Reklama

Reklama

Gigant

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Velkolepý epos o soupeření pozemkových vlastníků s naftovými magnáty v americkém Texasu. Přetékající ropné vrty, peníze, intriky, rvačky. Zámožný Texasan Bick Benedict (Rock Hudson) se ožení s krásnou, cílevědomou a houževnatou Leslie (Elizabeth Taylor) z Marylandu. Jejich život na ranči není vůbec jednotvárný. Musí denně řešit problémy s honáky dobytka, pomocnými dělníky z Mexika i s jejich mladým předákem (James Dean), ze kterého se nakonec stane mocný ropný magnát. V roli Jetta Rinka se objeví legendární James Dean, který zemřel pouhé dva týdny po dokončení tohoto filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (110)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Rozmáchlá rodinná sága, která si, díky své délce, může dovolit skutečně hodně propracovat vývoj postav, nastínit hodně závažné téma a šarmantně holywoodsky naservírovat pár těch životních pravd. Rock Hudson je skvělej ikonickej rancher typu Gregoryho Pecka, Elizabeth Taylor to nejlepší z oldschoolového holywoodu a James Dean má překvapivě málo prostoru. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 2005, Oscar 1 : Režie + 9 nominací: Nejlepší film, Herec HR - James Dean, Herec HR - Rock Hudson, Herečka VR - Mercedes McCambridge, Výprava, Kostýmy, Střih, Hudba, Scénář - A ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

James Dean "stokrát jinak", aneb pokaždé v rebelské roli. I tady ukazuje své herectví naplno a zastiňuje i jiné hvězdy filmu Elizabeth Taylor a Rocka Hudsona. Příběh je sice pořádně natažený do délky, nicméně se jej aspoň podařilo díky tomu pojmout v co největší šíři. Milovníci "pamětnických" filmů si asi při sledování budou libovat. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Maximální zážitek. Chvílemi se délka zdá zdrcující, ale to jen my dnešní diváci jsme rozmazlení neustálou akcí a pomalé (ovšem plynulé) vyprávění nám připadá zdlouhavé... Zde však na to během několika málo minut zapomenete (přesněji po půl hodině). A to při scéně kdy Hudson a Taylorová přejíždějí ranče Reata a uprostřed obrovské texaské pouště se objevuje nádherná vila, kde spolu prožijí dalších 30 let. Manželství se neobejde bez hádek a rozepří. Žádný Dallas! Zde vás zajímá každá postava. A pak je tu samozřejmě Jett Rink. U Deana nikdy nevíte, jestli je to závist, pohrdání nebo prostě jen vztek. Měl něco tak zvláštního v očích. Škoda tak velkého herce. Ta jeho poslední scéna, to je prostě lahůdka. Scény nahánění tisícovky krav nebo prostě jen jízdy po krajině, to musely být na velkém plátně kamerové orgie... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Velkolepá sága trpělivě popisující americké osudy dvou generací jedné texaské rodiny, či spíše pravého syna svého rodu, kterému do života vtrhne jeho nastávající, poněkud emancipovaná a svobodomyslná, a způsobí mu tak mnoho problémů i nečekaných nejasností ve vlastním životě. Hodně zjednodušeně by se příběh mohl rozdělit na hledání vzájemného porozumění mezi odlišnými novomanželi, a po alespoň smírném vyrovnání tohoto zase řešení obvyklých problémů s dětmi, které pochopitelně neplní stoprocentně očekávání svých rodičů. (Např. jiné představy o svém dalším životě, profesním uplatnění a volbě partnera). Důležitou roli tu pak též hraje rasová otázka, kdy film pomalu přiznává, že i Mexikáni jsou vlastně Texasané. Co však dodává filmu něco navíc, je nádherně rebelská postava Jetta Rinka (vynikající James Dean), která se mění ze zpočátku sympatického klacka až na namyšleného, nespokojeného ospalce, což velice dobře ukazuje odvrácenou stránku "amerického snu". ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Sáhodlouhý, ale v délce opodstatněný, dobře zobrazený život jedné texaské rodiny, který hodně baví herecky a vývojem své hlavní postavy, s překvapivě liberálním vyzněním. Dean je tu přeci jen na vedlejší koleji, ale krade plátno kdykoli se na něm objeví, ať už jako mladý snílek průserář, nebo zpitý starý magnát. V ústředí je ale dvojka Taylor/ Hudson, v nich střet dvou různých prostředí, léta radostí, úkroků i hádek, hezky je vidět také posun od doby od obřích starosvětských rančů po rozmáchlé ropné šťastlivce, i nějaký ten jižanský progress ve věci rasismu. A dojde na fajn pěstní klání taky. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Výpravný western s Oscarem za režii a dalšími devíti oscarovými nominacemi - a pro mne velké zklamání, alespoň za poslední dvě třetiny filmu. Až příliš mi tahle přeceňovaná dobytkářská sága z Texasu připomínala americké seriály z milionářského prostředí. Až příliš rozmáchlé vyprávění osudů jedné v podstatě šedivě nudné rodiny. Až příliš mnoho klišé - dobytek či ropa, černý nebo bílý, s penězi či bez,... A kam se podělo dobrodružství, zápletka, hrdinství, věci tak typické pro každý pořádný western? Jistě - jsou zde (bohužel v mizerných maskách) Liz Taylorová, Rock Hudson a James Dean - ale jejich výkony mi tak nějak ke spokojenosti nestačily. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=kMG_ipol-MI ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Úchvatná sága ze života jedné jižanské rodiny. Takový kříženec mezi Jihem proti severu a Až na krev. Úžasná Taylor, vždy přesvědčivý Dean. Bohužel se nepodařilo nasadit pořádně vypointovaný konec, který tu jakoby odletěl od tématu. Mrzí mě to, protože jinak by šlo o nefalšovanou pětihvěztičkovou podívanou. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

