiček bych potřeboval lepší zakončení - přijde mi že to všechno by si zasloužilo lepší pointu/závěr. Nesedí mi moc ani výtvarné ladění do hnědo-bíla byť tlumené barvy jdou tomuto snímku k duchu. Celkově jde ale o vyspělé filmové dílko, které snese plné srovnání s "komercí" a skoro se až děsím toho, čeho by byl Brennos schopen, kdyby si to nemusel hradit ze své kapsy a měl pořádný rozpočet. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Na českou tvorbu velmi dobrá práce. Krásná kamera, les, dialogy i dobře ztvárněná atmosféra válečného prostředí. 8/10. ()

ujco.vlado 

všechny recenze uživatele

Videné na premiére 20.06.2020 v Modřanský Biograf. Napriek tomu, že ide o amatérsky film trvajúci 9 minút, bol som ako divák vtiahnutý do príbehu od jeho prvých sekúnd, pričom na konci som si nebol istý, či premietanie trvalo 5 alebo 25 minút. Nebol priestor na nudu. Film by mohol bez problémov predstavovať svojou úrovňou súčasť iného vojnového trháku. Dej, ktorý osciloval okolo ústrednej dvojice Lola - Horáček umožňoval zasadením do skvelého a verne pripraveného prostredia vybudovať požadovanú atmosféru. Obzvlášť ma oslovila skutočnosť, že film bol vytvorený partiou filmových nadšencov, čo mu pridalo na jeho netradičnosti. Akcia bola uveriteľná, kostýmy a vybavenie dobové, napatie gradujúce a tak záver: film ma bavil :) ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Většina kostýmů a výzbroje herců ve filmu pochází z inventáře spolku pořádajícího role-playingové hry (LARP). Hlavní rekvizity (pušky) byly bezúplatně zapůjčeny ze soukromých zdrojů. (Brennos)
  • Vzhledem k podmínkám na place nebylo možné použít kontaktní zvuk. Práce se zvukem tak byla hlavní součástí několikaměsíční postprodukce. (Brennos)
  • Z produkčních důvodů a z důvodů nemoci jednoho z hlavních herců se natáčení odkládalo několikrát po dobu 18 měsíců. Režisér Martin Doležal na základě těchto okolností zvažoval i ukončení filmařiny jako svého koníčku. Přispěl k tomu fakt, že film samotný měl být produkčně jednodušší kompenzací za nedávno zrušené natáčení již roztočeného středometrážního snímku. (Brennos)

Reklama

Reklama