Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová adaptace deníkových záznamů třináctileté židovské dívky Anny, které si vedla v letech 1942-44. Jak kniha, tak film líčí tíživou situaci skupinky Židů nucených schovávat se před nacisty v těsném podkroví jedné rušné továrny. Nemožnost vyjít ven, udělat jakýkoli zvuk v době, kdy je továrna plná dělníků, nedostatek jídla či vyhrocené vztahy jsou jen maličkostí oproti tomu, co se děje venku. (venus)

(více)

Recenze (24)

Houdini

všechny recenze uživatele

Oscar 3 : Herečka VR - Shelley Winters, Kamera ČB, Výprava ČB + 5 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec VR - Ed Wynn, Kostýmy ČB, Hudba . . . . . . . . Zlatá Palma - výběr ()

classic 

všechny recenze uživatele

Poznáte ulicu Prisengracht 263 v holandskom Amsterdame ? Zatiaľ ešte nič, však ? Keď k miestu pridám meno, tak našepkám, o čosi viac. ANNA FRANK. Hovorí vám to niečo ? K dvom všeobecným podstatným menám, doplním jedno sloveso. Písať. Stále nič ? DENNÍK. Čiže máme tu : Amsterdam, Anna, denník, a taktiež by sa patrilo dodať - ČAS. Druhá svetová vojna, od piateho júla 1942 - do štvrtého augusta 1944 = 761 dní, čo sú niečo cez dva roky. Počet osôb = 4 + 3 + 1 + kocúr. Dôvod ? Židia. A čo väčšinou sa s nimi robí v tomto období ? Kam ich posielajú ? Z týchto všetkých indícii, teraz konečne pospájam zmysluplnú a výstižnú, dlhšiu vetu : 13. ročné dievča Anna Frank sa spolu so sestrou Margot, otcom Ottom a mamou Edithou, ukrývajú pred nacistickým vyhladzovacím procesom, v jednom z amsterdamských domoch, kam dorazí i ďalšia troj - členná rodina van Pelsovcov, a už v tak stiesnených priestoroch, prichádza posledný člen domácnosti - doktor Fritz Pfeffer. Pomáhajú im bývalí zamestnanci banky ( OTTO mal rodinnú banku ), ktorí sa starajú o to, aby títo ľudia nezomreli od hladu, a taktiež nestratili hygienické návyky... Aby sa táto dievčina príliš “nenudila” , založí si denník, do ktorého si bude zaznamenávať, aký je takýto život v neustálom strachu, nude, ale aj tichu, áno, „museli byť potichu, ako myšky” ... /...A renomovaný americký režisér GEORGE STEVENS nakrúca o tom výnimočný film, ktorý má pár nejasností, týkajúcich sa mien postáv, ktoré nesedia. Vo filme : Van Daan / VERSUS : skutočnosť - van Pels. To je taký malý detail, kvôli ktorému nemienim znížiť celkové hodnotenie, ktoré je na astronomických 100 %. Vezmite si, že snímok má monumentálne 3 HODINY, a po celý čas som s nimi v menšom podkroví, a fascinujúce je aj to, že ma to NIKDY NENUDÍ. Môžem sa za to poďakovať najmä mimoriadnej réžii Georgea Stevensa + hlavnému KAMERAMANOVI WILLIAMOVI C. MELLOROVI, ktorý činí doslovné, čierno - biele zázraky, že mám normálne taký intenzívny pocit, akoby som TAM BOL S NIMI. Herecké obsadenie je naprosto strhujúce. Predstaviteľka ANNY, Millie Perkins, BEZ KOMENTÁRA - životná rola !!! Zahrala si tu mimochodom aj moja obľúbenkyňa Shelley Winters, ktorá sa onedlho objaví v LOLITE. Joseph Schildkraut, inak rodák z Rakúsko - Uhorska, je majstrovský. A ten, kto sa trochu vyzná v KINEMATOGRAFII, určite spozná Richa Beymera ? STEVENS je hollywoodsky GIGANT, všímajte si tu excelentnú réžiu, to hovorí za všetko, že mám, čo dočinenia s človekom, ktorý NADMIERU ROZUMIE, čo je to FILM. Nebyť KOLOSU BEN HUR, WILLIAMA WYLERA, som si istý, že by práve zabodoval skôr Denník Anny Frankovej. Toto nie je ešte ani 20. komentár ? ! VY VŠETCI BY STE SA MALI PORIADNE HANBIŤ !!! Vôbec, že sa nakrútil jeden z najpozoruhodnejších filmov histórie. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Verzia z roku 2001 sa mi páčila, ale toto má svoje muchy. Tri hodiny je veľmi veľa, k malej akcii príde až na konci a ani tá nie je dostatočná, koniec postáv nie je tak detailný, aký by som očakával, hlavná herečka je príliš stará do roly 13-15-ročnej Anny, veď Millie Perkins mala už 21 rokov, koho toto napadlo? Film dokonca obsahuje niekoľko veselších pasáží a neprišlo mi to celkom vhodné na tak pochmúrnu situáciu a príbeh. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Trojhodinová klaustrofobická dráma skrývajúcich sa ľudí na povale starej fabriky v Amsterdame je filmovou poctou obetiam nacistického vyčínania. Vynikajúce spracovanie, ktoré rozhodne nenudí, poodhaľuje charaktery postáv, ale hlavne mladučkej Anny, jej pohĺad na život, rebéliu, citový život. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tohle mi bohužel příliš nesedlo. Čekal jsem víc vypjatějších situací, tísnivější atmosféru a věrohodně vykreslenou ponorkovou nemoc, která se mezi všemi zúčastněnými musela zákonitě projevit. Jenže tady mi to připadalo jako až příliš velká selanka a to minimum hádek a nervózních scén s německými vojáky bylo na tříhodinovou stopáž až příliš málo. Jenže ono je to asi dáno dobou, ve které se film točil. Co se herců týče, tak ti nebyli špatní, ale ani oni nepřispěli k tomu, aby se mi příběh zaryl pod kůži a to jsem od tohoto zpracování právě očekával. 30% ()