I když mě v Rebelovi bez příčiny James Dean nebral, tady je skvělý, o tom žádná. Ale co se týče rebelství, na Taylorku neměl. Ta to u mě vyhrála na plné čáře! Její protesty a vzpoury jsem si vážně zamilovala, stejně jako celý film. Přála jsem si, aby nikdy neskončil. Ti, co použili tlačítko FWD, jsou ... divní. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Ze tří Deanových filmů je tenhle ten, který se mi líbil nejméně, a to z toho důvodu, že v něm "věčně mladý" také strávil nejméně času ze všech postav. Jeho fl(R)ink byl skutečnou živelnou postavou s temperamentem, jaký obdivuju, takže pokud bych náhodou byla na místě vášnivé Leslie, rozhodně nechám tvrdohlavého manžela kralovat doma s tvrdohlavější sestrou a uteču k Jettovi už na začátku. Protože kdyby tohle (nějaká) udělala, tak z něj na konci nezbude nešťastný opuštěný muž, kterého všichni nenávidí a milují, ale hlavně nenávidí, kvůli jeho penězům. Jeho vývoj bych sledovala mnohem radši než paradoxně šedivou rodinnou ne-pohodu Hudsona a Taylor. Do Leslie se můžu vcítit, ale její muž je mi od začátku nesympatický a až do konce neudělá nic, co by tuhle moji averzi k němu změnilo. Kdybych se měla odklonit od svých přání a hodnotit film, jaký je, tak si budu stěžovat na přepálenou stopáž, protože chrlit na mě odměnou za tříhodinovou pozornost závěrečná prvoplánovitá kázání, že Mexičani jsou taky lidi, to je na mě přece jen moc. Zkrátka to na mě působilo příliš naivně. Ale to asi době, ve které film vznikl, nemůžu příliš vyčítat. Jenom mi to přijde škoda, protože první hodina a půl byla skvostná. Kdyby bylo upuštěno od té "stárnoucí" části, byla bych radši, jenže potom by to už nebyl ten zamýšlený filmařský gigant. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Co čekat od velké texaské ságy mapující příběh celé generace podle románu nositelky Pullitzera Edny Ferberové? Především velký širokoúhlý barevný film, plátno, ze kterého celé tři a půl hodiny nesleze Lizzy Taylorová a celé to okoření James Dean. V 50. letech ještě Hollywood moc neřešil výpravu a kostýmy a jejich vývoj v čase, takže je velmi náročné sledovat časové skoky, orientovat se dá snad jen podle aut nebo věku dětí, ale není to dost. Skutečně je to celé předzvěstí Dallasu, protože proklamovaná mentalita texaských honáků dobytka a ropných magnátů je tu předepsána přesně v takovém duchu, na jakém seriál později stavěl. Osobně bych na podobné téma raději volila starší film Boom Town s Clarkem Gablem (1940). Tento zážitek s Obrem spadá do kategorie čistě referenčních. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Rozsiahle bachanty (knihy) realisticky popisujúce na stovkách strán históriu jednej famílie s morálnym podtónom ma v literatúre nikdy príliš neoslovovali. Ani vo filme. No v ňom sa úmorný čitateľský zážitok dá stlačiť do pár hodín. Toto výrazné ušetrenie času spolu s trefnými Taylorkinými poznámkami na uprdenú stredostavovskú česť farmárskeho rodu a jeho tradícií posúva šírošíre filmové dielo do mierneho nadpriemeru. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Epic. Plakátem počínaje, pětseti devadesáti pěti tisící akry konče. Melodrama jak má být - roztáhlé do tří hodin a přitom ne roztahané, s penězi čouhajícími z každého záběru a přtom ne samoúčelně opájející vizuálem. A bez digitálních krav. ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Pocitov a myšlienok je mnoho,slová sa však hľadajú len ťažko.Azda len toľko-nádherné,famozne,veľkolepé. S veľkou pokorou a bez zámeru kritizovať súčasný filmový priemysel musím konštatovať,že to najlepšie,najkrajšie a najhodnotnejšie z oblasti filmu tu už dávno bolo a späť žiadna cesta nevedie.Svet sa jednoducho zmenil a s ním aj herci,režiséri a diváci.Našťastie ešte nie sme tak celkom imúnni voči sentimentu a melancholii,ktoré v nás dokážu vyvolať filmy z časov dávno minulých,ked všetko bolo akési krajšie,farbistejšie a ľudskejšie. Obor je nádherný svojou priamou,nekonplikovanou výpovedou o láske,nenávisti,pochopení a odpúšťaní,bez prehnanej psychologizácie sonduje v hlbke ľudskej duše a necháva vyniknúť natur a vôňu človečiny. Môj špeciálny obdiv patrí Jamesovo Deanovi,ktorý v sebe choval génia tak veľkého,že by s prehľadom strčil do vačku svojich smiešnych texasiek polovicu dnešného Hollywoodu. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vyse trojhodinova rodinna saga s uzasnym castingom (v ktorom hra James Dean az tretie husle). Je to epika v najlepsich tradiciach Hollywoodu a problem mam jedine s tym, co mi vadilo pri Sirkovom Written in the Wind. Tieto temy a prostredie sa premleli uz v tolkych telenovelach, ze to v sucasnej dobe posobi uz ako klise a podradny zaner. To vsak nie je chyba filmu, ale chodu historie. 9/10 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Strhující velkofilm, přehledně uspořádaný do čtyř padesátiminutových aktů, jejichž výrazné emocionální přechody (úmrtí, svatba, pohřeb) příběh odchylují k trochu jiným motivačním i žánrovým stezkám. V jádru jde o podobný tranzitní zážitek jako Wyllerova Veliká země, kdy se děj odehrává na rozlehlých texaských pláních, pro něž jako kdyby historický vývoj neplatil. Jen zmínky o naftě a posléze i kamion, který se zjeví asi po dvou hodinách, nás ujistí, že nesledujeme western z 19. století. Rock Hudson hraje tradičně smýšlejícího rančera, jenž odmítá vidět budoucnost jako portfolio nových možností – z feudálního a trochu rasistického postoje jej vyléčí až budoucnost sama, která přinese jednak válku, jednak smělé a osobní tužby jeho tří potomků. Chudý James Dean oproti tomu budoucnost vyhlíží s nadějemi a stává se Danielem Plainviewem z Až na krev. Jeho linie se sice s tou ústřední rodinnou freskou v závěru neslučuje úplně dokonale, ale tenhle dvousetminutový kolos přesto drží obdivuhodně pohromadě a nabízí jeden z nejkrásnějších příběhů o překonání předsudků a přijetí nové éry, jaké kdy Hollywood stvořil. A že soustavně zanechává i pachuť nad tím, kam vlastně směřujeme a co pro peníze obětujeme, to beru jako další velký klad. 90 % ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Dallas: The Origin. Epická sága mapujúca texaskú rodinu naprieč asi troma desaťročiami sa vyznačuje dobovými neduhmi (príliš knižné, uťahaná minutáž, občas horšie masky starnúcich tvárí), ktoré ale čiastočne vynahradzuje skvelý casting (Rock, Hudson, James Dean, či Elizabeth Taylor), či miestami pokrokové témy (rasizmus a skvelá scéna v kaviarni). ()

Reklama

Reklama