vhojta 

všechny recenze uživatele

Tak jak nejlépe začít. Film je z období druhé světové války, z nacisty okupovaného Holandska. Židovská rodina Frankových, spolu se svými známými, se ukryje před gestapem v přístavku za budovou, produkující jakési koření. Němečtí řemeslníci po čase zjistí, že se v přístavku ukrývají židé a zavolají gestapo. Ti odvedou celou skupinu do Osvětimi, odkud jsou postupně převáženy do různých "pracovních" táborů. Znám dost filmů nacistického zaměření, ale Deník Anny Frankové mě opět obohatil o nová zjištění. Můžete zde vidět pobývání tyfově nakažených židů, kteří si navzájem kradou zbytky jídla, nebo třeba ponožky svým mrtvým spolubydlícím. Film je rozdělen na dvě části a především ta druhá, u mě vyvolala silný zážitek. :) Málo Vás možná ví, že Deník Anny Frankové je druhou nejčtenější ne-beletristickou knihou, hned po Bibli. Bylo prodáno 30 miliónů výtisků a kniha byla přeložena do 60-ti jazyků. V rámci genocidy bylo zavražděno 1,5 milionu židovských dětí a toto je příběh pouze jednoho z nich ! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

To téma a celá historie kolem deníku Anne Frank je tak silné, že by museli být tvůrci skutečně hňupové, aby to zkazili. To se nepovedlo a snímek je ukázkou toho, že deník Anne Frank může fungovat nejen jako kniha samotná, ale i v tom hraném provedení, kde se krásně ukazuje snaha žít dál normálně v prostředí klaustrofobie a strachu, ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal Annu Frankovou. Krásný a krutý příběh, který napsal sám život. Víte, jak to dopadne, ale stejně si říkáte, co kdyby to bylo jinak... Nebude. Během filmu člověk nemá daleko k slzám a je to jeden z těch snímků, u kterých vás mrazí, který umí navodit patřičné emoce, přitom je ale lacině neždíme. Skvělí herci. To, že se příběh odehrává skoro v jedné místnosti a v malém počtu postav mu vůbec neškodí. Kvalitní film někdy nepotřebuje velkolepé scény a přemíru herců. Představitelka Anny Frankové mi silně připomínala mladičkou Audrey Hepburn v Prázdninách v Římě. Ta neuvěřitelná fyzická podoba, podobné chování... A přese všechny krutosti, které film ukazuje, mnohdy se neubráníte smíchu, neboť některé hlášky opravdu stojí za to. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Snímek těží především ze světoznámého příběhu židovské rodiny schovávající se za války v Amsterdamu, s ohledem na toto silné téma jen těžko mohl skončit propadákem. Tím spíše, když Annu hrála sympatická a pohledná Millie Perkins. Kromě těchto polehčujících okolností však je třeba uznat, že George Stevens si s látkou, s dramatickými momenty ticha i s nepříjemně narůstající ponorkou poradil dobře. Jedinou výtku spatřuji ve zbytečně dlouhé stopáži. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak na mna bolo tych 180 minut dost brutalny extrem a mla som poroblem to vobec dopozerat. Na Nejvetsi pribeh vsech dob z roku 1965 som este nenasiel odvahu. Tematicky je to dobre, len v strede sa to na moje pomery dost vlieklo a nastupila nuda. Cosi mali do seba tie vyhrotene vztahy . 70 % ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Krutá doba, která pronásledovala každého a všude....příběh židovské dívky, která i přes nepřízeň osudu zanechala nesmazatelnou vzpomínku na hrůzy války! 80% ()

danecek24

všechny recenze uživatele

17. Zlatý Glóbus za rok 1959 - cena (1) - *Nejlepší film (podporující porozumění) - George Stevens + nominace (5) - Nejlepší film (drama), Nejlepší herec (drama) - Joseph Schildkraut, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Shelley Winters, Nejlepší režie - George Stevens, Objev roku (herečka) - Diane Baker ()

majo25 

všechny recenze uživatele

"Na to, aby nás zničili, netreba nacistov, vystačíme si na to sami." 8 osôb v jednom tajnom podkroví továrne prežíva svoj biedny život a čaká na svoje vykúpenie v podobe konca vojny. Zaujímavá zápletka, ale nie na totálne premrštenú 3-hodinovú stopáž. Vypäté scény sú len, keď musia byť kvôli prezradeniu absolútne ticho. Väčšinou sa dostavuje ponorková choroba, ktorú by som úprimne nechcel zažiť, ale na pôsobivejší film si to pýtalo viac. Hoci skľúčenosť postáv bola dobre vystihnutá. Samotná Anna je zle obsadená, nielen, že vôbec nevyzerá na 13-14 rokov (vyzerá na 20), ale je aj nesympatická a príliš papuľnatá. Zo všetkých postáv bola najmenej zaujímavá a smerom k záveru ju ešte nasáčkovali do nudnej romantickej linky. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Bylo mi dovoleno náhlednout do krásné, čisté a dobré duše mladého děvčete, které, ostatně jako každé dítě, mělo svoje sny a touhy... Báječná Millie a krásná hudba. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že přes sháněním tohohle filmu jsem netušil, kdo byla Anna Franková. Když jsem zjistil jak to dopadlo, dostal mě smutek - za války zemřely miliony lidí, ale znát osudy lidí, kteří se dva roky skrývali a na samotném prahu osvobození byli chyceni a postupně skoro všichni zemřeli je šílené. Podobný pocit mám i po skončení filmu... i když jsem věděl jak to dopadne, na konci to zabolelo. A přestože jsem nechápal proč do hlavní role obsadili 21letou herečku, uvěřil jsem ji nakonec každý proslov, slzu, výbuch hněvu i probouzející se city. Hodně silné drama z války se kterým mám jen jeden subjektivní problém. Tříhodinový černobílý film odehrávající se prakticky v jedné místnosti je prostě neusledovatelný. Takže se dostavovala nuda a ke konci i úleva, že je po všem. Neodpustím si srovnání - ve stejném roce dokázal podobný příběh vyprávět Jiří Weiss v Rome, Julie a tma se stejnou intenzitou, ale na poloviční stopáži a možná by to bylo lepší i v případě tohohle filmu. ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Nevědět pravdu o vzniku deníku, film by byl hezký. Ale tato povědomost činí z filmu naprostou fikci a to poněkud snižuje mé hodnocení. ()

Související novinky

62. ročník Zlín Film Festivalu je za dveřmi

62. ročník Zlín Film Festivalu je za dveřmi

18.05.2022

Největší a nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě se vrací do původního termínu. Odstartuje již 26. května ve Zlíně zahájí jej světová premiéra celovečerního animovaného snímku Cesta do… (více)

Reklama

Reklama